- Πόντοι
- 418
Τυχαία ανακάλυψη. Βάζεις τα τοπ20 άλμπουμς σου και σου έρχονται σε μια βδομάδα προτάσεις βάσει των προτιμήσεών σου.
Πάντως για μένα καλό θα είναι να αποφεύγονται αναφορές σε συλλογές. Ο Jimi έχει βγάλει 4 όλα κι όλα άλμπουμς όσο έζησε, όλα αλμπουμάρες. Αξίζει κανείς να έρθει σε επαφή με αυτά, και όχι να επισημαίνουμε καλές συλλογές - που δεν είναι καν προϊόντα των ίδιων των καλλιτεχνών καμιά φορά.studio54GR είπε:58) Jimi Hendrix – Greatest Hits
Must Have These...
Κι όμως οι περιπτώσεις που προτιμάς να πάρεις ένα Greatest Hits άπό μια αλμπουμάρα είναι καθαρά για πρακτικούς λόγους γιατί άμα πάρεις 4 Hendrix, 5 Gallagher, 6 Deep Purple, 5 Black Sabbath, 5 Iron Maiden πας αλλού.... (Φυσικά εγώ εχω δισκογραφίες από αυτούς αλλά εγώ έχω την δυνατότητα με συλλογή 6.000 LP).fusionakis είπε:Πάντως για μένα καλό θα είναι να αποφεύγονται αναφορές σε συλλογές. Ο Jimi έχει βγάλει 4 όλα κι όλα άλμπουμς όσο έζησε, όλα αλμπουμάρες. Αξίζει κανείς να έρθει σε επαφή με αυτά, και όχι να επισημαίνουμε καλές συλλογές - που δεν είναι καν προϊόντα των ίδιων των καλλιτεχνών καμιά φορά.
Εννοείται απλά χρησιμοποίησα το ποστ σου σαν αφορμή για να πω τα δικά μου (μια χαρά οι προτάσεις κατά τα άλλα), μιας και νομίζω ότι δεν εξυπηρετούν οι συλλογές το όλο νόημα του thread, ασχέτως αν μια συλλογή είναι τόσο καλά φτιαγμένη που μπορεί να είναι ταμάμ για εισαγωγή στο συνολικό έργο ενός καλλιτέχνη.
Υ.Γ.: Προσωπικά σκέφτομαι περίπου ανάλογα και στο κομμάτι των live albums. Δηλ. σίγουρα πολλοί από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες έχουν από ωραία μέχρι ιστορικές live performances των κομματιών τους, αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει να αναφερόμαστε πρωτίστως σε αυτές αντί των στούντιο δουλειών τους που προηγήθηκαν. Π.χ. όλοι οι φανς των Purple και γενικά οι hard-rockάδες προσκυνούν το "Made In Japan", και όντως είναι ένα άλμπουμ που φαίνεται η δύναμη της μπάντας στο λάιβ, και έχει και κάποιες πολύ δυνατές εκτελέσεις γνωστών κομματιών τους μέσα. Παρόλα αυτά, εάν κάποιος έρθει και μου ζητήσει προτάσεις για να πρωτοέρθει σε επαφή με τους Purple, εγώ θα πρέπει να του προτείνω να ακούσει πρώτα από όλα αυτό, ή τις στούντιο ηχογραφήσεις των κυριότερων δουλειών των Purple; Για μένα το 2ο, και αφού καταλάβω ότι αυτές τον κέρδισαν και έγινε φαν, με τη μία το "Made In Japan" είναι το επόμενο που σαν φαν καλό θα είναι να τσεκάρει.
Εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν περιπτώσεις όπου καλλιτέχνες εισάγουν καινούριο υλικό σε κάποια live κυκλοφορία τους (π.χ. Jimi Hendrix - Band Of Gypsys, Keith Jarrett - The Köln Concert), πράγμα που δίνει μια άλλη αίγλη στις συγκεκριμένες κυκλοφορίες.
