D.I.Y. pedals: Ερωτήσεις για ξεκίνημα...

Status
Not open for further replies.

mind_victim

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Καλησπέρα παιδιά. Λέω εδώ και καιρό να κάνω το μια πρώτη αρχή κ να φτιάξω μερικά πολύ απλά projects. Θέλω λοιπόν μια σχετική βοήθεια σε κάποια πράγματα που μου φαίνονται στην αρχή λίγο βουνό μιας κ ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που τα ξέρουν καλά αυτά τα θέματα.

Δύο αρχικές ερωτήσεις λοιπόν είναι οι εξής:

1. Ποια είναι τα εργαλεία που πρέπει να αγοραστούν για να ξεκινήσουμε αλλά να είμαστε κ επαρκείς με αυτά. Δηλαδή ποιο κολλητήρι (πόσα Watt), ποιό πολύμετρο, αν χρειάζεται τρυπάνι κ ποιό προτείνετε κ.α που δεν ξέρω...

2.Ποιά είναι τα κυρίως μέρη (βασικό kit) που πρέπει να αγοραστεί κ που χρειάζεται για την κατασκευή των περισσοτέρων πεταλιών?

Τα site που γνωρίζω για την αγορά κ την κατασκευή πεταλιών είναι αρκετά κ σίγουρα γνωστά μιας κ έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε διάφορα θέματα. Ωστόσο από που θα μπορούσα να αγοράσω τα παραπάνω υλικά σχετικά οικονομικά?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Επειδη και εγω εχω αρχισει να φτιαχνω diy effects,

σε αυτα που εχω αντιμετωπισει προβλημα ωστε να τα βρω εδω στα μαγαζια ηλεκτρονικων ειναι τα 3PDT footswitch και τα αλουμινενια κουτια.

Τα υπολοιπα σιγουρα θα τα βρεις στα μαγαζια ηλεκτρονικων.

Μπορείς να ξεκινήσεις με το noiz overdrive , όπου πιστεύω ότι θα σου λυθούν και αρκετές απορίες.

Το κολλητήρι στα 25-30watt, ενα οποιοδήποτε απλό πολύμετρο και τρυπανάκια των 0.8mm-1mm.

Με χρήση μιας διάτρητης πλακέτας, απλοποιείς αρκετά το θέμα της κατασκευής πλακέτας και θα σε καλύψει για τις πρώτες σου κατασκευές.

Εαν αναφέρεις την περιοχή που μένεις, ίσως κάποιος να σε καλύψει στο θέμα εύρεσης των υλικών.

Επίσης κόλληση (καλάι), πάστα και καλώδιο.

για τα σύνεργα συμφωνώ με τους παραπάνω.

εγώ kits, αλουμινενια κουτακια και 3PDT αγοράζω απο το banzai effects

http://www.banzaimusic.com/

δε ξέρω αν είναι το φτηνότερο δυνατό, είχα κάνει μια μεγαλούτσικη παραγγελία πριν καιρό και μου έχουν μείνει :)

Θα προτεινα να ξεκινησεις και σιγα-σιγα θα τα βρεις μονος σου τι εργαλεια χρειαζεσαι....

Οσο για κολλητηρι και πολυμετρο, πηγαινε σε ενα μαγαζι ηλεκτρονικων και ρωτα τιμες και τι σου προτεινουν. Μην πας σε ενα. Πηγαινε σε δυο-τρια να δεις τι παιζει....

Δεν υπαρχει βασικο κιτ.... τι εννοεις?

Απο αυτα τα αρκετα site που γνωριζεις ξεκινα ενα πεταλακι που σου αρεσει να φτιαξεις και οτι απορια εχεις... εδω ειμαστε.

Τα κιτ θα σε βοηθησουν στο να παρεις ολα τα υλικα μαζι και να μην ψαχνεις απο εδω και απο κει. Αλλα κοστιζουν παραπανω...

Μια σχετικη γνωση ηλεκτρονικων υπαρχει? Αν οχι, καλο θα ηταν να διαβασεις λιγο τα πολυ απλα. Οπως τι ειναι αντισταση, τι ειναι πυκνωτης, τι ειναι τελεστικος, κτλ

για τα components πηγαίνω στο φανό, στο κεντρο, δε ξέρω κάποιο άλλο παρόμοιο μαγαζι.

το noiz overdrive είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις χωρίς να ξενερώσεις επειδή είναι κάτι χειροπιαστό με μεγάλη πιθανότητα να δουλέψει αμέσως ;D

επίσης σου δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστείς

μπορείς να ασχοληθείς και με κανένα true bypass A/B box, είναι κυριολεκτικά πανεύκολο στην κατασκευή και χρήσιμο.

http://www.noiz.gr/index.php?topic=154440.0

θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με κάτι απλό οπως είπε και ο Toneless. Καλύτερα να μη ξεκινήσεις απο αγοραστά kits.

