ez είπε:
Δεν έχω εντρυφήσει στα είδη αυτά των πειραματισμών βεβαίως, όμως, η ιδέα του οτι πωλείται παρτιτούρα του 4:33" μου φαίνεται πως αγγίζει τα όρια της ανηθικότητας...
Βοηθείστε με να καταλάβω αν μου διαφεύγει κάτι, καθότι δεν έχω γνώσεις μουσικής σε θεωρητικό/ακαδημαικό επίπεδο...
κ. Ζάικο,
Μου είναι αρκετά δύσκολο να εξηγήσω και ο ίδιος το θέμα, αλλά θα προσπαθήσω.
Καταρχήν να εστιάσω σε κάτι πολύ σημαντικό, σχετικά με τις παρτιτούρες: Όπως, μπορεί να διαβάσει ο καθένας, ο Μάνος αναφέρει Vivaldi, Bach, κλπ. Τα έργα αυτών των συνθετών πωλούνται, όπως είναι αρκετά λογικό... ή όχι; Γιατί πρέπει κάποιος να αγοράσει τη μουσική κάποιου που έχει πεθάνει καταρχήν; (η απάντηση είναι ότι τα δικαιώματα λήγουν 75/60/50 (ανάλογα με την χώρα) χρόνια από τον ΘΑΝΑΤΟ του συνθέτη. Άρα τα έργα μου, αφού πεθάνω, θα κοστίζουν όσο θέλουν τα παιδιά μου, και τα παιδιά τους και όσο πάει...). Γιατί να αγοράσει τη μουσική κάποιου που έχει πεθάνει για πάρα πολλά χρόνια; (η απάντηση είναι ότι δε θα έπρεπε, αλλά οι εκδοτικές εως τον ερχομό του Ιντερνετ έβρισκαν την ευκαιρία να θυσαυρίζουν σε βάρος των μουσικών, φοιτητών, κοκ. Η επίσημη απάντηση είναι ότι με την αγορά αυτή στηρίζει ο αγοραστείς τον εκδοτικό οίκο, ώστε να προωθήση νέα μουσική. Κάτι το οποίο σπάνια γίνεται, όπως φαντάζεται κανείς, και όπως ξέρω προσωπικά).
Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψην, μπορεί κανείς να φανταστεί το πλαίσιο στο οποίο εκδόθηκε η παρτιτούρα του 4'33", και υπάρχει προς πώληση!
Σε πιο ακαδημαϊκά επίπεδα θα έλεγα ότι η μουσική (η κλασσική μουσική), υπάρχει, όχι ως ήχος, αλλά ως ιδέα, ως σύλληψη. Μετά τη σύλληψη, σημειώνεται για αιώνες στην παρτιτούρα. Το ότι εκτελείται ή όχι αποτελεί μετέπειτα επίπεδο!
Με λίγα λόγια, για αρκετό κόσμο (και για εμένα ομολογώ), η παρτιτούρα, από μόνη της αποτελεί ένα έργο τέχνης. Συνεπώς, την αγοράζεις, την διατηρείς, και την προσέχεις όσο μπορείς.