Dreamdancer είπε:
Το linux ειναι δωρεαν,το linux διατεινεται οτι ειναι super user friendly,οτι εχει οτι προγραμμα θες εφαμιλλο η καλυτερο των αλλων λειτουργικών κτλ κτλ κτλ κτλ.ΑΝ ολα αυτα ισχυαν θα το ειχε τουλαχιστον ενα 25-30% των windows χρηστων, αν μη τι αλλο τουλαχιστον καθε μεσος χρηστης θα ειχε linux αλλα δεν συμβαινει αυτο.
Υπερβάλλεις βέβαια (δεν έχω ακούσει ή διαβάσει ποτέ κάποιον να λέει τέτοια επιχειρήματα για το Linux, και αν τα έχει πει κάποιος μάλλον ενθουσιώδης δημοσιογράφος θα ήταν), αλλά επανέρχομαι εφ' όσον ενδιαφέρεσαι, ώστε να σου δείξω ένα
διαφορετικό σκεπτικό, το οποίο θα σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα σε μία σωστή προοπτική.
Κανένα desktop λειτουργικό δεν πρόκειται στο μέλλον να έχει τους ρυθμούς και τα ποσοστά ανάπτυξης στα οποία αναφέρεσαι, για ένα βασικό λόγο : η αγορά είναι
κορεσμένη. Δεν είμαστε στην αυγή της πληροφορικής, όπου ένα λειτουργικό (όσο κακό/δύσχρηστο) και αν ήταν, μοιραία θα έτρεχε στο 99% των συσκευών που υποστηρίζει. Δες π.χ. το Mac OS X, το οποίο είναι όντως περισσότερο εύχρηστο κλπ κλπ από τα Windows... αυτό λοιπόν γιατί δεν παίρνει το 20-30% των χρηστών;
Αν θέλεις να δεις
πραγματικά ποια είναι η δυναμική ανάπτυξης για ένα νέο προϊόν λογισμικού (λειτουργικό ή άλλο, opensource ή μη) πρέπει να εξετάσεις πως πάει σε μία μη-κορεσμένη αγορά.. να, όπως αυτή των κινητών τηλεφώνων, όπου εκεί τόσο το iOS όσο και το Android έχουν πραγματικά "χώρο" για να επιδιώξουν να γίνουν γνωστά. Σε αυτόν λοιπόν (τον μη-κορεσμένο) χώρο, το Android θα έχει παγκοσμίως ξεπεράσει σε δημοφιλία το iOS μάλλον εντός του 2014. Το δε Android είναι
όντως Linux (με την ίδια έννοια όπου είναι BSD το OS X).
Σε συνάρτηση με το πόσο κορεσμένη είναι η αγορά των desktop και σε σχέση με το πόσο οι στρατηγικές εμπορικές συμφωνίες της Microsoft επηρεάζουν την εικόνα της αγοράς, υπάρχει όντως
πρόοδος στην διασπορά των διαφόρων εκδόσεων του Linux και στους desktop χρήστες (στους χρήστες server, ούτως ή άλλως είχε εδώ και χρόνια την πρωτοκαθεδρία).
Αυτά, δεν τα γράφω διότι θεωρώ τον εαυτό μου "ευαγγελιστή" για το open source λογισμικό (άλλωστε έγραψα από το πρώτο ποστ τη συνοπτική γνώμη μου γι' αυτό το ζήτημα), αλλά μόνο για χάρη της συζήτησης και της όποιας αναγκαιότητας για ακριβολόγο θέαση του όλου ζητήματος.