Διαβάζετε τους στίχους των αγγλόφωνων τραγουδιών;

Αν οι στίχοι δεν είναι εύκολα κατανοητοί ξοδεύετε χρόνο να σκεφτείτε/ αναζητήσετε στο internet την ε

• Ναι - αφιερώνω χρόνο στο να σκεφτώ τι ήθελε να πει ο ποιητής

Ψήφοι: 13 52.0%
  • Ναι αλλά ψάχνω απευθείας στο google να δω αν υπάρχει έτοιμη ερμηνεία

Ψήφοι: 3 12.0%
  • Όχι - δεν με ενδιαφέρει να μάθω

Ψήφοι: 4 16.0%
  • Πλάκα μου κάνεις ρε φίλε; Ποιος έχει χρόνο να ασχοληθεί;

Ψήφοι: 5 20.0%

• Σύνολο ψηφοφόρων
    25
Ποιος είναι ο λόγος που όταν ο στίχος είναι τόσο βλακεία δε πέφτει κράξιμο

Από κάποιους πέφτει. Αλλά αν θες να πούμε για τα rock classics με βλακώδεις στίχους ας πούμε, ο βασικός λόγος είναι γιατί τότε που ακούστηκαν παγκοσμίως, οι μη αγγλόφωνοι (τουλάχιστον) δεν καταλαβαίναμε λέξη από αυτά που ακούγαμε. Απλά πεινούσαμε να ουρλιάξουμε ένα ρεφρέν κι ας έλεγε (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση) "τα βυζιά της Μαριορής, τα 'χει δει ο Ηρακλής".

Λοιπόν χωρίς πλάκα το είχα ακούσει τόσο πολύ αυτό τότε, που θυμάμαι και την συνέχεια.
Εγώ το ακούω ακόμη, μία-δύο φορές το μήνα, όταν το πετυχαίνω στο YouTube. Ωραίο κομμάτι, τώρα κυκλοφορεί και μία έκδοση που έχει τους γαλλικούς στίχους, με την αγγλική μετάφραση από κάτω.

Ναι, πάντα ψάχνω τους στίχους αν μου αρέσει το τραγούδι.

Υπάρχουν μάλιστα τραγούδια που ενώ μουσικά τα βρίσκω πιο ''μέτρια'' (σε σχέση με άλλα του ιδίου καλλιτέχνη της ίδιας μπάντας), τα ακούω γιατί οι στίχοι μου αρέσουν πολύ.

Και φυσικά υπάρχουν και καλλιτέχνες που ακούω τα τραγούδια τους κυρίως για τους στίχους, πχ Bruce Springstreen.

Αν εξαιρέσεις μια περίοδο που είχα φάει κόλλημα με τους στίχους των φλουντ κ έψαχνα την ιστορία κάθε τραγουδιού ποτέ άλλοτε δεν με έχουν απασχολήσει οι στιχοι... Ισως κάποια ελάχιστα iconic κομμάτια, stairway to heaven, doors κλπ μέχρι που κατάλαβα ότι ήταν προϊόν πολύ βαριών ναρκωτικών... 

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει άνθρωπος που ακούει Tom Waits και δεν τον ενδιαφέρουν οι στίχοι.

Το να ασχολείσαι με τους στίχους ενός τραγουδιού, δεν είναι προαιρετικό. Είναι μέρος της όλης διαδικασίας, δηλαδή δεν μπορείς να μην το κάνεις, εκτός αν δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα οπότε δεν ξέρω τι στην ευχή νομίζεις ότι ακούς (μπορεί π.χ. οι στίχοι να λένε ότι είσαι μαλάκας).

Το να ακούς ένα τραγούδι χωρίς να καταλαβαίνεις τους στίχους είναι σα να σε πετάξανε σε μία άγνωστη χώρα και να προσπαθείς να συμπεράνεις ποιος είναι φίλος σου από το αν σου χαμογελάει.

Για εμάς που η μητρική μας γλώσσα είναι η ελληνική, το περιεχόμενο των στίχων των ελληνικών τραγουδιών είχε και έχει μείζονα ρόλο στη διαμόρφωση της σχέσης μας με το κάθε τραγούδι, και αυτός είναι ο λόγος που οι φερόμενοι ως "τιτάνες" τραγουδοποιοί επέλεγαν με μεγάλη προσοχή το στιχουργικό υλικό, όσο του έκοβε καθενός.

