Ακρίβεια κουρδίσματος

Αλέξανδρος Ζήκας

Κουφη Λεοπαρδαλη

Dreaming of Ibanez Pia
Πόντοι
898
Χρησιμοποιώ το Τune app της Fender που αν και τίμιο δεν αναγράφει για +/- cents tuning accuracy (ακρίβεια κουρδίσματος).
(ίσως 1 μέχρι 3 cents σύμφωνα με το γκούγκλη). Σίγουρα δεν είναι πολύ λεπτομερές.

Έτσι σκέφτομαι για upgrade με το Strobe της Peterson που γράφει για +/- 0.1 cent. Φαίνεται υπεραρκετό τόσο για ρύθμιση intonation όσο και για τελικό κούρδισμα.
(όπου 1 cent = 1/100 του ημιτονίου)

Στην χειρότερη δυνατή περίπτωση με το Strobe ας πούμε πως κουρδίζω για κάθε διαδοχική ανοιχτή χορδή +0.4 cent (5 φορές το ίδιο λάθος) και intonation στην καντίνι Μι επίσης +0.4 cent στο 12ο τάστο.
Άρα 6 συνεχόμενες "διέσεις" για συνολικό λάθος +2.4 cents μεταξύ ανοιχτής μπάσας Μι και 3 οκτάβες ψηλότερα στην καντίνι στο 12ο τάστο.

(Αυτό ήταν σαν επίτηδες να θέλω να κουρδίσω λίγο φάλτσα. Με πιο προσεκτικό, υπομονετικό, κούρδισμα μπορεί η διαφορά να πέσει πιο χαμηλά φυσικά.)

Έρευνες δείχνουν πως 5-6 cents είναι ο μέσος όρος για το ανθρώπινο αυτί να εντοπίσει την ελάχιστη αντιληπτή διαφορά. Αλλά για τους μουσικούς και ειδικά σε γνώριμα τους όργανα μπορεί να πέσει μέχρι και 1-2 cents.

Οπότε ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση πιο πάνω σίγουρα δεν είναι καταστροφικό, αλλά ίσως γίνει αντιληπτό στα πιο ευαίσθητα αυτιά.

Εσείς με τι tuning accuracy κουρδίζετε? Το ίδιο για intonation και για το τελικό κούρδισμα? Είστε ευχαριστημένοι?

Το ιδιο το συγκερασμενο εχει 2 cent λαθος την καθαρη πεμπτη, για να μην πουμε για τις τριτες και κλαψουμε. Οποτε 2 cent φαινεται οτι αρκει σαν ακριβεια.

Σωστό το πρώτο σκέλος, για το δεύτερο όχι. Θέλουμε να είμαστε όσο πιο κοντά στο equal temperament/ ίσο συγκερασμό. Ξέχασα να πω στο πρώτο ποστ.

Τοτε αλλαξε οργανο :ROFLMAO: Η κιθαρα ειναι διαβοητα ξεκουρδιστο οργανο, κανενα κουρδιστηρι δεν τη σωζει. Αυτο που τη σωζει, και ειναι και ο λογος που οι παιχταραδες ακουγονται οπως ακουγονται, ειναι οι μικροαλλαγες του τονου με το παιξιμο, τα σηκωματα δηλαδη,το βιμπρατο κτλ, εκει βγαινει το ωραιο"κουρδισμα", αν περιμενεις απο τα κλειδια και τα κουρδιστηρια το εχεις χασει το παιχνιδι

Όχι ρε μπρο. Πχ. ένα βίντεο του John Petrucci θυμάμαι που έδειχνε παραλλαγές power chords σε όλη την ταστιέρα. (Και με μπόλικο gain που κάθε μικρο-αστοχία στο κούρδισμα το κάνει ακόμα πιο προφανές.)

Ε λοιπόν όλες ακούγονταν μούρλια 🤤🤌. Είχε και σχόλια από κάτω επί αυτού θαυμασμού. Ή τα αυτιά του Petrucci έχουν "definition" κάτω του 1 cent ή σέταρε την κιθάρα του με ένα άξιο κουρδιστήρι για την δουλειά. Ποντάρω στο δεύτερο.

Συμφωνώ πως το ωραίο παίξιμο δεν γεννιέται μόνο απ'το κούρδισμα αλλά όχι πως είναι χαμένος κόπος να έχουμε το πρώτο βήμα όσο καλύτερα γίνεται.

