D.I.Y. pedals: Ερωτήσεις για ξεκίνημα...

Status
Not open for further replies.
Έχε υπόψη σου ότι το DIY είναι αρρώστια, και θα κολλήσεις άσχημα!

mind_victim είπε:
Σκέφτομαι για πολύ αρχή κ άμμεσα δηλαδή να φτιάξω ένα master volume κ ένα a/b box. Σκέφτομαι επίσης πριν από αυτό να πάω να αγοράσω διάτρητη πλακέτα κ αρκετές διόδους ας πούμε κ να κάνω εξέσκηση στις κολλήσεις. Μετά θα φτιάξω το noiz overdrive ώστε να μπορέσω να φτιάξω έναν orange squeezer (αυτός είναι κ ο πρώτος μου λειτουργικός στόχος).
Καλή αρχή! Δεν χρειάζεται να πάρεις και πολλά πράματα για αρχή, και εξάσκηση μπορείς να κάνεις σε παλιές πλακέτες κολλόντας/ξεκολλόντας διάφορα πράματα από πάνω της!

Εγώ έχω πάρει από banzai ένα ωραίο κολλητήρι με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία (πάρα πολύ βολικό, κανά 15ρι νομίζω) και μια τρόμπα αποκόλλησης (επίσης πολύ βολική, 2-3 ευρώ) και κάνω πολύ πιό εύκολα την δουλειά μου από πριν με το απλό κολλητήρι. Επίσης ένα πολύμετρο είναι απαραίτητο, έχω πάρει ένα από ebay που μετράει τα πάντα, μέχρι και inductance.

Όσο ασχολείσαι βασικά, όλο και κάτι θα παίρνεις για να κάνεις την ζωή σου πιό εύκολη. Ευτυχώς είναι πιό ακριβό χόμπι σε χρόνο, παρά σε χρήμα.

Ωραίο άρθρο για το off-board wiring φαίνεται να είναι αυτό

http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=76

από το οποίο δεν καταλαβαίνω τι θελει να πεί με την φράση:

"This connection can be made thru metal chassis"
Εννοεί ότι τα jack γειώνονται μέσω του σασί. Πολλά μεταλικά σασί που είναι βαμμένα χρειάζονται λίγο "ξύσιμο" σε αυτό το σημείο που ακουμπάνε τα jack για να γειώνονται καλά.

Επίσης τι είναι αυτό το millenium bypass που το βλέπω συνέχεια μπροστά μου??
Μιά μέθοδος για να έχεις true bypass και led με ένα DPDT διακόπτη. Πλέον που έχουν φτηνήνει κάπως οι 3PDT μπελάς μου φαίνεται, αν και δεν έχει πολλή δουλειά για να φτιαχτεί.

kwstas79 είπε:
Εγώ έχω πάρει από banzai ένα ωραίο κολλητήρι με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία (πάρα πολύ βολικό, κανά 15ρι νομίζω) και μια τρόμπα αποκόλλησης (επίσης πολύ βολική, 2-3 ευρώ) και κάνω πολύ πιό εύκολα την δουλειά μου από πριν με το απλό κολλητήρι. Επίσης ένα πολύμετρο είναι απαραίτητο, έχω πάρει ένα από ebay που μετράει τα πάντα, μέχρι και inductance.
Κολλητήρι ----> Weller. Μην τσιγκουνευτείς. Θα σου κάνει τη ζωή μακράν πιο εύκολη και θα μείνει μαζί σου πάααααρα πολύ καιρό.

Πολύμετρο ------> Fluke. Για μια ζωή γεμάτη μετρήσεις  ;D

δεν ξέρω αν τα κολλητήρια που σου προτείνουν τα παιδιά έχουν, αλλά κοίτα το κολλητήρι που θα πάρεις να έχει βάση :)

audiokostas είπε:
Κολλητήρι ----> Weller. Μην τσιγκουνευτείς. Θα σου κάνει τη ζωή μακράν πιο εύκολη και θα μείνει μαζί σου πάααααρα πολύ καιρό.

Πολύμετρο ------> Fluke. Για μια ζωή γεμάτη μετρήσεις  ;D
Κόστος; Και από που;

Θα σε γελάσω Κώστα. Εχει περάσει πολύς καιρός.

