Mη γελάς για τη διαφορά της έντασης. 1 decibell είναι βάσει των 120 βαττ και αν τα βγάζει ο Bugera στην μικρούλα 1x12 σε σχέση με το παλιό εγγλέζικο οκτακοσαράκι που καθόλου δεν το πιστεύω. 1 decibell είναι 10% παραπάνω, 10 decibell είναι το διπλάσιο.
Αν δε με πιστεύεις...κοίτα το επισυναπτόμενο αρχείο. Χρειάζεσαι 10 φορές την ισχύ για να διπλασιάσεις απλά την ένταση. Φυσική είναι, δεν τα λέω εγώ. Το link του άρθρου είναι εδώ:
http://www.phys.unsw.edu.au/jw/dB.html
Eνώ αλλάζωντας απλά ένα μεγάφωνο από το Jensen AlNiCo που βγάζει 95db σε ένα Eminence AlNiCo π.χ που βγάζει 103 db κερδίζεις 8 ολόκληρα decibel και άρα είσαι 80% πιο δυνατά στα ίδια watt.
Tώρα για να έρθουμε και στην σύγκριση πάλι του JCM800 και του Bugera, εγώ φοράω 2 Celestion G12 65 των 97 db. Δυστυχώς το μεγάφωνο που φοράει η καμπίνα του link σου δεν αναφέρεται καν στο website της Celestion και έτσι δεν ξέρω ποιός από τους δύο πραγματικά ακούγεται πιο δυνατά και πόσο. Γι αυτό στάθηκα μόνο στην ισχύ των ενισχυτών μας αν τους βάζαμε στην ίδια καμπίνα.
Διάβασε το άρθρο, παρ' όλο που συνεχίζεις και είσαι προσβλητικός δεν κάνω κάπου λάθος και έχω αλλάξει αρκετά μεγάφωνα ώστε να έχω προσωπική εμπειρία, να προβληματιστώ και να το ψάξω.
Τώρα θεωρώ πως δεν είναι μεγάλο έξοδο να δώσεις 100-150 ευρώ για δύο μεγάφωνα σε σχέση με αυτά που κερδίζεις, και να αντέχει και τον ενισχυτή σου να τον ανοίγεις όσο γουστάρεις. Τόσο κάνει ένα πετάλι. Εξάλλου η εμπειρία μου με τα cheapικα της Celestion (δεν έχω ακούσει το Marquee) λέει ότι δεν αξίζουν. Στα ίδια λεφτά η Eminence την ισοπεδώνει. Παρ' όλα αυτά πρότεινα αν το παλληκάρι δεν έχει τα λεφτά και καίγεται να ακούσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ενισχυτή του να πάει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ στα V30 της HB.
Kαι κάτι τελευταίο, γιατί νομίζω ότι έγραψα παραπάνω από αρκετά. Όση κιθάρα και να παίξεις, όσους ενισχυτές και να ακούσεις, τους νόμους της φυσικής δεν μπορείς να τους αλλάξεις.
Υ.Γ (γιατί τώρα το είδα). Kαλά ούτε το ότι μπορεί να ηχογραφεί ο καθένας μόνος του δεν ξέρεις.. ;D ;D ;D