• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

DJ vs Pc dj!

Νομίζω και πάλι πως δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό controller τέτοιου είδους (με play,cue,jog wheel κλπ) και απ'όσο ξέρω δεν χρησιμοποιούνται ευρέως από επαγγελματίες αυτά. Κύριος λόγος πιστεύω πως είναι η αίσθηση... Αυτά τα jog wheels είναι λίγο κάπως... Και σε σύγκριση με των cdj1000 που είναι τα standards, είναι λίγο αστεία.

Από την άλλη, controllers σαν αυτό --> http://photo.rukes.com/vanguard85/slides/vanguard85%20017.jpg για να χειρίζεσαι ableton κλπ είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Με αυτά κάνεις όντως "creative djing". Τότε δε βάζεις απλά 60 κομμάτια στη σειρά...κάνεις κανονική performance και θέλει skills! Το συγκεκριμένο το χρησιμοποιεί ο Sasha. Και έχω δει κι άλλους (ο Deadmau5 μου έρχεται στο μυαλό που χρησιμοποιεί τον Xone 3D που έχει midi controller), αλλά δε χρησιμοποιούν τους controllers για να κάνουν cue και pitch τα mp3 τους.

Ξεφύγαμε πάλι όμως και είπα να φέρω τη συζήτηση στα ελληνικά δεδομένα και στον 'Ελληνα μέσο dj που παίζει σε μπαράκια, cafe και clubs. Εκεί φυσικά το timecoded και το midi controller είναι ανέκδοτα. Και στην τελική δε χρειάζονται κιόλας για να παίξεις rihanna, "παλιά ροκάκια", rnb, "μπιτάκια" άντε και κανένα τρέντυ electropop. Αν πάλι έχετε βρει residency και μπορείτε να παίζετε τις τελευταίες παραγωγές nudisco, techno & minimal κατευθείαν από beatport, good for you! Και αν είστε και φίρμα και σας λέει το αφεντικό "μπες και παίξε ότι θέλεις, σου έχω και midi controller άμα λάχει", ακόμη καλύτερα! :P

Τέλος, υπάρχουν dj's που παίζουν όχι απλά με ποντίκι, αλλά ακόμη και με touchpad! Έχω δει αρκετούς κυρίως σε εστιατόρια-bar-cafe, όπου η μουσική δεν είναι σε πρώτο ρόλο και ο dj χρειάζεται απλά για να επιλέγει μουσική και όχι για να μιξάρει. Τώρα θα μου πείτε "ε... αυτός δεν είναι dj". Κι όμως. Επιλέγει μουσική και πληρώνεται γι'αυτό! Άρα?... Και το λέω αυτό για να μη νομίσει κανείς πως σνομπάρω οποιαδήποτε μορφή djing. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ανάγκες και καταστάσεις και ο καθένας προσαρμόζεται. Ούτε στο καφέ της γειτονιάς θα κουβαλήσεις το διαστημικό σου midi controller, ούτε θα παίξεις σε 2.000 άτομα με hercules dj!  :D

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγώ καταλαίνω φίλος τι θέλεις να πεις αλλά είναι στο χέρι του πραγματικού dj να πάει τα πράγματα μπροστά. Και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί dj κάποιος που πάει σε ένα μαγαζί με ένα laptop και ένα mouse ή παίζει με touchpad.... Έλεος ! Γι αυτό σου είπα και πριν ότι ο εππαγγελματίας σωστός dj ανεξάρτητα αν μιλάμε για εξωτερικό ή Ελλάδα ΝΑΙ θα φέρει τον δικό του εξοπλισμό.

