Tα watt του ηχείου ουδεμία σχέση με τα db έχουν. Αυτό λέγεται sensitivity για να μαθαίνεις και να μην εκτίθεσαι με ειρωνίες. Τα watt είναι η ισχύς που αντέχει το ηχείο.spiros69 είπε:Δεν κάνουν για συναυλία στο Maracana?
Τι να σου πώ τώρα??Αφού εσύ τα ξέρεις όλα...Προτεινέ του και full stack για το υπνοδωμάτιο...aris 17561 είπε:Καληmερα...
συντομα θα αγορασω εναν bugera 6260 και θα ηθελα να αγορασω πακετο και μια καμπινα... θα ηθελα να παιζω στο σπιτι κυριως , που και που στο στουντιο και σε κανενα λαιβ... δεν θελω να υπολοιπεται στο στουντιο επειδη θα παιζω που και που...
οποτε δεν ξρω αν χρειαζομαι 2χ12 η 4χ12 .
aris 17561 είπε:προτεινε μου και καμια... γιατι ειναι λιγο δυκολο να παρω το ενυσχητη αγκαλια και να παω στα μαγαζια... ασε που και οι αλληνες μαγαζατορες ειναι λιγο δυσκολοι... ασε που δεν εχουν και καμπινες και αν εχουν θα ειναι της πλακας...
λοιπον ενας συναδελφος απο το φορουμ μου ειχε προτεινει αυτην
http://www.thomann.de/gr/harley_benton_g212_vintage.htm
εγω ειδα κι αυτην
http://www.thomann.de/gr/framus_fr212_cb.htm
και τελος αυτες τις 2
http://www.musicstore.com/en_EN/GRD/Guitars/Cabinets-2x12-/Marshall-MR1936-2x12-Box-2x16-OHM-or-1-x-8-OHM/art-GIT0002227-000
και
http://www.musicstore.com/en_EN/GRD/Marshall-MR-1936-V-2x12-Cabinet-140-Watt-mono/stereo/art-GIT0009502-000?recId=6783e9b2-2b32-48f9-b64d-e16f5609a639
η τελευταια ειναι τοσο καλη οσο λεει ? ξεφευγει αρκετα περισοοτερο για την κουβεντα την εβαλα...
απο αυτες που εβαλα , ταιριαζουν με τον ενυσχητη που θα παρω σε βατ , τασεις ρευματα κτλ ?
Γι΄αυτό τους έφαγε το μαύρο φίδι...ασε που και οι αλληνες μαγαζατορες ειναι λιγο δυσκολοι...
Eκτός από άσχετος, για την ηλικία σου είσαι και αυθάδης.spiros69 είπε:Τι να σου πώ τώρα??Αφού εσύ τα ξέρεις όλα...Προτεινέ του και full stack για το υπνοδωμάτιο...
Εγώ έχω τον 6260 ΣΠΙΤΙ μου και παίζω μ αυτό μια χαρά...και στα live αυτό πέρνω..
http://www.thomann.de/gr/marshall_mhz112a_haze.htm
Τώρα εσύ πάρε τα Ohm σου τις αντιστάσεις σου και τα db σου και παίξε τον αμπελοφιλόσοφο σε άλλο πιτσιρίκο...Δεν περιγράφω άλλο :-X
Τry Harder....Γιατί από επιχειρήματα δεν σε κόβω..πάλι για ντεσιμπέλια για βάτια και χεντρούμια και κάνα βιντεάκι από κανά youtube που σου είπαν οι του noiz θα πείς πάλι...kpeyos είπε:Eκτός από άσχετος, για την ηλικία σου είσαι και αυθάδης.
Για τις Harley Benton,Framus κτλ.,δεν έχω ιδέα.Για τους Marshall αδυνατώ να πιστέψω οτί το κεντρικό της Bon Studio δεν θα χει τουλάχιστον τις περισσότερες καμπίνες στοκαρισμένες...(Εδώ εγώ που μένω στη...φτωχομάνα το υποκατάστημα της Bon,τις έχει στοκαρισμένες... ;D)aris 17561 είπε:Που να βρω να τις δοκιμάσω όλες αυτές ; ας πούμε την ΗΒ αποκλείεται να την βρω κάπου. Άντε την μάρσαλ κάπου θα την βρω... Τελικά η ΗΒ από άποψη βατ και ομ και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο ταιριάζει με τον bugera η θα γίνει καμία έκρηξη... Πάντως την 1936 θα την τσεκαρω...
