Παίδες, τις μέρες αυτές δεν έχω συμμετάσχει σε κανένα από τα θέματα που πραγματεύονται την οικονομική επικαιρότητα επειδή ούτε από οικονομικά ξέρω ούτε τις πληροφορίες που ακούγονται μπορώ να διασταυρώσω.
Είναι κατανοητή η αγανάκτηση (για όσα μας οδήγησαν εδώ) και η αβεβαιότητα για το μέλλον αλλά δεν ωφελεί σε τίποτα να τα αναμασάμε.
Θα πω μόνο ένα πράγμα για να το ακούσουν οι νεότεροι και να το θυμηθούν οι μεγαλύτεροι.
Πριν 20 χρόνια, όλοι ξοδεύαμε πολύ λιγότερα χρήματα από ότι ξοδεύουν οι Έλληνες σήμερα (ή εν πάσει περιπτώσει από όσα ξόδευαν το 2009).
Τότε, με λιγότερα χρήματα (και με λιγότερη κατανάλωση) δεν θυμάμαι να αισθανόμουν ούτε αναξιοπρεπής (ναι τα αντίστοιχα "700 ευρώ" έπαιρνα στην πρώτη μου δουλειά και πήγαινα με το λεωφορείο στις 07:30) ούτε ότι μου λείπει "κάτι" από τα σημαντικά πράγματα της ζωής. Και τώρα που το σκέφτομαι, πραγματικά δεν μας έλλειπε τίποτα σημαντικό. Μορφωθήκαμε, κάναμε φίλους, κάναμε σχέσεις, παίξαμε κιθάρες, φτιάξαμε μπάντες κλπ κλπ κλπ.
Όσοι με ξέρουν από κοντά, θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν ότι ενώ δεν είμαι καθόλου τσιγκούνης (το αντίθετο) νοιώθω ταυτόχρονα μια απέχθεια για την απαξίωση του χρήματος και τη λογική της αρπαχτής.
Η απαξίωση του χρήματος -κατά την άποψή μου- ξεκινάει από την αδυναμία ηθικής διαχείρισης του εύκολου δανεισμού και την "κατασκευή" πλασματικών αναγκών: Ο κάθε "μικρομεσαίος", που εύκολα έπαιρνε στεγαστικό 300.000 και διαπραγματευόταν την τιμή του γρανίτη που θα βάλει ως δάπεδο στο μπάνιο του, αισθάνθηκε "παράγοντας" και large. Και όταν είσαι large δεν διστάζεις να πληρώσεις και 5 ευρώ για έναν καφέ.
Όσοι σκεφτείτε να απαντήσετε "μα τότε ζούσες με αξιοπρέπεια γιατί "τα 700 ευρώ" είχαν αξία" αναλογιστείτε ότι όλο το παιχνίδι παίζεται στο να καταλάβει ο Ελληνας ότι και σήμερα έχουν αξία και να πει ΟΧΙ στον απατεώνα που θέλει 5 ευρώ για έναν καφέ ή 300 ευρώ ενοίκιο για μια τρύπα.
Γνωρίζω ότι υπερ-απλουστεύω τα πράγματα αλλά κατά τη γνώμη μου, μέσα από αυτό το ΟΧΙ που περιγράφω περνάει και η λύση για το παρόν πρόβλημα. Και θα είναι λιγότερο δυσάρεστο αν συνειδητοποιήσουμε ότι τις περισσότερες φορές λέγοντας ένα τέτοιο ΟΧΙ δεν στερούμε τον εαυτό μας από μια πραγματική ανάγκη αλλά βάζουμε στη θέση τους τα πράγματα.
Παρακαλώ να περιορίσουμε τη μεμψιμοιρία.