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τα ξένα τραγούδια που ακούμε, με την επιπλέον δυσκολία της γλώσσας. Η κακή σχέση του έλληνα ροκ τραγουδοποιού με τους στίχους είναι ένας από τους διαρκείς λόγους που δεν αποκτήσαμε ποτέ ροκ σκηνή π.χ. και για θλιβερές προσπάθειες δημιουργίας αγγλόφωνου ροκ τραγουδιού από έλληνες μουσικούς, όπου συνήθως γελάνε και οι γομολάστιχες.

Μου κάνει εντύπωση, που μετά από τόσα χρόνια κάποιοι λένε ότι το θέμα δεν τους ενδιαφέρει, μάλλον ούτε τον 21ο αιώνα θα βγει άκρη.

Ας μην είμαστε τόσο δογματικοι θα έλεγα εγώ... Ποιος θα επιβάλλει σε ποιον τι θα του αρέσει σε ένα τραγούδι?Αλλος κοιτάει τη μουσική, άλλος τους στίχους, άλλος την ενορχήστρωση, άλλος ακούει μόνο τη κιθάρα, ντραμς, μπάσο κλπ.... Σιγά μη κάτσω να αγχώνομαι σε κάθε κομμάτι, γτ δεν ασχολουμαι με τους στίχους.... Θα μου αρέσει ότι θέλω να μου αρέσει 

Εδώ έγινε hit το Song 2, που όχι μόνο δεν έχει στίχους αλλά ούτε καν τίτλο ρε φίλε

Ας μην είμαστε τόσο δογματικοι θα έλεγα εγώ... Ποιος θα επιβάλλει σε ποιον τι θα του αρέσει σε ένα τραγούδι?Αλλος κοιτάει τη μουσική, άλλος τους στίχους, άλλος την ενορχήστρωση, άλλος ακούει μόνο τη κιθάρα, ντραμς, μπάσο κλπ.... Σιγά μη κάτσω να αγχώνομαι σε κάθε κομμάτι, γτ δεν ασχολουμαι με τους στίχους.... Θα μου αρέσει ότι θέλω να μου αρέσει
Μην αγχώνεσαι για τίποτε, σιγά μην ασχολείται κάποιος να σου επιβάλλει.

Αλλά μάλλον έχεις μπερδέψει τη μουσική με μπουφέ πρωϊνού σε ξενοδοχείο.

Τα τραγούδια είναι ένα σύνολο, μία ΣΥΝΘΕΣΗ, δεν είναι σαλάτα που τρώμε τα κρεμύδια αλλά αφήνουμε την κάπαρη. ΣΥΝΘΕΣΗ, σημαίνει τήρηση αναλογιών, επιλογή συστατικών, σωστό ταίριασμα. Δεν είναι θέμα για συζήτηση, απλώς ΑΥΤΟ είναι.

Και εγώ ακούω γερμανικά τραγούδια χωρίς να καταλαβαίνω καθόλου τη γερμανική γλώσσα, αλλά έχω τη διαρκή αίσθηση ότι ζημιώνομαι, όχι ότι κερδίζω. ΣΙΓΟΥΡΑ δε θα έγραφα δημόσια γνώμη για γερμανικό τραγούδι, διότι μην καταλαβαίνοντας τι τραγουδάνε είμαι ΑΣΧΕΤΟΣ.

Άλλη μια φορά στο νοιζ που κάποιος προσπαθεί να επιβάλει τη γνώμη του με το στανιο.... Οκ έχεις δικιο

Αν εσύ περνάς καλά εμένα μου περισσεύει... 

O trolley εχει δικιο, αλλα που να το βρει. Τρολλευ, μην ξεχνας ποτε τον Θεικο Πλατωνα και τη σπηλια του, μην τον ξεχνας ποτε.

Εγω παλι ειμαι καλος ανθρωπος, και θα δωσω τρια παραδειγματα, και οποιος θελει βλεπει το φως, δε θα σκασουμε κιολας.

" Ο Χεντελ ηταν ο μεγαλυτερος απο ολους μας" ταδε εφη ΜΠΕΤΟΒΕΝ, και οσο αφορα τη δραματουργια, πως να βαλεις μουσικη σε στιχο, δεν υπαρχει αμφιβολια περι αυτου.

Κοντεξτ παραδειγματος ν 1: ΤΟ κεφαλι του πατερα του νεου που βλεπουμε (νεος σε μετζο, μπιτσες γουιτσες μπριτσες, μην μπουμε εκει πλιζ, γουοκ 18ου αιωνα λεμε ? )

Λοιπον, του σκοτωσανε τον πατερα, και να και το κεφαλι, ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ, ΘΑ ΣΑΣ Γ***ΜΗΣΩ, αλλα ειμαι και μικρος, πρεπει να παρω κουραγιο, ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ, αυτοι ειναι οι στιχοι, ας μεινουμε στο πρωτο μερος, οι στοιχοι επαναλαβανονται, το πρωτο λεπτο, 56 δευτερολεπτα απο το χρονο σας

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση θαρρώ.

