Iron Maiden στο ΟΑΚΑ 23 Μαΐου 2026

Ναι, σηκωνε το δαχτυλο η μεταλ κουλτουρα στο πως πρεπει να ζησεις τη ζωη σου, με την εξαιρεση του τι πρεπει να ακους, πως πρεπει να ντυνεσαι, πως πρεπει να διασκεδαζεις κλπ κλπ :ROFLMAO:

Η μεταλ "κουλτουρα" ειναι ακομα μια ηλιθια υποκουλτουρα, που σε τιποτα δε διαφερει απο την υποκουλτουρα των ραπαδων, των σκυλαδων κλπ. Ενας εξυπνος ανθρωπος μπορει να πεσει ως πιτσιρικας σε τετοιες βλακειες, αλλα οφειλει να τα αφησει πισω του καποια στιγμη ολα αυτα, και να συνειδητοποιησει οτι πρωτα απο ολα δεν ειναι η μεταλ τιποτα πολιτιστικος θησαυρος, μια ακομα μορφη της ποπ ειναι, μια λαικη μουσικη διασκεδασης πολυ ωραια για να ξεσπας αλλα μεχρι εκει.

Και φυσικα ο Lemmy, ως εξυπνοτατος ανθρωπος που ηταν, θα ειχε αφησει πισω του ολο αυτο το στυλ αν δεν κονομουσε απο αυτο. Διοτι αν κονομας τοτε ναι, και 100 χρονων να πας φορας τη στολη και τα χαιμαλια και κονομας. Αντιθετα αν μονο πληρωνεις για ολα αυτα, απλα εχεις κολλησει στην εφηβικη σου ηλικια.

Δεν ειναι βεβαια το χειροτερο πραγμα που μπορεις να κανεις η να παθεις αυτο, ωραια ειναι η εφηβεια, καλυτερα βεβαια να τη ζεις στην ωρα της. Ακομα ομως και ετσι ειναι απλα λιγο κωμικο, δεν τρεχει και τιποτα.
Μη τους χαλάς το αφήγημα. Επαναστάτες είναι. Στην εποχή μας είναι περίεργο να μην είσαι επαναστάτης of some sort. Άστους να το πιστεύουν για να νιώθουν ξεχωριστοί κι ιδιαίτεροι. Ignorance is bliss.

Μη τους χαλάς το αφήγημα. Επαναστάτες είναι. Στην εποχή μας είναι περίεργο να μην είσαι επαναστάτης of some sort. Άστους να το πιστεύουν για να νιώθουν ξεχωριστοί κι ιδιαίτεροι. Ignorance is bliss.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο άχτι ρε παιδιά, κλώτσησε κάποιος το κουτάβι σας?

Όσοι ακούμε μέταλ δεν το κάνουμε επειδή θέλουμε να κάνουμε κάποια επανάσταση, μια μουσική που μας αρέσει ακούμε οι καψεροί, δεν έχουμε κάποιο κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο, και ναι ξέρουμε ότι το μπλουζάκι που αγοράζουμε 45 ευρώ κοστίζει στην μπάντα 2 ευρώ, όπως κάποιος θέλει να φορέσει ένα πουκάμισο αρμάνι που το αγοράζει 100 ευρώ και κοστίζει στην εταιρεία 5 ευρώ. Είναι ακριβώς το ίδιο, απλά είναι θέμα του ντυσίματος που επιλέγει ο καθένας.

Επίσης ναι προτιμώ να πιω μια μπύρα σε ένα ροκάδικο παρά να πάω μπουζούκια ''για την παρέα'' (μετάφραση: η παρέα σήμαινε ''ωραίες γκόμενες στην παρέα'' και ήμουν ελεύθερος - μονο για την μουσική δεν πήγαινα δηλαδής)

