Ήγγικεν η ώρα...

Οι "ρόδες" λέγονται Pitch και Mod(ulation) Wheels, και τουλάχιστον το Mod. wheel μπορεί να προγραμματιστεί να κάνει διάφορα πράγματα, να επηρεάζει το Leslie speed πχ. Καλή προσθήκη τέλος πάντων τα wheels μια και το όργανο μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και σαν controller για άλλα synths. Επίσης, η προσθήκη των wheels δίνει στο όργανο μεγαλύτερο μέγεθος, κάτι που -σε εμένα τουλάχιστον- μετράει στο συνολικό look του οργάνου.
https://en.bab.la/dictionary/english-greek/wheel

Φυσικά και έχει, μπερδεύεις τα Presets με τα 10 Favorite.
δεν έχω μπερδέψει τίποτα, με το κινητό έγραφα, είτε favorites είτε presets εννοώ αυτά που είναι άμεσα προσβάσιμα. Κάπως πρέπει να συνεννοηθούμε. Προφανώς υπάρχουν 100άδες presets που τα βρίσκεις με το rotary και άλλα τόσα editable.

Εννοώ (και τώρα που στο γράφω με πληκτρολόγιο) αν έχει πάνω από 10 πλήκτρα για άμεση πρόσβαση.

Ο ήχος του κρότου αυτού μπορεί να αναπαραχθεί στα σύγχρονα Hammond μοντέλα, υπάρχει μια λειτουργία που μπορεί να τριγκάρει έναν sampled ήχο τέτοιου κρότου μέσω, πχ, ενός foot switch. Καθώς όμως ο sampled αυτός ήχος είναι στατικός και ακούγεται πάντα το ίδιο, σπάνια -έως ποτέ- χρησιμοποιείται από τους οργανίστες. Έχει πλάκα πάντως και μπορεί πραγματικά να τρομάξει σοβαρά το κοινό όταν χρησιμοποιηθεί.
αυτό το κάνεις ανα πάσα στιγμή, παίρνεις μια μονάδα reverb με ελατήρια και την κλωτσας.

Πάντως pitch bend κανένας δεν έκανε με τα κομοδίνα

Εγώ τα λέω συνήθως wheels ή αναφέρομαι ξεχωριστά σε pitch bend ή mod. wheel. Oι Ελληνικές μεταφράσεις σε τεχνικούς όρους δεν λένε.

δεν έχω μπερδέψει τίποτα, με το κινητό έγραφα, είτε favorites είτε presets εννοώ αυτά που είναι άμεσα προσβάσιμα.
Εσύ μπορείς να εννοάς ό,τι θες φύλλως. Οι άλλοι τι καταλαβαίνουν είναι το θέμα. image.gif

Εννοώ (και τώρα που στο γράφω με πληκτρολόγιο) αν έχει πάνω από 10 πλήκτρα για άμεση πρόσβαση.
10 θέσεις είναι υπερ-αρκετές για Hammond organ. Η πλειονότητα των χρηστών (κι εγώ μέσα) χρησιμοποιεί max 2-3 tonewheel μοντέλα, τα αναθέτει σε 2-3 favorite buttons και από κει και πέρα κάνει παιχνίδι με τα drawbars.

αυτό το κάνεις ανα πάσα στιγμή, παίρνεις μια μονάδα reverb με ελατήρια και την κλωτσας.
Και ΓΙΑΤΙ να πληρώσεις μια κανονική μονάδα spring reverb? Υπάρχουν εξαιρετικότατα spring reverb sims ενσωματωμένα σε πλήθος πληκτροφόρων, και φυσικά και σε όλα τα σύγχρονα Hammond μοντέλα. Αν είναι να πάμε να αγοράζουμε spring reverb σε hardware μορφή και να μπλέκουμε με ελατήρια και άλλα αστεία, να πάμε να αγοράσουμε και κάνα vintage B3/C3 για να το κοπανάμε κανονικά. Ποιος πλερώνει για όλες αυτές τις αρχαιολογίες, και ποιος πλερώνει για την καθημερινή επισκευή τους και μεταφορά τους? Εεεεεε??