Σίγουρα η μουσική,ο ρυθμός,το vibe είναι αυτά που δίνουν την πρώτη εντύπωση.Καλή ή κακή.

Όταν ακούσω κάτι ενδιαφέρον και δεν βγάζω τους στίχους,θα ψάξω να τους βρω.Αν οι στίχοι είναι και αυτοί ενδιαφέροντες,το όλο πράγμα σίγουρα θα απογειωθεί.

Αν δεν είναι,ένα ξενέρωμα θα το φάω.Θα το ξανακούσω βέβαια,αν μου αρέσει τόσο πολύ μουσικά,αλλά θα μου μείνει η γεύση από το ραπανάκι...Είχε δυνατότητες αλλά έμεινε στη μέση.

Στην αντίθετη περίπτωση τώρα,απαιτείται περισσότερος χρόνος και υπομονή.Αρκετές φορές έχω εκπλαγεί ευχάριστα από το πως τελικά ένας ποιοτικός στίχος τραβάει προς τα πάνω την ίδια τη σύνθεση.

...Και στην τελική,δεν με θυμάμαι να έχω σιγοτραγουδήσει ποτέ ζαβά πράγματα.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Απλώς ενοχλούμαι ιδιαίτερα όταν κάποιος επιχειρεί να διαφημίσει μία ανάπηρη θέση (του/της) σαν... πλεονέκτημα. Από που-και-ως-που το να μην ξέρεις κάτι (π.χ. οι λέξεις ενός τραγουδιού που ακούνε) είναι καλύτερο από το... να ξέρεις; Σε ποιο σύμπαν ή άγνοια και η γνώση είναι συγκρίσιμα πράγματα; Στο ελληναράδικο ασυνείδητο;

Σαν κάτι γιαγιάδες που είναι υπερ-θρήσκες αλλά δεν ξέρουν καν πόσα είναι τα Ευαγγέλια και βέβαια δεν ξέρουν καν αρκετά ελληνικά ώστε να παρακολουθήσουν τα εκκλησιαστικά δρώμενα στα οποία συμμετέχουν...

ManosX, σκεπτόμεθα παρομοίως, ας προσπαθήσουμε να μην τσακωθούμε στο μέλλον, θα είναι μεγάλη απογοήτευση.

ManosX, σκεπτόμεθα παρομοίως, ας προσπαθήσουμε να μην τσακωθούμε στο μέλλον, θα είναι μεγάλη απογοήτευση.
Ε νταξ , και γω συμφωνώ με τον Μάνο σε πολλά, αλλά "τσακωθήκαμε" για τα xp  και τον pentium 4 σε audio pc ?, μέσα στη ζωή είναι όλα.?

Υ.Γ. Ο λόγος που έγραψα το ανωτέρω είναι για να παίρνω ειδοποιήσεις για το νήμα.....μην τσακωθείτε στα αλήθεια ?....γενικά μιλώντας

Σε ποιο σύμπαν ή άγνοια και η γνώση είναι συγκρίσιμα πράγματα;

Σε τούτο δω...Αλλά μόνο για αυτούς που κατέχουν τη γνώση.

Αυτοί που αγνοούν,αγνοούν την ύπαρξη της γνώσης πριν και πάνω από όλα.

Έχω πάψει πια να τα βάζω με δαύτους.Προσπαθώ τουλάχιστον...Τα βάζω με τον εαυτό μου που δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Τούνη έχει 1.100.000 Έλληνες να την ακολουθούν.

Έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρουν οι στίχοι των τραγουδιών. Ο πιο "ακραίος" μου είχε πει ότι θα προτιμούσε η φωνητική μελωδία να μην έχει καθόλου λέξεις. Η εκάστοτε φωνή να τραγουδάει τη μελωδία με αααα δηλαδή. 

Προσωπικά δέχομαι οποιαδήποτε αντιμετώπιση πάνω στο θέμα, προφανώς και ας κάνει ο καθένας ό,τι τον ευχαριστεί. Εκεί που αρχίζω να έχω "πρόβλημα" (όχι ότι θα τσακωθώ κι όλας όμως) είναι όταν εφευρίσκεται μια θεωρία για να δικαιολογήσει την ομολογουμένως ημιτελή αντιμετώπιση. 

