• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Free Daw , που να τρέχει 64bit Vst

Όσον αφορά εμένα, το cakewalk είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που έψαχνα.
Free, πάιζει όλα τα third party VST2 και 3, και στην ίδια λογική του Cubase.
O Μίκτης του δεν μου αρέσει μονο (καταλαμβάνει πολύ χώρο στην οθόνη, και δεν βρήκα τρόπο να τον "πετάξω" σε άλλο Monitor, αλλά not a deal breaker).

Όσον αφορά εμένα, το cakewalk είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που έψαχνα.
Free, πάιζει όλα τα third party VST2 και 3, και στην ίδια λογική του Cubase.
O Μίκτης του δεν μου αρέσει μονο (καταλαμβάνει πολύ χώρο στην οθόνη, και δεν βρήκα τρόπο να τον "πετάξω" σε άλλο Monitor, αλλά not a deal breaker).
Μπορείς να τον κάνεις detached και να τον βάλεις. Έχει εικονίδιο.

Γενικα, επειδη υπαρχει εντονος ανταγωνισμος και αλληλοεπηρεασμος μεταξυ των DAW εδω και δεκαετιες κυριολεκτικα, ειναι σχεδον βεβαιο οτι οποια λειτουργια και αν εχουμε συνηθισει απο το ενα, με καποιο τροπο μπορουμε να την εχουμε και στο αλλο.

ΟΚ, δε θα ειναι στο υπομενου που εχουμε μαθει, και ισως να χρειαστει να jump through some hoops, αλλα 99% θα ειναι εφικτο.

Επειδή κουράστηκα να το διαβάζω, το Cakewalk δεν είναι free.

Στο μεσοδιάστημα, ανάμεσα στο κλείσιμο της Cakewalk, και την επανέναρξη της πώλησης του προϊόντος (μέσω συνδρομής, στο Bandlab), διατέθηκε στην αγορά μία Free έκδοση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι εγκατελειμένη και κάποια στιγμή, όχι πολύ μακρυά στο μέλλον, θα σταματήσει να λειτουργεί.

Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό και είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνει εξαιρετικό και στη νέα, τρέχουσα, μη-δωρεάν εκδοχή του, αλλά Free δεν είναι.

η οποία αυτή τη στιγμή είναι εγκατελειμένη

Παρόλα αυτά, σήμερα που μιλάμε εγώ κατέβασα το τελευταίο update του ενώ είχα να το ανοίξω 5 μέρες.

Εν ολίγοις, ένα software που παρέχει ακόμα, τουλάχιστον ένα update το μήνα, δεν το λες εγκαταλελειμμένο.

Η ιδια η εταιρια λεει οτι θα συνεχισει να παρεχει καποια maintenance updates, αλλα η εξελιξη του προγραμματος με καινουργια features κλπ σταματαει εδω, και πλεον το βαρος πεφτει στο συνδρομητικο Sonar.

Και βεβαια τιποτα δεν την εμποδιζει οποια στιγμη θελει να σταματησει να παρεχει επιπλεον activation στο προγραμμα, οποτε πολυ απλα το προγραμμα θα παψει να λειτουργει.

Το αν θα το κανει η οχι δεν ξερω, το αισιοδοξο σεναριο ειναι πολυ απλα να περιμενουν να μη δουλευει σε καινουργια εκδοση των windows, η να υπαρξει καποια εξελιξη στα DAW που να σπρωξει πολλους στο πληρωτικο.

Το μονο που φανταζομαι οτι τους κραταει ειναι η αρνητικη διαφημιση απο τους απογοητευμενους χρηστες του δωρεαν. Η στιγμη που θα καθιερωθει το πληρωτικο, και οι δωρεαν χρηστες θα ειναι μια μειοψηφια, θα ειναι και η στιγμη που θα τραβηχθει η μπριζα, και μετα θα εχει ο καθε χρηστης ενα εξαμηνο μεχρι να ληξει το activation.

Ακομα πιο αισιοδοξο σεναριο, να κανουν τοτε ενα update για τους δωρεαν χρηστες να μην ληγει το activation ποτε, εχουν γινει κατα καιρους τετοια σκηνικα, να αφηνονται δωρεαν ακομα και πληρωτικα προγραμματα.

