Αγορά νέας κιθάρας παρακαλώ τα φώτα σας

Από Περού το θέλω το ξύλο! Να ακουστεί η κιθάρα μου σαν αυλός του Πάνα και να γυρίσω βίντεο στην φύση.

@ MGs με ενδιαφέρει η οργανοποιία, τώρα για την κιθαροσυζήτηση, όσο τα πράγματα είναι κόσμια, νομίζω είναι οκ να ανταλλάσσουμε απόψεις.

Εξάλλου το αλλο ακρο ειναι οτι οι Harley Benton ειναι τα παντα όλα και οι boutique κατασκευαστές κλαινε όλοι μαζεμένοι σε μια γωνία! (Υasou Glenn!!!) Οι Gibson είναι για Boomers, οι PRS για δικηγόρους και Οδοντίατρους και οι Fender για neoχίπηδες.
Εννοείτε να ανταλάσσονται απόψεις,γι αυτό άλλωστε μπαίνουμε και εδώ μέσα.

Απλά κατά την γνώμη μου σε κλασικά/παραδοσιακά όργανα έχει ένα νόημα να συζητάμε κάτι τέτοιο,σε μιά ηλεκτρική λόγο απαιτήσεων κατασκευής και τρόπου μεταφοράς ήχου,ένας άλλος παράγοντας να παίζει πιό καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα,απο το ίδιο το ξύλο που βρίσκεται απο κάτω.

Οταν χτυπάμε μιά χορδή,το πρώτο πράγμα που συναντά ο ήχος δέν είναι το ξύλο,αλλά η επίστρωση που έχει αυτό από πάνω.
Γιατί αυτό να μήν παίζει πιό σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του ήχου που θα πάρει ο μαγνήτης (ο οποίος λανθασμένα αναφέρθηκε ότι έχει μηχανική ταλάντωση,μόνο ηλεκτρική έχει)?

Η πυκνότητα,το βάρος,η υγρασία,η επιφάνεια,που είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαθέτει ένα ξύλο το οποίο εχει πολλαπλά στρώματα βαφής επάνω του,διατηρεί σε μαγαλύτερο βαθμό το χαρακτηριστικό που καθορίζει την διάρκεια και όχι την ποιότητα του ήχου που θα πάρεις από αυτό.

Με λίγα λόγια,για να κάνουμε μία πιό εκτεταμένη συζήτηση περί αυτού,θα χρειαστούμε,όσοι έχετε,την βοήθεια των κοριτσιών μας και θα καταλήξουμε να μιλάμε σαν και αυτές,για βερνίκια.

Και συζηταμε λοιπον οχι αν θα εχει ή οχι ξύλα, διοτι καπου πρεπει να βιδωθουν ολα :ROFLMAO:, αλλα το alder αν ειναι απο την ακρη του δασους ή απο το ξέφωτο, και αν ο παλλισανδρος θα ειναι απο τη Βραζιλια ή το Περου.

Ειναι συζητηση για χαβαλε και πλακα νομιζω, δεν πιστευω οτι πρεπει να την παιρνουμε και τοσο στα σοβαρα, ομως δυστυχως αυτο συμβαινει συχνα και χαλαμε τις καρδιες μας.
Γιατί ποιοτικά ακουστικά έγχορδα (και πιάνο μέσα),κατασκευασμένα από τον ίδιο κατασκευαστή εχουν διαφοροποιήσεις στον ήχο μεταξύ τους?

Πρωτα ειναι ο ενισχυτης.

Μετα τα εφε.

Μετα οι μαγνητες.

Μετα Εχουμε τη γεφυρα.

Και μετα το scale.

Και τωρα ερχομαστε στα ξυλα.

Για δομικους και μονο λογους, θα βαλουμε ξυλα της προκοπης. Ειδικα ταστιερα και μπρατσο δε μας παιρνει κιολας για κατι αλλο, αλλα και το σωμα θα ειναι στα γνωστα alder κλπ.

Και συζηταμε λοιπον οχι αν θα εχει ή οχι ξύλα, διοτι καπου πρεπει να βιδωθουν ολα :ROFLMAO:, αλλα το alder αν ειναι απο την ακρη του δασους ή απο το ξέφωτο, και αν ο παλλισανδρος θα ειναι απο τη Βραζιλια ή το Περου.