Πρωτα πρωτα, το να εχει καλο intonation η κιθαρα ειναι θεμα συνολικου set up και κατασκευης, το να εχεις πυρηνικο κουρδιστηρι δεν αρκει :ROFLMAO: θα ελεγα μαλιστα οτι ειναι το λιγοτερο.

Αλλα και αυτην την σουπερ κιθαρα του petrucci, αν τη δωσεις στα χερια του Μπονουτσι :ROFLMAO: ξερεις, αυτου του ιταλου αμυντικου με τα τακλιν :ROFLMAO: τοτε θα ακουστει θεοφαλτση, αφου θα πιανει της χορδες με δυναμη 500 μεγανιουτον και θα ανεβαινει η νοτα 7 οκταβες :ROFLMAO:

Γενικα η κιθαρα, λογω ισων ταστων και χορδων διαφορετικης διατομης δεν εχει και το πιο ακριβες intonation. Καποιες προσπαθειες εχουν γινει με κατι ταστα στραβα λες και τα εχει μασησει κατσικα :ROFLMAO: αλλα τρεχα γυρευε. Θα σου ελεγα να το γυρισεις στο πιανο :ROFLMAO: αλλα αν το εχουμε παει στο 0.1 cent ουτε αυτο θα σε καλυψει :ROFLMAO: εχει και αυτο τα προβληματα του, για συνθεσαιζερ σε κοβω, και οχι αναλογικο γιατι και εκει δεν καλυπτεσαι :ROFLMAO:

Το λιγότερο πώς? Αν τα τάστα είναι εκεί που πρέπει, μετά για intonation στην γέφυρα θες κουρδιστήρι. Σε κάθε βήμα θα χρειαστείς κουρδιστήρι. Και με καλή ακρίβεια.

Ο Μπονούτσι όντως θα παίξει φάλτσα. 🤣

Γιατί να έχω ως πρότυπο μια κιθάρα του '50 που έπαιζε πιο φάλτσα απ'τον Petrucci το 2026? Εκτός αν υποστηρίξεις πως σε κάθε δάχτυλο του στα power chords έβαζε διαφορετική δύναμη για το απόλυτο κουρδισμένο αποτέλεσμα. 🤣

'Εχει δίκιο ο Μάνος. Δεν σου αρκεί το κουρδιστήρι, είναι θέμα κατασκευής της κιθάρας που δεν μπορεί να λυθεί απλά με ένα compensation όπως περιγράφεις. Μπορείς να δοκιμάσεις ώστε να το βοηθήσεις λίγο (εγώ πχ σε κάποιες κιθάρες μου κουρδίζω τις ανοιχτές ελάχιστα φλατ για να βοηθήσω θέματα επιτονισμού που υπάρχουν) αλλά να είσαι βέβαιος οτι μόνο μέχρι ενός σημείου θα πας, και οδηγός σου καλύτερα να είναι το αυτί σου παρά φόρμουλες.

'Αν πας να το ψειρίσεις σε ακραίο βαθμό θα πέσεις πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την διαφορά πίεσης στο παίξιμο απο τάστο σε τάστο, και αρα ελαστικής παραμόρφωσης της χορδής, ειδικά κοντά στο nut καθώς και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά της κάθε χορδής ως μη-ιδεατή χορδή λόγω μηχανικής αδράνειας, που πάλι αλλάζει απο χορδή σε χορδή και απο τάστο σε τάστο.

Δες το παρακάτω βίντεο για να πάρεις μια ιδεά του πόσο πιο πολύπλοκο είναι το πρόβλημα στην κιθάρα. Θα φας μισή ώρα αλλά ο συγκεκριμένος εξηγεί το θέμα σε βάθος ελάχιστοι πλησιάζουν σε τυπικό youtube content, είναι καταπληκτικό resource .

Εκτός αν υποστηρίξεις πως σε κάθε δάχτυλο του στα power chords έβαζε διαφορετική δύναμη για το απόλυτο κουρδισμένο αποτέλεσμα. 🤣
Mπορείς να είσαι ΒΕΒΑΙΟΣ οτι το έκανε αυτό. Ανεπαίσθητα ίσως αλλά σου εγγυώμαι ότι το έκανε. 'Ολοι οι μουσικοί που παίζουν κιθάρα ή παρόμοια όργανα σε υψηλό επίπεδο το κάνουν, ασχέτως είδους. Μαθαίνεις ακόμα και μέσα σε συγχορδίες να ελέγχεις την πίεση των δαχτύλων σου ανεξάρτητα απο το καθένα ώστε να "κουρδίσεις" τις επιμέρους νότες μεταξύ τους και να ακυρώσεις προβλήματα επιτονισμού που υπάρχουν (και που ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν).