Όταν πήγα στους Metallica έβλεπα ανθρώπους με τα αντίστοιχα t-shirts όλη μέρα, αεροδρόμιο, ξενοδοχείο, κέντρο Αθήνας κτλ. Νομίζετε ότι όποτε διασταυρωνόμασταν δυο άγνωστοι τυποι με το μπλουζάκι, κάναμε κάποιον επαναστατικό χαιρετισμό, λέγαμε ''γεια σου σύντροφε metalhead'' και ''τι ζήσαμε ρε φίλε εμείς οι απόλυτοι επαναστάτες μουσικόφιλοι, και πόσο ξεχωριστοί είμαστε''? Ούτε καν βλέμα ή χαμόγελο δεν ανταλλάζαμε, ήταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Επίσης το θέμα της ηλικίας δεν το καταλαβαίνω, ο καθένας και σε μέση ή τρίτη ηλικία ακούει αυτά με τα οποία μεγάλωσε, ο παππούς μου μαντινάδες άκουγε, οι γονείς μου ό,τι άκουγαν νέοι ακούνε και ώρα, γιατί κάποιος 50ρης σήμερα να μην ακούει μια μουσική η οποία στα 80s, πενήντα χρόνια πριν, ήταν αντικειμενικά το πιο πευχημένο ίσως μουσικό είδος? Οι τελευταίες συναυλίες των Priest. Metallica και Maiden είχαν και οι τρεις ρεκόρ προσέλευσης. Έχετε δει τον μέσο όρο ηλικίας αυτών των συναυλιών? Υπήρχαν πολλοί άνω των 50 ετών

Στο θέμα της συναυλίας τώρα, πολύ χαίρομαι που όσοι πήγατε περάσατε καλά, μακάρι να μπορούσα και εγώ καθότι περισσότερο Maidenάς παρά fan των Metallica, απλά δεν ήταν εφικτό να πάω και στις δυο συναυλίες, αλλά ομολογώ ότι το setlist το καταζήλεψα

Σπυρο καταλαβαινω τι λες, νομιζω ομως οτι δεν ισχυει στο σημερα αυτη η φαση. Πραγματι υπηρχε κατι το κατα μια εννοια "επαναστατικο" στο μεταλ, αλλα αυτο αφορουσε το ΤΟΤΕ. Κυριως ειχε να κανει με το attitude, metal αλητεια εναντιων pop "φλωριας" :ROFLMAO: , συν καποιες και καλα "αντισυστημικες" προεκτασεις, με πηγη την 60ies αντικουλτουρα ή/και την punk επιροοη ειδικα στο thrash.

Σημερα ολα αυτα εχουν χασει ΕΝΤΕΛΩΣ το νοημα τους. Οι μεν μεταλλαδες ( που δεν ειναι καρακολλημενοι that is) εχουν εκτιμησει τους γιγαντες της pop τως 80ies, και αν κρινω απο την προσελευση στις εν λογω συναυλιες, και οσοι προτιμουσαν την pop εχουν εκτιμησει το metal. Η επαναστατικοτητα εχει πρωτα απο ολα ως συστατικο στοιχειο το διαχωρισμο, ενω σημερα η μουσικη αυτου του επιπεδου δημοφιλιας ενωνει. Καλυτερα ετσι.

Σπυρο καταλαβαινω τι λες, νομιζω ομως οτι δεν ισχυει στο σημερα αυτη η φαση. Πραγματι υπηρχε κατι το κατα μια εννοια "επαναστατικο" στο μεταλ, αλλα αυτο αφορουσε το ΤΟΤΕ. Κυριως ειχε να κανει με το attitude, metal αλητεια εναντιων pop "φλωριας" :ROFLMAO: , συν καποιες και καλα "αντισυστημικες" προεκτασεις, με πηγη την 60ies αντικουλτουρα ή/και την punk επιροοη ειδικα στο thrash.