Τώρα αν το αφεντικό πούλησε 10 κτήματα στο χωριό, έκανε μαγαζί και είναι γίδι που μασάει χόρτο από τα Ζωνιανά αυτό είναι μια πικρή ελληνική υπόθεση που συναντιέται συχνά και σίγουρα δεν μπορείς να παίξεις αυτά που μόνο εσύ θέλεις. Βέβαια επειδή θέλεις να μιλήσουμε για Ελλάδα εξαρτάται σε τι αφεντικό και σε τι ανθρώπους-πελάτες του μαγαζιού απευθύνεσαι και τι προτιμήσεις έχουν στα ακούσματά τους....Πάντως εγώ είμαι κατά 110% σίγουρος ότι ο κόσμος βαριέται να ακούει το ίδιο και το ίδιο συνεχώς και αν του παίξεις κάτι διαφορετικό (σε μικρές δόσεις πάντα) στις περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνεται θετικά.

Επίσης όσων αφορά τα midi controllers θα διαφωνήσω μαζί σου . Κάνε ένα search στο youtube για τύπους σαν τον Ian Golden και DJ Moldover και γενικά την νέα τάση controllerism και θα δεις δημιουργικότητα στο έπακρο. Ίσως να σου μοιάζουν παιχνιδάκια αλλά στα σωστά χέρια, τα dj midi controllers κανουν θαύματα....

sakisthegr είπε:
Επίσης όσων αφορά τα midi controllers θα διαφωνήσω μαζί σου . Κάνε ένα search στο youtube για τύπους σαν τον Ian Golden και DJ Moldover και γενικά την νέα τάση controllerism και θα δεις δημιουργικότητα στο έπακρο. Ίσως να σου μοιάζουν παιχνιδάκια αλλά στα σωστά χέρια, τα dj midi controllers κανουν θαύματα....
Ναι, αυτό λέω ακριβώς! Τα midi controllers είναι δημιουργικότητα στο έπακρο! Noμίζω όμως όχι για να τα χρησιμοποιείς ως players και να κάνεις απλά cue/play τα mp3 σου! Έτσι χάνει την αξία του το controller. Είναι σαν να έχεις Aston Martin σε χωματόδρωμο! :P Με το controller παίζεις με clips, scenes, patterns, φίλτρα κλπ. Performance δηλαδή! Και μου αρέσουν πολύ οι τύποι που παίζουν έτσι!  ;D

Έτσι το βλέπω εγώ και ίσως το βλέπω κάπως μονόπλευρα γιατί όταν μιλάω για djing το μυαλό μου πάει αυτόματα σε house και γενικότερα σε μουσική σε 4/4 που δουλεύεις κυρίως με beatmixing. Σε άλλα είδη δεν ξέρω τι επικρατεί...   ::)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ε πες το ρε φιλαράκι ότι μιλάς μόνο για House... Κι εγώ λέω αφού γενικά, σωστά μιλάει το παιδί.. τι cue και play μόνο μου τζαμπουνάει? Αμ δεν είναι μόνο cue και Play το djing !!! Είναι και scratching και beat matching και beat juggling και και και και και και και..... πολλά άλλα !

sakisthegr είπε:
Και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί dj κάποιος που πάει σε ένα μαγαζί με ένα laptop και ένα mouse ή παίζει με touchpad.... Έλεος !
ρε παιδια εδω θεωρειτε ο dj και αλλοι στο στυλ του απο τους κορυφαιους dj.τι κανουν δηλαδη?απλα παιζουν με 3 cd players και ενα μικτη..

δηλαδη μετα dj σαν τον shadow και τον krush που παιζουν με ποσα effect machines και sampler και με βινυλια και scratchαρουν και αλλα τοσα τι να πουν..\

απλα αποψη μου ειναι οτι αν τα controller περα απο τo effect controlling που σιγουρα βολευουν, δεν καταλαβαινω γιατι να μην χρησιμοποιουνται και για mixing κομματιων.αν δηλαδη βολευει τον αλλον με χιλια..που ειναι το προβλημα?σε τι στερεισαι?

Δεν είπα ότι το djing είναι μόνο cue και play. Ούτε στη house είναι έτσι. Είπα πως δεν αξίζει να χρησιμοποιείς έναν controller απλά ως player για να κάνεις μόνο cue και play. Άλλα αυτή είναι δική μου γνώμη... Όπως βολεύεται ο καθένας παίζει!

