Απορίες Για Roland GR-20

Αφού άκουσες τις απόψεις 2 επαγγελματιών...ας προσθέσω και εγώ την άποψη ενός ερασιτέχνη-χομπίστα...καθαρά για το Roland GR20 (αφού το ΑΧΟΝ το έχω χρησιμοποήσει πολύ λίγο...)

Το έχω από το 2005 και νομίζω ότι έχω κάνει "απόσβεση" από τις ώρες απόλαυσης και πειραματισμού που μου έχει προσφέρει.

Πάμε τώρα στα βασικά.

Audio χρήση, Midi χρήση, Live χρήση, Recording χρήση.

Σε Αudio χρήση, χρησιμοποιώντας δηλ τους "γηγενείς" ήχους της πεταλιέρας καλύπτεις χωρίς κανένα πρόβλημα όλες τις χρήσεις. Νο triggering problems, real time παίξιμο, Recording όπως σε μία κανονική κιθάρα (μικρό τιπ...χρειάζεται κανονικά και τα reverbs, delay...όπως ένα κανονικό σήμα)

Το παρακάτω link είναι το πρώτο κομμάτι που έφτιαξα με το Gr20, όλο Audio (μετά άρχισα να ανακαλύπτω τα Midi) και έχει "τεχνικό" ενδιαφέρον γιατί είναι γραμμένο στη κάρτα του Mac G3 που χρησιμοποιούσα εκείνη την εποχή χωρίς την συμμετοχή άλλης κάρτας ήχου. Έτσι μπορείς να έχεις μία άποψη "πρωτογενούς" ήχου.

http://soundclick.com/share?songid=9759441

Προσοχή...το κομμάτι είναι 7 λεπτά γιατί το διασκέδαζα πραγματικά...και ξέχασα να το τελειώσω!!!

Άλλο ένα κομμάτι με σαξόφωνο. Το σαξ του τέλους είναι Αudio ήχος από τη πεταλιέρα.

Από αυτό το κομμάτι πήρα (από τον Yameth) και το όνομα σαχλοφωνίστας (και μου άρεσε και το κράτησα...) γιατί κάνω διφωνίες (που σε ένα κανονικό σαξ δεν γίνονται)...και βλέπεις και μία διαφορά χρήσης. Εάν ήταν midi ήχος θα το είχα διορθώσει...

http://soundclick.com/share?songid=8297930

Πάμε τώρα σε Midi χρήση που παρουσιάζει και τα περισσότερα προβλήματα.

Σε Recording mode, νομίζω ότι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα...γιατί η Midi τεχνολογία έχει γίνει για να διορθώνουμε εύκολα, μετακινώντας τελίτσες. Έτσι λοιπόν ακόμα και μία παραφωνία να γραφτεί, δεν φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα.

Παραδείγματα με ethnic όργανα

http://soundclick.com/share?songid=6068578

Στο συγκεκριμένο χρησιμοποιούνται σε Midi mode vsts όπως το Ethno World, το Ra και αρκετές Κontakt βιβλιοθήκες, με διορθώσεις μετά το παίξιμο. Το φλάουτο είναι Audio ήχος του Gr20.

Άλλλ παραδείγματα ίδιας λογικής και χρήσης

http://soundclick.com/share?songid=6068589

http://soundclick.com/share?songid=6068599

http://soundclick.com/share?songid=6068699

http://soundclick.com/share?songid=7395686

Αυτό έχει πλάκα...η slide κιθάρα, ουσιαστικά είναι πιάνο από τις βιβλιοθήκες του Garageband (παιγμένο με κιθάρα), παιγμένο real time χωρίς καμμία διόρθωση

http://soundclick.com/share?songid=6989595

Μια παρατήρηση, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Έχω παρατηρήσει ότι κάποια Vsts αντιδρούν καλύτερα από κάποια άλλα. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό, στην "αρχιτεκτονική" των vsts? στη δύναμή του επεξεργαστή του υπολογιστή? Στην εξέλιξη του μουσικού project? (δηλ, καμμιά φορά το ίδιο vst αντιδρά καλύτερα εάν το παίξω πρίν φορτώσω το project με πολλά tracks...Eδώ ίσως ο μπαρμπα Μανώλης ή ο TGL μας εξηγήσουν περισσότερα.

Επίσης πάντα αναπαράγει καλύτερα pads και σχετικά "αργά" εφφέ  παρά γρήγορα πράγματα. (Έχω δοκιμάσει αρκετά softsynths όπως FM8, Wavestation, Athmosphere...