"Ανεπαίσθητα" το αλλάζει το θέμα. Γιατί αν περιμένεις το ένα δάχτυλο όσο πιο ελαφριά και στο άλλο όσο πιο βαριά ε τότε δεν παίζεις κιθάρας, πολεμάς την κιθάρα.

Δηλαδή για να καταλάβει κανείς για τι κατάσταση μιλάμε - στα πρώτα 3 λεπτά του βίντεο ο τύπος δείχνει πως μια χορδή με 20 ιντσες κλίμακα όταν γίνει "μαγικά" 10 ίντσες με το ίδιο tension και μηδενικό deflection/stretch της χορδής (πράγμα αδύνατο σε μια κανονική κιθάρα) η νότα πάλι είναι δεν είναι ακριβώς μια οκτάβα πάνω αλλά 5 περίπου cents sharp λόγω μηχανικής ακαμψίας.

Απο τι να σε σώσει το sub-1 cent accuracy του στροβοσκοπικού και πώς?

Υ.Γ. 'Εχουν πολυ καλό λόγo ύπαρξης τα κουρδιστήρια με τέτοιο βαθμό ακρίβειας, αλλά θέλω να πω οτι δεν θα σωθείς επειδή κούρδισες με κουρδιστήρι που μπορει να μετρήσει χιλιοστά αντί για εκατοστά.

Μα ακριβώς θα χρειαστεί αυτή η ακρίβεια για να ξέρεις τα περίπου 5 cents που είπες. Αν είναι να λέγαμε 2 μέχρι 8 cents δεν θα ήταν χειρότερα?

Παιδιά αμυντικοί σαν τον Bonucci δεν υπάρχουν πλέον στη Serie A.
Για κούρδισμα δεν ξέρω, ξεκουρδιστος και παίζω και ηχογραφώ 😅

Εγώ ειδικά για ακκόρντα θέλω ένα καλό κούρδισμα, και όχι μόνο πρώτη θέση cowboy chords. Για εκεί είναι αρκετό το Tune της Fender.

Το βιντεακι odis ειναι πολυ ωραιο.

Γενικα ειναι αλλο πραγμα τα μαθηματικα, το ιδανικο κουρδισμα δηλαδη, και αλλο πραγμα η φυσικη :ROFLMAO: και η πραγματικοτητα. Ενα ωραιο παραδειγμα ειναι η βιόλα, που αν ηταν μεγαλυτερη θα ειχε καλυτερο intonation αλλα τοτε δε θα μπορουσε να παιχτει με το οργανο στον ωμο :ROFLMAO: Για το πιανο τα λεει στο βιντεο. Μια αλλη φαση ειναι ξερω γω η χορωδια ή τα string sessions,αν επεφταν ολοι ακριβως στον τονο θα ακουγονταν πολυ χειροτερα. Ειναι ευκολο να το διαπιστωσεις αυτο με τα αυτια σου οταν προγραμματιζεις ενα συνθ, με το που ξεκουρδιζεις τις γεννητριες μεταξυ τους ο ηχος ζωντανευει.

Και φυσικα ενας παιχταρας ακουγεται φανταστικα στην κιθαρα ακριβως επειδη στην τελικη ΞΕΦΕΥΓΕΙ απο το equal temperament. Δεν ειναι ολες οι νοτες ιδιες, τι να κανουμε, καποιες νοτες ειναι πιο σημαντικες, και ενας τροπος για να τις τονισεις ειναι και να δωσεις καποια cent, οπως δεν ειναι και ολες οι συνηχησεις ιδιες, μιλαμε φυσικα για πολυ μικρες λεπτομερειες αλλα αυτες ειναι που κανουν τους τοπ παιχταραδες τοπ.