Ειναι συζητηση για χαβαλε και πλακα νομιζω, δεν πιστευω οτι πρεπει να την παιρνουμε και τοσο στα σοβαρα, ομως δυστυχως αυτο συμβαινει συχνα και χαλαμε τις καρδιες μας.
Ενδιάμεσα σε ενισχυτή και εφέ, μπαίνει και ο ηχητικός παράγοντας καμπίνα/μεγάφωνα, imho παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο καλός (ή όχι) θα ακουστεί ο εκάστοτε ενισχυτης, my2 cents που λεν και στο χωριό μ'

Και η καμπινα, και το σημαντικοτερο, ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, με το ιδιο ακριβως σετ απ και παιχτη, μπορουμε να εχουμε 1200 διαφορετικους ηχους μονο με το να αλλαζουμε τις ρυθμισεις.

Γιατί ποιοτικά ακουστικά έγχορδα (και πιάνο μέσα),κατασκευασμένα από τον ίδιο κατασκευαστή εχουν διαφοροποιήσεις στον ήχο μεταξύ τους?

Πρωτα απο ολα, υπαρχουν χαρακτηριστικα γνωρισματα στους κατασκευαστες, ενα steinway ας πουμε θα εχει ηχο steinway.

Η διαφορα ομως με την ηλεκτρικη κιθαρα, ειναι οτι ακριβως ο ηχος της δεν βγαινει μονο απο το οργανο και τα ξυλα. Για την ακριβεια, ο ακουστικος ηχος της ηλεκτρικης δεν ακουγεται καν :ROFLMAO: Ο ηχος λοιπον παραγεται με επαγωγη, και οχι μονο αυτο, αλλα κυριολεκτικα του βγαζουμε τα ματια με distortion και overdrive,και ενισχυτες και καμπινες που ειναι χρωματισμενα μεχρι θανατου. Δηλαδη ακομα και αν δεχτουμε οτι ο ηχος των ξυλων περναει απο τους μαγνητες, εχεις ακουσει κιθαρα direct στην κονσολα; Ενα χαλι και μισο, και αν εχεις βαλει και κανα βρωμοπεταλο direct, το αποτελεσμα ειναι ενα αισχος ανευ προηγουμενου, και δεν πα να χει ξυλο απο το αλφα του κενταυρου η κιθαρα.

Δεν εχει νοημα αυτη η συζητηση. Αλλωστε ενα οργανο αν σου κανει οταν το ακους, το αγοραζεις και τελειωσε. Να καθεσαι να αναλυεις το αν ο ηχος οφειλεται στα ξυλα ή στα ηλεκτρικά, ειναι το ιδιο ανουσιο με το να αναρωτιεσαι για το αν ο ηχος του steinway οφειλεται στα ξυλα ή στην αρπα του.

Και η καμπινα, και το σημαντικοτερο, ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, με το ιδιο ακριβως σετ απ και παιχτη, μπορουμε να εχουμε 1200 διαφορετικους ηχους μονο με το να αλλαζουμε τις ρυθμισεις.

Πρωτα απο ολα, υπαρχουν χαρακτηριστικα γνωρισματα στους κατασκευαστες, ενα steinway ας πουμε θα εχει ηχο steinway.

Η διαφορα ομως με την ηλεκτρικη κιθαρα, ειναι οτι ακριβως ο ηχος της δεν βγαινει μονο απο το οργανο και τα ξυλα. Για την ακριβεια, ο ακουστικος ηχος της ηλεκτρικης δεν ακουγεται καν :ROFLMAO: Ο ηχος λοιπον παραγεται με επαγωγη, και οχι μονο αυτο, αλλα κυριολεκτικα του βγαζουμε τα ματια με distortion και overdrive,και ενισχυτες και καμπινες που ειναι χρωματισμενα μεχρι θανατου. Δηλαδη ακομα και αν δεχτουμε οτι ο ηχος των ξυλων περναει απο τους μαγνητες, εχεις ακουσει κιθαρα direct στην κονσολα; Ενα χαλι και μισο, και αν εχεις βαλει και κανα βρωμοπεταλο direct, το αποτελεσμα ειναι ενα αισχος ανευ προηγουμενου, και δεν πα να χει ξυλο απο το αλφα του κενταυρου η κιθαρα.

Δεν εχει νοημα αυτη η συζητηση. Αλλωστε ενα οργανο αν σου κανει οταν το ακους, το αγοραζεις και τελειωσε. Να καθεσαι να αναλυεις το αν ο ηχος οφειλεται στα ξυλα ή στα ηλεκτρικά, ειναι το ιδιο ανουσιο με το να αναρωτιεσαι για το αν ο ηχος του steinway οφειλεται στα ξυλα ή στην αρπα του.
+1000 Ο Jim Lill σας χαιρετά!