Έτσι !!! Και εφόσον συμφωνούμε όλοι ας το κλείσουμε το ρημάδι το θέμα γιατί το χουμε τραβήξει από τα αυτιά και έχει γίνει έτσι !!!

2-281.jpg

O ορος "D.J." (disc jockey)

ανηκει αποκλειστικα και μονο στο ραδιοφωνο,

αφου γι'αυτο "εφευρεθηκε"..! :)

Περασε στις "Discoteque" (που φυσικα "επαιζαν" οι ιδιοι ανθρωποι),

και σε οτιδηποτε αλλο ειχε 2 "πικαπ" και ενα μικτη...εως σημερα που μπηκε και στις κρεββατοκαμαρες! 8)

Εχει πολλες εννοιες ο τιτλος σημερα λοιπον!

Το μονο που εχει να κανει ο καθενας,

ειναι να προσδιοριζει τι ειδους dj ειναι ο ιδιος!! ;D

Οσον αφορα τον τιτλο,και οποιον επαγγελματικο τιτλο,

δικαιωμα να τον διεκδικει εχει μονο οποιος γνωριζει καλα τα παντα γυρω απο το οποιο επαγγελμα.

Ειδικα οταν αυτο ειναι ταυτοχρονα και τεχνη... :-*

Τωρα,"auto bpm" και τετοια κολπα,σιγουρα δεν σε τιμουν ως dj....!

Οπως και "τρελλα pitch-αρισματα" (master tempo),

η "προγραμματα κασσετες" (παλι τα ιδια)...! >:(

Οταν ομως σκρατσαρεις με το mk στον ωμο... :D

..Τοσο πολλα πραγματα σ'ενα μικρουλη τιτλο:  D.J.

Τι να πω... Σ αυτο το topic τα διαβασα ολα!!

Θα επικεντρωθω στο κυριο θεμα αυτου του topic το οποιο συγκρινει το pc-djing με το κλασικο αν θελετε τον ορο djing.

Ζητω συγνωμη που θα σας απογοητευσω οσοι ειστε λατρεις του pc-djing αλλα το pc-djing δε θα ειναι ποτε το ιδιο με το κλασικο djing. Tιποτα δε συγκρινεται με τα χερια που κινουνται απο τον εγκεφαλο.

Ειμαι dj αρκετα χρονια και εχω δει παρα πολλους djs. Αλλους που παιζουν pc και αλλους που παιζουν κλασικα. Αυτο που εχω δει ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους pc-djs ειναι μια δραματικη και τραγελαφικη αδρανεια με τη χαρακτηριστικη σπαστικη ανεση και ακουνιτη φιγουρα πισω απο τη κονσολα. Ειναι το λιγοτερο γελοιο για ενα dj να στεκεται ηρεμος και ακινητος ενω τρεχει ο χρονος του club κατω απ τα ποδια του. Και φυσικα το χειροτερο απ ολα οσα ακουω ειναι οι δικαιολογιες περι beatmatching.

"Ρε φιλε, εδω μεσα τα εχω ολα κατηγοριοποιημενα! Και μαλιστα μιξαρω βλεποντας ποια ταιριαζουν στα bpm. Aσε που εχω 200.000 κομματια μεσα!!"

Τι να κανουν 200.000 κομματια??? η μηπως εχει σημασια το beatmatching?? Το μεγαλο λαθος του 95% των djs σ αυτη τη χωρα των δηθεν ειναι αυτη η τυπικη παντα σχεση αναμεσα στο dj και το club του. Χρειαζεται παντα αυτο το κατι που θα κανει τη διαφορα. Η αμεσοτητα της μουσικης. Το κριτηριο συνδεσης των κομματιων μεταξυ τους δεν ειναι το beatmatching! ΕΛΕΟΣ πια μ αυτο το φρουτο! Eιναι απλα το φρουτο των ασχετων.