Δεν είμαστε όλοι Don Airey ρε φίλε, που σέρνει μαζί του τρία Hammond A100, έξι Leslie και κάποια synths απ'την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη.? Όλα αυτά κοστίζουν τα κέρατα τους. 

Πάντως pitch bend κανένας δεν έκανε με τα κομοδίνα
Νομίζεις.? Ο Keith Emerson για παράδειγμα έκανε pitch bend στα Hammond του, κυρίως στο L100, πάρα πολύ συχνά. Πως γινόταν αυτό? Ενώ παίζεις ή κρατάς κάποιες νότες πατημένες, κλείνεις απ'τον οn/off διακόπτη το motor του Hammond, και αυτό σβήνοντας/σταματώντας αργά την περιστροφή του είχε ως αποτέλεσμα το κατέβασμα του pitch του ήχου του οργάνου. Ο Emerson αναβόσβηνε γρήγορα το motor δίνοντας την ψευδαίσθηση του pitch bend. Δες την εισαγωγή στο παρακάτω βίντεο (προτείνεται σε όλους να δουν ολόκληρο το βίντεο αυτής της υπεργκρουπάρας?).

Το εφέ του σβησίματος του rotor μπορεί και αυτό να προσομοιωθεί στα σύγχρονα Hammond μοντέλα.

10 θέσεις είναι υπερ-αρκετές για Hammond organ. Η πλειονότητα των χρηστών (κι εγώ μέσα) χρησιμοποιεί max 2-3 tonewheel μοντέλα, τα αναθέτει σε 2-3 favorite buttons και από κει και πέρα κάνει παιχνίδι με τα drawbars.
Θα ήθελα 20

Και ΓΙΑΤΙ να πληρώσεις μια κανονική μονάδα spring reverb?
για να την κλωτσάς και να κάνει γκραααχ

Νομίζεις.? Ο Keith Emerson για παράδειγμα έκανε pitch bend στα Hammond του, κυρίως στο L100, πάρα πολύ συχνά. Πως γινόταν αυτό? Ενώ παίζεις ή κρατάς κάποιες νότες πατημένες, κλείνεις απ'τον οn/off διακόπτη το motor του Hammond, και αυτό σβήνοντας/σταματώντας αργά την περιστροφή του είχε ως αποτέλεσμα το κατέβασμα του pitch του ήχου του οργάνου. Ο Emerson αναβόσβηνε γρήγορα το motor δίνοντας την ψευδαίσθηση του pitch bend. Δες την εισαγωγή στο παρακάτω βίντεο (προτείνεται σε όλους να δουν ολόκληρο το βίντεο αυτής της υπεργκρουπάρας?).
τώρα που το λες, κάτι σαν να θυμόμουν, αλλά δεν το είχα ψάξει.

Από Έμερσον, άσε, δεν μπορώ άλλο....

ΓκΩσαμε που λενε....

ΓκΩσαμε που λενε....
Εσύ κι εγώ, ναι. Άλλοι δυστυχώς, πολλοί -κυρίως νεότεροι- δεν τον ξέρουν ακόμα, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να τον μάθουν, αν και όσοι από αυτούς μάς διαβάζουν.

Η σημερινή νεολαία θέλει σωστή καθοδήγηση από γνώστες.  image.gif

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
εκείνο που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι το ΧΚ1C δεν είχε αρκετά πράγματα που συνειδητοποιώ τώρα όπως πχ  πλήρες σετ ρύθμισης eq, music player, transpose, octave κλπ. Και δεν ήταν θέμα χώρου διότι υπήρχε.

