Η πρώτη "απώλεια" SSD, R.I.P. Samsung 850 Pro 512GB...

μια και γίνεται συζήτηση, για φωτίστε οι σοφοί εδώ μέσα (τουλάχιστον στις νεώτερες τεχνολογίες αν και η σχέση μου με τους υπολογιστές πάει 45 χρόνια πίσω).

Τι σημαίνει δηλαδή όχι write?

βάζεις ένα δίσκο συστήματος. Δεν θα γράφει, δεν θα έχει temp files, δεν θα σβήνεις ό,τι δεν χρειάζεσαι σήμερα και δεν θα γράφεις ότι θα σου χρειαστεί τις επόμενες μέρες?

Εσείς τα αρχεία σας τα σημαντικά docs κλπ πού τα σώνετε?

Τις δουλειές σας πχ μουσικά?

Τα daws σας?

Τις βιβλιοθήκες με samples?

Δηλαδή φτάσαμε και ξεπεράσαμε τους ssd για να γυρίσουμε πίσω στα μαγνητικά καρούλια?

Dim, διαβασε το EDIT του προηγουμενου post μου, κάνε την δουλειά σου όπως θέλεις χωρίς άγχος.

ΑΝ έφυγε ο 850 Pro από degredation τοτε σε πληροφορώ οτι μου πήρε 8 χρόνια πραγματικου ξεσχίσματος. 300Τb εδινε ο κατασκευαστής αυτό σημαίνει να τον γράψεις απο την αρχή μεχρι το τέλος ξανά και ξανά θεωρητικά 600 φορές...μην τρελλαθουμε...δηλαδη θα πρεπει να το κανεις επιτηδες μια φορα την ημέρα για να σου κλαταρει (παντα θεωρητικα) σε 2 χρονια παρα κατι...

Στο φινάλε κατεβασε ενα προγραμμα να σου λεει πόσα writes εχει κανει ο SSD, παρακολουθα το health, τσεκαρε και το TBW απο τον κατασκευαστή και ανα Χ χρόνια απλά αλλαζε τον...το ξαναλέω, απο το 2011 ειναι ο πρώτος που "χανω" αλλά ειναι και ο πιο ακραια χρησιμοποιημένος για 8 ολοκληρα χρόνια...

Αν ειναι να αγχωνομαστε και για αυτό το χάσαμε αδερφέ, απλά ΠΑΝΤΑ backups συχνα σε οτι ΔΕΝ πρεπει να χαθει ποτε. Και να λαμβάνετε υποψην και το λεγόμενο bit rot (οχι backup τωρα και ασε τον δισκο οτι και να ειναι σε ενα συρταρι 10 χρονια, backup ΟΛΑ απο την αρχή ανα διαστηματα και με software που να καταλαβαίνει τα errors οπως το Terracopy, οχι την παπαρια τον explorer των windows).

Καλα, δεν ξαναλεω για δισκετες. Να πω για optimization του 500 προ χριστου; msconfig και να παιρνεις τη λιστα με τα services ενα ενα να αρχισεις να απενεργοποιεις και τετοια; Γουσταρεις;

Άντε από εκεί βρε, μην αρχίσω τα DIR και τα CD τώρα.

Καλα, δεν ξαναλεω για δισκετες. Να πω για optimization του 500 προ χριστου; msconfig και να παιρνεις τη λιστα με τα services ενα ενα να αρχισεις να απενεργοποιεις και τετοια; Γουσταρεις;

Αφου είμαι "δικός" σου και το έχεις πάρει πρέφα, τι msconfig και services, αυτά ειναι τωρινά (απο τα NT)...μίλα μου για DOS 1.1, μαθηματικους συνεπεξεργαστές 8087 και σκληρούς δισκους MB (και οχι Gb ή Τb) που ήταν σαν ταψιά και 8 κιλά ο καθένας (α ρε 80ies, ΔΕΝ μου λειπετε)...?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
 Τωρα, μη με βαλεις να αρχισω για ADAT και τετοια, που μου κλαιγεται ο αλλος για τους SSD, για τους SSD ρε πστ μου, και εμεις γραφαμε τοτε ΣΕ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΕΣ, στη μιση εγραφες multitrack thrash metal και η αλλη μιση ειχε τον ψαλτη στο καμικαζι αγαπη μου.

Τωρα, με με βαλεις να αρχισω για ADAT και τετοια, που μου κλαιγεται ο αλλος για τους SSD, για τους SSD ρε πστ μου, και εμεις γραφαμε τοτε ΣΕ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΣΕΤΕΣ, στη μιση εγραφες thrash metal και η αλλη μιση ειχε τον ψαλτη στο καμικαζι αγαπη μου.

Μανο, πρέπει να έχουμε την ιδια ακριβώς ηλικία, ειλικρινα δεν εξηγείται αλλιως...ειλικρινα με κουφανες (τα bold)...