Κριτηριο παντα ειναι ο κοσμος! Η επιθεση και η αμεσοτητα στη μουσικη ενος dj ειναι τα βασικοτερα κριτηρια για την επιτυχια. Αυτα τα πραγματα δε μπορεις να τα πετυχεις με το pc-djing γιατι το pc-djing απλουστατα ποτε δε θα συγκριθει με ενα deck το οποιο εχει απανω ενα τελειο 5καναλο μικτη με 5 cdιερες και 2 πικαπ. Το θεμα ομως ειναι ο dj να χρησιμοποιει αυτα τα μηχανηματα σαν ανθρωπος και οχι σαν ρομποτ. Πρεπει ο ανθρωπος να χρησιμοποιει τα μηχανηματα και οχι αυτα τον ανθρωπο. Και θα αναρωτηθειτε καποια τωρα.

"Μα καλα ρε μεγαλε ποιος εισαι που παιζεις με 5 cd-players?? τι μας το παιζεις δλδ?"

Το συγκεκριμενο deck που σας περιεγραψα παραπανω παιρνει φωτια οταν το χρησιμοποιει ενας καλος dj! Kαι απλα απο κατω βλεπετε ενα αποτελεσμα. Το κοσμο σα θαλασσα να χτυπιεται στα ταβανια.

Με λιγα λογια.

Καλο το pc-djing για ενα dj ο οποιος γουσταρει τη τεχνολογια και θελει να ειναι αραχτος και light. To κλασικο dj-ing ειναι για ενα dj ο οποιος το εχει μεσα του.

Εαν δε, δειτε τη διαφορα αναμεσα στους δυο θα καταλαβετε. Μη μου πιασετε τωρα Armin Van Buren και τα σχετικα. Ελαχιστοι djs εχουν καταφερει να επιβληθουν στο pc τους. Οποιος το καταφερει μαγκας.

Απλα αυτα που καταφερνεις με το κλασικο djing δε προκειται ποτε μα ποτε να τα καταφερεις με το pc. Αλλο το "εγκεφαλος pc" και αλλο το "εγκεφαλος χερι dex"

παρολο που λες αρκετα ωραια πραματα , οπως αυτο για το beatmatching , δε καταλαβα γιατι το κλασσικο djing ειναι καλυτερο. επειδη ψαχνει την βαλιτσα πιο πολυ ωρα ο dj και κουναει χερια ποδια ? αν ειναι κλεισμενοι σε μια καμπινα , και σημασια εχει μονο το τελικο προιον , η μουσικη δηλαδη , τι διαφορα πιστευεις οτι θα δεις αναμεσα στους δυο τυπους dj ? πιστευεις οτι ακουγοντας τους μονο θα καταλαβεις ποιος παιζει τι? πιστευεις οτι οι θαμωνες κοιταζουν τον dj λες και ειναι τηλεοραση? ουτε καν τον μπουζουχτση στα μπουζουκια δε κοιτανε (ξερετε που κοιταζουν :) ) . Μας παρουσιασες νομιζω περισσοτερο τον dj σαν οπτικη attraction του μαγαζιου , παρα σαν τον ανθρωπο που -αδιαφορο με ποιον τροπο- βαζει μουσικη.

Με ενδιαφερει η αποψη σου :)

boody είπε:
πιστευεις οτι οι θαμωνες κοιταζουν τον dj λες και ειναι τηλεοραση? ουτε καν τον μπουζουχτση στα μπουζουκια δε κοιτανε (ξερετε που κοιταζουν :) ) . Μας παρουσιασες νομιζω περισσοτερο τον dj σαν οπτικη attraction του μαγαζιου , παρα σαν τον ανθρωπο που -αδιαφορο με ποιον τροπο- βαζει μουσικη.
Και πολυ καλα εκανε....!

Ο DJ ειναι οντως η ατραξιον ενος club!

Kαι αν ξεκολησεις λιγο απ'την οθονη σου (αν εισαι επαγγελματιας η τουλαχιστον παιζεις συχνα),

θα δεις πολλα βλεμματα θαμωνων,και δει γυναικειων (εκτος αν εισαι ο Κουασιμοδος,η...

