Αλλαγή χορδών

Απλώς είπα ότι οι απαίτησεις στον ήχο με τέτοια λεπτομέρεια (αλλαγή χορδών κάθε 10 ώρες) κατ' εμέ απειχούν σε συγκρότημα με χιλιάδες φαν και σε περιόδους αυξημένου φόρτου παιξίματος (πχ tour).
Δηλαδή αν ο άλλος δεν μπορεί να παίξει με τις ιδιες χορδές πάνω από 10 ώρες, σονι και καλά να μπει στους μεταλικα για να τις αλλάζει.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
μήν προσβάλλεσαι...

δεν προσβαλλομαι ?

Βρε μή μού θυμώνεις.

δεν θυμώνω ?

Απλώς είπα ότι οι απαίτησεις στον ήχο με τέτοια λεπτομέρεια (αλλαγή χορδών κάθε 10 ώρες) κατ' εμέ απειχούν σε συγκρότημα με χιλιάδες φαν και σε περιόδους αυξημένου φόρτου παιξίματος (πχ tour).

ή κάποιον που ηχογραφεί συνέχεια και θελει ΑΥΤΟΝ τον ηχο  ?  (βαρΓια βαρΓια 2 ωρες παιξιμο αντεχει η WOUND Ε χορδη....για τετοιον ηχο)

Κοστίζει πάνω από 0.01€ για κάτι που κάνω μόνος μου;

Είναι ακριβό. Και πολυτέλεια.
Αυτοκίνητο έχεις;

Μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιείς;

Νικ, πρόσφατα άλλαξα χορδές σε μια τέλε με Α5, μετά από καιρό. Ο ήχος στην Ε ήταν ακριβώς αυτός. Ήταν ωραίος.

Όλες τις υπόλοιπες χορδές δεν μπορούσα να τις ακούω. Ήταν τόσο πολύ bright που δεν μπορούσα να παίξω. Και με tweaking στον ενισχυτή, πάλι δεν μπορούσα να φέρω τον ήχο εκεί που τον ήθελα.

Πέρασε καμια βδομάδα και έχουν ψιλοστρώσει, πλέον. Κακό πράγμα η αλλαγή χορδών, εάν έχεις συνηθίσει τον ήχο των παλιών. Δεν είναι όπως την αλλαγή ελαστικών, δυστυχώς, όπου βελτιώνεται η πρόσφυση. Στην περίπτωσή μας δεν βελτιώνεται, αλλά αλλάζει ο ήχος.

κύριε κύριε!....να πω εγώ?

καλα εσυ εισαι παλαιοχορδητης.....σαν τον αλλοΝα τον  ακατονόμαστο τον @fusiongtr

Παντως δεν αλλαζω καθε μερα.....κανω rotation

20201215_163215-jpg.807164

Καταρχην χορδες συχνα αλλάζω μονο στις TELECASTER μου (οι αλλες μου κιθαρες ειναι περισσοτερο wardrobe κιθαρες και η μονη που χρησιμοποιω πολύ ειναι η Gretsch που εχει flatwound οι οποιες κρατανε ανετα 2 χρονια ,ενω οι strat μου δεν χρησιμοποιούνται για twang παιξιμο)   

Ξεκιναω με την πάνω αριστερα και συνεχιζω clockwise ?

Μολις πεθαινει η E σε μια tele  σταματάω να την παιζω και προχωραω στην.... επομενη,παιζω περιπου μια ωρα την ημερα οποτε μου βγαινει περιπου...μια κιθαρα την εβδομαδα (ενα σετ χορδων την εβδομαδα δηλ. κάτω απο 0,70 ευρω την ημερα.... ?). 

Μολις πεθανει και η τελευταια κιθαρα αλλάζω χορδες σε ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ (περιπου 20 λεπτα χρειαζομαι για ολες ή 30 αν γυαλισω και ταστα &καθαρισω/ λαδωσω ταστιερες) και ξαναμανα....οπότε αυτο γινεται κάθε 5-6 εβδομαδες περίπου (άρα αφιερώνω περιπου το 0,06% του 6εβδομαδιαιου χρονου μου σε αλλαγη χορδων ?)

Δεν θελει κοπο...θελει τρόπο  ....?

καθαρισω/ λαδωσω ταστιερες

Μου έτυχε σε δύο κιθάρες να λαδώσω ταστιέρα πριν λίγες βδομάδες, και για κάποιον λόγο να βγαίνει μια άσχημη μυρωδιά από το fretboard. Ζουν σε δωμάτιο με χώρο με κάμποση υγρασία. 

Καμιά ιδέα γιατί? Οι υπόλοιπες με rosewood ταστιέρα, που δεν έχουν λιπανθεί/καθαριστεί, δεν βγάζουν οσμή.

Μου έτυχε σε δύο κιθάρες να λαδώσω ταστιέρα πριν λίγες βδομάδες, και για κάποιον λόγο να βγαίνει μια άσχημη μυρωδιά από το fretboard. Ζουν σε δωμάτιο με χώρο με κάμποση υγρασία. 