Ένα από τα softsynths που αντιδρά πολύ καλά (παρ όλο που δεν είναι απλό) είναι το Νexus.

To παρακάτω έχει γραφτεί κατα 90% με midi όργανα του Nexus χωρίς πολλές διορθώσεις. Επίσης οι κιθάρες είναι midi από τα presets του Garageband.

http://soundclick.com/share?songid=8415417

Μια εταιρία που "συχαίνεται" αντιθέτως το GR20 είναι η Arturia...

Mε λίγα λόγια δεν νομίζω ότι η live χρήση midi βιβλιοθηκών είναι ασφαλής. Και μουσικοί όπως ο Μetheny  που το χρησιμοποιούν, (νομίζω), έχουν σταντάρει 2-3 ήχους που ξέρουν ότι δεν θα τους πουλήσουν.

Ατυχώς, θα συμφωνήσω με τον TGL...ότι είναι μία τεχνολογία που δεν αναπτύσσεται...δεν έχω δεί κανένα patch από τη Roland όλα αυτά τα χρόνια (και το VG 99 είναι κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό) και επίσης ατυχώς οι περισσότεροι ήχοι που έχει σαν Audio μέσα, είναι πολύ μέτριοι...αλλά είναι γοητευτικό σαν εργαλείο.

Τώρα για τα συκεκριμένα (βιολί και σιτάρ) που ψάχνεις...είναι από τους πιό δύσκολους ήχους και δεν νομίζω ότι θα ικανοποιηθείς. Εμένα τουλάχιστον αυτοί που έχει μέσα δεν μου αρέσουν. Θα σου κάνω ένα δείγμα μέσα στο ΣΚ.

Δεν μπορώ να βοηθήσω γι'αυτά που λέει ο Marathon περί VST (απαράδεκτο αλλά ΔΕΝ έχω χρησιμοποιήσει MIDI σε ηχογράφηση ακόμα!! τα κομμάτια που έχω με synth στο myspace μου είναι όλα audio με το GR και τις περισσότερες φορές one take...). Και σίγουρα δεν είμαι επαγγελματίας...  :P

Βασίλη σε ό,τι αφορά στο tracking θα πρέπει να μάθεις να κάνεις κάποιες παραχωρήσεις, που αφορούν το "όργανο" που παίζεις. Δεν γίνεται να κάνεις shredding με pads... Από κει και πέρα, η πραγματική ταχύτητα ενός συνδιασμού μαγνήτη+controller φαίνεται κυρίως στις μπάσσες χορδές και σε όργανα με έντονο attack. Για προσπάθησε ας πούμε να παίξεις πιάνο στην πάνω Μι γρήγορα και θα καταλάβεις τι εννοώ.  ;)

Για τους καλούς ήχους πάντως, νομίζω ότι το κυνήγι για ένα καλό rack sound module επιβάλλεται. Το δικό μου το πήρα από φίλο συνφορουμίτη (που τυχγάνει και γαμώ τα παιδιά, αλλά δεν γράφει τόσο πολύ πλέον...) και μπορώ να πω ότι με καλύπτει απόλυτα. Με το Axon τουλάχιστον ξέρω ότι πολλοί χρησιμοποιούν Roland, αλλά και Motif και άλλα racks. Δεδομένου ότι μπορείς να βρεις μεταχειρισμένο παλιότερης γενιάς rack synth σε εξαιρετική τιμή και δεν έχεις το GAS των πληκτράδων για το "τελευταίας τεχνολογίας", μπορείς να έχεις άπειρους καλούς ήχους σχετικά οικονομικά. Επιλέγεις με βάση του τι προσφέρει το κάθε μηχάνημα: άλλο έχει πολύ καλά pads, άλλο φυσικά όργανα, άλλο leads, κλπ, αλλά (για εμάς τους κιθαρίστες) οι διαφορές είναι μάλλον εξαιρετικά δυσδιάκριτες. Δηλαδή σε προτρέπω να πας σε κάτι που να είναι ΑΠΛΟ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ και από "καλή" εταιρεία.

The Genius Loci είπε:
Για τους καλούς ήχους πάντως, νομίζω ότι το κυνήγι για ένα καλό rack sound module επιβάλλεται.
Θεωρείς ότι ένα rack, θα είναι πιό "γρήγορο" από ένα καλό laptop με Κοntakt, ας πούμε?

Θα έχει ενδιαφέρον μία τέτοια δοκιμή

marathon είπε:
Θεωρείς ότι ένα rack, θα είναι πιό "γρήγορο" από ένα καλό laptop με Κοntakt, ας πούμε?