Σημερα ολα αυτα εχουν χασει ΕΝΤΕΛΩΣ το νοημα τους. Οι μεν μεταλλαδες ( που δεν ειναι καρακολλημενοι that is) εχουν εκτιμησει τους γιγαντες της pop τως 80ies, και αν κρινω απο την προσελευση στις εν λογω συναυλιες, και οσοι προτιμουσαν την pop εχουν εκτιμησει το metal. Η επαναστατικοτητα εχει πρωτα απο ολα ως συστατικο στοιχειο το διαχωρισμο, ενω σημερα η μουσικη αυτου του επιπεδου δημοφιλιας ενωνει. Καλυτερα ετσι.
Συμφωνώ σε όλα όσα λες, κι εκτιμώ που μιλάς με ευρεία προοπτική των πραγμάτων, πολυδιάστατα και χωρίς να ξεπέφτεις ποτέ σε στερεοτυπίες και στεγανά κάθε είδους. Φαίνεται ότι βλέπεις τα πράγματα από κάπου ψηλά ( ξέρω ακούστηκε κάπως, χαχα ), εννοώ έχεις eagle eye view, πολύ σημαντικό, ειδικά όταν μιλάμε για ''μέταλ'' και ''μεταλλάδες'' , που γενικά δε φημίζονται ιδιαίτερα για την ''ανοιχτοσύνη'' και την ευρεία προοπτική τους, ούτε η μουσική ούτε οι φαν τού είδους, αν και σκίζουν τα ιμάτιά τους για το αντίθετο.
Στην τελική , πιστεύω ότι οι IRON MAIDEN πάθαν RAMONES κι AC/DC. Θυμόμαστε όλοι κάπου στα 10's , που κοριτσάκια κι αγοράκια φόραγαν μπλουζάκια RAMONES , AC/DC, πιστεύοντας ότι τα ονόματα αυτά αντιστοιχούν σε μάρκες ρούχων.
Πιστεύω ακόμα, ότι οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν ένα μεγάλο brand, για να σχηματίσουν την ταυτότητά τους γύρω από αυτό το brand. Γιατί έτσι είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος. Είναι κρίσιμο να έχει βρει ταυτότητα ο καθένας, αλλιώς νιώθει αόρατος, ασήμαντος, αδύναμος, απροσδιόριστος, ανύπαρκτος, χωρίς βάση, χωρίς προσωπική σφραγίδα.
Όταν δε μπορεί από μόνος του να βρει τη δική του ταυτότητα, θα την ψάξει σε ένα εξωτερικό, ισχυρό κι ''αδιαμφησβήτητο'' brand, θα το πιστέψει, θα το ασπαστεί, και θα το υιοθετήσει μέχρι τελικό ν. Αυτό θα τού δώσει νόημα, λόγο ύπαρξης, λόγο να υπερασπίζεται μια ιδέα και να ''πολεμάει'' για κάτι.
Anyway. Μεγάλο θέμα.
Θα πω για μένα το εξής. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει πάντα το σωστό για τον εαυτό του. Μέχρι εκεί που μπορεί και τον παίρνει να κάνει , και με βάση το πόσο τού κόβει. Αυτό δε θα αλλάξει ποτέ.
Το 1986 ήμουν 13 χρονών, είχα δει το ''Stranger in a strange land'' music video από ένα λάιβ των ΜΕΪΝΤΕΝ στην τηλεόραση, το έγραψα σε VHS, το έλιωσα ( μαζί με το ''Shot in the dark'' τού ΟΖΖΥ από την ίδια εκπομπή, τα έλιωσα, έγινα φανατικός Μεϊντενάς κλπ κλπ.
Αλλά αυτό ήταν 40 χρόνια πριν. Πολύ νερό κύλησε στο μουσικό αυλάκι από τότε, πολλά άλλαξαν, και τώρα βλέπω τους ΜΕΪΝΤΕΝ με το μάτι που κάποιος τρίτος θα τους έβλεπε. Μια αξιοπρεπής ευφάνταστη μπάντα των 80'ς με μεγάλη ιστορία, που έφερε αρκετά καινοτόμα στοιχεία στη ροκ μουσική, μαζί με μια αναπόφευκτα μεγάλη επαναληπτικότητα στις μουσικές ιδέες, λόγω της εκτεταμένης δισκογραφίας, και λόγω τού γεγονότος, ότι ο κεντρικός ήρωας, αυτό που είχε να δώσει, το έδωσε μέσες άκρες στην 15ετία 1977 με 1992. Μετά απλά ανακάτευε τη σούπα , με λίγο διαφορετικά συστατικά πάντα, αλλά το κρέας μοσχαράκι ΄παρέμενε το ίδιο στην κατσαρόλα.

