Είναι "φλωριά" να παίζεις με backing tracks;

Νέκκων ὁ Θεσσαλονικεῦς

Nekkon

Gretsch addict 🎸
Πόντοι
1,558

Αφορμή για αυτό το ερώτημα αποτελεί το καινούργιο βίντεο του κυρίου Απόστολου @Alter. Παίζει σε ένα από τα αγαπημένα μου στυλ συναυλίας. Ένας μουσικός, instrumental, σε πολύ όμορφο τοπίο, σχετικά χαμηλές εντάσεις, και άνθρωποι να απολαμβάνουν το ρόφημα τους με τον μουσικό να έχει το δύσκολο έργο του να κάνει την εμπειρία τους καλύτερη.

Στο βίντεο ο κύριος απόστολος χρησιμοποιεί looper. Και καλά κάνει, γιατί ξέρει να παίζει κιθάρα 😅 Εννοώ υπάρχει αυξημένος βαθμός δυσκολίας. Δεν μπορείς απλά να πας και να παίξεις ότι σου κατέβει, για να βγει καλό το αποτέλεσμα πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις να κάνεις και τον drummer, και τον μπασίστα, να έχεις τέλεια αίσθηση του ρυθμού, να μπορείς να αυτοσχεδιάσεις, και ιδανικά αυτά τα οποία παίζεις να μην πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.

Σε ένα παρόμοιο σκηνικό συναυλίας, έχω παίξει με backing tracks. Ηχητικά το ευχαριστήθηκα πολύ, έχεις την ευκαιρία να βάλεις και άλλα όργανα, και το αποτέλεσμα θυμίζει έτοιμη μίξη. Ένα άλλο επίσης πολύ θετικό στοιχείο είναι το ότι στην ουσία απλά παίζεις μία σόλο κιθάρα και ακούγεται ότι ξέρεις να παίζεις στον μη κιθαρίστα 😅

Όταν το είπα σε καλούς παίκτες, κάποιοι από αυτούς μου είπαν "Ε, φλωριά". Καταλαβαίνω ότι είναι λιγότερο απαιτητικό, οκ. Είναι όμως φλώρικο; Θα το κάνατε; Είναι κάτι λάθος; Είσαι απλά ένας dj που τυχαίνει να κρατάει κιθάρα στα χέρια του; Εκφραστείτε ελεύθερα

Φλωριά στο σύνολο θα το χαρακτήριζα μόνο εάν είναι πολύ φτωχό το backing track χωρίς καθόλου fills και παραλλαγές, μόνο για να είναι.
Και επειδή παίζεις μονοφωνικό στυλ σχεδόν πάντα με αυτά όχι δεν είναι φλωριά καθώς αυτό που προσθέτεις είναι η...ζάχαρη στο γλυκό. Όσο καλά υλικά και να έχει το backing track, εξαρτάται από σένα να.. δέσει το γλυκό.
Ιδανικά και το backing track να μπορεί να σταθεί μόνο του, και το όργανο που θα προθέσεις από πάνω να ταιριάζει γάντι και να το εξυψώνει.

Εξαρτάται από το context

Εδώ έχουμε ένα low-key τύπου entertaintment (που λένε και στο χωριό μου) με την έννοια ότι η μουσική είναι background, συνοδευτική για να απολαύσει ο κόσμος το cocktail του. Το backing track - looper εδώ ταιριάζουν.

Αν μιλάμε όμως για πιο show καταστάσεις, δηλαδή πιο ανεβαστική, δυνατή μουσική με συμμετοχή του κοινού είτε τραγουδώντας είτε χορεύοντας, τότε προσωπικά είμαι κατά των backing tracks.

Δεν είναι φλωριά κατά τη γνώμη μου γιατί ο στόχος ενός live σε τέτοιο περιβάλλον είναι το ηχητικό αποτέλεσμα και η ατμόσφαιρα, όχι ένας διαγωνισμός δεξιοτεχνίας.
Τα backing tracks σου επιτρέπουν να προσφέρεις μια ολοκληρωμένη ενορχήστρωση με όργανα π.χ. πιάνο, pads ή φυσικά τύμπανα, δίνοντας στον ακροατή την αίσθηση μιας κανονικής μπάντας.
Σημασία έχει η ουσία. Αν το κοινό σου απολαμβάνει το αποτέλεσμα. Αν ναι, από εμένα it's ok!

