Ασφαλιση Μουσικου στο ΤΕΒΕ

ntadis

Νέο μέλος
Πόντοι
16
γειαα...

Γνωριζει κανενας ποια ειναι η δουλεια του μουσικου κειμενογραφου?..

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κάποιο παράδειγμα έχεις, γιατί δεν το κατάλαβα αυτό το μουσικός κειμενογράφος; Μου έρχονται 1-2 πράματα στο μυαλό (από το wavelab που του δίνεις απλά text αρχεία και βγάζει ήχο, μέχρι και το απλό το σημειωματάριο των DAWs) 

οχι καμια σχεση :) Δεν ημουνα σαφης...μιλαω για επαγγελμα ;D

Υπαρχει επαγγελμα "μουσικος κειμενογραφος".. Τελικα εμαθα οτι ειναι "Αυτός που γράφει κείμενα που έχουν σχέση με μουσική..πχ σε κάποιο μουσικό περιοδικό"

Γιατι ρωταω..απλα εψαχνα μια ειδικοτητα μουσικου που να ασφαλιζεται στο ΤΕΒΕ. Κι αυτην ειναι μια απο τις λιγες που ανηκει στο ΤΕΒΕ.Οι περισσοτερες ειναι στο ΙΚΑ.Δεν εχω σκοπο να εργαστω σαν μουσικος κειμενογραφος ,[απλα θα πληρωνω τις εισφορες που χρειαζοντα].Γινεται αυτο..δεν γινεται?

Ξερει κανενας καμια αλλη ειδικοτητα μουσικου που να ασφαλιζεται στο ΤΕΒΕ?

Hola again..Ευχαριστω για την απαντηση alter

Alter είπε:
μουσικοσυνθετης.
Σιγουρα ασφαλιζεται στο ΤΕΒΕ ο μουσικοσυνθετης?Γιατι νομιζα οτι ασφαλιζεται στο ΙΚΑ..

μουσικοσυνθετης. ειναι πιο συνηθισμενο απο σκετα μουσικος
Πιο συνηθισμενο εννοεις το προτιμουν και περισσοτεροι εξαιτιας του λογου που ανεφερες?

δεν πληρωνεις φπα (εχεις μονο 20% κρατησεις).
Για τις αλλες ειδικοτητες του ΤΕΒΕ ισχυει κατι διαφορετικο??

Δεν υπάρχει καλλιτεχνικό μουσικό επάγγελμα που να υπάγεται στο ΤΕΒΕ.

Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στο θέμα και ακρόαμα συμπεριλαμβανομένων μουσικοσυνθετών, μουσικών, χορωδών και λοιπών καλλιτεχνών υπάγονται στην ασφάλιση ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας.

Αυτά όσον αφορά στην ασφάλιση.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, όταν η υπηρεσία παρέχεται απευθείας στο κοινό τότε μπαίνει ΦΠΑ. Όταν όμως μεσολαβεί κάποιος ενδιάμεσος, οργανωτής εκδηλώσεων, τηλ. κανάλι κλπ, και η απόδειξη κόβεται σε αυτόν, τότε απαλλάσσεται του ΦΠΑ.

Ntadis, αν είσαι στο ΤΕΒΕ για κάποιο άλλο επάγγελμα άσχετο από τη μουσική, τότε υπό προϋποθέσεις μπορείς να ζητάς απαλλαγή από το ΙΚΑ για τις αποδείξεις που κόβεις ως μουσικός.

Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Thank u Wasted

wasted είπε:
Ειχα παει πριν λιγο καιρο στο ΤΕΒΕ και ειχα ρωτησει...Καταρχην το πρωτο παραδοξο ηταν οτι αλλα μου ελεγε ο ενας υπαλληλος και αλλα ο αλλος..Για παραδειγμα ο πρωτος δεν εθεσε καν θεμα οτι μπορει οι μουσικοι να μην ασφαλιζονται στο ΤΕΒΕ και μαλιστα μου ειπε και τι δικαιολογητικα χρειαζομαι.Ο  αλλος  στην αρχη ηταν καθετος και μου ειπε  "οι μουσικοι ειναι στο ΙΚΑ"...Οταν το πιεσα λιγο το πραγμα το εψαξε λιγο και εβγαλε μια λιστα οπου υπαρχαν αναλυτικα ποιες ειδικοτητες Μουσικου πανε στο ΙΚΑ και ποιες στο ΤΕΒΕ. Βεβαια οι πιο πολλες[και πιο κλασσικες] ειδικοτητες ηταν στο ΙΚΑ ,αλλα υπηρχαν καποιες παραξενες οπως "μουσικος κειμενογραφος,μουσικος παραγωγος" και δε θυμαμε ποιες αλλες που ηταν στο ΤΕΒΕ..