Όσον αφορά τον PRS, προσωπικά τον τύπο δεν τον αντέχω καθόλου! Πρώτον μιλάει λες και είναι κανένας αμόρφωτος και δεύτερο δεν αντέχω τον παπά που πουλάει (άκου εκεί έφτιαξαν κλειδιά που επηρεάζουν τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας). Από την άλλη οι κιθάρες που κατασκευάζει είναι μια χαρά (έχω μια SE Torero).

Τα ίδια περίπου λέμε manosx,απλά η γνώμη μου είναι οτί σε μια flamenco,μιά κλασική κιθάρα κ.α παίζουν σημασία τα ξύλα,σε μπάσα και ηλεκτρικές η όποια διαφορά,που υπάρχει,ενδέχεται να χαθεί κατά την διαδρομή του ήχου.

Βλέπω τελικά τον iznodur με κανένα τσέλο.
Απο καλά ξύλα,να εξηγούμεθα.

Περί Gibson και PRS,έχω και από τις δύο και είχα την ευκαιρία να παίξω πάρα πολλές.

Θεωρώ ότι σε όλες τις κατηγορίες τιμών, η PRS έχει περισσότερη συνέπεια,καλύτερο quality control και καλύτερο value for money σαν όργανο(όχι σαν μεταπωλητική αξία).

Και έχοντας δει διάφορες συνεντεύξεις του κυρίου PRS και από διάφορα που έχω δει δεξιά και αριστερά,πιστεύω ότι κυρίως υπεύθυνος για αυτό είναι ο ίδιος που έχει δώσει το στίγμα του στην εταιρεία.
Τα διάφορα γραφικά που μπορεί να λέει κατά καιρούς,προσωπικά δε με αγγίζουν, μιας και με ενδιαφέρουν οι κιθάρες του και όχι ο ίδιος.

Συμφωνώ @Kanimothrios . That being said, η έκφραση "value for money" δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν στην ίδια... παράγραφο, με όργανα made in USA. Με φωτεινή εξαίρεση ίσως την Gibson SG Standard, η οποία στα € 1,500, κοστίζει όσο κοστίζει από φέτος μια καλο-κατασκευασμένη κιθάρα made in Indonesia (oh, yes).

Με φωτεινή εξαίρεση ίσως την Gibson SG Standard, η οποία στα € 1,500, κοστίζει όσο κοστίζει από φέτος μια καλο-κατασκευασμένη κιθάρα made in Indonesia (oh, yes).

Συμφωνώ και επαναλαμβάνω το προηγούμενο μου ερώτημα: γιατί η SG να κυμαίνεται στα 1500 ενώ οι V και Explorer πλησιάζουν τιμές Les Paul. Δεν το καταλαβαίνω. Αν μη τι άλλο η SG έχει ένα πιο περίτεχνο carved, "βιολί" σώμα από τις άλλες δύο που απλά έχουν αυτό το V ή Χ σχήμα αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη carved λεπτομέρεια. Επειδή έχουν γενικά πιο παχύ σώμα? Δεν νομίζω.

Δεν θυμάμαι αν παλαιότερα οι συγκεκριμένες κιθάρες (V και X) ήταν πιο οικονομικά προσιτές στο παρελθόν σε σχέση με τις ναυαρχίδες όπως Les Paul (νομίζω πως ήταν). Δεν είχαν και το binding στην ταστιέρα τα περισσότερα παλιά V-X standard μοντέλα πέραν εξαιρέσεων...

Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω γιατί πέραν των αλλων είναι και πιο niche και ίσως λιγότερο θελκτικές ως σχήματα σε σχέση με μια SG που είναι πιο κλασικ και iconic... Τις μοσχοπληρωσα τις V (και με παζάρι, αλλά δεν το μετάνιωσα γιατί μου βγήκαν άψογες) και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτή την τιμολογιακή πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τέτοιες τιμές στα second hand. Όντως SG μακράν το καλύτερο value της εταιρείας. Μέχρι να το #€_&σουν και αυτό...

(Σόρρυ και πάλι για το rant)

Σας βλέπω τόσες μέρες ζοριστεστε στην επιλογή και είπα να βοηθήσω...

Fender+Player+Telecaster.webp

Σας βλέπω τόσες μέρες ζοριστεστε στην επιλογή και είπα να βοηθήσω...