Υπηρχε μια ωραια εξελιξη στον ηχο των maiden, απο το πρωτο ομωνυμο που ηταν σχεδον punk, μεχρι το 7th Son που ηταν σχεδον progressive ( πολυ σχεδον that is :ROFLMAO: ) απο εκει και περα υπηρξαν διαφορα πισωγυρισματα, και αν και εβγαινε κατα καιρους κανα ωραιο κομματακι σα συνολικη δουλεια δε νομιζω οτι βγηκε κατι καλυτερο, και γενικοτερα οπως λες και εσυ δεν υπηρξε καποια ουσιαστικη εξελιξη.

Περιπου το ιδιο σεναριο παιζει και με τους Metallica αλλα και με τα περισσοτερα metal αλλα και ποπ ροκ συγκροτηματα. Η φορμα που στηριζονται, δηλαδη το τραγουδι, ειναι μια λαικη κατα βαση φορμα, και δεν αφηνει περιθωρια προεκτασεων περαν ενος σταδιου. Η οποια φρεσκαδα στο τραγουδι, δεν εχει να κανει με καποια υπερεξελιγμενη μουσικη γραφη που αποκτιεται με τον καιρο και με την εμπειρια, αλλα εχει να κανει με τη φρεσκαδα του ιδιου του καλλιτεχνη, ειτε αυτη προερχεται απο τη νεανικη ορμη ειτε απο εναν παρατεταμενο μουσικο οιστρο .

Με την παροδο του χρονου, τις φοβερες επαγγελματικες υποχρεωσεις που εχουν μπαντες τετοιου επιπεδου κλπ, κατα κανονα χανεται και η φρεσκαδα. Πρεπει να ειναι τεραστια καλλιτεχνικη προσωπικοτητα καποιος για να ξεφευγει απο μανιερες και ανουσιες επαναληψεις, γραφοντας για χρονια μεσα στα στενα περιθωρια ενος τραγουδιου. Ειναι υπερσπανιες οι περιπτωσεις αυτες. Οι maiden εξελιξαν τον ηχο τους για 7 αλμπουμ σερι, και στη συνεχεια εμειναν σε αξιοπρεπεστατο επιπεδο για αλλα τοσα και βαλε, ακομα και με τις οποιες επαναληψεις και τις μανιερες κατι τετοιο ειναι αξιοθαυμαστο.

Η επανάσταση ως ιδεολογία αντίδρασης απέναντι στο σύστημα πάντως δεν ήταν ποτέ αποκλειστικό «προνόμιο» της metal σκηνής, όπως παρουσιάζεται σε αυτό το νήμα. Θα έλεγα μάλιστα πως η απαρχή αυτής της νοοτροπίας εμφανίστηκε πιο έντονα μέσα από το rock και το punk στα ’70s και αργότερα εκφράστηκε και μέσω της metal. Κάθε σκηνή απλώς έδωσε τη δική της αισθητική και τρόπο έκφρασης στην ίδια βασική ανάγκη: την αντίδραση απέναντι στο κατεστημένο.

Να προσπαθήσω να το θέσω σε μια πιο μεγαλη βάση;

Βασικό συστατικό του μέταλ, η ουσία του, είναι η γραφικότητα. Το μεταλ είναι όλα στα άκρα. Όλα τέρμα, όλα άσπρο μαύρο.

Το μεταλ είναι το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο ένας έφηβος. Ξέρει ότι υπάρχει άσπρο και μαύρο γιατί τα έχει δει μπροστά του. Υπάρχουν, είναι σίγουρος. Απλά δεν είχε το χρόνο να δει και όλες τις υπόλοιπες αποχρώσεις ανάμεσα και πέρα απο αυτές.

Είναι αντίδραση και σαφής θέση και έχει για όλους: σου τη σπάει η μάνα σου που πάει εκκλησία; Ακούς venom και το παίζεις αντίχριστος. Σου την έσπασε η κοπελιά από το Γ3; Βάζεις ένα "i dont believe in love, never have, NEVER WILL". Σου πάνε όλα χάλια; "god hates us all" να το, το λένε και οι slayer.