Γιατί χαλάς τη διάθεσή σου...?Eκτός από άσχετος, για την ηλικία σου είσαι και αυθάδης.
Φίλτατε, έχω την συγκεκριμένη καμπίνα, και μάλιστα με την κεφαλή Bugera 333xl (120 Watt) Εϊχα κι εγώ την ίδια αμφιβολία, αλλά τελικά άσκοπα, αφού δεν είχα κανένα πρόβλημα.aris 17561 είπε:Εναι η ΗΒ η μια επιλογή που είναι και φθηνή και κατά πάσα πιθανότητα καλή επιλογή αλλά δεν ξέρω αν αντέχει τα 120 βατ του ενυσχητη
+1000000000Vaggelis_Revolted είπε:Φίλτατε, έχω την συγκεκριμένη καμπίνα, και μάλιστα με την κεφαλή Bugera 333xl (120 Watt) Εϊχα κι εγώ την ίδια αμφιβολία, αλλά τελικά άσκοπα, αφού δεν είχα κανένα πρόβλημα.
Κάνω πρόβες άφοβα σε σχετικά μεγάλες εντάσεις, ενώ ακόμα και στο Studio που τον είχα σχετικά δυνατά ποτέ δεν είχα πρόβλημα.
Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν πρόκειται να τον τσιτώσεις πάνω από τη μέση (και πολύ λέω) λόγω αφόρητης έντασης. Οπότε μην το σκέφτεσαι αν τελικά κάνεις την αγορά με παρόμοια χαρακτηριστικά.
(...απλά να σε καθησυχάσω! ;D)
Εμπέδωσε αυτό που σου είπε το παλικάρι...(ξέρει αυτό...spiros69 είπε:Άρη πάρε την benton γτ αγόρι μου τα 120w δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις ποτέ...ούτε σπίτι ούτε σε studio ούτε πουθενά...
kpeyos είπε:Aντιγράφω ένα post μου από άλλο thread γιατί βαριέμαι να ξαναγράφω τα ίδια
"... Παρόλα αυτά η ένταση δεν έχει ακριβώς με τα watt (του ενισχυτή). Xονδρικά, πρέπει να ανέβεις δέκα φορές σε ισχύ για να έχεις τη διπλάσια ένταση. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και ένας ενισχυτής 5 watt όπως ρωτάς μπορεί να είναι αρκετά δυνατός για το σπίτι, αν τον ανοίξεις τέρμα, μιας και έχει περίπου τη μισή ένταση ενός 50watt.
Πολύ μεγαλύτερη διαφορά στην ένταση, έχεις ανάλογα με τον τύπο του μεγαφώνου που θα χρησιμοποιήσεις. Πχ. Ένα κλασικό μοντέλο μπορεί να έχει sensitivity 97db, ενω αντίστοιχα κάποιο άλλο φτάνει τα 103db. Aυτή η διαφορά είναι αρκετή για να σε βγάλει ή να σε θάψει σε μια πρόβα. To ανθρώπινο αυτί αντιλάμβάνεται ως διπλασιασμό της έντασης τα 10db διαφορά, περίπου (διαφέρει με τη συχνότητα). Άρα μόνο με την αλλαγή μεγαφώνου έχεις ήδη 60% περισσότερη ένταση.
Τα watt του μεγαφώνου/νων και του ενισχυτή λοιπόν έχουν να κάνουν περισσότερο με το πώς ακούγονται παρά με το πόσο δυνατά ακούγονται."
- Συμπληρώνω: και η ποσότητα των μεγαφώνων δεν παίζει από μόνη της ρόλο, άσχετα αν η 4x12 μας φαίνεται πιο δυνατή επειδή την τρώμε μες τα αυτιά και έχει περισσότερο όγκο/μπάσσα.
Άρα:
Aν σκοπεύεις να ανοίγεις τον ενισχυτή(είπαμε βασικά χρήση σπιτιού εσύ εκεί) και θες αχρωμάτιστο ήχο πρέπει να πάς σε μεγάλα watt μεγαφώνων για να αντέχουν το ρεύμα με το οποίο θα τροφοδοτούνται όταν τον ανοίγεις πολύ και να μην σου αλλάζουν τον ήχο.