η παρουσια σου ως DJ περναει απλως απαρατηρητη).

Δεν μπορω να ξερω αν εχεις εμπειρια απο αυτο,αν ομως ζητησεις δουλεια σε μερος "με ανταγωνισμο",

(βλ. τουριστικο) θα δεις οτι οι απαιτησεις των εργοδοτων ειναι πολυ μεγαλυτερες,

απο αυτες που εχει συνηθησει ο μεσος "συνοικιακος" DJ....

-Μικροφωνο μιλας???

-Με τις γκομενες παιζεις???

-Μιξαρεις και "μετρημενα" και "αισθητικα"???

-Ξερεις ποτε να γεμιζεις και ποτε να αδειαζεις πιστα???(για να γεμιζει και το ταμειο!)

-Κρατας σταθερες εντασεις,η θα σε κυνηγαμε???

-Μπορεις να αλλαζεις μουσικα ειδη μιξαροντας τα "μετρημενα",ωστε πρωτα να γινει η αλλαγη,

και μετα να αποφασισει ο "χορευων" αν θα συνεχισει???

Καποιοι εχουν και ιδιαιτερες απαιτησεις:

-Θελω να μου κρατας τον ιδιο ηχο οτι μουσικη και αν παιζεις....

(που σημαινει οτι πρεπει να ξερεις απολυτα την ηχητικη του χωρου,να συγκρινεις στο monitor τον ηχο της επομενης επιλογης και να τα "φερνεις" οσο πιο κοντα γινεται-φυσικα και δεν γινεται τελεια-αλλιως ψαχνε παλι για δουλεια!)

Αντε τωρα να κανεις ολα αυτα με τα μουτρα στην οθονη...

'Νταξει,..σε καφετερια η συνοικιακο μπαρακι! ;D

yann είπε:
Και πολυ καλα εκανε....!

Ο DJ ειναι οντως η ατραξιον ενος club!

Kαι αν ξεκολησεις λιγο απ'την οθονη σου (αν εισαι επαγγελματιας η τουλαχιστον παιζεις συχνα),

θα δεις πολλα βλεμματα θαμωνων,και δει γυναικειων (εκτος αν εισαι ο Κουασιμοδος,η...

η παρουσια σου ως DJ περναει απλως απαρατηρητη).

Δεν μπορω να ξερω αν εχεις εμπειρια απο αυτο,αν ομως ζητησεις δουλεια σε μερος "με ανταγωνισμο",

(βλ. τουριστικο) θα δεις οτι οι απαιτησεις των εργοδοτων ειναι πολυ μεγαλυτερες,

απο αυτες που εχει συνηθησει ο μεσος "συνοικιακος" DJ....

-Μικροφωνο μιλας???

-Με τις γκομενες παιζεις???
το μικροφωνο ανηκει σε καποιο αλλο επαγγελμα. καλως καποιοι μπορουν και το συνδυαζουν με το djing . ειναι ομως αλλο επαγγελμα , και χρειαζεται ενα δευτερο ξεχωριστο απο του dj , ταλεντο. το εχω κανει αναγκαστικά ελαχιστες φορες , με μεγαλη αποτυχια.

το κονσομανσιον που αναφερεις παραπανω , ειναι επισης  μια απαιτηση των αφεντικων , ασχετη απο το επαγγελμα , και καλως οποιος μπορει και το κανει. το οτι τα αφεντικα ζηταν να κανουν κονσομανσιον μεχρι και οι κυριες στην τουαλετα δε καθοριζει εκ νεου τα χαρακτηριστικα και τις απαιτησεις του επαγγελματος του dj.