Μεγαλώνοντας, σίγουρα θα δεις και άλλες αποχρώσεις, θα καταλάβεις οτι δεν είσαι αντίχριστος, ότι μάλλον πιστεύεις στην αγάπη και ο θεός σιγά μη μας μισεί όλους. Επίσης σίγουρα θα καταλάβεις ότι οι τύποι που ήταν στη συναυλία manowar δεν ειναι brothers of metal, με τους περισσότερους το μόνο κοινό σας είναι ότι ακούτε την ίδια μουσικη.

Εγώ νομίζω ότι το μέταλ το ίδιο λοιπόν είναι γραφικό και όλοι όσοι το ακολουθούν τυφλά ανεξαρτήτως ηλικίας. Απλά σε κάποιες ηλικίες επιβάλεται και δικιολογείται να είσαι γραφικός ενώ όσο μεγαλώνεις οι δικιολογίες τελειώνουν.

Τώρα το μέταλ όπως και όλες οι μουσικές που κατέληξαν να γίνουν ρεύμα, δεν πουλάει μόνο μουσική. Πουλάει τρόπο ζωής, ρούχα, κουρέματα, ποτά, μουσικό εξοπλισμό, energy drinks κλπ. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, να δημιουργηθεί μια οικονομική δραστηριότητα γύρω από κάτι που θα προσελκύσει κ άλλους και θα μαζευτεί ένας ικανός αριθμός ανθρώπων ωστε να είναι ρεύμα. Όλα τα είδη μουσικής τα έχουν αυτά.

Σε σύγκριση με άλλες υποκουλτούρες, το μεταλ μου φαίνεται πολύ αθώο μέσα στην αφέλειά του. Δλδ ο μέσος μεταλάς απλά να παρτάρει θέλει και να νιώσει ότι ανήκει. Ούτε νομίζει ότι θα αλλάξει τον κόσμο, ούτε εξυμνεί τίποτα εγκληματικές ενέργειες ούτε ξέρω γω έχει τα ναρκωτικά σαν τρόπο ζωής του. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Και δεν έχει μονοπώλιο στη γραφικότητα. Δλδ όσο γραφικός είναι ο 50αρης με μπλουζάκι σοντομ και ζώνη με σφαίρες, άλλο τόσο είναι και ο συμαθητής του με τη μοικάνα ή ο 50αρης deadhead tie dye φανελάκι και το βανάκι volkswagen.
Ούτε έχει μονοπώλιο στην αντίδραση, πάνω κάτω όλα τα ρεύματα απο boomers κ μετά αντιδραστικά ήταν, άλλα τελείως στα ίσια άλλα πιο passive aggressive.

Για να μην παρεξηγηθώ, τα γράφω όλα αυτά φορώντας μπλουζάκι slayer που μου έχει ξεμείνει και, αν και σπάνια πλέον θα ακούσω μέταλ, το αγαπάω γιατί έχω ξοδέψει άπειρες ώρες ακούγοντας μέταλ ή ψάχνοντας δίσκους κλπ κ μέσω του μέταλ ανακάλυψα πόσο πολύ μου αρέσει να ασχολούμαι με τη μουσική.

Γενικα παιζανε σουπερ, φωνη και μπαντα. Και το συγκεκριμενο τουρ ηταν οι πρωτοι εννια δισκοι (που νομιζω τα ξερω ολα απ εξω, μπασα ντραμς, κιθαρες φωνητικα εξωφυλλα.. :) ).

Μακαρι να το χω ετσι στα 70+ ;)

Γενικα παιζανε σουπερ, φωνη και μπαντα. Και το συγκεκριμενο τουρ ηταν οι πρωτοι εννια δισκοι (που νομιζω τα ξερω ολα απ εξω, μπασα ντραμς, κιθαρες φωνητικα εξωφυλλα.. :) ).

Μακαρι να το χω ετσι στα 70+ ;)
Με τα κατομυριάκια που σουκιάζουν μετά από κάθε τουρ, και νεκρός να 'σουν, θα ανασταινόσουν μόνο για να τα δεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Και μετά ας ξανα-αναπαυόσουν. :sleep::sleep::sleep:

Δεν πηγαίνω σε συναυλίες 70αρηδων γιατί τους έχω δει στα 35, οπότε δεν έχει νόημα.