Γεγονος ειναι οτι πραγματικα δωρεαν, οχι με την εννοια του παρε κοσμε αλλα με την εννοια της ελευθερης προσβασης, free και οχι τσαμπα, ειναι ΜΟΝΟ το ανοιχτο λογισμικο, το open source λαιμαι. Τα αλλα ολα λενε δωρεαν, αλλα στην ουσια κρεμεσαι απο τα @@ του καθε τυχαιου CEO.

Παίδες δεν καταλαβαινόμαστε νομίζω. Το Cakewalk είναι δωρεάν και δεν είναι εγκαταλελειμμένο:

Δωρεάν:

Δεν πληρώνεις λεφτά για να το εγκαταστήσεις. Απλά πας εδώ: https://www.bandlab.com/products/cakewalk?lang=en
το κατεβάζεις δωρεάν και το εγκαθιστάς δωρεάν. Επίσης το χρησιμοποιείς δωρεάν, τουτέστιν δεν περιέχει αγορές κατά τη χρήση του.

Εγκαταλελειμμένο:
H Bandlab συνεχίζει να παρέχει αρκετά συχνά updates για το Cakewalk. Τα Updates αυτά είναι κυρίως fixes και feature improvements. Δε σου δίνει καινούρια vsts, δε σου δίνει καινούρια synths, γενικά δε σου δίνει καινούρια πράγματα να παίξεις (το κάνει κάποια άλλη εταιρία?) αλλά βελτιώνει τα υπάρχοντα.

Παίδες δεν καταλαβαινόμαστε νομίζω. Το Cakewalk είναι δωρεάν και δεν είναι εγκαταλελειμμένο:

Δωρεάν:

Δεν πληρώνεις λεφτά για να το εγκαταστήσεις. Απλά πας εδώ: https://www.bandlab.com/products/cakewalk?lang=en
το κατεβάζεις δωρεάν και το εγκαθιστάς δωρεάν. Επίσης το χρησιμοποιείς δωρεάν, τουτέστιν δεν περιέχει αγορές κατά τη χρήση του.

Εγκαταλελειμμένο:
H Bandlab συνεχίζει να παρέχει αρκετά συχνά updates για το Cakewalk. Τα Updates αυτά είναι κυρίως fixes και feature improvements. Δε σου δίνει καινούρια vsts, δε σου δίνει καινούρια synths, γενικά δε σου δίνει καινούρια πράγματα να παίξεις (το κάνει κάποια άλλη εταιρία?) αλλά βελτιώνει τα υπάρχοντα.

Από την πρώτη σελίδα τους:

While Cakewalk by BandLab will continue to receive essential maintenance updates, no new feature development is planned, as we prioritize advancements in Cakewalk Sonar and Cakewalk Next.

Τώρα, ο καθένας μπορεί να δώσει στη φράση "essential maintenance updates" όποιο νόημα νομίζει. Αλλά, επειδή χρησιμοποιώ πληρωμένο λογισμικό εδώ και 25 χρόνια, έχω αρκετά καλή επίγνωση του τι σημαίνουν τέτοια disclaimers.

Πέραν αυτών, πραγματικά πιστεύει κάποιος ότι η διαρκής συντήρηση ενός πακέτου λογισμικού μπορεί να γίνεται τιμής ένεκεν; Προφανώς όχι, οπουδήποτε προσφέρονται υπηρεσίες, πρέπει να υπάρχει κάποια αμοιβή, και είναι προτιμότερο να είναι ορατή παρά να μαντεύουμε ποια (θα) είναι.

Απο το link που εβαλες

"While Cakewalk by BandLab will continue to receive essential maintenance updates, no new feature development is planned, as we prioritize advancements in Cakewalk Sonar and Cakewalk Next."

Τωρα, το οτι ειναι δωρεαν, τσαμπα, δεν πληρωνεις, ντουκου, παρε κοσμε :ROFLMAO: το ξερω, για αυτο το προτεινα και στον αγαπητο LK. Αυτο ομως που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ειναι ΕΛΕΥΘΕΡΟ, χυμα, θουριος, gimme liberty or gimme death :ROFLMAO: Ειναι αυτο που ειπε πολυ σωστα ο Τρολλευ, το προιον ειναι οι χρηστες του, με οτι αυτο συνεπαγεται.

Δυστυχως το open source audio με το linux και αυτα, απο αυτα που εχω δει (και εχω τραβηξει :ROFLMAO: ) προσωπικα δεν μπορω να το προτεινω σε normal αθρωπα :ROFLMAO: οταν ομως ωριμασει, και ερχεται αυτη η ωρα νομοτελιακα, τοτε θα τελειωσουν και τα βασανα.