Καμιά ιδέα γιατί? Οι υπόλοιπες με rosewood ταστιέρα, που δεν έχουν λιπανθεί/καθαριστεί, δεν βγάζουν οσμή.

τις σκουπισες καλά?τις σκουπισες με Forte?

Βάλω κάμποσο λαδι πάνω, και μετά τρίβω καλά καλά με ένα βαμβάκι. Δεν φαίνεται να μένουν υπολείματα από το λάδι.

Μήπως, λόγω την υγρασίας, δεν υπήρχε ανάγκη για λάδωμα, εξ΄αρχής? Αυτό μονο μπορώ να σκεφτώ.

και μετά τρίβω καλά καλά με ένα βαμβάκι.

να τριβεις ακομα καλυτερα με ενα καθαρο πανι. 

Βάλω κάμποσο λαδι πάνω

να μη βαζεις τοσο πολυ

Δηλαδή αν ο άλλος δεν μπορεί να παίξει με τις ιδιες χορδές πάνω από 10 ώρες, σονι και καλά να μπει στους μεταλικα για να τις αλλάζει.

Καλα που να επαιζα και ακουστικη (όπως εσύ που φανταζομαι στο στουντιο,σε σοβαρη παραγωγη πρεπει να αλλάζεις καθε 2 ωρες...)......θυμαμαι οταν στα νιατα μου επαιζα σε ...ταβερνα στη Σαντορινη...(ξεκιναγα στις 20.00 και τελείωνα στις 04.00....) αλλαζα χορδες.....στη μεση του προγραμματος (ειχα ενα παλιο Guild Jumbo που ευτυχως μου ειχε κοψει και ειχα βαλει Spertzel locking tuners οποτε τις αλλαζα σε 2 λεπτα).....τοσο πολυ με ενοχλουσε η πεθαμενη ακουστικη χορδη...(δεν υπηρχαν τοτε οι coated χορδες οι οποιες στην ακουστικη ειναι οντως η μονη λυση ....) 

Καλα που να επαιζα και ακουστικη (όπως εσύ που φανταζομαι στο στουντιο,σε σοβαρη παραγωγη πρεπει να αλλάζεις καθε 2 ωρες...)
Παλιά που δεν υπήρχαν οι coated, ήταν μαρτύριο όχι μόνο στο στούντιο που έπρεπε να ήταν άψογες, αλλά και στο λάιβ, γιατί έπρεπε να κάνω τριπλάσια προσπάθεια για να βγάλω ήχο μετά τις 10 ώρες παιξίματος.

Πλέον τις κρατάω κάνα εξάμηνο άνετα.

Στην ηλεκτρική δεν μου αρέσει ο ήχος των coated. Αλλά σε αυτές μου κρατάνε οι απλές roundwood πολύ περισσότερο. (2-3 μήνες). Για την ακρίβεια, δεν μου κρατάνε, απλά τις ανέχομαι πιο εύκολα από ότι στην ακουστική.

Στην ηλεκτρική δεν μου αρέσει ο ήχος των coated.

Ουτε εμενα,τις δοκιμασα σε ολες τις μαρκες και ηταν......close but no cigar.....για αυτο που θελω εγω φυσικα ...

Παντως απο τοτε που εριξα το gauge των wound χορδων απο 010-046 σε 010-038 μου κρατανε 2-3 ωρες παραπανω μια και οι λεπτοτερες Ε (038) κρατανε περισσοτερη ωρα το twang τους....σκεφτομαι μαλιστα να παρω καμμια 30αρια wound E και να αλλαζω μονο αυτες μια και υπολοιπες πλεον κρατανε και 12-15 ωρες ανετα.....ετσι κι αλλιως δεν ιδρωνω και τα καντινια παραμενουν μια χαρα οποτε μιλαμε μονο για μηχανικη καταπονηση της Ε....με αυτον τον τροπο νομιζω οτι θα  μπορεσω να εχω ενα string lifespan  γύρω στις 15 ωρες?  (ωρες actual παιξιματος φυσικα όχι παραμονης πανω στην κιθαρα)   

Αυτό είπα;

Άν κοιτάξεις πάλι τί έγραψα, εξέφρασα απλώς προσωπική άποψη πως για 'μένα, αυτή η επιθυμία για τέτοια υπερ-λεπτομέρεια και εξειδίκευση στον ήχο, τέτοια που να δικαιολογεί τόσο υπερβολικά συχνές αλλαγές χορδών, θα πρέπει να αφορά κάτι πραγματικά σημαντικό: να ακουστείς από χιλιάδες φαν, να "παιδεύεις" τις χορδές κάθε μέρα για πολλές ώρες σε συνεχόμενα live ενός tour, να παίξεις με ορχήστρα, κλπ.