[ Αναλογη διγλωσια παντως συναντησε και αλλος γνωστος μου , σε αλλο ΤΕΒΕ και για αυτο κι εγω πηρα σβαρνα τα Φορυμ μπας και βγαλω ακρη ;D ;D ]

Ισως αυτο που συμβαινει μ αυτες τις λιγες ειδικοτητες που ειναι στο τεβε να ειναι το εξης:  Οταν λεει ΜΟΥΣΙΚΟΣ κειμενογραφος καταρχην αναφερεται στην  ιδιοτητα κειμενογραφος  [ο οποιος μπορει να ειναι και αθλητικος κειμενογραφος που λεει ο λογος , απλα ο συγκεκριμενος ασχολειται με θεματα μουσικης ,το ιδιο και με τον παραγωγο]  ε? ::)

Wasted τωρα θα ασφαλιστω για πρωτη φορα.Αυτο που θελω να κανω  ειναι να ασφαλιστω στο ΤΕΒΕ [οχι στο ΙΚΑ] θελω απλα να βρω μια "καταλληλη" ειδικοτητα ακομα κι αν δεν ασχοληθω μ' αυτην και να πληρωνω εγω τις εισφορες  [ή δεν ειναι τοσο απλο το θεμα???-.ή μηπως λεω αρλουμπες? ;D]

Σορρι αν κουρασα

Πρώτον, οι μουσικοί κειμενογράφοι και οι μουσικοί παραγωγοί δεν είναι καλλιτέχνες. Όπως άλλωστε πολύ σωστά επισημαίνεις, οι αθλητικογράφοι δεν είναι αθλητές.

Δεύτερον, τι σου χει κάνει το καϋμένο το ΙΚΑ; Νομίζεις ότι θα έχεις καλύτερη τύχη στο ΤΕΒΕ; Τόσα και τόσα εκατομμύρια ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ είναι χαζοί δηλαδή;  ;D Δεν ασφαλίζεται ο καθένας όπου θελήσει, αλλά ανάλογα με το επάγγελμα που κάνει.

Πάντως αν θες τη συμβουλή μου και το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ πλέον) είναι μετρημένα τα ψωμιά τους. Δεν ξέρω τι επιδιώκεις αλλά αν θες να εξασφαλίσεις το μέλλον σου κάνε μια ιδιωτική τώρα που είσαι νέος. Αλλοιώς διάλεξε ένα επάγγελμα στην τύχη με ΤΕΒΕ, ψαράς, μεσίτης ασφαλειών, μασέρ,  και πλήρωνε 200-300 € μηνιαίως, και για αρχή τόσα, ε;  ;)

καλησπερα σε ολους .. εαν δουλευεις σαν μουσικος σε καποιο ξενοδοχειο η σε καποιο κεντρο τοτε υποχρεωτικα ο εργοδοτης σου πρεπει να σε ασφαλισει στο ΙΚΑ αφου ¨" θεωρητικα¨" υπαρχει προσληψη.

κάνε σύσταση μονοπρώσοπου ε.π.ε. δήλωσε μουσικές παραγωγές και είσαι στο πολυπόθητο ταμείο...

οι μουσικοι μπορουν να διαλεξουν ταμειο ασφαλισης. μπορεις να εισαι στο ικα η στο τεβε (εγω ειμαι στο τεβε αρκετα χρονια σαν μουσικοσυνθετης -- οχι μουσικος, για το λογο του φπα). αν εισαι ομως ασφαλισμενος στο τεβε, υποχρεουσαι να καταβαλλεις μια μειωμενη εισφορα και στο ικα, 17% (για επικουρικη συνταξη: 10%εργοδοτης, 7%εσυ). στην πραξη αυτο συμβαινει μονον οταν δουλευεις καπου αρκετο καιρο (π.χ. τριημερα σε μαγαζια, θεατρα, σε ορισμενα ωδεια, κ.τ.λ.). οι κρατησεις φορου 20% σου επιστρεφονται στο τελος του χρονου (αν εχεις επιστροφη εφοριας) η τις χανεις (αν δηλωνεις πολλα). 

μπλοκ αποδειξεων (χρησιμο σε ολους) μπορεις να εχεις φυσικα στο τεβε, αλλα (κι αυτο δεν το ξερουν πολλοι) και στο ικα.