Τελος , ο dj ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ατραξιον του μαγαζιου. ατραξιον ειναι η μουσικη που βαζει . Αν καταφερνει να κανει και ομορφες κινησεις και επικοινωνει με τον κοσμο (οσοι τον κοιτουν - Το οτι ολοι βλεπουν τουλαχιστον για μια στιγμη τον dj δε σημαινει οτι τον κοιτουν οπως οταν βλεπεις θεατρο, ομως τον ακουν συνεχως θελουν δε θελουν),  και αν μπορει να ειναι και ομορφος και τον κοιτουν με λαγνεια τα κοριτσοπουλα , τοτε αυτο ειναι υπερ του σαν υπαλληλος ενος καταστηματος αλλα οχι σαν ανθρωπος που ασκει το επαγγελμα dj . με τον ιδιο ακριβως τροπο ειναι καλο και για τον μπαρμαν να ειναι ομορφουλης και επικοινωνιακος. αυτο ομως δεν τον κανει καλο μπαρμαν , αλλο χρησιμο υπαλληλο που "τραβαει" κοσμο. Το οτι δεν τον κανει καλο μπαρμαν θα το καταλαβει αν παει να δουλεψει σε κανενα ξενοδοχειο σε κανενα νησι με ξενους οπου εκει δε παραγγελνουν τζονι κολα και βοτκα πορτοκαλι , αλλα ενα σωρο περιεργα κοκτειλς που θελουν γνωση επιδεξιοτητα ταχυτητα και ικανοτητα για να γινουν, και η τραβηχτικοτητα του δε θα ειναι και πολυ χρησιμη ...

boody είπε:
το μικροφωνο ανηκει σε καποιο αλλο επαγγελμα. καλως καποιοι μπορουν και το συνδυαζουν με το djing . ειναι ομως αλλο επαγγελμα , και χρειαζεται ενα δευτερο ξεχωριστο απο του dj , ταλεντο.
Δεν ξερω αν διαβασες παραπανω,

Ο "DJ" ειναι δημιουργια του ραδιοφωνου,και το μικροφωνο τυγχανει εργαλειο του...! :)

Το επαγγελμα "DJ" ειναι μονο ενα,απλα... εχει πολλες "ειδικοτητες"!

Ο DJ δεν πρεπει να εχει ενα,αλλα πολλα ταλεντα!!(και αναλογως ειδικευεται)

το κονσομανσιον που αναφερεις παραπανω , ειναι επισης  μια απαιτηση των αφεντικων , ασχετη απο το επαγγελμα , και καλως οποιος μπορει και το κανει. το οτι τα αφεντικα ζηταν να κανουν κονσομανσιον μεχρι και οι κυριες στην τουαλετα δε καθοριζει εκ νεου τα χαρακτηριστικα και τις απαιτησεις του επαγγελματος του dj.
Το "κονσομασιον" δεν ειναι και τοσο ασχετο με το επαγγελμα...γινεται παντου και παντα,

απο οσους εργαζονται σε κοινωνικα επαγγ/τα!

"Κονσομασιον" ειναι "κακη λεξη", δημοσιες σχεσεις να το λες...χεχε...η...P.R.!!!

(To ακουσα και αυτο,οταν περισυ φιλαρακος εψαχνε για δουλεια σε μια νυχτα "πεθαμενη" πια....

-Εχεις ατομο για P.R.??Αν δεν εχεις δεν γινεται τιποτα...εμεις και εμεις ειμαστε...του ειπαν!)

Τελος , ο dj ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ατραξιον του μαγαζιου. ατραξιον ειναι η μουσικη που βαζει . Αν καταφερνει να κανει και ομορφες κινησεις και επικοινωνει με τον κοσμο (οσοι τον κοιτουν - Το οτι ολοι βλεπουν τουλαχιστον για μια στιγμη τον dj δε σημαινει οτι τον κοιτουν οπως οταν βλεπεις θεατρο, ομως τον ακουν συνεχως θελουν δε θελουν),  και αν μπορει να ειναι και ομορφος και τον κοιτουν με λαγνεια τα κοριτσοπουλα , τοτε αυτο ειναι υπερ του σαν υπαλληλος ενος καταστηματος αλλα οχι σαν ανθρωπος που ασκει το επαγγελμα dj . με τον ιδιο ακριβως τροπο ειναι καλο και για τον μπαρμαν να ειναι ομορφουλης και επικοινωνιακος. αυτο ομως δεν τον κανει καλο μπαρμαν , αλλο χρησιμο υπαλληλο που "τραβαει" κοσμο. Το οτι δεν τον κανει καλο μπαρμαν θα το καταλαβει αν παει να δουλεψει σε κανενα ξενοδοχειο σε κανενα νησι με ξενους οπου εκει δε παραγγελνουν τζονι κολα και βοτκα πορτοκαλι , αλλα ενα σωρο περιεργα κοκτειλς που θελουν γνωση επιδεξιοτητα ταχυτητα και ικανοτητα για να γινουν, και η τραβηχτικοτητα του δε θα ειναι και πολυ χρησιμη ...
Μ'αρεσει που εισαι καλοπροαιρετος και σχετικα "αθωος" απ'την οπτικη σου γωνια!