Τι ADAT ρε παλουκάρια, ακόμα έχω το 4καναλο Yamaha με το οποιο αξιωθηκα να ξεκινησω να ηχογραφώ αρχές '90...ακους εκεί ADAT...αυτά ηταν για το Αμπεϊ Ρόουντ τοτε...

Τι σημαίνει δηλαδή όχι write?

1. βάζεις ένα δίσκο συστήματος. Δεν θα γράφει, δεν θα έχει temp files, δεν θα σβήνεις ό,τι δεν χρειάζεσαι σήμερα και δεν θα γράφεις ότι θα σου χρειαστεί τις επόμενες μέρες?

2. Εσείς τα αρχεία σας τα σημαντικά docs κλπ πού τα σώνετε?

Τις δουλειές σας πχ μουσικά?

Τα daws σας?

Τις βιβλιοθήκες με samples?

1. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί με σερφάρισμα στο διαδίκτυο γράφονται TERRA και δεν το παίρνεις καν χαμπάρι.

2. Το DAW στον ssd, τα άλλα σε HDD.

Μπορείς να έχεις και SSD αντί για HDD για αποθήκευση, αλλά δεν το προτιμώ, για λόγους χωρητικότητας (ο ssd δεν θέλει γέμισμα αλλιώς σέρνεται) και κόστους (παίρνεις 2T SSD και χρησιμοποιείς το 60%, ε, είναι ακριβό).

Τώρα αν υπολογίσεις ότι πχ ο Samsung evo 970 pro 1T, δίνει στην εγγύηση 600 TBW, ε, εντάξει, είναι αρκετά.

Οχι, σε πιο μαζεμενους/ project χωρους επαιζαν πολυ τα Adat, τα οποια ηταν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ σε ηχο για τα τοτε δεδομενα, διοτι... wait for it... ηταν ΨΗΦΙΑΚΑ! Oh yes! 16 bit, ουαο! Και μπορουσες να συγχρονησεις και δυο μηχανηματα και ειχες 16 καναλια, πρωτακουστα πραγματα.

Φυσικα για μεγαλυτερους χωρους επαιζαν τα 24καναλα αναλογικα, αλλα αλλο budget, ενω με τα ADAT εστηνες κατασταση για πιο νορμαλ φασεις. Αλλα εκαναν τα δικα τους ρε πστ, μασουσαν ταινιες και κατι τετοια, δεν ηταν και οτι πιο αξιοπιστο. Και θα κλαιμε τωρα επειδη τα φτυνει ο σκληρος στη δεκαετια, που αυτος τραβαει 80 καναλια στην καθησια του και καμια 200 αρια sampling streams ταυτοχρονα; Αμαρτια απο το θεο, α ρε scsi samplers που μας χρειαζονται, γρρρρ τσαφ τσουφ, ετοιμασε τον καφε γιατι ακομα φορτωνω τα 32 mb δειγματα.

Στράτο, αν μείνει σε WD του κάνει και το Western Digital Dashboard, να βλέπει και αν υπαρχει νεο firmware και να φλασάρει. Αντιστοιχο πρόγραμμα για Samsung ειναι το Magician (το οποίο το έχω τσεκάρει, αναφέρει ξεκαθαρά και τα current writes χωρίς να μπλεκουμε γενικά με SMART attributes).

Συνηθως οι "μεγάλες" εταιρείες έχουν τα δικά τους αν δεν θέλει κάποιος πιο generic apps (τα οποια ειναι μια χαρά φυσικά).

Κατά καιρούς παίζουν δωρεάν παλαιοτερες εκδόσεις του HD Sentinel (το οποιο προσωπικά χρησιμοποιώ συνήθως οταν πρωτοπαιρνω νεο μηχανικό δισκό για φουλ surface scan πριν αρχίσω να τον χρησιμοποιώ, γιατι φυσικά την έχουμε πατήσει και 2-3 φορες να ξεκινησουμε να χρησιμοποιουμε σκληρο που εφτυνε bad sectors απο τα πρωτα λεπτά και το καταλαβαμε πολύ αργά) αλλά ειναι μια χαρά και για monitoring.

Υπαρχουν πολλες επιλογες παντως...

Το να χάσεις data το 2023 θέλει προσπάθεια (τα αποθηκευτικά μέσα είναι πιο φθηνά από ποτέ και υπάρχει και online storage).

Το να σου χαλάσει σύγχρονος εξοπλισμός είναι αστείο. Φθηνά και εύκολα προσβάσιμα ανταλλακτικά (δοκίμασε να ψάξεις parts για nakamitchi dragon)

Εκαψα καταλάθος μια smart tv με έναν προβολέα και γελούσα.

Την πέταξα την ίδια στιγμή και πήρα καλλίτερη με ελάχιστα $$$$ και σε 1000 δόσεις. (Τρέμω κάθε μέρα που περνάει μην μου πάθει τίποτα η sony Trinitron του 81).

Η σημερινή τεχνολογία είναι για να χαλάει.Απο αυτοκίνητα μέχρι ssd ... Θεωρήστε τα αναλώσιμα και όλα μια χαρά.