Το Weller το είχα πάρει από Φανό. Μετά από πολλά φθηνά κολλητήρια, άκουσα φίλους ηλεκτρονικούς και το πήρα. Η διαφορά στην ποιότητα και ταχύτητα των κολλήσεων ήταν τεράστια. Ειλικρινά.

Για τα Fluke, μάλλον Ebay. Μεταχειρισμένο γιατί δεν παθαίνουν τίποτα.

Για να μην λέω ψέματα, εγώ πήρα το Protek το 506 (http://www.tequipment.net/Protek506.asp) μεταχειρισμένο από Αυστρία (Ebay) γύρω στο 30άρι. Μετράει και capacitance, inductance, frequency & temp. Γενικά είναι πολύ καλύτερο από ότι μπορώ εγώ να κάνω χρήση.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
μιας και είμαστε στο θέμα

τι γνώμη έχετε για τη χρήση πάστας στις κολλήσεις; γιατί έχω ακούσει αντικρουόμενες απόψεις.

εγώ βουτάω πού και πού τη μύτη του κολλητηριού στην πάστα για να καθαρίσει

και βάζω λίγη όπου θέλω να πάει κόλληση

αλλά έχω ακούσει και άλλους να λένε ότι είναι η πάστα είναι μόνο για σωλήνες καλοριφέρ

καμιά έμπειρη άποψη;

Αν σε βολευει συνεχισε να την χρησιμοποιεις....

Η παστα παντως χρησιμοποιειται για να σε "βοηθησει" στην κολληση. Απλωνεται καλυτερα το καλαι. Οι συγχρονες κολλησεις ομως εχουν ηδη το συστατικο που εχει η παστα. Οποτε στην ουσια δεν χρειαζεται να χρησιμοποιεις παστα.

Το μυστικο ειναι να καθαριζεται η μυτη συνεχεια. Υπαρχει ειδικο σφουγγαρακι γι'αυτη τη χρηση. Μην ξεχνατε να το βρεχετε, πρωτα. Λιγη κολληση στην μυτη, ενα sec ζεσταμα το ποδαρακι και το σημειο κολλησης και μετα καλαι. Προσοχη μην κολλατε και απο πανω προσθετετε παλι καλαι για να κολλησει καλυτερα. Η καλη κολληση γινεται μια φορα. Αν αποτυχει, τρομπα και παλι απο την αρχη.

Oταν αλοιφεις με την παστα (σολντερινη) τα προς συγκοληση μερη η κολληση απλωνει καλυτερα κ πιο γρηγορα κ διευκολυνει γιατι χρησιμοποιεις μονο το ενα χερι , με το αλλο μπορεις να κρατας το εξαρτημα για παραδειγμα. Αν ομως εχεις στερεωσει με κροκοδειλακι η τσιμπιδα τα εξαρτηματα κ μπορεις να χρησιμοποιησεις κ τα δυο σου χερια τοτε μην βαζεις παστα αλλα ζεστανε για ενα sec τα προς συγκοληση μερη κ ακουμπα την κολληση κατ ευθειαν ( εχει μεσα παστα ). Η κολληση θα απλωσει ομοιομορφα. Η μυτη καθαρισμα συνεχεια , εγω εχω σε ενα κουτακι συρμα κατσαρολας κ του κανω μια βουτια , γινεται πεντακαθαρη η μυτη!!

να ρωτησω και γω κατι τωρα..

Τα πρωτα υλικα τα βρισκουμε αποκλειστικα μεσω ιντερνετ???

Σε ενα μαγαζι ηλεκτρονικων θα βρεις αρκετα πραματακια....  :D

plj667 είπε:
να ρωτησω και γω κατι τωρα..

Τα πρωτα υλικα τα βρισκουμε αποκλειστικα μεσω ιντερνετ???
όχι. αυτό που διευκολύνει το ιντερνετ είναι την εύρεση 3PDT footswitch.

τα υπόλοιπα τα ψωνίζεις από μαγαζί με ηλεκτρονικά.

