πάω στον έκτο χρόνο ως ευτυχισμένος
ατμιστής (μαζί με την γυναίκα μου)...
υπήρξα φανατικός καπνιστής
από τα 14... είχα φτάσει στα 2,5 έως 4 πακέτα (ανάλογα την δουλειά) και με όλα τα καλούδια της χρήσης του τσιγάρου (μηδενική αντοχή, κιλά φλέματα, δεν μύριζα, δεν γευόμουνα, ταχυκαρδίες thrash metal με διπλομποτιές κλπ)...
προσπάθησα πολλές φορές να το κόψω... δεν τα κατάφερα ούτε όταν πήγα να τα τινάξω από σοβαρότατη εγκεφαλική αιμορραγία λόγω αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας...
μόλις για 2 μήνες άντεξα χωρίς αυτό παρ όλη την κατάστασή μου...
αυτή την στιγμή είμαι ένας
φανατικός αντικαπνιστής (μέχρι σημείου παρεξήγησης από φίλους και γνωστούς) και ένας
υγιέστατος άνθρωπος που ανεβαίνει στον τέταρτο τρέχοντας στα 51 του και φτάνει αλαχάνιαστος, ενώ ταφτυνε στον πρώτο από τα 40 του...
από τον δεύτερο χρόνο κιόλας έχω κόψει πλήρως και την νικοτίνη οπότε και την εξάρτηση... ατμίζω όσο και όταν γουστάρω έχοντας απομακρυνθεί χιλιόμετρα από τον πειρασμό μνα ξαναρχίσω
τον καρκίνο...
όλα αυτά τα χρόνια (πέραν της προσωπικής μου εμπειρίας) έχω διαβάσει ότι κυκλοφορεί για την
επικινδυνότητα του και σταμάτησα πρόσφατα όταν το αγγλικό σύστημα υγείας (που εμπιστεύομαι απόλυτα γιατί μου έσωσε κάποτε την ζωή), το δέχτηκε ως "
φάρμακο" μέσο διακοπής του καπνίσματος και το επέτρεψε ΠΑΝΤΟΥ...
μάλιστα σε σχέση με τον
100% κίνδυνο για την υγεία που επιφέρει η χρήση του συμβατικού τσιγάρου, του ηλεκτρονικού βαθμονομήθηκε (αυστηρά κιόλας) περί του
5% (μια βόλτα στην Πατησίων σε ώρα αιχμής είναι παραπάνω ;D)...
τώρα τα εγκάθετα των καπνοβιομηχανιών αμερικανάκια, ακόμα βγάζουν ανακοινώσεις ότι 10 plus χρόνια μετά και τις δεκάδες σοβαρές και μη έρευνες, "μπορεί να" είναι επικίνδυνο, με κορυφαίες τις δημόσιες εκκλήσεις "αν νιώσετε καμιά παρενέργεια ειδοποιείστε μας"... κατά τα άλλα εμείς το απαγορεύουμε προληπτικά (ενώ επιτρέπουμε τα όπλα και το αλκοόλ βέβαια) γιατί κάποιοι νέοι το ξεκίνησαν με κίνδυνο να περάσουν στο τσιγάρο σε δεύτερο χρόνο... κλασική αμερικανιά η χαζή δικαιολογία, καθότι η κοινή λογική λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των νέων απλά θα πήγαιναν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στο τσιγάρο αν δεν υπήρχε η εναλλακτική...
μη ξεχάσω βέβαια να αναφέρω και τον
μέσο ελληνάρα καπνιστή φίλο μας, που ως κλασικό χάπατο θύμα της κάθε παραπληροφόρησης, όχι μόνο την χρησιμοποιεί ως
άλλοθι για να συνεχίσει να καπνίζει ο ίδιος (θεμιτόν και σεβαστόν), αλλά με την "εγκληματική ελαστική του συνείδηση" προπαγανδίζει και στους άλλους την απόφασή του...
"...έλα ρε μ@λ@κ@ αφού αυτό είναι χειρότερο... δεν ακούς στις ειδήσεις... καλύτερα είναι να καπνίζεις"...
κλασικό παράδειγμα ο πατέρας μου... βαρύς κι αυτός καπνιστής πεδιόθεν, με ΧΑΠ στα 70 του, που δεν μπορούσε πια να πάει από το δωμάτιο του στην τουαλέτα, αφού με τίποτα δεν έκοβε το μπ#$ρδέλο,
βελτίωσε μέσα σε ένα μήνα κατά μεγάλο ποσοστό την
ποιότητα ζωής του όταν τον έπεισα με τα πολλά και ξεκίνησε να ατμίζει... μέχρι και για κολύμπι έφτασε να πηγαίνει μόνος του το καλοκαίρι...
φευ όμως... οι "φίλοι" του στο καφενείο και οι "ειδήσεις" έκαναν το θαύμα τους... ξανάρχισε να καπνίζει πουράκια γιατί είναι "αγνά" και επέστρεψε άμεσα στην πρότερη κατάσταση και την βγάζει δεν την βγάζει πλέον...
αυτά από την προσωπική μου εμπειρία...
ΠΑΝΤΑ παραμένει η
ΚΑΛΥΤΕΡΗ λύση να
κόψεις πλήρως το τσιγάρο (όπως και τα πλαστικά χάμπουργκερ και τα πατατάκια και και και βέβαια)...
κλείνοντας κάποια
tips για όσους θέλουν να το ξεκινήσουν (αντικαθιστώντας το τσιγάρο εννοείται)...
ΠΟΤΕ μην το κάνετε παράλληλα... ούτε ένα τσιγάρο... ξεκινώντας το, δώστε του μια ευκαιρία 2-3 μηνών και βλέποντας τα οφέλη δύσκολα θα ξαναγυρίσετε... άσε που θα σας βρωμάει απίστευτα πια... επίσης μην ξεκινήσετε με μεγάλο ποσοστό νικοτίνης... την κάνετε που την κάνετε την προσπάθεια ξεκινήστε από 0,9, μετά κανα εξάμηνο πέστε στα 0,6 και μετά άντε γεια σας... ;D
ΥΓ. όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το να επιλέγουμε
ΑΥΣΤΗΡΑ επώνυμα προϊόντα είναι εκ των ων ουκ άνευ... έτσι κι αλλιώς αν δεν κάνει κάποιος εξεζητημένες επιλογές, το κόστος παραμένει πολύ χαμηλό σε σχέση με το τσιγάρο... πχ μαζί με την γυναίκα μου είχαμε φτάσει να θέλουμε 400€ το μήνα για τσιγάρα και τώρα σπάνια ξεπερνάμε τα 50 το τρίμηνο (για πολύ συχνή χρήση από την Σοφία που έκανε την βλακεία να παραμείνει σε νικοτίνη και πιο χαλαρή κατά το δοκούν από μένα που γρήγορα ξεφορτώθηκα κι αυτήν)...