Προς το παρον βολευομαστε με τα υπεροχα open source synths, τους υπεροχους open source virtual ενισχυτες, και ανυπομονουμε ποτε θα στειλουμε στο δι@0λο τους internet explorer του cubase και του sonar για να μπουμε στην εποχη του firefox των DAW.

και είναι προτιμότερο να είναι ορατή

Μα δεν υπάρχει ούτε κάποια αόρατη. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι το Cakewalk είναι ακόμα εντελώς δωρεάν και η εταιρία συνεχίζει να το βελτιώνει. Ναι έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες ότι το βάρος θα δοθεί σε paid software και ότι το development του Cakewalk έχει σταματήσει. Ε και; Είναι ένα πλήρως λειτουργικό daw το οποίο, αυτή τη στιγμή, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα που κοστίζουν.

Και όλα αυτά, όχι γιατί έχω κάποιο συμφέρον να υπερασπίζομαι την Bandlab αλλά για να είναι ξεκάθαρο σε ανθρώπους που σκέφτονται να το χρησιμοποιήσουν, (όπως ο Λάκης στο αρχικό ποστ) και να μη χρειάζεται να διαβάσουν 10 σελίδες κείμενα και να ρωτήσουν 15 φορές αν "είναι τελικά δωρεάν το Cakewalk;"

Και όλα αυτά, όχι γιατί έχω κάποιο συμφέρον να υπερασπίζομαι την Bandlab αλλά για να είναι ξεκάθαρο σε ανθρώπους που σκέφτονται να το χρησιμοποιήσουν, (όπως ο Λάκης στο αρχικό ποστ) και να μη χρειάζεται να διαβάσουν 10 σελίδες κείμενα και να ρωτήσουν 15 φορές αν "είναι τελικά δωρεάν το Cakewalk;"

Στην πορεία του νήματος, τέθηκαν και άλλες ερωτήσεις, όπως το αν θα λειτουργεί "για πάντα". Εσύ, από αυτό που γράφουν στη σελίδα τους, συμπεραίνεις ότι θα λειτουργεί για πάντα;

Όπως σου έγραψα, έχω διαβάσει (πολλές-πολλές φορές) τέτοια disclaimers. Τα πιο έντιμα από αυτά, λένε ακριβώς μέχρι πότε θα τρέχει κάτι (π.χ. "θα τρέχει μέχρι να βγουν τα Windows 12, μετά δεν ξέρουμε κύριοι"). Αλλά όσα είναι έτσι φλου-αρτιστίκ, εμένα με ενοχλούν και χωρίς αμφιβολία καλό είναι να γίνεται κάποια επισήμανση, όχι για παλιούς με ειδικές λειτουργικές ανάγκες, αλλά για νέους φίλους του αθλήματος που δικαιούνται να ξέρουν ότι απέχουν λιγότερο από 100 ευρώ για να ξεκινήσουν με κάποιο Cubase π.χ. (θεωρώ πιο αδιανόητο ότι θα κλείσει η Yamaha απ΄ότι θα παρατήσει η Bandlab το Sonar).

Για να προσυπογραψω αυτα που λεει ο Τρολλευ, οφειλω να αναφερω οτι η μεγαλυτερη κλαουρα που εχω δει στον audio κοσμο ειναι οταν ειχε τιναξει τα πεταλα το studio vision, πανε και πολλα χρονια και δε θυμαμαι λεπτομεριες, θυμαμαι εναν φιλο που το δουλευε και ειχε φαει πικρα, αλλα θυμαμαι πιο πολυ τον ξενο τυπο που διαβαζα τοτε, που τα μισα readers notes και editorials ηταν κλαουρα :ROFLMAO: και αχ τι παθαμε :ROFLMAO:

Ειναι φαση ασχημη να αλλαζεις περιβαλλον, δεν ειναι βεβαια και ακατορθωτο, ακομα και να χρειαστει κατι τετοιο γινεται. Αλλα να περασεις τετοιο παιδεμα για 100 ευρω, οχι, δεν το θελει ο Θεος.

