Το τρίπτυχο είναι Καινοτομία - Κύρος - Τιμή. Για να γίνει "κλασσικό" ένα όργανο, αυτά τα τρία πρέπει να βρίσκονται σε καλή ισορροπία, το οποίο σημαίνει ότι για να ανέβει οποιοδήποτε από τα τρία, πρέπει να ανέβουν (σε κάποιο βαθμό) και τα υπόλοιπα δύο.
Η Yamaha, τα πάει πολύ καλά στη τήρηση αυτής της ισορροπίας, η Moog όχι και τόσο, αλλά η Behringer ποντάρει μόνο στην τιμή.
H Behringer ποντάρει κυρίως -όχι μόνο- στην τιμή. Κατασκευαστικά τα synths της είναι
τουλάχιστον άψογα, και όσο για τις δυνατότητες τους? Τα περισσότερα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από τα αντίστοιχα -και ακριβότερα- όργανα άλλων εταιρειών, ενώ κάποια μοντέλα της υπερέχουν χαλαρά συγκρινόμενα με όργανα που στοιχίζουν μια περιουσία.
Πήγα και είδα τη σελίδα της πριν λίγα λεπτά, μου θύμισε (ειλικρινά) ένα παλιό ηλεκτρολογάδικο στην Άνω Κυψέλη, που είχε απομιμήσεις επώνυμων κασσετοφώνων.
Μπες στη σελίδα της Moog, και θα θυμηθείς το ίδιο ηλεκτρολογάδικο στην Άνω Κυψέλη αλλά όπως ήταν το 1960.?
Επίσης, όπως σωστά επισήμανε ο Manos, ποτέ δεν καταξιώθηκε ένα όργανο στο κάτω άκρο του price-range...
Έτσι ε? Πιάσε ένα στυλό και γράφε:
- Πάμπολλα μοντέλα της Roland
(τo Juno-106 είναι ένα κλασικότατο παράδειγμα)
- Πάμπολλα μοντέλα της Korg
(τα MS-10 κ' MS-20 σού λένε κάτι?)
- Stylophone του 1968, κυριολεκτικά ένα παιχνίδι που πούλησε κοντά στα 3 εκατομμύρια κομμάτια, και τουλάχιστον τα μισά σε μουσικούς
(ρώτα τους Παπαθανασίου, Kraftwerk, David Bowie και άλλους να σου πουν...)
- Yamaha CS-80. Αυτό ήταν μεν πανάκριβο, αλλά αν δεν υπήρχε ο Παπαθανασίου να το χρησιμοποιήσει σε διάφορα κλασικά του έργα, και ιδιαίτερα στο Blade Runner, δεν θα το ήξερε ούτε η...Yamaha. Παρά την υπερ-τεράστια -και μεταθανάτια- φήμη του, το CS80 πούλησε κάτω από 800 κομμάτια σε όλο τον πλανήτη, κι αυτό όχι τόσο λόγω της υπέρογκης τιμής του, αλλά λόγω του ότι ήταν ένα από τα πλέον basic synths που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και με αστείες/σχεδόν μηδαμινές δυνατότητες δημιουργίας νέων ήχων. Τα $7-8 χιλιάρικα που ζήταγαν γι αυτό ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα της εμπορικής αποτυχίας του.
- Ensoniq Mirage. Πιο φτηνό και πιο low-spec sampler δεν υπήρχε στην εποχή του. Πούλησε σαν φρέσκο ψωμάκι και χρησιμοποιήθηκε από άπειρους μουσικούς, διάσημους και μη.
- EDP Wasp. Ακόμη ένα διάσημο toy synth που βρήκε μια θέση σε επαγγελματικά και μη setups.
- Crumar Crucianelli Compac Piano. Το ξέρεις? Αμφιβάλω. Ο Παπαθανασίου πάντως -και πολλοί άλλοι- το ήξερε. Βλέπεις οι επαγγελματίες/διάσημοι μουσικοί δεν αγοράζουν σκεπτόμενοι
"Ωπ, αυτό κάνει 10 χιλιάρικα, άρα θα γ@%^$ει και θα δέρνει".