Κοίτα, δεδομένου του ότι πλέον μπορείς να πάρεις τα φτηνά στροβοσκοπικά της Peterson με 100 ευρώ γνώμη μου είναι ναι πάρε ένα, απο το να δώσεις 50 για ένα απλό δώσε παραπάνω να πάρεις κάτι καλό και να έχεις την έξτρα ακρίβεια. Αλλά να ξέρεις τι σου προσφέρει αυτή η έξτρα ακρίβεια και που.

Ο λόγος που οι συγχορδίες σου ακούγωνται ξεκούρδιστες στις πιο ψηλές θέσεις δεν είναι επειδή κάνει λάθος το κουρδιστήρι και σου λέει 1 ή 2 cent off, ενώ στην πραγματικότητα είσαι 1.7 cent off. Οκ πήρες το Peterson και σου δείχνει σωστά 1.7, ούτε στο περίπου ούτε τίποτα. Τι πάει να πει αυτό? Θα κουρδίζεις 1.7 cent πιο κάτω ώστε να έρθει και να κάτσει ακριβώς στο 0 στο τάστο που τσεκάρεις? Θα είσαι λάθος σε άλλα τάστα τώρα.

Το κούρδισμα στην κιθάρα είναι ένας συμβιβασμός του πόσο και που αποδεχόμαστε να είμαστε ξεκούρδιστοι. Το στροβοσκοπικό μας δίνει ένα τσικ ακρίβειας παραπάνω απο το συμβατικό κουρδιστήρι στο να μετρήσουμε αυτό το πόσο και που. Mπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον επιτονισμό σου.

Αλλά, αν πχ πατάς τώρα την χορδή στο 12ο τάστο και μετακινείς το σελάκι της ώστε να δείξει το φτηνό κουρδιστήρι 0 cent, το να κάνεις το ίδιο πράγμα αλλά με το ακριβό κουρδιστήρι ώστε να δείξει 0 mil δε θα κάνει την κιθάρα σου να παίξει ένα min7 ακόρντο στην 6η θέση πιο καλοκουρδισμένα, αυτό προσπαθώ να σου πω. Και δεν θα είναι και πιο καλοκουρδισμένη απλά με το να κουρδίσεις ΑΚΡΙΒΩΣ 1.3 cent flat μια χορδή, που δε μπορουσες αυτό το "0.3" να το πιάσεις με το απλό κουρδιστήρι σου. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό 0.3 ή 0.2 ή 0.00754 που αν καταφέρεις να πιάσεις θα γίνει η δουλειά σου αυτομάτως τέλεια.

Nα στο πω αλλιώς και χωρίς να θέλω να σε θίξω, βάζω και το εαυτό μου μέσα σε αυτό. 'Ενας πραγματικά ικανός και γνώστης του αντικειμένου tech θα μπορεί να κάνει setup την κιθάρα σου να παίζει τρομακτικά καλύτερα, απο πλευράς επιτονισμού, με ένα clip-on κουρδιστήρι του 2ευρου απο το temu απ'οτι θα καταφέρεις εσύ ή εγώ με το καλύτερο Peterson αν απλά το ακολουθούμε στα τυφλά και δεν κατανοούμε ακριβώς τι μας λέει και πότε.

Αυτες οι gibson παντως που κουρδιζουνε μονες τους, κανουν μουρλια κουρδισμα στο τσακ μπαμ, μηπως να το σκεφτεις; :ROFLMAO:

Το intonation στην ηλεκτρική το κάνω με το πρώτο αποτέλεσμα του google ''κουρδιστήρι'' κάθε φορά άλλο αφού περνάνε και χρόνια εντωμεταξύ... Κούρδισμα κάνω με το αφτί τη μια χορδή με την άλλη, νομίζω ότι είμαι καλύτερος από το κουρδιστήρι

Παιδιά αμυντικοί σαν τον Bonucci δεν υπάρχουν πλέον στη Serie A.
Για κούρδισμα δεν ξέρω, ξεκουρδιστος και παίζω και ηχογραφώ 😅
Το τραγικο ειναι οτι κ αυτος με τη σειρα του ουτε για να φερνει πετσετες στο νεστα πχ δεν ηταν. Καταπτωση.

Για το κουρδισμα μην αγχωνεσαι ολοι ξεκουρδιστοι παιζουν.

Δε θέλω να σας την πω, αλλά θέλετε να την ακουσετε. Υπάρχουν και κιθάρες που ΔΕΝ ξεκουρδίζονται..

photo-1649306839269-d89d3b2f1f0c.jpeg

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back