Αγαπητέ Ανδρέα, Η συγκεκριμένη πεταλιέρα είναι κορυφή κατ εμέ και μπορείς να βρείς πολλά άρθρα και πληροφορίες για αυτήν στο ιντερνετ. Η Digitech εδώ στην Ελλάδα ονομάζεται απο πολλούς κιθαρίστες ως τζίτζιτεκ και καλά για τον ήχο που βγάζει και θυμίζει ψηφιακούρα.
Αυτές οι πεταλιέρες όπως και η σειρά GNX (1, 2 ,3 και 4) θέλουν να πάρεις το βιβλιαράκι χρήσης ανα χείρας και να διαθέσεις μπόλικες ώρες για να βγάλεις ότι ήχο θέλεις και οι περισσότεροι δεν θέλουν η βαριούνται να κάνουν αυτή τη δουλειά με αποτέλεσμα να απορρίπτουν την πεταλιέρα απευθείας καθώς δεν έχει αρκετά καλά έτοιμα patches κατά τη γνώμη τους. Εχει αρκετά καλές προσομοιώσεις διαφορων ενισχυτών κιθάρας και μπάσου (Fender, Soldano, MesaBoogie,Marshall, Hiwatt, Vox κτλ) και πεντακάθαρα εφέ (Reverb,Delay,Chorus, Flanger,Pitch Shifter, Detune,Whammy,YaYa και άλλα έως και 11 ταυτόχρονα καθώς και καλές προσομοιώσεις γνωστών Overdrive και Distortion όπως Muffler Fuzz,
Tube Screamer Octavia, Boss Metal Zone, Gaya, Proco RAT, DOD 250 και άλλα).
Βγήκε γύρω στο 2008 αλλά με την σύνδεση USB που διαθέτει συνδέεται μία χαρά με το πρόγραμμα Xedit που τη συνοδεύει και είναι πολύ πιο άνετη να τη ρυθμίσεις σε κάθε παράμετρο απο τον υπολογιστή παρά απο τα κουμπιά που έχει επάνω της. Διαθέτει κουρδιστήρι, true bypass, drum machine, usb, είσοδο για μικρόφωνο XLR με προενισχυτη της DBX, 4 outputs -2 καρφιά και 2 XLR κατευθείαν για κονσόλα άρα δεν χρειάζεσαι DI για να παίξεις σε P.A, είσοδο για έξτρα ποδοδιακόπτη, είσοδο και έξοδο MIDI και ουσιαστικά παίζει και το ρόλο κάρτας ήχου με ποιότητα του μετατροπέα αναλογικού σε ψηφιακό σήμα και αντίστροφα στα 24bit/96 khZ με 4 τσιπάκια Audio DNA DSP για σούπερ ηχογραφήσεις.
Το μέγιστο πλεονέκτημα είναι το μενού Warp όπου μπορείς να μπλέξεις ταυτόχρονα τους ήχους 2 ενισχυτών π.χ ενός Fender Twin μέ ένα Marshall JCM900 και να αποθηκέυσεις -βγάλεις ήχο απο ένα 3ο ενισχυτή υβρίδιο κάτι που δεν κάνουν αρκετές άλλες πεταλιέρες της εποχής της.
Η GNX 3000 ήταν μία πιο μαζεμένη έκδοση της GNX4 η οποία τελευταία διέθετε επιπροσθέτως 8κάναλο ψηφιακό recorder επάνω στην πεταλιέρα, μνήμη CF έως 2 GB που μπορούσες να ηχογραφήσεις τις ιδέες σου ή να προσθέσεις τα backing track σου, πιο καλό drum machine απο την 3000 και δυνατότητα ως looper. Οι προσομειώσεις ενισχυτών όμως της GNX3000 θεωρούνται καλύτερες απο την σειρά GNX 1,2,3,4 και όταν ανοίγεις το volume της κιθάρας στη μέση έχει crunchy tone και άν το ανοίξεις φούλ όλα τα γκάζια με gain οπως θα συμπεριφερόταν και ένας λαμπάτος ενισχυτής.
Σαν κατασκευή είναι εξαιρετικά στιβαρή και βαριά και αν δεν χοροπηδήσει κάποιος στα κουμπιά της θα βγάλει αρκετά χρόνια καλής λειτουργίας είτε σπιτικής είτε live σκληρής χρήσης. Aν είσαι τυχερός και βρείς και το CD με τα λεγόμενα MFX Supermodels τότε η πεταλιέρα απογειώνεται και κοντράρει ακόμη και σημερινές στην κατηγορία 500 με 600 ευρώ. Αυτά ήταν κάποια patches που είχε φτιάξει ένας Αμερικανός (πωλούνταν πρίν λίγα χρόνια για 100+ $ περίπου) που νοίκιαζε ακριβούς λαμπάτους και μπουτίκ ενισχυτές και ανέλυε τις κυματομορφές τους για μήνες καταφέρνοντας να φτιάξει ήχους για ότι ενισχυτή κυκλοφορούσε έως και 10 χρόνια πρίν καθώς και παρά πολλούς ήχους γνωστών κιθαριστών απο όλα τα στυλ. Τα συγκεκριμένα επειδή τα πέρασα στην GNX4 που διαθέτω πραγματικά κεντάνε αλλά δεν έχω βρεί τα αντίστοιχα για την GNX 3000 την οποία διαθέτω επίσης.