Γενικα θεωρω πως προηχογραφημενα μερη εχουν θεση σε λαιβ και καποιες φορες ειναι απαραιτητα γιατι ορισμενα πραγματα απλα δεν γινονται λαιβ.
Το λουπερ δεν το θεωρω προηχογραφημενο, παιζεις και χτιζεις σε real time οποτε ειναι αλλο πραγμα.
Αν ομως βρεθω σε ενα χωρο να πιω το ποτο μου κ δω καποιον να σολαρει πανω απο backing track απλα, μαλλον θα σκεφτω "οκ ρε φιλε ωραιος αλλα ασε με να πιω το ποτο μου κ κανε εξασκηση σπιτι σου" οσο καλα και να σολαρει. Στην τελικη βαλτο ολο προηχογραφημενο και να ακουω τον μαιλς να σολαρει ή τον μοντγκομερι...
Απο την αλλη μετραει αυτο που λες εσυ και ο cosdr, οτι σημασια εχει να γουσταρει το κοινο και θεωρω πολυ πιθανο ο μη μουσικος στο κοινο να μην καταλαβει τιποτα, οποτε...απλα καντο. :)

Το έχω δει σε busking στη Γλυφάδα, και με ηλ. Κιθάρα αλλά και με σαξόφωνο. Αν γουστάρει ο μουσικός, το ηχητικο αποτέλεσμα είναι φοβερό και έχει ανταπόκριση και στο εκάστοτε κοινό.

Εγω παντα γελουσα με τις ελληνικες ταινιες, που επιανε ξερω γω μια κιθαρα μονη της η Βουγιουκλακη στην ακρογυαλια, και ακουγονταν μαζι της 15μελης μπαντα συνοδεια της χορωδιας τρικαλων, αλλα πλεον μου κοπηκαν τα γελια.

Εγω παντα γελουσα με τις ελληνικες ταινιες, που επιανε ξερω γω μια κιθαρα μονη της η Βουγιουκλακη στην ακρογυαλια, και ακουγονταν μαζι της 15μελης μπαντα συνοδεια της χορωδιας τρικαλων, αλλα πλεον μου κοπηκαν τα γελια.
Τώρα μπορούμε να είμαστε όλοι Βουγιουκλάκη σε πραγματικό χρόνο.

Ετσι οπως εχει γινει η αγορα πλεον δυσκολο να ακουσεις live bands με φυσικα προσωπα, ολα ειναι virtual πλεον ας. μην το περιοριζουμε στο looper του Alter τεχνικα και τα arranger που χρησιμοποιω εγω παλι στην ουσια ενα looper ειναι απλα παιζεις σε πραγματικο χρονο ακορντα στο αριστερο και μελωδια στο δεξι, οποτε δεν μου φαινεται τιποτα "φλωρικο" εγω θα το χαρακτηριζα σαν industry standard πλεον.... δεν μου κανει κατι εντυπωση ετσι ειναι εδω και 20 χρονια.

πλεον εχει ξεκινησει αλλη μοδα να βαζουν τραγουδιστες με dj αυτο ειναι ππιο επικυνδυνο για τους μουσικους αν συνεχισει θα αφανιστουμε...

επισης και οτι συγκρινουν εναν μουσικο με dj και αυτο με ενοχλει παρα πολυ αλλα ειναι εκτος θεματος

Παντως το να παιζεις εντελως "ξεβρακωτος" και αδειος απεναντι σε ενα κοινο που λογω περιστασεων λογικο ειναι να μην σου πολυδινει και ιδιαιτερη σημασια δεν μου φαινεται και πολυ φλωρικο, μαλλον μαγκια θελει. Περισσοτερη παντως απο το να παιζεις καλυμμενος με αλλα 4 μελη να σου κανουν "πλατες".