μια βασικη διαφορα ικα τεβε ειναι οτι στο ικα πληρωνεις μονο οταν δουλευεις (αλλα αν δουλευεις πολυ μαυρα δε μαζευεις καθολου ενσημα), ενω στο τεβε πληρωνεις καθε μηνα (και αρκετα λεφτα μετα απο καποια χρονια), οποτε αν δεν εχεις ιδιαιτερα εσοδα απο τη μουσικη δε σε συμφερει

γενικως αν σκεφτεσαι σοβαρα να κανεις τετοια βηματα πρεπει να ρωτησεις ενα λογιστη για να σου πει λεπτομερειες υπευθυνα. (η αν ρωτησεις σε ικα τεβε κεπ κ.τ.λ., σιγουρεψου οτι μιλας με καποιον υπευθυνο για το συγκεκριμενο θεμα γιατι αλλιως θα σου λενε οτι ναναι)..

καλησπερα.αλτερ κακος πληρωνεις εισφορες στο ικα . απο την στιγμη που εχεις μπολκ, εισαι ελε/ρος επαγ/τιας.  εισαι στο τεβε . τελος κανενας δεν σε υποχρεωνει να πληρωνεις εισφορες- ασφαλως υπαρχει περιοδικοτητα αν δουλευεις 3ημερο - απο την στιγμη ομως που κοβεις την αποδειξη σου εισαι καλλημενος - δεν εχεις εξαρτημενη σχεση εργασιας με τον εργοδοτη ωστε να πληρωνεις εισφορες ικα- δουλευεις καποιες μερες την εβδομαδα καποιες ωρες κ παρεχεις υπηρεσιες- δεν εισαι πενθημερο κ 8αωρο.

Καταρχην πιστευω οτι το θεμα που ανοιξα μεσα σε ενα τετοιο Site μπορει καλλιστα να παρει "Βραβειο πιο ξενερωτου Thread Ever"  :D.. Οπως ειπε κι ο αλτερ οντως πρεπει να απευθυνθω σε κανεναν λογιστη.

Το δευτερο ειναι οτι θα εκτυπωσω την συζητηση που εγινε παραπανω και θα την χρησιμοποιησω σαν σημειωσεις οταν παω σταΤΕΒΕ-ΙΚΑ και αρχισουν να μου λεν αρλουμπες παλι.:D

Επισης μπορει να μοιρασω τις σημειωσεις σε καποιους υπαλληλους που δεν τους εχουν ενημερωσει ακομα γι αυτα τα θεματα... [και ελπιζω να μη μου ζητησετε Πνευματικα δικαιωματα για τις σημειωσεις ;D]

aback είπε:
κάνε σύσταση μονοπρώσοπου ε.π.ε. δήλωσε μουσικές παραγωγές και είσαι στο πολυπόθητο ταμείο...
Αυτο ακουγεται ενδιαφερον αλλα πρεπει πρωτα να μαθω τι ειναι Εταιρια Περιορισμενης Ευθυνης ;D..Και ακουγεται σαν κατι δυσκολο για ασχετο σαν εμενα..θα το ψαξω παντως κι αυτο

αν θες να εξασφαλίσεις το μέλλον σου κάνε μια ιδιωτική τώρα που είσαι νέος.
Κι αυτο ακουγεται καλο αλλα εγω σαν ασχετος θα ρωτησω γιατι δεν το κανουν οι περισσοτεροι τοτε και μπλεκουν με ΙΚΑ-ΤΕΒΕ κκαι ολο τον συφερτο???..Να υποθεσω οτι πληρωνεις περισσοτερα :-\

Αλλοιώς διάλεξε ένα επάγγελμα στην τύχη με ΤΕΒΕ, ψαράς,  ;)
Αυτο ειναι το κορυφαιο :D :D... Επιασες την φιλοσοφια μου..

"I WISH I WERE A FISHERMAN" που λεν και οι WATERBOYS στο FISHERMAN'S BLUES

ΣΑς ευχαριστω ολους για τις πληροφοριες και την βοηθεια ..