Οσον αφορά τώρα το θέμα σου με την πεταλιέρα χωρίς τροφοδοτικό. Αυτές οι πεταλιέρες της Digitech δουλεύουν με μετασχηματιστή-τροφοδοτικό των 9V αλλά όχι DC όπως πετάλια και άλλες συσκευές. Λέγοντας DC εννούμε συνεχές ρεύμα με + και (-) όπως αυτό μίας μπαταρίας.
Η GNX3000 χρεiάζεται τροφοδοσία 9V AC όπου AC σημαίνει εναλλασόμενο ρεύμα χωρίς πολικότητα συν πλην όπως αυτό που βγάζει η πρίζα του σπιτιού σου. Η δική μου συμβουλή είναι να μην την αγοράσεις εάν δεν έχεις το τροφοδοτικό της να την δοκιμάσεις και οι πεταλιέρες γενικά είναι ολόκληρα εργοστάσια με μεγάλες πλακέτες και πολλά κυκλώματα και δεν είναι ένα απλό πεταλάκι να το ρισκάρεις. Μία που είδα εγώ τελευταία (για να την αγοράσει κάποιος φίλος και απλά πήγα να την ελέγξω), ο πωλητής είχε σπάσει πίσω το κάλυμμα του θηλυκού βύσματος στο πίσω μέρος της πεταλιέρας και προσπάθησε να την λειτουργήσει με άλλο ακατάλληλο τροφοδοτικό 9V DC.
Η πεταλιέρα έγραφε GNX 3000 , μετά Version 1.0 και στη συνέχεια δεν εμφάνιζε κάποιο απο τα 80+ patches-ήχους που έχει ,άρα και δεν μπουτάριζε σωστά και την άφησα εκεί (παρά τις δικαιολογίες και αντιρρήσεις του πωλητή ότι δεν τρέχει τίποτα). Αρα μην σε δελεάσει μία φθηνή τιμή γιατί μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Βρες μία απο κιθαρίστα η μπασίστα και δοκίμασε κάθε της κουμπί και μενού με υπομονή καθώς και τη σύνδεση με υπολογιστή για να είσαι σίγουρος ότι πιάσανε τόπο τα λεφτά σου. Εγώ αγόρασα μία μεταχειρισμένη στα 150 ευρώ πρίν 3 περίπου χρόνια και δεν το μετάνιωσα καθόλου καθώς είναι άψογη.
Ξέχασα να αναφέρω το εξής. Επειδή λοιπόν ο πωλητής μου είπε τηλεφωνικώς ότι δεν έβρισκε το τροφοδοτικό έφερα το δικό μου original ,(συν κιθάρα,καλώδια και ενισχυτή μπαταρίας γιατί δεν είχε)και το συνδέσαμε.Η πεταλιέρα έγραφε GNX 3000 , μετά Version 1.0 και στη συνέχεια δεν εμφάνιζε κάποιο απο τα 80+ patches-ήχους που έχει ,άρα και δεν μπουτάριζε σωστά και την άφησα εκεί (παρά τις δικαιολογίες και αντιρρήσεις του πωλητή ότι δεν τρέχει τίποτα). Φυσικά με ένα γρήγορο ψάξιμο στο google έδειξα στον πωλητή ότι το δικό μου τροφοδοτικό ήταν γνήσιο harman HPRO της Digitech γιατι επέμενε οτι ειχε αγοράσει απο κάποιον την πεταλιέρα και είχε διπλό σε μέγεθος τροφοδοτικό (αυτό που είχε χάσει) απο το δικό μου. Πιθανά και να την έκαψε με ότι άλλο κουμπωσε επάνω. Θα σου πρότεινα να βρείς ένα γνήσιο απο κάποιο φίλο η αντίστοιχης ποιότητας τροφοδοτικό εμπορίου (είδα και ένα AMMARAD 9V A.C 2.0 Amber στο skroutz σε τιμή κάτω των 20 Ευρώ) και μόνο αν η πεταλιέρα μπουτάρει και εκκινεί σωστά και όλα της καλά τότε να την πάρεις.