Παντως το να παιζεις εντελως "ξεβρακωτος" και αδειος απεναντι σε ενα κοινο που λογω περιστασεων λογικο ειναι να μην σου πολυδινει και ιδιαιτερη σημασια δεν μου φαινεται και πολυ φλωρικο, μαλλον μαγκια θελει. Περισσοτερη παντως απο το να παιζεις καλυμμενος με αλλα 4 μελη να σου κανουν "πλατες".
Η πραγματική μαγκιά και τέχνη είναι αυτό που κάνει ο Alter. Αν δεν μπορεί κάποιος να το κάνει καλά, τις "πλάτες" στις κάνει το backing track. Μάλιστα είναι πιο εύκολο από μουσικούς ενίοτε, γιατί μπορεί να λιώσεις σπίτι σου στην εξάσκηση και να το "μάθεις", ενώ με τους μουσικούς πρέπει να συννενοηθείς

Από καθαρά τη σκοπιά της εκμάθησης/εξάσκησης, το πρόβλημα με το 99% των backing tracks για κιθαρίστες είναι ότι παίζεις μόνο σόλο. Καλό μάθημα και προπόνηση, δε λέω, αλλά στην πραγματικότητα, όταν θα παίζεις κιθάρα σε κοινό (με μπάντα ή και μόνος) θα παίζεις πολύ περισσότερο ρυθμική παρά σόλο.

Με λίγα λόγια, τα backing tracks ωραία είναι για ζέσταμα, για να περνάμε ωραία την ώρα μας και για να εξασκούμαστε σε σόλο παιξίματα. Αλλά αφήνουν απ' έξω το ρυθμικό παίξιμο που είναι το πιο σημαντικό απ' όλα.

Επειδή το θέμα αντιμετωπίζεται ως ''μαγκιά'' ή ως ''φλωριά'', ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε από τα δυο, είπα να γράψω περαιτέρω γνώμη και να διαφωνήσω ελαφρώς με κάποια points.

Να πω ότι είμαι μουσικός που παίζει σε resorts, από οικογενειακά 3 αστέρων μέχρι αχανή 5στερα.

Έχω λοιπόν συναδέλφους που παίζουν με backing tracks σε τέτοια μέρη, είτε κιθάρα όπως εδώ, είτε σαξοφωνίστες, βιολίστες, keyboard-ίστες κτλ.

Είναι μάγκες ή φλώροι? Τίποτα από τα δυο. It is what it is: ο ρόλος τους, είναι να γεμίσουν με μουσική και ηχόχρωμα το σκηνικό την ώρα που ο κόσμος πίνει το ποτό του ή τρώει το δείπνο του.

Φλωριά δεν είναι, γιατί δεν μπορείς να φέρεις ολόκληρη ορχήστρα για κάτι που είναι καθαρά ''ατμοσφαιρικό'', και αν δεν υπήρχαν τα backing tracks o σολίστας/σαξοφωνίστας/βιολιστής απλά δεν θα είχε την ευκαιρία να παίξει και να βγάλει μεροκάματο.

Μαγκιά επίσης δεν είναι, γιατί ο ρόλος του σολίστα είναι συνήθως διεκπεραιωτικός: ο σολίστας παίζει του μουσική του, το ''κοινό'' δεν ασχολείται μαζί του και δεν ασχολείται και αυτός με το κοινό, γιατί είναι background μουσική οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερη αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και μουσικού.

Έχοντας πει αυτά περί σολιστών που παίζουν με backing tracks και διαχωρίζοντάς τους πλήρως από ντουέτα ή γκρουπάκια που έχουν άλλο ρόλο (να διασκεδάσουν το κοινό και όχι απλά να έχουν κάποια ατμοσφαιρική μουσική στο background) θέλω να επισημάνω κάποιες διαφωνίες...

Δεν μπορείς απλά να πας και να παίξεις ότι σου κατέβει, για να βγει καλό το αποτέλεσμα πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις να κάνεις και τον drummer, και τον μπασίστα, να έχεις τέλεια αίσθηση του ρυθμού, να μπορείς να αυτοσχεδιάσεις, και ιδανικά αυτά τα οποία παίζεις να μην πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.

Γιατί, όταν παίζεις με μπάντα μπορείς να παίξεις ό,τι σου κατέβει? Υπάρχει κάποιος αυτοσχεδιασμός που επιτυγχάνεται ευκολότερα με μπάντα αντί για backing tracks όπου δεν χρειάζεσαι αίσθηση του ρυθμού ή να πέφτεις πάνω σε άλλα όργανα?

Γενικα θεωρω πως προηχογραφημενα μερη εχουν θεση σε λαιβ και καποιες φορες ειναι απαραιτητα γιατι ορισμενα πραγματα απλα δεν γινονται λαιβ.