Free
(όπως ο Λάκης στο αρχικό ποστ) και να μη χρειάζεται να διαβάσουν 10 σελίδες κείμενα και να ρωτήσουν 15 φορές αν "είναι τελικά δωρεάν το Cakewalk;"
Πραγματικά.....χρειάστηε ωρα να το καταλάβω.
Ναι είναι δωρεάν....δεν πλήρωσα κάτι και δουλεύει.
Αν σταματησεις να δουλεύει....ας σταματησει .
Τι είχαμε τι χάσαμε.

Last edited:
Οταν θελεις απλα να κανεις μια συγκεκριμενη δουλεια, μια ξεπετα, βαζεις οτι βρεις μπροστα σου.

Αν τωρα θες να μαθεις το βασικο σου DAW, εισαι π.χ. newbie πιτσιρικι, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να το ψαξεις διεξοδικα, να δοκιμασεις διαφορα, και να λαβεις υποψη σου αυτα που λεμε με τον trolley, για μακροπροθεσμη αποδοση των κοπων της εκμαθησης.

Τωρα στην συγκεκριμενη φαση του LK, Sonar ολε.

Το "για πάντα " το ρώτησα εγώ, σχηματικα, για να καταλάβω αν ήταν κανένα demo 30 ημερών.
Τίποτα δεν είναι για πάντα... με εξαίρεση το cubse sx 2.2 , που κατάφερα να το τρέξω σε windows 11..έκανα 5 (ΠΕΝΤΕ) υπολογιστές με αυτό το daw....και όλα μου τα vsts.. και κλώνους από 3 σκληρούς στον καθένα.
Φυσικά δουλεύει ακόμα το πρώτο audio pc....με τα ίδια.
Αυτό είναι για ΠΑΝΤΑ.....θα με θάψουν...και αυτά θα δουλεύουν.

Α! "Για πάντα " είναι και το sony Vegas pro...γι αυτό το χρησιμοποιώ 15 χρόνια τώρα.
Εγώ δεν διαφωνώ με αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν ισχύει το για πάντα....γι αυτό τον λόγο δεν θα αλλάξω ποτέ cubase sx 2.2 και sony 10 Vegas pro.
Καταρχάς ΟΛΑ τα σύγχρονα daw, τζάμπα ή με λεφτά, θέλουν να είσαι online για να τρέξουν....και εμένα αυτό δεν μου αρέσει.

Last edited:
Κακα τα ψεματα.

Ακομα και η διατηρηση στο ιδιο περιβαλλον, ειναι πρωτη προτεραιοτητα σε pro εφαρμογες.

Δε νοειται να εισαι σε studio περιβαλλον, με το ρολοι να τρεχει, και να ψαχνεις που στο καλο εχουν βαλει το ταδε audio process.

Απο τη στιγμη που μιλαμε ομως για home studio, και μαλιστα για τα συγχρονα προγραμματα που γινονται πιο ευχρηστα και προσαρμοσιμα, δε θα τρελαθουμε κιολας, θα γινει η δουλεια.

Το να ξερεις ομως σε βαθος ενα DAW και να το τρεχεις αυτοματα, ειναι η διαφορα του να κανεις τελικα πραγματι μουσικη απο το να ψαχνεις απλα τα κουμπακια :ROFLMAO: Κανονικα ο μουσικος και ο ηχοληπτης πρεπει να ειναι δυο διαφορετικα προσωπα, ειναι υπερβαση να φοραει κανεις και τα δυο καπελα ταυτοχρονα, και η υπερβαση αυτη ειναι, σε ενα βαθμο, εφικτη ΜΟΝΟ αν εχουμε επαρκη εξοικιωση με τα τεχνικα ωστε αυτα να μην μας απασχολουν την ωρα που γραφουμε.

Αν δεν καταληξουμε λοιπον σε καποια μακροπροθεσμη λυση, αυτο δε θα γινει ποτε. Οποτε προσεχουμε τις επιλογες μας.

"Απο τη στιγμη που μιλαμε ομως για home studio, και μαλιστα για τα συγχρονα προγραμματα που γινονται πιο ευχρηστα και προσαρμοσιμα, δε θα τρελαθουμε κιολας, θα γινει η δουλεια.

Το να ξερεις ομως σε βαθος ενα DAW και να το τρεχεις αυτοματα, ειναι η διαφορα του να κανεις τελικα πραγματι μουσικη απο το να ψαχνεις απλα τα κουμπακια."
@manosx, απλα το ποστ του μηνα για'μενα!

Trending...

Νέα θέματα

Back