ή κάποιον που ηχογραφεί συνέχεια

Για ηχογράφηση τό καταλαβαίνω.

Αλλά πόσο συχνά πιά ηχογραφείς νέο υλικό;

Άν αλλάζεις χορδές κάθε εβδομάδα, και παίζεις μουσική 3 χρόνια, πρέπει να έχεις τελειώσει τουλάχιστον 75 album των 17 κομματιών το καθένα!...

Εύγε!

Σέ θαυμάζω: εγώ δεν μπορώ να γράψω νέο υλικό τόσο γρήγορα...

Αυτοκίνητο έχεις;

Μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιείς;

Αμάξι δεν έχω.

Λεωφορείο χρησιμοποιώ σπάνια.

Ναί, ακόμη και το 1€ του εισιτηρίου τό τσιγγουνεύομαι.

ΟΜΩΣ: μ' αυτό το 1€ μέ πηγαίνει καμμιά 35 χιλιόμετρα ενώ εγώ γλιτώνω 35 χιλιόμετρα δρόμο και 2 ώρες περπάτημα.

Υπάρχουν πολυτέλειες και πολυτέλειες. Αλλά και μιά "ζυγαριά" κόστους-οφέλους, τιμής-αξίας.

Τα 7€ του winder αξίζουν τον κόπο; Τόσο... "βαρύ κι ασήκωτο" σού πέφτει να στρίψεις ένα κλειδάκι; Ή... 6 for that matter;... ?

Αγόρασε κι ένα αυτόματο χέρι να παίζει για 'σένα! ?

Ή ένα ρομπότ να τοποθετεί τη κιθάρα πίσω στη θέση της όταν τελειώσεις.

Έχω ένα ιδεολογικό θέμα με τα κάθε λογής gadgetάκια που πλασάρονται ώς... "απαραίτητα" ενώ είναι τελείως περιττά. 

Είναι 7ε που ξοδεύεις ΜΙΑ φορά και το "gadget" το χρησιμοποιείς για πάντα. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται καν κουβέντα. Μιλάμε για βασικές αρχές οικονομικών, όπως η σχέση τιμής-απόδοσης.

Είναι 7ε που ξοδεύεις ΜΙΑ φορά και το "gadget" το χρησιμοποιείς για πάντα. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται καν κουβέντα. Μιλάμε για βασικές αρχές οικονομικών, όπως η σχέση τιμής-απόδοσης.
Είναι κάτι που κοστίζει πάνω από 0.01€ για κάτι που δεν απαιτεί ΚΑΘΟΛΟΥ κόπο.

Κάτι περιττό, κάτι αχρείαστο.

Βοηθάει;

Ναί.

Αξίζει αυτή η βοήθεια πάνω από 0.01€;

Για' μένα όχι.

Το ΜΟΝΟ που απαιτείται είναι να κουνήσει κάποιος το χέρι του!

Όπως έγραψα παραπάνω, μιλάμε για μιά "ζυγαριά" κόστους-οφέλους, τιμής-αξίας.

Όχι, ΔΕΝ αξίζει κάθε απίθανο gadgetάκι τα λεφτά του.

Άν αλλάζεις χορδές κάθε εβδομάδα

Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι.

Ας το πάω λοιπόν λίγο πιο πέρα.

Αν αλλάζει χορδές κάθε εβδομάδα, αλλάζει 52 φορές τον χρόνο.

Άρα σε 15 χρόνια, αλλάζει χορδές 780 φορές.

Άρα το κόστος του ανά αλλαγή χορδών, είναι 7 ευρώ / 780 φορές.

Δηλαδή, του έρχεται 0,0089 ευρώ για κάθε αλλαγή.

Λιγότερο από 0,01.

Άρα ... συμφέρει λέμε.

εγω δεν έχω γυριστήρι.

Τελευταία φορά που άλλαξα μέτρησα τα γυρίσματα.

ήταν από 80-120, ανα χορδή. (μισά είναι αυτά, όχι πληρης περιστροφή)

Συνεπώς Αν άλλαζα κάθε 13 ώρες, δηλαδή πες 2 φορές την εβδομάδα, 104 τον χρόνο Χ600 μέσο όρο 62400 στροφές, άρα το κόστος ανα στροφή είναι 7/62400.

Πάλι οικονομικά είναι.

Αλλά ευτυχώς αλλάζω πολύ πιό σπάνια

Αξίζει αυτή η βοήθεια πάνω από 0.01€;

Για' μένα όχι.

Εγω κοστολογω τα 15 λεπτα του ΧΡΟΝΟΥ μου που γλυτωνω σε καθε αλλαγη με το μανιβελακι ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ περισσότεροο απο 0.01 EUR... (αν σκεφτεις οτι το κατωτερο ωρομισθιο ειναι μικτα 7 ευρω στην Ελλαδα νομιζω οτι οι περισσοτεροι Ελληνες συμφωνουν)

Γράψε απάντηση...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back