Απο αυριο αρχιζω το ψαξιμο και καλα ξεμπερδεματα :)

Καλη τύχη σου εύχομαι... Απλά όταν βγάλεις άκρη συνέχισε το thread για να μας πεις τι έγινε τελικά κι αν δήλωσες ψαράς ή όχι  :D..... ϊσως φανεί χρήσιμο και σε κάποιους από εδώ μέσα. 

ntadis είπε:
Thank u Wasted

Ειχα παει πριν λιγο καιρο στο ΤΕΒΕ και ειχα ρωτησει...Καταρχην το πρωτο παραδοξο ηταν οτι αλλα μου ελεγε ο ενας υπαλληλος και αλλα ο αλλος..
Χα,χα. Αυτό αγαπητέ φίλε δεν είναι παράδοξο πάντως, αλλά ο κανόνας σε ΤΕΒε και εφορίες

teros είπε:
καλησπερα σε ολους .. εαν δουλευεις σαν μουσικος σε καποιο ξενοδοχειο η σε καποιο κεντρο τοτε υποχρεωτικα ο εργοδοτης σου πρεπει να σε ασφαλισει στο ΙΚΑ αφου ¨" θεωρητικα¨" υπαρχει προσληψη.
Πολύ σωστό. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεις "εξαρτημένη εργασία" και ο εργοδότης σου είναι υποχρεωμένος να σε ασφαλίζει πλήρως όπως κάθε  άλλο υπάλληλο σε σε οποιαδήποτε εταιρεία. Η άλλη περίπτωση που αναφέρω εγώ είναι κάτι σν τη λεγόμενη ¨αυτασφάλιση" στην οποία πληρώνεις από μόνο σου λιγότερες εισφορές, μόνο για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας, σε κάθε αμοιβή που εισπράττεις.

aback είπε:
Κι αυτό σωστό, αν έχεις 18.000 €, που είναι το απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση ΕΠΕ...  ;D

Alter είπε:
  οι μουσικοι μπορουν να διαλεξουν ταμειο ασφαλισης. μπορεις να εισαι στο ικα η στο τεβε (εγω ειμαι στο τεβε αρκετα χρονια σαν μουσικοσυνθετης
Εδώ υπάρχει ένα προβληματάκι λοιπόν….

Όπως είπα και πιο πάνω δεν αποφασίζουμε μόνοι μας σε ποιο Ταμείο θα ασφαλιστούμε, αλλά υπάρχουν σχετικοί νόμοι που προβλέπουν σε ποιόν οργανισμό Ασφάλισης υπάγεται το κάθε επάγγελμα, και η κάθε εργασιακή σχέση.

Φίλε Alter, σύμφωνα με όσα έχεις αναφέρει κακώς έχεις ασφαλιστεί στο ΤΕΒΕ.

Ο Ν. 1286/82 (Αρθρα 4-12) και η Εγκ. ΙΚΑ 97/89, είναι ξεκάθαρες.

Στην καλύτερη περίπτωση κανείς δε θα πάρει χαμπάρι τίποτα. Στη χειρότερη το ΙΚΑ κάποτε θα ζητήσει τη διαφορά όλων των εισφορών που εξέπεσες εξαιτίας της ασφάλισης στο ΤΕΒΕ. Επίσης το ΤΕΒΕ όσο παίρνει τα λεφτάκια δεν έχει κανένα πρόβλημα, όπως είναι φυσικό. Δυστυχώς όμως όταν έρθει η ώρα της σύνταξης είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψει ότι κακώς ήσουν ασφαλισμένος εκεί και ίσως έχεις πρόβλημα.

Βέβαια τίποτα από αυτά δεν ισχύει αν για κάποιο άλλο λόγο, ο οποίος δε φαίνεται αυτή τη στιγμή, αποδειχθεί ότι καλώς ήσουν ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ. Πάντως όχι ως μουσικός, μουσικοσυνθέτης, κλπ...

-- οχι μουσικος, για το λογο του φπα).
Πως λειτουργεί Ο ΦΠΑ στους καλλιτέχνες εξήγησα πιο πάνω.

οι κρατησεις φορου 20% σου επιστρεφονται στο τελος του χρονου (αν εχεις επιστροφη εφοριας) η τις χανεις (αν δηλωνεις πολλα). 
Δεν τις χάνεις βέβαια. Σου μειώνουν το πληρωτέο.

ntadis είπε:
αν θες να εξασφαλίσεις το μέλλον σου κάνε μια ιδιωτική τώρα που είσαι νέος.
Κι αυτο ακουγεται καλο αλλα εγω σαν ασχετος θα ρωτησω γιατι δεν το κανουν οι περισσοτεροι τοτε και μπλεκουν με ΙΚΑ-ΤΕΒΕ κκαι ολο τον συφερτο???..Να υποθεσω οτι πληρωνεις περισσοτερα :-\
Στο εξωτερικό είναι διαδεδομένο. Είναι απλά θέμα κουλτούρας. Άντε και οικονομικής ρευστότητας...  :D ;)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back