Όσον αφορά στο ότι δεν πρόκειται να ανοίξεις ποτέ τον ενισχυτή λόγω της έντασης, σου εγγυώμαι ότι αν τον βάλεις σε μια καμπίνα 8x12 με Jensen AlNiCo θα ακούγεσαι πιο χαμηλά από τους κάποιους 30άρηδες ενισχυτές της πιάτσας. Τα Vintage30 βέβαια είναι πολύ δυνατά μεγάφωνα (50% πιο δυνατά από τα Jensen) και όντως θα ακούγεσαι πολύ δυνατά. Aπό την άλλη είναι κινέζικα και φθηνά, δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για το πόσο αντέχουν. Μην κάνουμε το λάθος να τα συγκρίνουμε με κάποια παλιότερα, ιστορικά μεγάφωνα της Celestion που άντεχαν 2 φορές παραπάνω από όσο έγραφαν (όπως το Blue). Αλλά και να μην τα κάψεις στο 60%-70% της έντασης του ενισχυτή θα αρχίζουν να σου παραμορφώνουν τον ήχο.
Aπο κει και πέρα η το πόση ένταση χρειάζεσαι είναι και κάτι σχετικό. Εγώ π.χ πάιζω με έναν JCM800 50άρι, το οποίο αμφιβάλλω και αν είναι 5% πιο χαμηλό σε ένταση σαν ενισχυτής από το δικό σου(εδώ γελάνε). Γενικά χρησιμοποιώ attenuator και ρίχνω την ένταση. Όταν όμως θέλω να ηχογραφήσω σε studio και θέλω γκάζι βγάζω το attenuator και τον ανοίγω όσο γουστάρω(προφανώς η υπόλοιπη μπάντα είναι σε άλλο studio) μέχρι να πετύχω όλο τον ήχο του ενισχυτή, της καμπίνας, και των μεγαφώνων που θέλω. Μπορώ και το κάνω χωρίς να φοβάμαι αφού τα μεγάφωνα μου είναι 130 watt. Επίσης, γνωστό μέλος από εδώ κατάφερε να κάψει το 150 watt tonker που χρησιμοποιούσε σε iso cab με τον 100άρι τον Marshall στην τσίτα μέσα σε δευτερόλεπτα (15 αν θυμάμαι το soundclip).
Το να πάρεις έναν ενισχυτή 120 watt και να τον βάλεις σε μια καμπίνα 66 watt, όπως "ο κάτοχος" για τον έχεις μονίμως ανοιγμένο στο 1-2(ποιός του το είπε αυτό?Προφανώς δεν έχεις ιδέα απο BUGERA και την ένταση του όπως προείπα στο live παίζει 5 ώρες ανοικτός στο 4 και σκοτώνει) προσωπικά δεν το καταλαβαίνω, μάλλον επειδή είμαι youtubas και ξέρω φυσική β' γυμνασίου. Eιδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολύ πιο ποιοτικά μεγάφωνα που θα άντεχαν τον ενισχυτή του ξεκινάνε από τα 60 ευρώ περίπου στον thomann...
Επιμένω στο ότι καλύτερα να βρείς μια άδεια καμπινούλα 2x12 (και μεταχειρισμένη, γιατί όχι), και να βάλεις δυο μεγάφωνα της Eminence, τουλάχιστον 200 watt. Θα σου στιχοίσει όμως χονδρικά γύρω στα 350 ευρώ τουλάχιστον μπορεί και λίγο παραπάνω αν υπολογίσεις κάποια μεταφορικά. Αν είσαι τυχερός βέβαια και βρείς στις εδώ αγγελίες θα σου έρθει μία η άλλη η φάση. Εναλλακτικά αν δεν παίζουν φράγκα, παίρνεις την HB την χρησιμοποιείς συντηρητικά και όταν έχεις λεφτά αλλάζεις και κάνα μεγάφωνο και είσαι πάλι κομπλέ.Και καταλήγει ο φίλτατος kpeyos μετά από μια σελίδα θεωρίας φίλε Άρη σ αυτά που σου είπα εγώ κι άλλοι πόσοι φίλοι...ΠΑΡΕ ΤΗΝ BENTON