Ισχύει απόλυτα, όμως από την άλλη όταν κάτι είναι must play και δεν μπορεί να βγει με μόνο 2-3 όργανα, μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου, ειδικά αν είναι πολύ popular request. Ρώτα εμένα πόσα harmonist πετάλια για φωνή και κιθάρα έχω αγοράσει (και θέλω να πάρω και ένα boss rv-6 ενώ δεν χρησιμοποιώ reverb, μόνο και μόνο για την shimmer ρύθμιση για να παίξω την εισαγωγή του here I go again και να ακουστεί πιο πειστική) 😅

Πόσες φορές έχουμε κάνει re-arrange το μπάσο, που ενώ στο original κομμάτι είναι μόνο τονική, στη διασκευή μας τo βάζουμε να παίζει τα ακκόρντα της δεύτερης κιθάρας γιατί εμείς έχουμε μόνο μια κιθάρα κτλ κτλ

Δεν λέω ότι όλα μπορούν αν έρθουν στα μέτρα σου, θα ακούγεται κάπως άδειο το πρόγραμμα, αλλά όχι και απλά skip σε ό,τι δεν βολεύει....

Παντως το να παιζεις εντελως "ξεβρακωτος" και αδειος απεναντι σε ενα κοινο που λογω περιστασεων λογικο ειναι να μην σου πολυδινει και ιδιαιτερη σημασια δεν μου φαινεται και πολυ φλωρικο, μαλλον μαγκια θελει. Περισσοτερη παντως απο το να παιζεις καλυμμενος με αλλα 4 μελη να σου κανουν "πλατες"

Όπως προείπα, καμία μαγκιά δεν θέλει. Το κοινό δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον μουσικό, ούτε ο μουσικός με το κοινό καθώς μιλάμε για background music.

To κοινό ασχολείται με τους μουσικούς όταν πρόκειται για live με αλληλεπίδραση, πχ ένα ντουέτο ή ένα γκρουπ που παίζει τραγούδια, όπου το κοινό πάει και ζητάει ''παραγγελιές' (πολλές φορες ζητάει ακόμα και παραγγελιές που ΜΟΛΙΣ έπαιξες απλά ήταν μεθυσμένοι να το καταλάβουν...), ''κάτι απαλό για να χορέψουμε'' κτλ κτλ.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ''περισσότερη μαγκια'' τα backing tracks επίσης, καθώς με τα backing tracks όλα είναι fixed ενώ με μπάντα μπορεί κάποιος να κάνει λάθος και να σε πετάξει εκτός, να αλλάξει τέμπο το κομμάτι, να παλέψεις να ακουστείς λόγω κάποιου λάθους στο ηχοληπτικό κομμάτι κτλ κτλ, είναι κάτι πολύ πιο δυναμικό και πολυπαραγοντικό σε σχέση με το flat των backing tracks.

Το κοινό σε τέτοια μέρη είναι όντως ετερόκλητο (σε αντίθεση από ένα gig σε κάποιο ροκ μπαρ πχ, που εκεί ο κόσμος ξέρει τι να περιμένει) και επομένως είναι πολύ πιο δύσκολο να το κερδίσεις με γκρουπ που παίζει τραγούδια και έχει αναλάβει το entertaiment της βραδιάς σε σχέση με κάποιον που απλά παίζει σόλο σε backing tracks ως background μουσικό υπόβαθρο.

Είναι αδόκιμη νομίζω η χρήση της λέξης "φλωριά" στον τίτλο αυτού του θέματος... Δεν ξέρω, με κάνει να κριντζάρω

Από την άλλη, γιατί να είναι "κακό" στα πλαίσια συναυλίας σε καφέ/ξενοδοχείο; Το βλέπουμε πολύ συχνά σε μουσικούς του δρόμου, ένας roland cube, backing track και δώσε πόνο με την squier.

Αναλόγος την περίπτωση.

Αν πάς σε ένα live και σου ζητάει είσοδος,στην σκηνή πρέπει να υπάρχει πλήρες μπάντα στημένη.
Οτιδήποτε άλλο,με εξαίρεση την ηλεκτρονική μουσική και τον Buckethead,είναι καραόκε και όχι live.