Προβολή συνημμένου 53150

Κανένα ζορισμα! Το παλικάρι έχει παραγγείλει εδώ και μέρες την καλύτερη επιλογή, την Gibson! 😜

Απλά κουβέντα κάνουμε στο θέμα PRS, ξυλα κτλ.

Η δε τελε, αν και υπήρχε σαν αρχικη επιλογή στο πρώτο ποστ του thread, δεν ασχολήθηκε ξανά με αυτή ποτέ κανείς 😅

Συμφωνώ και επαναλαμβάνω το προηγούμενο μου ερώτημα: γιατί η SG να κυμαίνεται στα 1500 ενώ οι V και Explorer πλησιάζουν τιμές Les Paul. Δεν το καταλαβαίνω. Αν μη τι άλλο η SG έχει ένα πιο περίτεχνο carved, "βιολί" σώμα από τις άλλες δύο που απλά έχουν αυτό το V ή Χ σχήμα αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη carved λεπτομέρεια. Επειδή έχουν γενικά πιο παχύ σώμα? Δεν νομίζω.

Δεν θυμάμαι αν παλαιότερα οι συγκεκριμένες κιθάρες (V και X) ήταν πιο οικονομικά προσιτές στο παρελθόν σε σχέση με τις ναυαρχίδες όπως Les Paul (νομίζω πως ήταν). Δεν είχαν και το binding στην ταστιέρα τα περισσότερα παλιά V-X standard μοντέλα πέραν εξαιρέσεων...

Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω γιατί πέραν των αλλων είναι και πιο niche και ίσως λιγότερο θελκτικές ως σχήματα σε σχέση με μια SG που είναι πιο κλασικ και iconic... Τις μοσχοπληρωσα τις V (και με παζάρι, αλλά δεν το μετάνιωσα γιατί μου βγήκαν άψογες) και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτή την τιμολογιακή πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τέτοιες τιμές στα second hand. Όντως SG μακράν το καλύτερο value της εταιρείας. Μέχρι να το #€_&σουν και αυτό...

(Σόρρυ και πάλι για το rant)
Παλιότερα ήταν ποιο οικονομικές όντως! Ειναι θέμα καθαρά οικονομικής πολιτικής, τα σώματα όλα με cnc κόβονται, οπότε δεν υπάρχει πραγματική διαφορά στο κόστος, περα απ την επιλογή της ξυλείας και τις διαστάσεις.

Εχω ενα soft spot, για gibson, Epiphone. H κατεύθυνση που εχουν παρει με τη νεα διοίκηση δε μου αρεσει καθόλου.
Ο Henry μπορει να ειχε τα θεματα του κι αυτός, αλλα εβγαλε πολλες και διαφορετικές κιθαρες για όλους και σε καλες τιμές.
(ετσι εχω κι εγω τις δικές μου)

Για explorer και V, το 2016 είχε βγάλει τις faded, με msrp 1299$
470484206_2911656909135848_7183328726168195642_n.jpg

Εχω ενα soft spot, για gibson, Epiphone. H κατεύθυνση που εχουν παρει με τη νεα διοίκηση δε μου αρεσει καθόλου.
Ο Henry μπορει να ειχε τα θεματα του κι αυτός, αλλα εβγαλε πολλες και διαφορετικές κιθαρες για όλους και σε καλες τιμές.
(ετσι εχω κι εγω τις δικές μου)
Καλώς ή κακώς η Fender και η Gibson είναι δεμένες με την παράδοση. Η υπερβολική καινοτομία δεν γίνεται αποδεκτή από τους dieharders.

Ο diehard δε θα παθει τιποτα αν εγω παιζω με 7χορδη λες πωλ, η faded explorer.
Αυτος πάντα θα έχει επιλογή να αγοράζει τη x reissue ή traditional η classic κτλ.
Καταλαβαινω την κατασταση, και αυτο που γραφεις, αλλα ειναι παράλογο.
Τωρα κανουν catering μόνο σε αυτους, πλεον στην καλύτερη βλέπουμε καινούρια χρώματα και παραπλήσια specs...

@VII graphics δε ξέρω αν το είχες δεί αυτό το ποστ (ή αν ξέρεις ήδη το κανάλι) αλλά αυτοί οι δύο τύποι δουλεύανε επι Henry στη Gibson στο product development και ανεβάζουν podcast με φοβερά behind the scenes σκηνικά, θα το βρεις ενδιαφέρον. Οι faded SG κυριολεκτικά σώσαν το εργοστάσιο απο μαζικές απολύσεις τον καιρό εκείνο.

