Στο αντίστοιχο Νοιζ στο Βέλγιο, έχω αντιμετωπίσει τα εξής που μπορεί να συμβούν:
Περιπτώσεις:
α) ο καλύτερος πλειοδότης κάνει πίσω . Αποτέλεσμα: με κρεμάει γιατί δεν θα θελα να το πουλήσω στον αμέσως παρακάτω, γιατί η προσφορά του δεύτερου είναι πολύ πιο χαμηλή. Αρα δεν θα πρέπει να είναι δεσμευτικό το ναπουλήσω στον αμέσως καλύτερο.
β) δεν θέλω να πουλήσω σε έναν συγκεκριμένο μαλάκα που με έστησε στο παρελθόν και δεν ήρθε ποτέ να πάρει κάτι που είχε συμφωνήσει να πάρει. Το να έχει δικαίωμα αυτός να κάνει bιd σε ό,τι πουλάω, μπροεί να μου χαλάσει την πώληση. Πρέπει να έχω λοιπόν δικαίωμα να μην πυολησω αν δεν θέλω ή να σβήσω μια προσφορά.
γ) ενώ ΄κάποιος πλειοδοτεί, μου στέλνει PM κάποιος άλλος που προσφέρει το asking price και προτιμώ να το δώσω σε αυτόν.
δ) ενώ έχω κανονίσει να αγοράσω κάτι - βάσει της προσφοράς που έκανα ΚΑΙ προσωπικού μηνύματος που έστειλα, ο τύπος με ειδοποιεί ότι τελικά πουλήθηκε (σε κάποιον φίλο του; σε κάποιον που πήγε άμεσα και το πήρε; σε άλλο μέλος της μπάντας; άλλαξε γνώμη και δεν πουλάει; κλπ κλπ)
ε) πρόσφερα 100 ευρώ για το ταδε, ο πωλητής δεν επικοινωνεί μαζί μου γιατί περιμένει κι άλλες προσφορές, και εν τω μεταξύ, όσο περιμένω το βρίσκω 80 ευρώ. Πάω και το αγοράζω και πριν προλάβω να αποσύρω την προσφορά μου από τον πρώτο, εκείνη την αποφράδα μέρα ο πωλητής του πρώτου αποφασίζει να μου γράψει ότι ΟΚ, έλα πάρτο για 100 ευρώ. Τι γίνεται τότε; Πρέπει να το πάρω υποχρεωτικά; Κι αν δεν το πάρω, δεν γίνομαι μαλάκας;
στ) κάτι που συμβαίνει πολυ΄συχνά εκεί, είναι ο πωλητής να βάζει φίλους και γνωστούς του να ποντάρουν προσφορές, γαι να αυξήσει την τιμή. Δηλ. ενώ έχει βάλει αρχική τιμή εκκίνησης μηδέν ή πολυ΄χαμηλή, πχ. 20 ευρώ, πάω εγώ και ποντάρω π.χ. 50. Μέσα σε δυο ώρες έχουν έρθει άλλοι τρεις που ποντάρουν 75, 80 κλπ. Πολύ κοντά στην τιμή που θα μπορούσε να το πουλήσει φυσιολογικά . Δεν χτυπάω παραπάνω, γιατί με τόσα και λίγο παραπάνω το παίρνω καινούριο.
Τις επόμενες μέρες όμως, βλέπω ότι η αγγελία δεν φεύγει, το αντικείμενο δεν πωλείται κι ας έχει καλές πρσφορές. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που πόνταραν, απλά ήθελαν να ανεβάσουν την τιμή και όχι να το πάρουν.
Εν κατακλείδι Η γνώμη μου είναι αν επιλεχθεί τελικά να μπεί σύστημα με προσφορές, να μην είναι δεσμευτικό τίποτα. Ούτως ή άλλως, και προσφορές να υπάρξουν, όποιος θέλει κάτι, θα μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τον πωλητή χωρίς να κάνει ποτέ προσφορά, σωστά;
Επιπλέον, στην περίπτωση των προσφορών, θα πρέπει ο πωλητής να κοιτάξει να επικοινωνήσει με όποιον (θεωρήσει ότι) πλειοδότησε με καλή προσφορά. Το οποίο περιπλέκει κάπως τα πράγματα. Συνήθως αυτός που ζητά κάτι θα έπρεπε να επιδιώκει την επικοινωνία.
Και κάτι ακόμα: αν μπει πιλοτικά (καλό έ; ) σύστημα προσφορών, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ο πωλητής να θέσει φιξ τιμή αν θέλει και όχι υποχρεωτικά σύστημα προσφορών. Όπως γίνεται π.χ. στο Reverb.com.
Αν υπάρξει αυτή η δυνατότητα, το να ορίζεις δηλ. φιξ τιμή αν το θες, στο κάτω κάτω, αν ψήνεται η διαχείριση να βάλει σύστημα προσφορών, ας το κάνει, και βλέποντας κρίνει αν αποδίδει ή όχι.