άσχετα αν όντως είναι όπως τα λες σχετικά με το περιεχόμενο των albums δεν παύουν τα κομμάτια που αντιπροσωπεύουν κάθε δίσκο να αντικατοπτρίζουνtrolley είπε:Επειδή αναφερόμαστε στο ροκ ιδίωμα : Τα "άλμπουμ" όπως τα εννοούμε σήμερα, δεν υπήρχαν ως έννοια μέχρι το Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band των Beatles. Αυτό που αντιλαμβανόταν ο κόσμος ως νέο μουσικό υλικό, ήταν το σινγκλ, και οι "δίσκοι μακράς διαρκείας" ήταν (εκ' των πραγμάτων) συλλογές από υλικό που στην πλειοψηφία του είχε πρωτοεμφανιστεί ως σινγκλ.
Η χρυσή εποχή των άλμπουμς (η οποία - είμαι βέβαιος - θα εκπροσωπηθεί επάξια από τη λίστα που θα φέρει ο Καταράχτης) ήταν βραχεία, από το 70 έως το 90 (το πολύ). Ρομαντικοί σαν εμένα δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, αλλά ελάχιστοι πλέον συγκροτούν ενότητες τραγουδιών που να είναι υποχρεωτικό να παρουσιαστούν σε άλμπουμ.
Νομίζω το Pet Sounds αλλά και το Revolver (που προϋπήρξαν) είναι άλμπουμ και και όχι απλά μια απλή συλλογή κομματιών singles.trolley είπε:Επειδή αναφερόμαστε στο ροκ ιδίωμα : Τα "άλμπουμ" όπως τα εννοούμε σήμερα, δεν υπήρχαν ως έννοια μέχρι το Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band των Beatles. Αυτό που αντιλαμβανόταν ο κόσμος ως νέο μουσικό υλικό, ήταν το σινγκλ, και οι "δίσκοι μακράς διαρκείας" ήταν (εκ' των πραγμάτων) συλλογές από υλικό που στην πλειοψηφία του είχε πρωτοεμφανιστεί ως σινγκλ.
Βλέπω διαφορές ανάμεσα σε αυτά που αναφέρεις, αλλά έστω πως είναι έτσι, δεν αλλάζει ο πυρήνας του επιχειρήματός μου. Η λέξη άλμπουμ, αμφιβάλλω αν χρησιμοποιήθηκε ποτέ πριν από αυτά.Nestoras είπε:Νομίζω το Pet Sounds αλλά και το Revolver (που προϋπήρξαν) είναι άλμπουμ και και όχι απλά μια απλή συλλογή κομματιών singles.
Δεν αναφερομαστε στο Rock μονο, οι λιστες που εχουν ανεβει περιεχουν αρκετα ειδη, με την πρωτη λιστα του OP να αρχιζει με το "A Love Supreme" του Coltrane απ'το 1964. Στην Jazz_και οχι μονο_τα αλμπουμ αρχισαν να βγαινουν ηδη απο τη δεκαετια των 50s.trolley είπε:Επειδή αναφερόμαστε στο ροκ ιδίωμα : Τα "άλμπουμ" όπως τα εννοούμε σήμερα, δεν υπήρχαν ως έννοια μέχρι το Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band των Beatles.
Στο Rock η χρυση εποχη ηταν οντως τα 70s-90s, αλλα αυτο εγινε γιατι το Rock σαν ειδος τοτε αρχισε να δημιουργειται και να παιρνει διαστασεις. Ο ορος αλμπουμ/LP ομως ηταν ηδη γνωστος και αποτελουσε το standard της μουσικης βιομηχανιας ηδη απο τις αρχες των 50s οπως ειπαμε.Η χρυσή εποχή των άλμπουμς (η οποία - είμαι βέβαιος - θα εκπροσωπηθεί επάξια από τη λίστα που θα φέρει ο Καταράχτης) ήταν βραχεία, από το 70 έως το 90 (το πολύ). Ρομαντικοί σαν εμένα δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, αλλά ελάχιστοι πλέον συγκροτούν ενότητες τραγουδιών που να είναι υποχρεωτικό να παρουσιαστούν σε άλμπουμ.