Ναι, με την ίδια λογική που ένα Axe-Fx είναι πιο "γρήγορο" από τον Revalver: εξειδικευμένο hardware. Το Axon->Roland πάντως έχει μηδενικό (αντιληπτό) latency.

---------------

Με την ευκαιρία μιας και συχνάζει σ'αυτό το θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω (off topic) τον Μανώλη κάτι: είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η Roland/Boss κοιμάται όρθια στο θέμα του modeling για κιθάρες (εκτός αν θεωρούμε το GT-10 ανταγωνιστικό προϊόν...). Το ξέρω ότι δεν μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά, αλλά αν ξέρεις κάτι για μελλοντικές εκδόσεις, μπορείς να μας το πεις εμπιστευτικά εδώ μέσα, ούτε 10.000 άτομα δεν είμαστε.  8) Το λέω αυτό γιατί το νέο πεταλάκι ST-2 μου φαίνεται καλή προσπάθεια. Τέλος off topic.  ;)

The Genius Loci είπε:
Ναι, με την ίδια λογική που ένα Axe-Fx είναι πιο "γρήγορο" από τον Revalver: εξειδικευμένο hardware. Το Axon->Roland πάντως έχει μηδενικό (αντιληπτό) latency.
Θα μπορούσα κάποια στιγμή να δοκιμάσω το δικό σου?... plz

Ενδιαφέρον τα δείγματα Marathon, αν και στα περισσότερα παιξιματα είναι αυτό που είπες για "αργα", οτι αποδίδει καλύτερα απ'τα γρήγορα παιξίματα.

Πάντος σαν ήχοι ήταν ωραίοι και ακρετοι ethnic αρκετά πειστικοί, όπως και το σαχλόφωνο, εεε ;D το σαξόφωνο ήθελα να πω.

Για το κομμάτι των VSTi, δεν θα σχολιάσω και πολλά καθώς αυτά θα αποτελέσουν για μένα λύση, μόνο στην περίπτωση της ηχογράφησης και εκεί, μόνο αν δεν με ικανοποιήσουν οι έτοιμοι ήχοι του...όποιου καταλήξω τελικά (gr, axon, δεν ξέρω...).

Για προσπάθησε ας πούμε να παίξεις πιάνο στην πάνω Μι γρήγορα και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Νομίζω εννοείς οτι η ουρά που αφήνει η χορδή (πιο πιθανόν οι τυλιγμενες) στην κάθε νότα μεταφράζεται σαν λάθος και μπαίνει στον τελικό ήχο. Σωστά?

Μία ερώτηση για την ταχύτητα λοιπόν:

Σε παιξίματα ας πούμε 3ηχα στα 140-160 με καθαρό παίξιμο, θα έχει πρόβλημα να παίξει καθαρά τις νότες σε ένα όργανο όπως το βιολί ή το τσέμπαλο?

WilliamSats είπε:
Σε παιξίματα ας πούμε 3ηχα στα 140-160 με καθαρό παίξιμο, θα έχει πρόβλημα να παίξει καθαρά τις νότες σε ένα όργανο όπως το βιολί ή το τσέμπαλο?
Όχι δεν θα έχει πρόβλημα..αλλά δεν θα είναι ακριβώς βιολί, αλλά κάτι σαν βιολί...

marathon είπε:
Όχι δεν θα έχει πρόβλημα..αλλά δεν θα είναι ακριβώς βιολί, αλλά κάτι σαν βιολί...
Ωραία, ανακουφίστηκα κάπως.

Το "κάτι σαν βιολί" δεν με πειράζει και τόσο, (νομίζω πως έχω κάτι στο μυαλό μου για το πως περίπου είναι (και απο 1-2 βίντεο στο youtube)), αφού ειδικά σε κατάσταση live θα περνάει και απο την TL όπου σε ένα τέτοιο patch θα έχω σίγουρα ένα ωραίο βαθάκι, λίγο κομπρέσσορα και ότι χρειαστεί τελος πάντων για να έρθει στα ίσα του.

Τώρα για το recording έχω το stardivari σπίτι, που μέχρι τώρα το δούλευα με το κλαβιέ ;D Ε πιστεύω με την κιθάρα να είναι καλύτερα ε?

marathon είπε:

Στη θεωρία σίγουρα αλλά πάρα πολλές φορές (99%) και στην πράξη. Οι λόγοι είναι γνωστοί.