Αν είσαι σε ένα τουριστικό θέρετρο,το backing track σου προσφέρει καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαχείριση της όλης κατάστασης,με πιό αξιόπιστο ηχητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα,έλεγχο και περιορίζεις τα απρόοπτα με καλύτερο μεροκάματο για τους μουσικούς που θα έχεις.
Αν το event αποτελείτε από ένα μόνο άτομο,το θεωρώ απαράδεκτο ακόμη και για την πιό μικρή τουριστική μονάδα που υπάρχει.

Τίς ιρλανδικές pub με μιά κιθάρα/φωνή,μόνο την ημέρα του αγίου πατρικίου και ας μήν καταλάβαινα τί τραγουδάνε.

Οι χειρότερες εμπειρίες που είχα,ήταν οι πληκτράδες/ούδες με τα προηχογραφημένα,που την ώρα που έπαιζε η μουσική πείραζαν το αυτί τους η πασπατεύαν την οθόνη,σκάλιζαν κανένα λάπτοπ πείραζαν το μίξερ η το μικρόφωνο και προσάρμοζαν τα όποια sets έχουν σε επίπεδο εστιατορίου,ανεξαρτήτος χώρου,κάνοντας εμφανές αρκετές φορές την βαρεμάρα τους,μεταφέροντας την φυσικά και στον κόσμο που τους παρακολουθεί.

Οτι χειρότερο έχω συνεργαστεί και δεί,ανήκει στην παραπάνω κατηγορία.
( Αμέσως μετά ακολουθούν η μίξη dj με σαξόφωνο που έχω αναγκαστικά κάνει και πραγματικά βρίσκω απίστευτα βαρετό ακόμη και άν τρώει ο πελάτης και το ηλεκτρονική μουσική με διάφορα καλάμια,παραδοσιακά και ταψιά που βαράνε από πάνω διάφοροι χίπηδες,ονομάζοντας το spiritual).

Χίλιες και μία φορές,backing tracks και πλήρωσε μία δυο κιθάρες η 2 φωνές και κάνε την δουλειά σου σάν άνθρωπος.
Θές να προσφέρεις κάτι παραπάνω?Μια ωραία γυναικεία φωνή,ένα κοντρα μπάσο,μια γαργαλιάρα κιθαρίτσα και έναν σκουπάκια ντράμερ και προσφέρεις πραγματικά υπηρεσίες,να κάνεις και τον άλλο να ανοίξει το romanee conti και να μήν πάει στράφι.
Μιά χαρά ξέρουν να βαράνε τιμές που αρκετές φορές φτάνουν αριθμό 4 ψηφίων για μια βραδιά αρκετά ξενοδοχεία,αλλά να πληρώσουν έστω 2 - 3 μουσικούς να γεμίσουν το stage της εκδήλωσης τους πέφτει βαρή.
Πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων που αποτελούσαν και το κριτήριο επιλογής και συνεργασίας μου,ερασιτέχνες managers/υπεύθηνοι εκδηλώσεων που δικαιολογούν παροχή υπηρεσιών με σκοπό το λογιστικό κομμάτι,χωρίς να λάβουν υπ όψην τους οτί αρκετοί απο το πελατολόγιο τους εχουν βρεθεί και σε άλλες τουριστικές μονάδες και κέντρα εστίασης ανά τον κόσμο,κάτι το οποίο δέν μπορούν να κατανοήσουν εφ όσων δέν έχουν βρεθεί ποτέ μακριά από το χωριό/νησί/πόλη που τους περιορίζει τόσο επαγγελματικά όσο και διανοητικά,κάνοντας τα αστέρια που περιλαμβάνονται στην εκάστοτε επιχείρηση να είναι βγαλμένα από την φανέλα του αστέρα τρίπολης που παλεύει για την παραμονή του.

Ενα άλλο ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί πιστεύω,και αφορά τους μουσικούς είναι όχι μόνο για το μέσο και ο τρόπος που θα μεταφερθεί η μουσική στον πελάτη,αλλά αν πραγματικά η μουσική αυτή κάνει για τον συγκεκριμένο χώρο και κατα πόσο παίζουμε αυτά που πρέπει και όχι αυτά που θέλουμε.
Αλλη ανοικτή πληγή και αυτό.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back