Αυτό δεν οφείλεται στο ότι μελετούν μουσικές άλλων αλλά στο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, δεν έχει την υπομονή, την πειθαρχία, τη φιλοδοξία και την εγγενή ικανότητα (ταλέντο/φαντασία/δημιουργικότητα/πες το όπως θες) να γίνουν καλύτεροι από το μέσο όρο στο αντικείμενό τους.
Οφειλεται σε αυτά που γράφεις, αλλά επίσης οφείλεται σε αυτό που εγώ ονομάζω "σύνδρομο κατ' επίφασην επιτευγμάτων". Τι είναι αυτό;
Είναι η φάση που ενώ κάνεις κάτι όχι-και-τόσο-σπουδαίο, κανείς δε σου λέει ότι "φίλε, αυτό που κάνεις δεν είναι και τόσο σπουδαίο", οπότε ο νους σου βολικά κλειδώνει στο ότι "εντάξει, κάτι κάναμε και σήμερα" το οποίο "σήμερα" κρατάει τελικά 30 χρόνια.
Είναι σαν τις στρατιωτικές ασκήσεις που βλέπουμε να ανακοινώνονται στην τηλεόραση, οι οποίες πάντα (μα, πάντα) πηγαίνουν εξαιρετικά, με ένα σημαντικό μειονέκτημα... ότι λείπει ο εχθρός, υπό την παρουσία του οποίου θα υπήρχε ξεμπρόστιασμα των όποιων αδυναμιών των μονάδων που συμμετέχουν.
Θέλει ο άλλος να προσπαθεί έξι μήνες να "βγάλει ένα σόλο"; Ωραία, ας το κάνει. Στο τέλος του εξαμήνου θα είναι καλύτερος μουσικός ή θα είναι πιο έτοιμος να γράψει κάτι δικό του;... 99,9% φορές... όχι, δεν θα είναι. Αν στο ίδιο χρονικό διάστημα προσπαθούσε να γράψει ένα σόλο δικό του (ναι, για το Comfortably Numb), εκεί θα μάθαινε κάτι για τον εαυτό του, το οποίο θα τον γλύτωνε από πολύύύύ ταλαιπωρία στο μέλλον. Ή θα τα κατάφερνε, οπότε μπράβο του.
Θα έφθανα μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξω ότι το σύνδρομο των κατ' επίφασην επιτευγμάτων καταστρέφει μερικά από αυτά που γράφεις, την αντίληψη ύπαρξης κινήτρου ειδικά, κάθε αίσθηση στόχευσης, στο τέλος ο άλλος νομίζει ότι η μουσική υπάρχει στη ζωή του για να του λένε μπράβο οι φίλοι του ή για να αγοράζει τελέ (άντε να βοηθήσω και εγώ στον ιερό αγώνα).