WilliamSats είπε:
Τώρα για το recording έχω το stardivari σπίτι, που μέχρι τώρα το δούλευα με το κλαβιέ ;D Ε πιστεύω με την κιθάρα να είναι καλύτερα ε?
Όχι, καμμία κιθάρα δεν αντικαθιστά το πλήκτρο...εκτός εάν είναι αυτή (την έχω δοκιμάσει)...

http://www.starrlabs.com/

Αλλά ξεκινάει από τα 1.500 και είναι φτιαγμένη για πληκτράδες, ακκορντεονίστες, παίκτες stick (π.χ. Tony Levin...) ή κιθαρίστες που κάνουν tapping με τα 2 χέρια :o ;D

Στη θεωρία σίγουρα αλλά πάρα πολλές φορές (99%) και στην πράξη. Οι λόγοι είναι γνωστοί.
Παλιάνθρωπε...με βάζεις στα αίματα... ;D

Υπάρχει κάποιο rack με ήχους minimoog?

WilliamSats είπε:
Υπάρχει συγκεκριμένος Sysex editor για το GR-20 και σε τι μορφή γίνετε η εξαγωγή για μετατροπή?
Δεν το γνωρίζω, όμως σίγουρα υπάρχει το manual όπου έχει όλο το SysEx του οργάνου. Μιλάμε για editing στους ήχους.

The Genius Loci είπε:
Με την ευκαιρία μιας και συχνάζει σ'αυτό το θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω (off topic) τον Μανώλη κάτι: είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η Roland/Boss κοιμάται όρθια στο θέμα του modeling για κιθάρες (εκτός αν θεωρούμε το GT-10 ανταγωνιστικό προϊόν...). Το ξέρω ότι δεν μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά, αλλά αν ξέρεις κάτι για μελλοντικές εκδόσεις, μπορείς να μας το πεις εμπιστευτικά εδώ μέσα, ούτε 10.000 άτομα δεν είμαστε.  8) Το λέω αυτό γιατί το νέο πεταλάκι ST-2 μου φαίνεται καλή προσπάθεια. Τέλος off topic.  ;)
::)

Ε όχι...ΟΚ... ;D

Μανώλης Χναράκης είπε:
Δεν το γνωρίζω, όμως σίγουρα υπάρχει το manual όπου έχει όλο το SysEx του οργάνου. Μιλάμε για editing στους ήχους.
Ναι για τους ήχους λέω και εγώ. Οπότε αν υπάρχει manual...χμ... Είναι δύσκολο να κάνεις export/import το mapping του? (ξέρω πάω αλλού και είναι νωρίς, αλλά πληροφοριακά)

Κάτι ξέρει, κάτι ξέρει! ;D

Στο 4.40 βλέπεις μια μίξη midi-audio. Δηλ χρησιμοποιεί και το GR20 και την audio πεταλιέρα του από τον ρυθμιστή του μαγνήτη του. Και αυτή η επιλογή βγάζει ενδιαφέροντες ήχους.

Ναι στο 6.41 αυτό εννοώ, ένας πληκτράς θα γέλαγε μαζί μας...αλλά θα σου φτιάξω και εγώ σου είπα ότι μπορώ το ΣΚ

Στο 4.40 βλέπεις μια μίξη midi-audio. Δηλ χρησιμοποιεί και το GR20 και την audio πεταλιέρα του από τον ρυθμιστή του μαγνήτη του. Και αυτή η επιλογή βγάζει ενδιαφέροντες ήχους.
Α ναι, το άκουσα ξανά και ξανά αυτό το σημείο, πολύ ενδιαφέρον όντως.

Ναι στο 6.41 αυτό εννοώ, ένας πληκτράς θα γέλαγε μαζί μας
Δε διαφωνώ, αλλά δεν είναι και χάλια ήχος...για MIDI τουλάχιστον.

WilliamSats είπε:
Α ναι, το άκουσα ξανά και ξανά αυτό το σημείο, πολύ ενδιαφέρον όντως.

Δε διαφωνώ, αλλά δεν είναι και χάλια ήχος...για MIDI τουλάχιστον
Καλά...όταν ανεβάσεις τον πρώτο σου τέτοιο ήχο...θα σε σκίσουν όλοι, όπως κάνουν και σε εμένα ;D ;D ;D

:o :o :o

Στο 0:36-0:58, αυτό που κάνει με το πιάνο γίνετε και στο Roland στην ίδια ταχύτητα?

Trending...

Νέα θέματα

Back