- Πόντοι
- 38
Ο Αγεράκης (που συχνά εμφανίζεται και στις αγγελίες) κάνει πλάκα (στιχουργικό ad lib στη παραλία της Αρκίτσας με λαϊκή "πατίνα" μουσικής. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει (ο οποιοσδήποτε) με οιοδήποτε είδος μουσικής (ειδικά λαϊκής που βασίζεται σε επανάληψη συγκεκριμένων, άμεσα αναγνωρίσιμων μοτίβων) . Δεν έχει να κάνει με τον ευτελισμό της δημοτικής μουσικής.-sfaxtis- είπε:Συγνωμη για την παρενθεση και αν ξεφευγω λιγο απο το θεμα αλλα θελω να παραθεσω το παρακατω βιντεο να δειτε πως μερικα κλαρινο-δημοτικο-τραγουδα μετατρεπονται "ανετα" σε κατι τετοιο.. 8)
Dimitris Agerakis Arkitsa, part 2
Εξάλλου νομίζω ότι αυτόνομη κριτική του δημοτικού τραγουδιού από το κοινωνικό γίγνεσθαι δεν μπορεί να γίνει. Όταν υπάρχει αυτή η αλλαγή (ή διάβρωση, ή αλλοτρίωση ή ευτελισμός ή πρόοδος όπως εσείς θέτε πείτε το) στον κοινωνικό ιστό αλλά και στην κοινωνική αντίληψη της επαρχίας (η Ελληνική δημοτική μουσική δεν είναι αστικής φύσεως) είναι επόμενο να υπάρχουν και αντίστοιχες αλλαγές στις εκτελέσεις.
Λογικό είναι είναι να αρέσει η σύγχρονη εκδοχή των δημοτικών εκτελέσεων. Αφού εξάλλου (χρησιμοποιώντας παραδείγματα από πρόσφατες κοινωνικές εκδηλώσεις) στους περισσότερους αρέσει ο Επιτάφιος-βόλτα ή η Ανάσταση-express ή το βουνήσιο προκατ σπιτάκι, το μηχάνημα στη σούβλα.
Ναι, όλα πρόοδος είναι. Ευκολίες βρε παιδί μου. Άλλος βέβαια μπορεί να το δει ως ισοπέδωση. Κάπως σαν τις εκτελέσεις των δημοτικών τραγουδιών. Είναι θέμα οπτικής γωνίας.
Κι ο "λαογράφος" δεν τα λέει απολύτως καλά. Το τραγούδι (και ο ενίοτε συνοδευτικός χορόες) δεν είναι απαραίτητα μόνο διασκέδαση. Σίγουρα όμως πρέπει να είναι ψυχαγωγία. Υπάρχει διαφορά.
Από την άλλη, τα rock fusion του Σπάθα ή τα κιτσ της Δήμου ή οι Jazz προσεγγίσεις της δημοτικής (άλλωτε επιτυχημένα και με γούστο και άλλωτε .......), έχουν εφαλτήριο ή επιρροή την δημοτική αλλά δεν είναι δημοτική.
Προσωπικά, έχοντας την τύχη να ακούσω πανηγύρια στην Στερεά Ελλάδα, στην Ήπειρο αλλά και στη Θράκη με ακουστικά όργανα στον φυσικό τους χώρο, δεν μπορώ να δεχτώ τα υποκατάστατα ως πρότυπα. Επιτυχείς προσομοιώσεις ίσως.
Αλλά σαφώς, μην έχοντας και τις γνώσεις που πρέπει, δεν είναι απαραίτητο να έχω δίκιο.