Αυτο ομως μαλλον θα σου βρεθει εμποδιο αν σκοπευεις να ασχοληθεις

σοβαρα με το επαγγελμα...

Πρεπει να ξερεις οτι αυτα που προαναφεραμε ΔΕΝ ειναι τα δυσκολα του επαγγελματος,

υπαρχουν και χειροτερα,που σχετιζονται περισσοτερο γενικα με τη νυχτα,

παρα με το dj....ομως ειναι και αυτος εκει,

και τον "παιρνει η μπαλα"!! :)

boody είπε:
Δυστυχώς δεν είναι τόσο αξιοκρατικά τα πράγματα... Το να είσαι καλός σίγουρα είναι προϋπόθεση, αλλά όπως είπε και ο yann, υπάρχουν και χειρότερα. Ακόμη και για να καταφέρεις να παίξεις κάπου, οπουδήποτε, η λέξη κλειδί είναι ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ.

Και για να επανέλθω στην κόντρα dj vs pcdj, νομίζω πως η "λύση" βρίσκεται κάπου στη μέση... Μην πυροβολείτε τον dj!  :P Μια καλή ιδέα ίσως θα ήταν να κάναμε τον παραλληλισμό πχ. με έναν ζωγράφο... Ότι μέσα κι αν χρησιμοποιεί, συνεχίζει να είναι ζωγράφος!

ρε παιδια σωστα ολα αυτα αλλα γιατι τα μπερδευετε στην κουβεντα. προσπαθουμε να μιλησουμε για το pc djing και το κλασσικο djing , και να το ορισουμε ισως , και μπλεκετε  την νυχτα . ενταξει πρεπει να εχεις "κονε" και να σε κοιταν τα "γκομενακια" , χαιρω πολυ , και να κερνας σφηνακια , και αμα κοιτας την οθονη πολυ ωρα δεν ειναι κουλ αλλα αμα κοιτας την αλουμινενια βαλιτσα με τα κακογραμμενα εξωφυλλα εισαι μαματος.

Δε ξερω αν αυτη που προτεινετε ειναι η σωστη βαση της συζητησης , θα προτιμουσα ομως να ακουσω για τις τεχνικες παρα για τις ιντριγκες της νυχτας. θα ηθελα να μιλησει καποιος για το σκρατς ισως , για το οτι η αποθηκευμενες playlists δεν κανουν καλο στις επιλογες του Pc dj , τα αποθηκευμενα cue ισως σε κανουν προβλεψιμο , το οτι πολυ ευκολα διορθωνουμε τον τονο και τον ρυθμο σε σχεση με το πικαπ (στο οποιο δε γινεται να τα κανουμε και τα δυο) 

Φιλε boody το σκρατς ειναι πλεον ξεπερασμενο στην εποχη μας. Ειναι πολυ δυσκολο τεχνικα και δε χρησιμοποιειται στο προγραμμα μιας και δεν ξεσηκωνει το κοσμο.