αντιστάσεις, pots, trim pots, πυκνωτές, jack, perfboard, καλαι, καλωδιο, led, τρανζιστορ, op amps, knobs και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα πετάλι το βρίσκεις στην ελλάδα και μην ανησυχείς σ'αυτά τα πράγματα οι τιμές είναι μια χαρά.

τώρα πρέπει να πω πως αν ψάχνεις και το κλασσικό αλουμινένιο κουτάκι που στέλνουν συνήθως site όπως πχ byoc, έχω την εντύπωση -αν και δεν έχω κάνει εκτεταμένη ερευνα αγοράς- οτι σε συμφέρει να παραγγείλεις απο έξω.

εγώ γενικά βολεύομαι με ό,τι μπορώ να βρώ εδώ, και αν το πετάλι που φτιάξω "πετύχει", τότε χρησιμοποιώ 3pdt και αλουμινένιο κουτάκι που έχω παραγγείλει απ'έξω

συνήθως ούτε bypass switch δε βάζω, για να μη πάνε χαμένα τα switchακια και το καλώδιό μου, απλά δοκιμάζω το κύκλωμα και αν δε μ'αρεσει ο ήχος το παρατάω, δεν αξίζει να το κάνω κανονικό πετάλι :)

απο banzai πήρα αρκετές ποσότητες απο αυτό το σετ

http://www.banzaimusic.com/Effects-Pedal-Set-Standard-SKU28647.html

περιέχει ό,τι χρειάζεσαι για να κάνεις το κύκλωμά σου (που έχεις ήδη φτιάξει) πετάλι, χωρίς το κουτί όμως.

θα ήθελα να δίνουν λιγάκι παραπάνω καλώδιο βέβαια αλλά καλώδιο βρισκεις ;)

τώρα για το κουτί γενικά δε χρειάζεται να πάρεις αλουμινένιο καλής ποιότητας, χρησιμοποιησε οτιδήποτε μεταλλικο πιστευεις οτι σου κάνει: κουτια απο καραμέλες, κολόνιες, τσιγάρα, ζίππο, ρίξε μια ματια στο noiz overdrive να δεις τι έχουν φτιάξει, είναι μέρος της πλάκας και αυτό! ;)

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι?

Εδώ στο Ελλάντα ντεν έχει 3PDT ποδοδιακόπτες?

Το μόνο που εχω καταφέρει να βρώ, είναι με λεβιέ (switch όχι footswitch).

Και απο τας Ευρώπας, απο που ψωνίζεται? (το είδα το κιτ, αλλά θα ήθελα μόνο τους διακόπτες)

μολης πηρα δυο διακοπτες

εχει ο κουρμπης στα εξαρχεια

jkstigma είπε:
μολης πηρα δυο διακοπτες

εχει ο κουρμπης στα εξαρχεια
ΌΠΑ!!!

Άντε πες και τη συνέχεια, τιμή? τηλέφωνο του Κουρμπή?

ωραια το κοβω να πεφτει καψιμο, αν βρεθει ο χρονος ;D

απ οτι φαινεται παντως μια χρεωστικη για το ιντερνετ πρεπει να τη βγαλω ::)

plj667 είπε:
απ οτι φαινεται παντως μια χρεωστικη για το ιντερνετ πρεπει να τη βγαλω ::)
Όχι μόνο εσύ ;D ;D ;D ;D

θα ήθελα να δίνουν λιγάκι παραπάνω καλώδιο βέβαια αλλά καλώδιο βρισκεις Wink
Τι καλώδιο να χρησιμοποιήσω σε τέτοια κατασκευή? Πως το ζητάω? Πολλές φορές βλέπω συνδέσεις με καλώδια διαφορετικού χρώματος. Γιατί γίνεται αυτό? Φαντάζομαι πως δεν παίζει ρόλο το διαφορετικό χρώμα.

Επίσης ψάχνω κάτι σαν μέγκενι να κρατάει την πλακέτα. Κάνει αυτό ή είναι άσχετο?

http://www.banzaimusic.com/Third-hand-with-magnifying-glass.html

Ποστάρετε μου αν γίνεται καμια τρόμπα αποκόλλησης που να είναι καλή από Banzai γιατί επίκειται άμμεση παραγγελία...

Status
Not open for further replies.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back