- Wurlitzer el. pianos. Ναι, τα Wurlitzer el. pianos, τα οποία ήταν low cost ηλ. πιάνα και κατασκευασμένα για την home market.
- Hohner Clavinet. Πάμφθηνο/υπερ-διάσημο/υπερ-χρησιμοποιημένο.
- Yamaha 4-operator FM models
(DX-11/21/27/100 κλπ). Πούλησαν κι αυτά σαν φρέσκα ψωμάκια και χρησιμοποιήθηκαν παντού και από τους πάντες, από Jarre και Παπαθανασίου μέχρι τον τελευταίο "αρμονίστα" στα πανηγύρια όλου του πλανήτη. Το DX-100, το φθηνότερο synth της DX σειράς και με mini keys, είναι το πιο διάσημο και πολυχρησιμοποιημένο FM synth μετά το DX7.
- Διάφορα φτηνιάρικα transistor/combo organs. θες ονόματα? Elka, Vox, Farfisa, Orla, Fender,
Gibson, GEM, Ace Electronics
(Ace Tone organs) κ.α. Μην γράψω τώρα ποιοι τα έχουν παίξει και σε πόσα άλμπουμς τα έχουμε ακούσει γιατί θα μας πάρει βράδυ. Όλα αυτά απευθύνονταν στην Home market, εντελώς φτηνιάρικα organs που έγιναν διάσημα μόνο και μόνο γιατί κάποιες από τις αμέτρητες μπάντες που τα χρησιμοποιούσαν σε studio & lives έγιναν αργότερα μεγάλα παγκόσμια ονόματα. Doors, Animals και πρώιμοι Pink Floyd είναι μόνο μερικά και τρανταχτά παραδείγματα. Πάνω σε αυτά τα "σπιτικά" φτηνιάρικα organs χτίστηκαν ολόκληρα μουσικά είδη.
- Hammond organs. Yeap. Άπειρα home μοντέλα της εταιρείας έγιναν διάσημα και έπαιξαν παντού και ηχογραφήθηκαν από τους πάντες. Τι να πρωτοαναφέρω εδώ? To "Green Onions" είναι ένα κλασικό παράδειγμα, το οποίο παίχτηκε πάνω σε ένα πτωχό-πλην τίμιο home μοντέλο
Hammond M3. Για το Hammond L-100 τι να πούμε? Ρωτήστε καλύτερα τον Keith Emerson, το είχε ηχογραφήσει αμέτρητες φορές, και είχε καταστρέψει
(κυριολεκτικά) κάμποσα από αυτά σε lives. Hammond A100? Το τρίτο πιο διάσημο Hammond μοντέλο μετά τα B3 & C3 προοριζόταν κι αυτό για την home αγορά και ήταν πολύ πιο φτηνό από τα "επαγγελματικά" B3 & C3. Η home φύση του δεν του στάθηκε εμπόδιο στο να γίνει must για άπειρα γκρουπς, στούντιο και li
fe venues. Ο Don Airey θα σας πει περισσότερες λεπτομέρειες, ρίξτε του ένα τηλ.
Θα έγραφα κι άλλα αλλά πείνασα.?
EDIT:
Να μην ξεχάσω τα άπειρα φτηνά -έως φτηνιάρικα- ακουστικά πιάνα. Στα 1000 άλμπουμς, τα 990 με τέτοια έχουν ηχογραφηθεί. Δεν ηχογραφούσαν όλοi με ένα Yamaha CFX των 200,000
(βλέπε Chick Corea πχ) και ούτε όλα τα στούντιο, διάσημα και μη, διέθεταν πανάκριβα concert πιάνα. Η studio & live δισκογραφία της Κλασικής μουσικής φυσικά είναι η εξαίρεση.
Πέρα από τα φτηνά/φτηνιάρικα ακουστικά πιάνα είχαμε και τα φτηνά/φτηνιάρικα ξεκούρδιστα ακουστικά πιάνα. Όχι, δεν πωλούνταν ξεκούρδιστα επίτηδες. Barrelhouse piano, κλασικός ήχος πιάνου που έγινε διάσημος λόγω του out of tune ήχου του. Toν βρίσκεις πλέον σε άπειρα πληκτροφόρα όργανα σαν preset ήχο.