Επισης αυτο που θελω να πω ειναι οτι ο dj ειναι μια εικονα. Ειναι οντως ΜΙΑ απο τις πολλες attraction ενος club. Ο dj πρεπει να ακολουθει πρωτα το κοσμο και σε δευτερη φαση και εφοσον ο dj ειναι καλος απο τη μεση της βραδιας και περα θα γινει το αντιθετο. Ο κοσμος θα ακολουθησει το dj. Σκοπος ειναι ο dj να εχει αυτη την 6η αισθηση. Αυτη την αορατη επαφη με το κοσμο του. Πρεπει να δειχνει πανω απ ολα οτι διασκεδαζει μαζι με το κοσμο. Να χορευει (οχι να χτυπιεται), να χαμογελαει (αυτο βεβαια ειναι και θεμα ψυχολογιας), να εχει ενα attitude. Ολα παιζουν το ρολο τους. Ακομα και οι μορφασμοι του. Τα παντα. Η αυρα του crowd που ειναι κατω απο τα ποδια σου ειναι που σε παρασερνει. Αν ο dj δεν αισθανεται αυτη την αυρα (κοινως ή ασχετος ειναι ή αναισθητος και προφανως δε κανει γι αυτη τη δουλεια) ή δε την ανταποδιδει πισω τοτε ζητω που καηκαμε. Πιστεψε με αυτο το πραγμα ειναι και ανταλλαγη ενεργειας. Τρανη αποδειξη ειναι η στερηση και η ψυχολογικη καταπτωση που αισθανεται ο οποιοσδηποτε καλλιτεχνης οταν τα παραταει απο το χωρο του θεαματος (πιστες , live , clubs κλπ).

Παιρνεις ενεργεια και δινεις πισω. Ολο αυτο το παιχνιδι ειναι μια φοβερη ενταση. Οποτεδηποτε δε, πετυχεις σωστα το peak time της βραδιας το συναισθημα μεσα σου ειναι κατι μοναδικο. Δε περιγραφεται με λογια ο παλμος ενος club. Nιωθεις τωρα τι θελω να πω?

Πρεπει να εισαι ζωντανος. Οχι ακινητος. Τα skills ΔΕ ΜΕΤΡΑΝΕ!!!!!

Τωρα οσον αφορα το κλασικο djing vs pc-djing θεωρω οτι πολυ απλα το pc σε κοιμιζει. Στα δινει ολα ετοιμα. Exεις μια τεραστια γκαμα κομματιων (την οποια πολλοι περηφανευονται) και φυσικα δε ξερεις κυριολεκτικα τι εχεις. Κοινως δε ξερεις τι να παιξεις. Καλυτερα να εχεις 500 κοματια και να ξερεις πως θα τα παιξεις και πως θα παρουσιασεις το σετ σου παρα 500.000 και να μη ξερεις ποια εχεις. Γιατι οσο και εξυπνος και να το παιζει ο pc-dj ΔΕ ΞΕΡΕΙ τι εχει. Πελαγοδρομει.

Το σημαντικοτερο ειναι οτι αδρανοποιεισαι. Γινεσαι μαλθακος.

Ο κλασικος dj που εχει μπροστα του 5 cdplayers ειναι σε συνεχη εγρηγορση. Τα κανει ολα live. Δε τα κανει ενα ηλιθιο μηχανημα γι αυτον. Και φυσικα ο dj pου ξερει να παιζει χρησιμοποιει τουλαχιστον τα 4 αν οχι και τα 5 cd players. Σας πληροφορω οτι παιρνουν φωτια τα cd-players απο την ενταση του σετ. Ακομα και οταν αυτα ειναι 5. Γιατι ποτε δε παιζουμε με 2. Τα 2 ειναι για το σπιτι.

Εγώ πάντως νόμιζα ότι στην Ελλάδα οι dj's θεωρούνται κάτι σαν ανθρώπινο media player. Οι λίγες εξαιρέσεις όπου κατά καιρούς έχω δει κάποιο show, δυστυχώς δεν λένε κάτι, καθώς έχει να κάνει με συγκεκριμένο κοινό, που και αυτό στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό σαν ποσότητα

Trending...

Νέα θέματα

Back