1958-59 Flying V project (Ο δρόμος για την 335 σε 4 βήματα - βήμα 2)

Κάπου διάβασα για 6.5 στο heel 12 στη μέση και 9 στο headstock. Υποτίθεται θέλεις να πάει λίγο πιο βαθειά από το μέσο πάχος του μανικιού για να δουλεύει, οπότε τα κάνω και βαθύτερα αφού το μανίκι μου συνηθως πιάνει την ίντσα σε πάχος.

Αν θέλει ας μας διαφωτίσει και ο Φάνης.

Καμιά ιδέα για το knee rest? Με τι λες να το κολλήσω;;
Παρανόησις

Όσα είπα Για το ρούτερ δεν ισχύουν για το δικό σου που ειναι Bosch, ισχύουν για το αντίγραφό του που έχει το lidl

Έσκαψα κοντα στο 6.5/13/8 και πήρα δύο άχρηστα μπράτσα

ευτυχώς δεν είχα κολήσει ταστιέρα που την κολλάω ταστωμένη και τα μετέτρεψα σε one way πετώντας το tradional

Δεν έχω ιδέα τι πας να κάνεις με το knee rest.. 

Παρανόησις

Όσα είπα Για το ρούτερ δεν ισχύουν για το δικό σου που ειναι Bosch, ισχύουν για το αντίγραφό του που έχει το lidl

Έσκαψα κοντα στο 6.5/13/8 και πήρα δύο άχρηστα μπράτσα

ευτυχώς δεν είχα κολήσει ταστιέρα που την κολλάω ταστωμένη και τα μετέτρεψα σε one way πετώντας το tradional

Δεν έχω ιδέα τι πας να κάνεις με το knee rest.. 

το knee rest το είχαν οι 58άρες και καλά για να μαγκώνει στο πόδι και να παίζεις και καθιστος.

Είναι ένα κομμάτι λάστιχο . Θα την ψάξω πώς να το κολλήσω και θα σας πω.

Μισό λεπτό!!! Έτσι νόμιζα και εγώ! Στην Jazzmaster χάλασα δύο μπράτσα γιατί νόμιζα δε δούλευε. Μετά κόλλησα ταστιέρα και έκανα το νεκ προφίλ και δούλευε! ΔΕΝ μου λύγιζε με το μανίκι αδούλευτο. Κάνε το σε σκράπ με φτηνό ξύλο για δοκιμή αλλά τουλάχιστο σε εμένα έγινε ακριβώς έτσι: Με αδούλευτο το μανίκι ΔΕΝ λύγιζε. Όταν έκανα νεκ προφίλ δούλεψε κανονικά.

Το προφίλ το είχα κάνει,  δεν κουνιόταν καθόλου, έμπαινε η ροδέλα μέσα στο ξύλο!

ειχα βάλει μαόνι από πάνω για να καλύψω το rod, το έβγαλα έβαλα κελεμπέκι ποιό σκληρό λέω τα ίδια ακριβώς μετά καμμιά βδομάδα απραξίας τα πέταξα και έβαλα ετοιματζίδικα

Το προφίλ το είχα κάνει,  δεν κουνιόταν καθόλου, έμπαινε η ροδέλα μέσα στο ξύλο!

ειχα βάλει μαόνι από πάνω για να καλύψω το rod, το έβγαλα έβαλα κελεμπέκι ποιό σκληρό λέω τα ίδια ακριβώς μετά καμμιά βδομάδα απραξίας τα πέταξα και έβαλα ετοιματζίδικα

Και καλά έκανες εν τέλει!!!

Κρίμα θα το ψάξω λίγο ακόμα... ο hellfire άραγε τι έκανε στη Les Paul? 

Έλα Νίκο πως πας με τη Les Paul?

Παιδιά δεν έχω κάνει πρόοδο πάνω στο θέμα μπρατσο- truss rod.

Κάτι η ζέστη κάτι το θέμα που ανέφερε ο Νάσος με έχουν κολλήσει.

Είμαι πολύ κοντά όμως στο να βάλω double action TR, και να τιναξω τα vintage specs στον αέρα.?

Εδώ που έχεις φτάσει Θέλει λίγο προσοχή το πράγμα

χρειάζεται δοκιμή σε σκραπ πρώτα

don’t blow it away!

Πάντως όλες οι παλιότερες κατασκευές μου και σε μπράτσο από κελεμπέκι ήταν ΟΚ, είχαν όμως παραπάνω κλήση Θα ψάξω στα παλιά μου βιβλία..

Παιδιά δεν έχω κάνει πρόοδο πάνω στο θέμα μπρατσο- truss rod.

Κάτι η ζέστη κάτι το θέμα που ανέφερε ο Νάσος με έχουν κολλήσει.

Είμαι πολύ κοντά όμως στο να βάλω double action TR, και να τιναξω τα vintage specs στον αέρα.?
don t do it Phaedon!

έχω την εντύπωση ότι κολλώντας την ταστιέρα σταματάει να «ξεδιπλώνει» η φετα. 

επίσης, ίσως βάζοντας ca glue ή titebond στη ροδέλα μόνο στην επαφή της με το ξύλο να μετριάζεται λίγο το θέμα...

Νίκο βρήκες και συ βινταντζ σπεξ γι το καναλι; Ειναι 9-12-6;

Ναι Νάσο αν βρεις μετρήσεις σου παλιές πες μας τι και πώς!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Θα κοιτάξω σήμερα μετά τη δουλειά Αργύρη και θα σου στείλω.