Κατα τα άλλα, την εποχή του Henry είχαν γίνει αρκετά ωραία, ειδικά στην αρχή ο άνθρωπος κυριολεκτικά έσωσε το πλοίο απο τα χέρια της Νορλιν. Αλλά προς το τέλος είχε ξεφύγει η κατάσταση.

Υπερβολικό focus σε high-tech παπαριές (πχ η μανία με τα robot tuners κλπ), micromanaging σε προβληματικό επίπεδο με βάση προσωπικές εμμονές του τύπου, σε business επίπεδο επενδύαν δεξιά αριστερά σε κάθε λογής άσχετο κομμάτι του industry και μετά τρέχαν να μπαλώσουν τρύπες, εσωτερικά είχαν δημιουργηθεί σημαντικά θέματα όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον, υπήρχε κανιβαλισμός μεταξύ των διαφόρων division λόγω παλαβών performance metric requirements...είχε καταλήξει η εταιρεία να είναι μια προβληματική κατάσταση απ'οπου και αν το πίασεις. Οπότε υπο αυτή την έννοια δε με εκπλήσει η στροφή προς το heritage που έχει η νέα διοίκηση.

Αυτό που με στεναχωρεί εμένα -και που σαν να κάνουν κινήσεις να το διορθώσουν- είναι η πλήρης αποχή εδώ και χρόνια της Gibson απο τον archtop κόσμο. H εταιρεία που κυριολεκτικά δημιούργησε την jazz κιθάρα και πλέον δεν παράγει τίποτα, σχεδόν έναν αιώνα ήταν σε παραγωγή τα κλασσικά μοντέλα και τώρα τίποτα. Aπο ES-175 μέχρι L5, νεκρές όλες.

Μου φαίνεται αδιανόητο, να έχεις τα λεφτά να θές να πάρεις καινούριο jazz όργανο και να μην υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ στον κατάλογο τους εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.

Μου φαίνεται αδιανόητο, να έχεις τα λεφτά να θές να πάρεις καινούριο jazz όργανο και να μην υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ στον κατάλογο τους εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.
Πολύ θλίβομαι. Αναγκαστικά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Tele και την Gretsch 😁

Οδυσσέα σ'ευχαριστώ, δε γνωρίζα τα βίντεο που παρέθεσες και θα τα βαλω σε λιγη ώρα.

Γνωρίζω και όλα τα κακά του Henry.... Με τους καινούριους (play authentic και πιτσες μπλε) το μονο που κατάφεραν τα πρώτα χρόνια είναι να στρώσουν το qc λίγο, και πλέον να χαλαρώσει παλι...
Στο δρόμο που χάραξε το ΒΥΖ.ΑΝ εμπρός για πίσω....

Μεγάλο Μέρος του καταλόγου του 2016:
Τιμές εξπλόρερ 1299$ η κανονική, adjusted for inflation -> 1760.38$
και 1649$ η Ηigh Performance. adjusted for inflation -> 2234.69$

Attachments

• Screenshot (1405).png
    Screenshot (1405).png
    310.5 KB · Εμφανίσεις: 0
  • Screenshot (1404).png
    Screenshot (1404).png
    287.1 KB · Εμφανίσεις: 0
  • Screenshot (1403).png
    Screenshot (1403).png
    293.8 KB · Εμφανίσεις: 0
  • Screenshot (1402).png
    Screenshot (1402).png
    271.5 KB · Εμφανίσεις: 0
  • Screenshot (1401).png
    Screenshot (1401).png
    286.2 KB · Εμφανίσεις: 0
  • Screenshot (1400).png
    Screenshot (1400).png
    276.9 KB · Εμφανίσεις: 0
  • Screenshot (1399).png
    Screenshot (1399).png
    276.1 KB · Εμφανίσεις: 0
  • Screenshot (1398).png
    Screenshot (1398).png
    302.1 KB · Εμφανίσεις: 0
  • Screenshot (1397).png
    Screenshot (1397).png
    39.7 KB · Εμφανίσεις: 0
Παιδιά σήμερα παρέλαβα, η κιθάρα είναι σε άριστη κατάσταση το σεταπ η εμφάνιση όλα είναι όπως πρέπει

Ανεβάσω μερικές φωτογραφίες είναι ένα βιντεάκι που παίζω σε b m μην με επιείκεια για το παίξιμο μου

12797.jpg

12795.jpg

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back