Επειδή το θέμα αντιμετωπίζεται ως ''μαγκιά'' ή ως ''φλωριά'', ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε από τα δυο, είπα να γράψω περαιτέρω γνώμη και να διαφωνήσω ελαφρώς με κάποια points.
Να πω ότι είμαι μουσικός που παίζει σε resorts, από οικογενειακά 3 αστέρων μέχρι αχανή 5στερα.
Έχω λοιπόν συναδέλφους που παίζουν με backing tracks σε τέτοια μέρη, είτε κιθάρα όπως εδώ, είτε σαξοφωνίστες, βιολίστες, keyboard-ίστες κτλ.
Είναι μάγκες ή φλώροι? Τίποτα από τα δυο. It is what it is: ο ρόλος τους, είναι να γεμίσουν με μουσική και ηχόχρωμα το σκηνικό την ώρα που ο κόσμος πίνει το ποτό του ή τρώει το δείπνο του.
Φλωριά δεν είναι, γιατί δεν μπορείς να φέρεις ολόκληρη ορχήστρα για κάτι που είναι καθαρά ''ατμοσφαιρικό'', και αν δεν υπήρχαν τα backing tracks o σολίστας/σαξοφωνίστας/βιολιστής απλά δεν θα είχε την ευκαιρία να παίξει και να βγάλει μεροκάματο.
Μαγκιά επίσης δεν είναι, γιατί ο ρόλος του σολίστα είναι
συνήθως διεκπεραιωτικός: ο σολίστας παίζει του μουσική του, το ''κοινό'' δεν ασχολείται μαζί του και δεν ασχολείται και αυτός με το κοινό, γιατί είναι background μουσική οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερη αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και μουσικού.
Έχοντας πει αυτά περί σολιστών που παίζουν με backing tracks και διαχωρίζοντάς τους πλήρως από ντουέτα ή γκρουπάκια που έχουν άλλο ρόλο (να διασκεδάσουν το κοινό και όχι απλά να έχουν κάποια ατμοσφαιρική μουσική στο background) θέλω να επισημάνω κάποιες διαφωνίες...
Δεν μπορείς απλά να πας και να παίξεις ότι σου κατέβει, για να βγει καλό το αποτέλεσμα πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις να κάνεις και τον drummer, και τον μπασίστα, να έχεις τέλεια αίσθηση του ρυθμού, να μπορείς να αυτοσχεδιάσεις, και ιδανικά αυτά τα οποία παίζεις να μην πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.
Γιατί, όταν παίζεις με μπάντα μπορείς να παίξεις ό,τι σου κατέβει? Υπάρχει κάποιος αυτοσχεδιασμός που επιτυγχάνεται ευκολότερα με μπάντα αντί για backing tracks όπου δεν χρειάζεσαι αίσθηση του ρυθμού ή να πέφτεις πάνω σε άλλα όργανα?
Γενικα θεωρω πως προηχογραφημενα μερη εχουν θεση σε λαιβ και καποιες φορες ειναι απαραιτητα γιατι ορισμενα πραγματα απλα δεν γινονται λαιβ.
Ισχύει απόλυτα, όμως από την άλλη όταν κάτι είναι must play και δεν μπορεί να βγει με μόνο 2-3 όργανα, μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου, ειδικά αν είναι πολύ popular request. Ρώτα εμένα πόσα harmonist πετάλια για φωνή και κιθάρα έχω αγοράσει (και θέλω να πάρω και ένα boss rv-6 ενώ δεν χρησιμοποιώ reverb, μόνο και μόνο για την shimmer ρύθμιση για να παίξω την εισαγωγή του here I go again και να ακουστεί πιο πειστική)
Πόσες φορές έχουμε κάνει re-arrange το μπάσο, που ενώ στο original κομμάτι είναι μόνο τονική, στη διασκευή μας τo βάζουμε να παίζει τα ακκόρντα της δεύτερης κιθάρας γιατί εμείς έχουμε μόνο μια κιθάρα κτλ κτλ
Δεν λέω ότι όλα μπορούν αν έρθουν στα μέτρα σου, θα ακούγεται κάπως άδειο το πρόγραμμα, αλλά όχι και απλά skip σε ό,τι δεν βολεύει....
Παντως το να παιζεις εντελως "ξεβρακωτος" και αδειος απεναντι σε ενα κοινο που λογω περιστασεων λογικο ειναι να μην σου πολυδινει και ιδιαιτερη σημασια δεν μου φαινεται και πολυ φλωρικο, μαλλον μαγκια θελει. Περισσοτερη παντως απο το να παιζεις καλυμμενος με αλλα 4 μελη να σου κανουν "πλατες"
Όπως προείπα, καμία μαγκιά δεν θέλει. Το κοινό δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον μουσικό, ούτε ο μουσικός με το κοινό καθώς μιλάμε για background music.
To κοινό ασχολείται με τους μουσικούς όταν πρόκειται για live με αλληλεπίδραση, πχ ένα ντουέτο ή ένα γκρουπ που παίζει τραγούδια, όπου το κοινό πάει και ζητάει ''παραγγελιές' (πολλές φορες ζητάει ακόμα και παραγγελιές που ΜΟΛΙΣ έπαιξες απλά ήταν μεθυσμένοι να το καταλάβουν...), ''κάτι απαλό για να χορέψουμε'' κτλ κτλ.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι ''περισσότερη μαγκια'' τα backing tracks επίσης, καθώς με τα backing tracks όλα είναι fixed ενώ με μπάντα μπορεί κάποιος να κάνει λάθος και να σε πετάξει εκτός, να αλλάξει τέμπο το κομμάτι, να παλέψεις να ακουστείς λόγω κάποιου λάθους στο ηχοληπτικό κομμάτι κτλ κτλ, είναι κάτι πολύ πιο δυναμικό και πολυπαραγοντικό σε σχέση με το flat των backing tracks.
Το κοινό σε τέτοια μέρη είναι όντως ετερόκλητο (σε αντίθεση από ένα gig σε κάποιο ροκ μπαρ πχ, που εκεί ο κόσμος ξέρει τι να περιμένει) και επομένως είναι πολύ πιο δύσκολο να το κερδίσεις με γκρουπ που παίζει τραγούδια και έχει αναλάβει το entertaiment της βραδιάς σε σχέση με κάποιον που απλά παίζει σόλο σε backing tracks ως background μουσικό υπόβαθρο.