Και για να μην κάνω τον έξυπνο, να αναφέρω ότι υπάρχουν πάμπολλοι τομείς της τέχνης όπου είμαι αναλφάβητος. Ακόμα και μεγάλα, ιστορικά έργα που δε μου λένε τίποτα. Κάποτε θεωρούσα ότι είχα ανακαλύψει την πηγή της έμπνευσης της καλλιτεχνίας και έπεφτα στην παγίδα να απαξιώνω ό,τι δε μου έκανε. Μέχρι που συνειδητοποίησα ότι απλά είμαι ανόητος.

Τώρα δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι π.χ. ότι δεν καταλαβαίνω ούτε τον Κάφκα, ούτε τον Καμύ, ούτε τον Μότσαρτ. Αλλά το "πρόβλημα" δεν είναι δικό τους, είναι δικό μου. Δεν έχω τα απαραίτητα εφόδια για να τους καταλάβω και να τους εκτιμήσω και δεν κάνω και καμία προσπάθεια για να τα αποκτήσω. Έχω επιλέξει να είμαι τεμπέλης όσον αφορά πολλά πράγματα με λίγα λόγια. 

Trolley, να τσακωθουμε για ενα φιλοσοφικο ζητημα οπως η αισθητικη απο τη μερια μου ειναι λιγο δυσκολο. Εκει με τα ad hominem ειμαι λιγο μ@λ@κ@ς, δηλαδη τι λιγο, ΠΟΛΥ μ@λ@κ@ς, γιατι μου εχει φαει τη ζωη η φαση με τη μουσικη, και να με τρολαρει ο αλλος οτι π.χ. δεν εχω δει συνθ στη ζωη μου μου γυριζει το ματι, και αμολαω εξω τη thrash πλευρα του χαρακτηρα μου.

Στο παρον ζητημα παντως δεν συμφωνουμε απολυτα, να το ξερεις. Γιατι ειναι ενα αλλο ζητημα, αυτο που ειπε στο αλλο νημα ενας ωραιος συνομιλητης, συγνωμη που δε θυμαμαι ποιος, νομιζω ο αλι. Μιλησε λοιπον για δικαιωμα στην αγνοια. Δικαιωμα στην αγνοια, ακου εννοια φιλε μου.

Αλλα εχει μια βαση, διοτι η γνωση δεν ειναι ουτε αθωα, ουτε χωρις τιμημα, με τη γνωση φτιαξαμε τα πυρηνικα και αν τη σκαπουλαρουμε φετος θα ειναι θαυμα.

Λοιπον, θα δωσω λοιπον και ενα αντιπαραδειγμα, πως την πατησα απο γνωση. Παραδειγμα 4 λοιπον.

Μα τι κομματαρα θεε μου, τι κομματαρα.

Και τωρα σποιλερ.

Αν σας αρεσει το κομματι ΜΗ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

Μη διαβασετε ρε παιδι μου, θα σας το χαλασω.

Λοιπον, κατι κουτσοπαλευω στα αγγλικα, αλλλα ρε φιλε τι γκαντα λα βιντα, κεσκεσε γκαντα ντα βιντα.

Και τελικα, απο οτι καταλαβα οταν το εψαξα λιγο, ηταν λεει κομματια απο τα ξιδια, garden of eden ηθελαν να πουν, αντε να συννενοηθεις με τον τραγουδιστη που ηταν νοικοκυρης φαινεται, εφτιαχνε και εργοχειρα, ξερεις με το βελονακι, οποτε γαμησε τα, οποτε το ακουω το κομματι πλεον μου βγαζει και κατι αστειο, παει αυτο το μυστηριακο, πηγε στο χαβαλε.

Οποτε δικαιωμα στην αγνοια, γιατι δεν ειναι ολοι simon and garfunkel.

Ακου τωρα τη thrasia που εβαλα. It's only darkest before it goes completely black. Πως λεμε το σκοτεινοτερο σημειο ειναι πριν την ανατολη, αλλα το αντιθετο, και εννοει οτι "τωρα που πεθαινω, και ειμαι μεγαλος, πριν λοιπον παω στο σκοταδι, καταλαβαινω οτι η στεναχωρια μου θα μεινει για παντα, αυτα που περασα δε θα τα θεραπευσει ο χρονος, και μαυριζει η ψυχη μου ακομα περισσοτερο γιατι κανεις δε θα κλαψει, και κανεις δε θα μαθει αυτα που περασα σα παιδακι που με κακοποιησαν", ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΟΣ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΟ It's only darkest before it goes completely black, και μιλαμε για thrash τωρα ετσι; Δε μιλαμε για simon and garfankel

Λοιπον δικαιωμα στην αγνοια, τελειο το gadda da vida μεν, αλλα επιμενω: ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ, ΔΕ ΘΕΛΑΤΕ ΠΕΡΟΥΚΑ ?

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back