όταν εξοικειωθείς, να μας πείς τι είδος πετάλι θες να φτιάξεις να σου προτείνουμε! ;D

καλή αρχή

Δεν υπαρχει βασικο κιτ.... τι εννοεις?
Εννοώ ποιά είναι τα υλικά που χρειάζονται στάνταρ για ένα πετάλι εκτός της πλακέτας κ των ηλεκτρονικών μερών που είναι πάνω σε αυτή. Εννοώ τα συνηθισμένα πετάλια τύπου distortion κ όχι A/B box. Εννοώ βασικά υλικά όπως led, jack, διακόπτη, 9volt βύσμα κλπ.

δες ένα πετάλι και θα τα εντοπίσεις μόνος σου! ;)

1 στέρεο jack

1 mono jack

1 3pdt

1 μεταλλικό κουτάκι

1 led

1 θήκη για το led (σα "βρακάκι" ωστε το led να είναι σταθερό πάνω στο σασί)

1 αντίσταση για το led

1 jack για dc in

1 κλιπάκι για μπαταρια 9V

ελπίζω να μη ξέχασα κάτι... αυτά τα χρειάζεσαι για οποιοδήποτε πετάλι με 2 jacks και που θελει ρεύμα.

φυσικά θες και καλώδιο, αλλά αυτό το βάζω στα ...αναλώσιμα μαζί με καλάι, υπομονη κλπ ;D

Ωπα? Ανανεωθηκε το Banzai?  To πρωι ηταν οπως παλια! :D

Οποιο σου αρεσει παρε.... και τα δυο ειναι στερεο, προσωπικα στα πεταλακια χρησιμοποιω οπως το 1ο, το ανοιχτο, γιατι "πιανει" λιγοτερο χωρο.

Υπ'οψη οτι το 2ο σε καθε ποδαρακι εχει και ενα "διακοπτη".... αγορασε ενα να το δεις απο κοντα!  ;)

απο τη φωτογραφία έχω την εντύπωση πως τα 2α είναι φτιαγμένα να τοποθετούνται κατευθείαν πάνω στο perfboard? ή κανω λάθος

myster_maze είπε:
Ωπα? Ανανεωθηκε το Banzai?  To πρωι ηταν οπως παλια! :D
εμένα μου άρεσε πιο πολύ η αρχική του σελίδα... ;)

mind_victim είπε:
Έχω δει δύο τύπους jack

Τι διαφορά έχουν, κ ποιόν να χρησιμοποιήσω?
Και τα δύο κάνουν, για τις εφαρμογές που σκέφτεσαι.

Το δεύτερο θα το χρειαστείς περισσότερο, όταν για κάποιο λόγο δεν θες να γειώνεται το σασί της συσκευής με τη γείωση του κυκλώματος, π.χ για κάποιον ενισχυτή.

Γενικά, προχώρα και βλέπεις.

Όσο περισσότερο την πατήσεις σε κάποια θέματα και τα ξεπεράσεις, τόσο πιο άνετος θα είσαι για την επόμενη κατασκευή.  ;)

Για την ώρα σας ευχαριστώ πολύ παιδιά. Θα ξανα κάνω κάποια στιγμή κ άλλες ερωτήσεις μέσα σε αυτό το thread το οποίο το θεωρώ μεγάλο βοήθημα για όποιον θέλει να καταπιαστεί με πετάλια. Επειδή πολλοί ασχολούνται με αυτό θα πρότεινα (χωρίς να μου πέφτει κ λόγος βέβαια ;D) μήπως έμπαινε σε κάποιο εμφανές σημείο ή να ήταν κάπου μόνιμα βαλμένο. Ευχαριστό πολύ κ πάλι... :)

Η επόμενη ερώτηση είναι αν είναι στάνταρ ο τρόπος που συνδεόυμε στα πετάλια το off-board κύκλωμα (led, jacks, 3pdt, DC jack k battery snap).

Βρήκα αυτούς τους δύο τρόπους:

Input grounded

http://www.generalguitargadgets.com/diagrams/switch_lo_3pdt_ig_dcjack.gif

Μη-γειωμένη είσοδο:

http://www.generalguitargadgets.com/diagrams/switch_lo_3pdt_tb_dcjack.gif

Ποιόν τρόπο θα χρησιμοποιήσω κ γιατί όχι τον άλλο?

από ό,τι είδα στα διαγράμματα που έβαλες, αυτό που είναι grounded, όταν το πετάλι είναι σε bypass, το input του γειώνεται.