Αν θυμάμαι καλά είναι ευθεία το αυλάκι με μικρότερο βάθος στο headstock και μεγαλύτερο στην μεριά του tenon.

Ναι! Το διάβασα και αυτό ότι μερικές δεν είχαν καν καμπύλη απλά ευθύ αυλάκι υπό γωνία!

Αν θέλεις πόσταρε εδώ να τα δούμε όλοι, σε ευχαριστούμε!

Επίσης να προσθέσω ότι ο Φάνης έκανε τραντίσιοναλ με το τελικό κομμάτι προς το χέντστοκ να μην είναι συνέχεια του αυλακιου αλλά μέρος του μανικιού οπότε δεν είχε πρόβλημα διπλώματος της φέτας στο σφίξιμο...

Θα κοιτάξω σήμερα μετά τη δουλειά Αργύρη και θα σου στείλω.

Αν θυμάμαι καλά είναι ευθεία το αυλάκι με μικρότερο βάθος στο headstock και μεγαλύτερο στην μεριά του tenon.
5/8 inch depth at tenon, 1/2 at nut!

Άραγε θέλει βαθειά για να κοντράρει καλά στο φετόνι. Οκ πάω να ξαναμετρήσω και να δγιορθώσω , χίλια θενκς!

Θελει προσοχη το straight TR. Μετρα και το παχος της ταστιερας, για να δεις πως θα ειναι το τελικο shape του μπρατσου.

Warped+Neck+Repair+-+Truss+Rod+Operation+-+Straight+Rod.png

Τα παλιά μου βιβλία λένε για μια διαφορά 6,35 χιλ στο μέγιστο βάθος Του TR και παρακάτω αναφέρει το βάθος του καναλιού στο μέγιστο να είναι 14 χιλ

είδωμεν

85A7E892-5281-48EA-BB8E-813607991E48.jpeg

F7531C41-5E39-496F-A7CC-AC41467EE141.jpeg

Και παρακάτω μια φωτό από το βιβλίο του Benedetto για archtop guitar όπου βλέπουμε το σχεδόν επίπεδο truss rod με την ελάχιστη κλίση που συμφωνεί με το Gibson traditional

δεν μπορεί ο Benedetto να κάνει λάθος ..

026FFEF4-6991-40CA-8BE9-D839DAD7CC94.jpeg

Υπάρχουν διάφορα σχέδια και τεχνικές. Προσωπικά θεωρώ πιο ασφαλές το curved. Το curved δεν χρειάζεται βάθος στις άκρες του. Όσο υπαγορεύει ο τύπος του anchor. 

Το straight, επίσης για να λειτουργήσει, πρέπει να είναι βυθισμένο κάτω από το κέντρο πχ σε ενα μανίκι 25mm με ταστιερα 6mm, το βάθος σκαψίματος πρεπει να ειναι πάνω απο 10mm. Όσο πιο χαμηλά τόσο πιο εύκολα αρπάζει λογικά. Η λογική του βασίζεται στο ότι θα υποχωρήσει η "αδύναμη" πλευρά, δηλ. η κάτω για να έχουμε έτσι backbow. Νομίζω σε ακουστικές, η Gibson έβαζε το rod πιο βαθειά στο heel για αυτόν ακριβώς το λόγο. Προσωπικά ευθύ truss rod θα εμπιστευόμουν μόνο αν ήταν τύπου PRS, δηλ. με anchor point 2-δρόμων και το heel λίγο πιο βαθειά. Ακόμη περισσότερο ασφαλές νιώθω το bent rod φυτεμένο ρηχά. Το πιο σίγουρο είναι φυσικά το διπλό, δοκιμασμένο και "ευκολοφόρετο" αλλά έχω την αίσθηση ότι κάπως επηρεάζει αρνητικά το resonant freq του όλου συστήματος γι' αυτό και παλεύω με single rods. Συν ότι έχω λόξα με το βάρος.

Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες!

Οι τωρινές διαστάσεις είναι 12 χιλ στο nut 17 στη μέση και 14 στο heel. Νομίζω θα είναι ΟΚ αν το μανίκι έχει πάχος 25 χιλιοστά.

Θα ποστάρω όταν βάλω το φιλέτο!

24 nut 26 στο 12ο μπαμπάτσικο που λέμε
Τώρα ξενέρωσα την ζωή μου..

Κολλημένος λεσπολάς κάργα βίτατζ σπεξ κτλ δοκίμαζε μπασάκι που έχω φτιάξει με 22mm nut και μου την είπε ότι είναι πολύ χοντρό και γιαυτό είναι άβολο..οκ,θα μπορούσε να ήταν χειρότερα..να έφταιγε το μπλε χρώμα πχ

Τώρα ξενέρωσα την ζωή μου..

Κολλημένος λεσπολάς κάργα βίτατζ σπεξ κτλ δοκίμαζε μπασάκι που έχω φτιάξει με 22mm nut και μου την είπε ότι είναι πολύ χοντρό και γιαυτό είναι άβολο..οκ,θα μπορούσε να ήταν χειρότερα..να έφταιγε το μπλε χρώμα πχ
άβυσσος η ψυχή των κιθαριστώνε! Εμένα μ αρέσει το παχύ μπράτσο, έχει άλλους που το απεχθάνονται... όπως λες μπορεί μα του έφταιγε το χρώμα... άλλωστε το φχέστα ρεντ έχει πάντα καλύτερο ήχο!!

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back