Αυτα κανω εγω και δεν εχω προβλημα:
1. Αν ειναι να αλλαχθουν οι χορδες μετα απο 10 ωρες κανονικου ταλαιπωρημενου παιξηματος (πχ 2-3 Live στη σειρα, σε 10 μερες) τοτε τις αλλαζω μια - μια ετσι ωστε να μην περιμενω να ξανα ερθει στη θεση του το μανικι (αν παιξει ξατι τετοιο) και ετσι χασω χρονο και αρχισει και ταστιαζει το μανικι ητε λογω backbow ητε να αρπαξει μπροστα
(αν και συνηθως αλλαζω πριν απο καθε live ετσι κι αλλιως)
2. αν δεν εχω live, και απλα ειναι η ωρα τους να αλλαχθουν, τοτε θα τις αλλαξω ολες μαζι και θα κανω και καλο καθαρισμα ταστιερας με λεμονολαδο daddario, γυαλισμα ταστα κτλ. Και παλι ομως στηριζοντας την κιθαρα στο λαιμο πανω σε τραπεζι, που να μου αντιρροπιζει λιγο την απωλεια τασης των χορδων που λειπουν, με το βαρος της κιθαρας. (ετσι εχω λιγοτερο backbow και πιο γρηγορα επιστροφη στη φυσικη κατασταση)
3. Παντα οταν αλλαξω χορδες (ητε μια-μια ητε ολες μαζι) φροντιζω να τις τεντωνω. Οχι μονο απο nut σε bridge, αλλα τεντωνω και απο κλειδια σε nut πιεζοντας τες σε αυτο το μικρο μηκος.
4. Βαζω παντα ξυσμα απο καλο μολυβι στο nut. Aκομα, στα saddles, στην μυτη της βελονας, αφου καθαρισω εγκοπες saddles, ακουμπαω απειροελαχιστο ελαφρυ λαδι ραπτομηχανης. Σκουπιζοντας οτι περισευει με χαρτοπετσετα, απαλα.
5. Τεντωνοντας τις χορδες, χτυπαω στο headstock να ακουστουν οι χορδες (κυριως στις λεπτες) προσεχοντας οτι οντως στρετσαρωνται συγχρονως και εκει, και οτι δεν μαγκωνουν πανω στα αυλακια το nut. Αντιστοιχα, πιεζω τις χορδες στο headstock μεχρι το nut, και ακουω οτι αλλαζει το pitch στο μηκος ολοκληρης χορδης, για τον ιδιο λογο (αλλιως θα υπαρχουν προβληματα intonation)
6. Σημ.: ποτε δεν ειχα προβλημα με κλειδια και intonation, και αυτα που γραφονται οτι χρειαζεται κανεις ακριβα κλειδια, ειναι κατ εμε... μπαρουφες. (αν δεν ειναι τα της πλακας κλειδια που οταντα γυρνας ειναι σαν να γυρνας και μαζευεις αγκυρα, τοτε οποοαδηποτε αξιοπρεπη κλειδια κανουν δουλεια, και δεν χανει κουρδισμα απο εκει η κιθαρα, αρκει να ισχυουν ολα τα παραπανω)
Σημ.: Τα παραπανω ισχυουν εν μερη σε κιθαρες με floyd, αν και εκει εχει και αλλη δουλεια που πρεπει να γινει. Ομως, αν στηριχθει η γεφυρα και μπλοκαριστει πριν βγουν οι χορδες, και στρετσαριστουν, τοτε ειναι το ιδιο με την σημαντικη διαφορα οτι ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΓΡΑΦΙΤΗ ΣΤΟ NUT Ή ΛΑΔΙ ΣΤΑ SADDLES ΣΕ ΚΙΘΑΡΑ ΜΕ FLOYD!!!!