Κατα τα άλλα έχω γεμίσει δίσκους, έχω έναν nas με αρκετά πράγματα, αλλά είναι παλιός και αργός λόγω δικτύου, και έβαλα πρόσφατα για αποθήκη έναν μωβ hdd wd που τον είχα πάρει αρχικά για surveillance και δεν τον χρησιμοποίησα, αλλά έβαλα πάνω του την IK Multimedia και σχεδόν τον γέμισε.
OK, πρώτον ανατρίχιασα με τα bold, δεν θα χρησιμοποιούσα προσωπικά αυτούς τους δισκους σε desktop. Υπάρχει λόγος που αυτοι είναι για surveillance (εμφαση στο συνεχές και αδιάκοπο streaming).
Παράδειγμα:
https://datarecoveryireland.ie/data-recovery-from-qnap-nas-wd-purple-x-2/
"The firmware in them is optimised for constant ATA streaming of contiguous data. It is not really designed for the kind of random reads and writes as you would expect in an administrative office. Moreover, the error correction algorithms used in these disks are tuned for speed with data integrity taking a back seat. It is really not surprising then that just after a couple of months usage – the data on the volume became inaccessible."
Από την κλασσική σειρα της WD προσωπικά για desktop θα χρησιμοποιούσα (χρησιμοποιώ ή εχω χρησιμοποιήσει στο παρελθον) τους Green, Blue, Black και Gold (κάποιοι χρησιμοποιουν και τους Red χωρις θέμα, εγώ όχι, πάλι θέμα firmware και λειτουργίας). Αλλά και επειδή οι Green και οι Blue δεν ειναι οι ιδιοι οπως πρινα απο 5-10 χρονια, προσωπικα θα εψαχνα και ποιος ειναι CMR (και οχι SMR, εκει το εχουν ριξει ολοι πλεον). Ο κυριος λόγος μαζί με την μεγάλη εγγυηση που ο βασικός μου δισκος ειναι Gold. Για offline backup έχω δύο Blue των 4 Tb (τοτε ήταν ακομα CMR) και ενα ζευγαρι Toshiba X300 4Tb o ένας (CMR και με ενα χρονο παραπανω εγγυηση απο τους Blue).
Από την άλλη τσατίζομαι που πέφτουμε θύματα του μαρκετινγκ και πάρτε ssd κλπ, πάρτε στικάκια 512 gb κλπ. Και τσατιζομαι με τον Μερφυ και τον νόμο του, που έχω παμπάλαιους δίσκους γεμάτους με πράγματα που σπάνια χρησιμοποιώ που δεν έχουν χτυπήσει ποτέ, ενώ χτυπάει η τελευταία τεχνολογία και μέσα στην εγγύηση.
Δεν νομιζω οτι κάποιος παιρνει SSD λογω μαρκετιν, τους παίρνει καθαρά για την ταχύτητα (και απόκριση) σε σχεση με τους μηχανικούς, το ποιον θα πάρεις, τι χωρητικότητα κοκ ειναι δικό σου θέμα.
Στικάκια 512Gb δεν ειχε ποτέ νοημα, ποτέ δεν θα έχω στικάκι πανω απο 32Gb γιατι απο την φύση τους ειναι αργά (ακομα και αν θεωρουνται γρηγορα). Το δικο μου υποτιθεται οτι ειναι ΟΚ αλλα τι να το κανω το write 25-40MB/s για να γεμισω 32Gb...για μεγάλες χωρητικότητες πάρε έναν "μικρο" SSD (δικό σου θέμα η χωρητικότητα) και μια σωστή θήκη κατι τέτοιο
https://www.amazon.com/gp/product/B00FCLG65U/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1 σε ενδιαφερει το UASP και απο ότι θυμάμαι αυτά εχουν Asmedia controllers οπότε η θηκη ειναι πραγματικά SATA3->USB3 και πραγματικά θα δείς 300-450ΜΒ/s ταχυτητες μεταφορας (αναλογως και το τι μεταφερεις), και ναι έχω δύο απο αυτές απο το 2015, δοκιμασμενες σε ολα μου τα συστηματα, αυτή την στιγμή εχει εναν παλιο 240Gb Samsung και τον εχω μονο για μεγάλες μεταφορες αρχείων απο σύστημα σε σύστημα (to 2017 πήρα και ενα τετοιο
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B06XYJSR8B/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1 για να καρφώνω δισκους για backup και να παιρνω τις μαξ ταχυτητες).
Απο εκει και πέρα shit happens για αυτό ερχονται με εγγυηση και πολιτικη DOA. Ανεφερα χθες οτι όταν παιρνω σκληρους παιρνω τους ιδιους απο διαφορετικά μαγαζιά για να μειωσω την πιθανοτητα ολοι να ειναι στο ιδιο faulty batch. Γινεται, δεν ειναι κατι καινουριο, 20 χρονια πριν μου ετυχε με 2 WD που ειχα παρει απο το Πλαισιο τοτε, καθομαι μια ολοκληρη ημερα και στηνω 3 λειτουργικα. Την επομενη ημερα το απογευμα ξερναγαν bad sectors ΚΑΙ οι δυο. Ελλατωματικο batch (το τσεκαρα και απο τα σειριακα), shit happens.
Σου χτύπησε ένας SSD για πρώτη φορα οπως και εμένα (που ηταν 8 ετών). Αν καθίσω να μετρήσω τα τελευταία +20 χρονια πόσοι σκληροι δίσκοι έχουν σκάσει (και για αυτό αποφευγω και συγκεκριμένες εταιρείες και προτιμώ 2 πολύ συγκεκριμένες), θα μας πάρει η νύχτα.