έψαξα λίγο στο diystompboxes και βρήκα 2 threads που εξηγούν το λόγο που χρησιμοποιείς grounded:

http://www.diystompboxes.com/smfforum/index.php?topic=77735.0

http://www.diystompboxes.com/smfforum/index.php?topic=78972.msg651404

τσεκαρέ τα!  ;)

Θα παρακαλεσω και εγω με τη σειρα μου να γινει sticky το thread...ο mind victim μπορει να ειναι αρχαριος αλλα εχει βρει ορισμενα πραγματα οπως τα grounded/non-grounded input circuitry connection layouts που ειναι τρομερα χρησιμα, για να μην αναφερθω και στις οποιες συμβουλες δοθηκαν (και θα δοθουν φανταζομαι) απο αλλα μελη. Πολυ χρησιμη βοηθεια για οποιον ξεκιναει (μα καλα μονο εγω ξεκινησα σχεδον στα τυφλα? ;D )

Στο θεμα τωρα, συνηγορω και εγω υπερ των open jack, με ουτε ενα ευρω μαλιστα παιρνεις αριστης ποιοτητος neutrick jacks. Επισης θα προτεινα και εγω να ξεκινησεις απο ενα noiz overdrive για να παρεις μια γενικη ιδεα περι του πως λειτουργει ενα απλο overdrive/fuzz κυκλωμα, τις μετατροπες που μπορεις να του κανεις, αλλα κυριως για να εξασκηθεις στην κολληση/συναρμοληγηση ενος κυκλωματος...

Σκέφτομαι για πολύ αρχή κ άμμεσα δηλαδή να φτιάξω ένα master volume κ ένα a/b box. Σκέφτομαι επίσης πριν από αυτό να πάω να αγοράσω διάτρητη πλακέτα κ αρκετές διόδους ας πούμε κ να κάνω εξέσκηση στις κολλήσεις. Μετά θα φτιάξω το noiz overdrive ώστε να μπορέσω να φτιάξω έναν orange squeezer (αυτός είναι κ ο πρώτος μου λειτουργικός στόχος).

Ωραίο άρθρο για το off-board wiring φαίνεται να είναι αυτό

http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=76

από το οποίο δεν καταλαβαίνω τι θελει να πεί με την φράση:

"This connection can be made thru metal chassis"

Επίσης τι είναι αυτό το millenium bypass που το βλέπω συνέχεια μπροστά μου??

mind_victim είπε:
από το οποίο δεν καταλαβαίνω τι θελει να πεί με την φράση:

"This connection can be made thru metal chassis"
δε βρήκα που λέει αυτη τη φράση, αλλά υποθέτω θα μιλάει πχ για τα ground των jack που στην ουσία ενώνονται όλα μεταξύ τους επειδή ακουμπάνε στο ίδιο μεταλλικό κουτάκι.

Επίσης τι είναι αυτό το millenium bypass που το βλέπω συνέχεια μπροστά μου??
millenium bypass είναι ένας τρόπος να κάνεις bypass το εφέ αν δε διαθέτεις 3pdt EDIT: ΚΑΙ αν θες να'χει και led

είναι πολύ περίπλοκο και δε χρειάζεται να ασχοληθείς με αυτό προς το παρόν. Είναι πολύ εύκολο να βρεις 3pdt απο το internet

κάνε και ένα google, έχει πολύ πράμα σχετικά με το millenium αν θες να μάθεις λεπτομέρειες :)

EDIT no2θα σου πρότεινα στην αρχή και οσο "παίζεις" με απλά κυκλώματα όπως το νοιζ, δε σου χρειάζεται το switch να είναι και footswitch. εγώ όταν φτιάχνω ένα πετάλι πρώτα χρησιμοποιώ κανονικό dpdt και μόνο αν τελικά σκοπεύω να το βάλω σε κουτάκι παίρνω 3pdt footswitch, γιατί γενικα οι ποδοδιακόπτες είναι καριβότεροι και δε θέλω να τους χρησιμοποιώ χωρις λόγο (δηλαδή να χρειαστεί όντως διακόπτης που πατιέται με το πόδι)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
mind_victim είπε:
Σκέφτομαι επίσης πριν από αυτό να πάω να αγοράσω διάτρητη πλακέτα κ αρκετές διόδους ας πούμε κ να κάνω εξέσκηση στις κολλήσεις.
Πριν αρχισεις τις κολλησεις σου στη διατρητη παρε ενα οινοπνευμα και βαμβακι και καθαρισε καλα την πλακετα. Πολλες διατρητες ειναι πολυ βρωμικες... σε καθαρη πλακετα οι κολλησεις γινονται/απλωνονται πολυ πιο ευκολα.  ;)

Status
Not open for further replies.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back