Η σημερινή τεχνολογία είναι για να χαλάει.Απο αυτοκίνητα μέχρι ssd ... Θεωρήστε τα αναλώσιμα και όλα μια χαρά.

ε εντάξει

Νομίζω έχω φυλάξει δυο κούτες δισκέτες, 3.5 και 5 1/4. Δυστυχώς τις 8άρες τις σαβούρντισα.

Α έχω και μια κούτα zip, αλλά δεν νομίζω να έχω παράλληλο πουθενά

Δουλεύω κυρίως σε 3 υπολογιστές,  2 μακ + 1 PC.  Τοπικά έχω μόνο τα αρχεία που δουλεύω, κάποιες custom βιβλιοθήκες και τα email από τα client. Παράλληλα, όλα βρίσκονται και σε cloud (άλλα σε dropbox, άλλα σε google και τα περισσότερα onedrive / sharepoint).

Σε ένα dropbox folder έχω τα αρχεία εγκατάστασης για όλα όσα θα πρέπει να κάνω install για να επαναφέρω ένα σύστημα (μακ ή pc) από το μηδέν. Στο ένα mac υπάρχει virtual PC με το ίδιο περιεχόμενο (software) με το φυσικό PC (και πρόσβαση στα ίδια cloud). 

Αν τύχει να πεθάνει/βγει εκτός οποιοδήποτε 1 από τα 3 μηχανήματα μπορώ να συνεχίσω με τα άλλα 2 μέχρι να το γιατρέψω (εγώ ή άλλος). 

Οι τοπικοί μου δίσκοι είναι και οι τρεις 512 GB και έχουν και οι 3 πολύ χώρο άδειο. 

Κάποια στιγμή όμως κάποιος θα πεθάνει φυσικά.

Ο συνολικός χώρος αποθήκευσής στην κύρια μονάδα μου είναι περίπου 5 ΤΒ

Χρησιμοποιώ το 60% περίπου.

Το backup μου δεν το έχω υπολογίσει και το έχω σε μηχανικούς σκληρούς.

Έχω κάποια πράγματα -εγγραφα back up στο cloud.

Είμαι ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.

Ο συνολικός χώρος αποθήκευσής στην κύρια μονάδα μου είναι περίπου 5 ΤΒ

Χρησιμοποιώ το 60% περίπου.

Το backup μου δεν το έχω υπολογίσει και το έχω σε μηχανικούς σκληρούς.

Έχω κάποια πράγματα -εγγραφα back up στο cloud.

Είμαι ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.

Απορία....

...πολιτικά ή στον καβάλο? ?

Απορία....

...πολιτικά ή στον καβάλο? ?
από αυτά που γράφω ανά καιρούς με έχουν χαρακτηρίσει έτσι και το δέχτηκα και το λέω και εγώ.

χαχαχαχχαχα?

Σαμη Παραγκα είπε:
..........τελικά η μόνη σωστή καβάτζα, είναι τα κλάουντ?
δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου "το μόνο σωστό για όλους"

¨Είναι  με τις ανάγκες, τη σπουδαιότητα των αρχείων και του λειτουργικού, την ιδιοσυγκρασία του χρήστη και τις οικονομικές του δυνατότητες. Ακόμα και αναλόγως τα πολιτικά του φρονήματα χαχαχαχαχχαχα?

ε εντάξει

Νομίζω έχω φυλάξει δυο κούτες δισκέτες, 3.5 και 5 1/4. Δυστυχώς τις 8άρες τις σαβούρντισα.

Α έχω και μια κούτα zip, αλλά δεν νομίζω να έχω παράλληλο πουθενά
Είτε τις κρατήσεις είτε τις πετάξεις....το ίδιο είναι.

Η ενασχόληση με τα vintage electronics γίνεται μόνο για ψυχοθεραπεία και δεν έχει πρακτική σημασία.

Αν έχει βρει κάποιος έτερους τρόπους να χαλαρώνει δεν χρειάζεται να ασχολείται με αυτά γιατί δεσμεύουν αρκετό χώρο, χρόνο και χρήμα.

Σαμη Παραγκα είπε:
..........τελικά η μόνη σωστή καβάτζα, είναι τα κλάουντ?

Εχε τα data σου σε περισσοτερα απο ένα σημεία (cloud, σκληρους, συνδυασμο, οτι θελεις) και παιρνε τακτικά backup (αυτοματα, manually, δική σου απόφαση) ή τουλάχιστον όταν ξέρεις οτι έχεις κάτι νεο ή καποια αλλαγή σε κάτι παλιο (αρχειο, project κοκ) το οποίο δεν θα πρέπει ποτέ να χαθεί (κοινώς, είναι σημαντικό για σένα) και θα είσαι μιά χαρά.

Κοινώς το data redundancy είναι το σημαντικό εδω (και το να παιρνεις backup όταν πρεπει, όχι "αύριο" γιατι ο Μέρφυ με τον νόμο του παραμονεύει).

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back