Καταλαβαίνω όμως απόλυτα όποιον δεν τους έχει δει και πηγαίνει. Είναι θρυλικές μπάντες. Και την αναπόληση όσων τους είχαν δει όταν ήταν οι ίδιοι έφηβοι καταλαβαίνω, άσχετα αν δεν ειμαι εγώ έτσι.

Και τους φασέους και τους ινσταγκράμερς τους καταλαβαίνω, είναι κοινωνικό φαινόμενο

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι συζητήσεις που χαρακτηρίζουν συλλήβδην τους οπαδούς του metal, μου θυμίζουν λίγο το "η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols", (ήταν γραφικές δηλαδή ήδη από τις αρχές των 80s).

Η επανάσταση ως ιδεολογία αντίδρασης απέναντι στο σύστημα πάντως δεν ήταν ποτέ αποκλειστικό «προνόμιο» της metal σκηνής, όπως παρουσιάζεται σε αυτό το νήμα. Θα έλεγα μάλιστα πως η απαρχή αυτής της νοοτροπίας εμφανίστηκε πιο έντονα μέσα από το rock και το punk στα ’70s και αργότερα εκφράστηκε και μέσω της metal. Κάθε σκηνή απλώς έδωσε τη δική της αισθητική και τρόπο έκφρασης στην ίδια βασική ανάγκη: την αντίδραση απέναντι στο κατεστημένο.

Συμφωνώ, εγώ δεν πρόλαβα τις εποχές που αν είχες μακρύ μαλλί ή σκουλαρίκι ο αστυνομικός σε χτύπαγε γιατί ήσουν ''γιεγιές''.

Στο γυμνάσιο - λύκειο είχα εμμονή με τους maiden. Μιλάμε για εμμονή αλλά σε υγιές πλαίσιο: απλά άκουγα φανατικά την μπάντα στον ελεύθερό μου χρόνο. Οι γονείς μου, γνωρίζοντας το πόσο άρρωστος ήμουν με το συγκρότημα, δέχτηκαν να μου πληρώσουν τα αεροπορικά και εισιτήρια το '99, όντας 15 ετών, να πάω να τους δω, όντας αδικαιολογήτος απών από το σχολείο για εκείνη την μέρα λόγω του ταξιδιού. Το έκαναν όμως γιατί και εγώ ήμουν ''εντάξει'' στις υποχρεώσεις μου (σχολείο, μαθήματα κτλ). Δεν υπάρχει κάτι ''επαναστατικό'' ή ''αλήτικο'' σε αυτό, μάλλον το αντίθετο

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι συζητήσεις που χαρακτηρίζουν συλλήβδην τους οπαδούς του metal, μου θυμίζουν λίγο το "η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols", (ήταν γραφικές δηλαδή ήδη από τις αρχές των 80s).

Εάν ήμουν πάντως moderator ((λέμε τώρα, για την κουβέντα, το οποίο καν δεν θέλω), εσένα θα σε αγάπαγαν πιο πολύ, στο λέω. Η σκούπα που θα έπαιρνα για να καθαρίσω τα off-topic σε παρόμοια θέματα και καταστάσεις, θα ήταν επική.

Με τα κατομυριάκια που σουκιάζουν μετά από κάθε τουρ, και νεκρός να 'σουν, θα ανασταινόσουν μόνο για να τα δεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Και μετά ας ξανα-αναπαυόσουν. :sleep::sleep::sleep:
Πολλά κόμπλεξ βγάζεις με τα σούπερ γκρουπ, να το κοιτάξεις...

Blast from the past: Γ' Γυμνασίου, κάπου στο '87... Λέει ο διπλανός μου: δεν πάει άλλο, θα γίνω μεταλλάς!
Αυτό το ερμηνεύετε όπως το καταλαβαίνει ο καθένας.
Την άλλη μέρα, μπλούζα Μέηντεν, νομίζω Peace of Mind. Και το γνωστό πρόβλημα, "δεν μου πλένει τη μπλούζα η μάνα μου". Εγώ παρακολουθούσα αμέτοχος την ... εξέλιξη του συμμαθητή μου και παράλληλα άρχισα να... μελετώ το Somewhere In Time.........