Το XK4 πάντως έχει 100
100 presets που μπορούν να αντικατασταθούν, ναι. Αλλά δεν μιλάμε για αυτά, μιλάμε για τα 10 favorite κουμπιά που σε αυτά αναθέτουμε τους 10 πιο αγαπημένους ήχους μας για άμεση πρόσβαση. Για τους περισσότερους οι 10 θέσεις είναι αρκετές, και για μένα επίσης. Στο προηγούμενο Hammond μου (XK1c) είχε 8 τέτοιες θέσεις, και ποτέ δεν τις χρησιμοποίησα όλες.

image.png

εκείνο που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι το ΧΚ1C δεν είχε αρκετά πράγματα που συνειδητοποιώ τώρα όπως πχ  πλήρες σετ ρύθμισης eq, music player, transpose, octave κλπ. Και δεν ήταν θέμα χώρου διότι υπήρχε.
Από τα παραπάνω, μόνο το music player δεν είχε. Μια χαρά EQ είχε (patch & master EQ) και μια χαρά transpose επίσης, σε semitones ή οκτάβες και για κάθε manual ξεχωριστά. Απλά όλα αυτά δεν τα είχε φάτσα-κάρτα με dedicated κουμπιά ή pots.

100 presets που μπορούν να αντικατασταθούν, ναι. Αλλά δεν μιλάμε για αυτά, μιλάμε για τα 10 favorite κουμπιά που σε αυτά αναθέτουμε τους 10 πιο αγαπημένους ήχους μας για άμεση πρόσβαση. Για τους περισσότερους οι 10 θέσεις είναι αρκετές, και για μένα επίσης. Στο προηγούμενο Hammond μου (XK1c) είχε 8 τέτοιες θέσεις, και ποτέ δεν τις χρησιμοποίησα όλες.

Προβολή συνημμένου 48488
θα ήθελα γύρω στις 20. (Μην ξεχνάμε τα extra voices). Με 3 πιασμένες με πιάνα, μου μένουν 7

Από τα παραπάνω, μόνο το music player δεν είχε. Μια χαρά EQ είχε (patch & master EQ) και μια χαρά transpose επίσης, σε semitones ή οκτάβες και για κάθε manual ξεχωριστά. Απλά όλα αυτά δεν τα είχε φάτσα-κάρτα με dedicated κουμπιά ή pots.
το να ψάχνεις μέσα από 2 Lines editor δεν θα ήταν και το καλύτερο να υποθέσω...

Ακριβώς αυτή η εικόνα. Δεν ισχύει το [BANK] για τα favorites ?
Μην μπερδεύεστε. Το ΧΚ4 έρχεται με 100 factory patches και 100 user patches. Τα 100 user patches είναι ακριβώς τα ίδια με τα factory patches, και μπορούν να αλλαχθούν/τροποποιηθούν από τον χρήστη. Τα 100 factory patches είναι στην ROM και δεν τροποποιούνται. Από τα 200 (factory & user) patches, διαλέγουμε 10 αγαπημένα και τα αναθέτουμε στα 10 Favorite κουμπιά για άμεση πρόσβαση σε αυτά, χωρίς να χρειαστεί να τα ψάχνουμε ανάμεσα στα 200 patches του οργάνου. 
Τα πράγματα είναι απλά.

Μην μπερδεύεστε. Το ΧΚ4 έρχεται με 100 factory patches και 100 user patches. Τα 100 user patches είναι ακριβώς τα ίδια με τα factory patches, και μπορούν να αλλαχθούν/τροποποιηθούν από τον χρήστη. Τα 100 factory patches είναι στην ROM και δεν τροποποιούνται. Από τα 200 (factory & user) patches, διαλέγουμε 10 αγαπημένα και τα αναθέτουμε στα 10 Favorite κουμπιά για άμεση πρόσβαση σε αυτά, χωρίς να χρειαστεί να τα ψάχνουμε ανάμεσα στα 200 patches του οργάνου
Τα πράγματα είναι απλά.
Προσπαθείς να μου εξηγήσεις πράγματα του δημοτικού;

Άλλο εννοώ, αν το κατάλαβες. Το κουμπί [BANK] δεν παίζει κανένα ρόλο στα favorite ?

Δηλαδή δεν τα κάνει (τα favorite) 10 numbers X 10 banks = 100 favorites ?

Για το XK-4 μιλάμε.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back