Κάτι στο τώρα: μόνο στο δικο μου μυαλό υπάρχει αυτή η τριάδα κιθαριστών που λέγετε Dave Murray - Adrian Smith - ΚαιΚάποιοςΆλλος;

Κάτι στο τώρα: μόνο στο δικο μου μυαλό υπάρχει αυτή η τριάδα κιθαριστών που λέγετε Dave Murray - Adrian Smith - ΚαιΚάποιοςΆλλος;
Στο δικό μου είναι ο Janick Gers, ο οποίος ναι μεν ζει στη σκιά των άλλων δύο, αλλά στο θέμα looks εκτοξεύει τη μπάντα, μικρός μου αρεζε η αλητεία που έβγαζε και ο τρόπος που στεκόταν στη σκηνή

Θεωρώ τον Janick Gers έναν από τους αδικημένους κιθαρίστες μεγάλης μπάντας. Μπήκε στα παπούτσια του Smith, το έκανε καλά, δέχτηκε την επιστροφή και συνεχίζει να προσφέρει θέαμα με την σκηνική του παρουσία.

Ο Janick Gers είναι πολύ καλός κιθαρίστας, και έχει συνεισφέρει συνθετικά στην μπάντα. Ο Murray από την άλλη, για κάποιον λόγο έχει απειροελάχιστα συνθετικά credits, πολύ σπάνια συνεισφέρει συνθετικά, το solos του βέβαια είναι εξαιρετικά και είναι πιστός ''στρατιώτης'' στους Maiden.

Η σκηνική παρουσία του Gers δεν μου πολυαρέσει, νομίζω το παρακάνει.

Αυτό που με στανεχωρεί στους Maiden, είναι ο εδώ και 25 χρόνια παραγωγός, ο Kevin Shirley. Ειλικρινά οι παραγωγές του δεν μου αρέσουν καθόλου. Κρίμα γιατί υπάρχουν εξαιρετικές συνθέσεις σε όλους τους τελευταίους δίσκους αλλά χαντακώνονται από μανιέρες και μια εμμονή σε μια συγκεκριμένου τύπου παραγωγή.

Αυτό που με στανεχωρεί στους Maiden
...είναι που όταν έφυγαν τον Clive Burr, έναν από τους πιο ιδιαίτερους drummers στο metal, έφεραν τον απόλυτο polly pocket...ντου/τσα/ντου-ντου/τσα επί 30 χρόνια...

+ το αξεπέραστο ανέκδοτο με τον Blaze Bayley, ενώ είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την Dio μανιέρα του Dickinson φέρνοντας κυριολεκτικά ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΝ.

είναι που όταν έφυγαν τον Clive Burr, έναν από τους πιο ιδιαίτερους drummers στο metal, έφεραν τον απόλυτο polly pocket...ντου/τσα/ντου-ντου/τσα επί 30 χρόνια...

+ το αξεπέραστο ανέκδοτο με τον Blaze Bayley, ενώ είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την Dio μανιέρα του Dickinson φέρνοντας κυριολεκτικά ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΝ.

προσυπογράφω μέχρι τελείας. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ντράμερ ο Clive για μένα.

O Bayley δεν μπορούσε να πει λάιβ τα τραγούδια του Dickinson, συμπαθέστατος αλλά είναι να απορείς πως μια μπάντα σαν τους Maiden έκανε μια τόσο αντι-επαγγελματική επιλογή, με την έννοια ότι ΟΚ οι δίσκοι με τον Blaze είναι αυτοί που είναι, αλλά δεν έκαναν audition να δουν ότι δεν μπορεί να πει τα του Dickinson? Ούτε καν το κούρδισμα δεν σκέφτηκαν να αλλάξουν για να τον βοηθήσουν λίγο?

Για μένα, η μεγαλύτερη απώλεια στους Maiden ήταν η αποχώρηση - συνταξιοδότηση του Martin Birch.

Αυτός ο τεράστιος παραγωγός, ακόμα και το Χ-Factor να είχε αναλάβει, θα έβγαζε δισκάρα. Ούτε φάλτσα θα ακούγονταν στον δίσκο, ούτε υποτονικές κιθάρες ούτε γενικά όπως ακούγεται το άλμπουμ

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back