Μου είναι δύσκολο να ακολουθήσω γιατί σε ότι γράφω επιλέγεις την αρνητική του σημασία. Όπως π.χ. το "επισκέπτης" που καταλαβαίνεις ως μομφή, ενώ προσπαθώ να πω πως ο webmaster - οικοδεσπότης έχει πιο ειδική άποψη με περισσότερα δεδομένα στο θέμα για να κρίνει τα της σελίδας.
Ως προς το ομφαλοσκόπηση, έχεις δίκιο δίνει άλλο νόημα, αλλά δεν βρήκα κάτι ανάλογο με το inside looking out. Ο κόσμος δεν κινείται γύρω σου ενω εσύ μένεις σταθερός. Επηρεαζόμαστε όλοι απο το τι συμβαίνει γύρω μας τεχνολογικά και κοινωνικά και αν είχες συμμετάσχει (κάτι που δεν σε αφορά άμεσα βέβαια) στην παγκόσμια κουβέντα για την εξέλιξη της ιντερνετικής παρουσίας μας τα τελευταία 15 χρόνια, ίσως να καταλάβαινες πως το καφενείο δεν είναι δημιούργημα του Noiz αλλά παγκόσμιο φαινόμενο.
Απο σελίδες ανταλλαγής απόψεων με σεντόνια ξεκινήσαμε, προσπαθώντας να τηρήσουμε όσο γίνεται, σοβαρό περιβάλλον με τεκμηριωμένες απόψεις και καταλήξαμε σε μια φωτογραφία (instagram), 280 χαρακτήρες (Twitter), ενός λεπτού βίντεο (tik tok) και lol, μ, μνμ, και άλλες άγνωστες λέξεις που εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο μας. Το γεγονός πως το Noiz συνεχίζει να υπάρχει σαν φόρουμ με τις αναπόφευκτες αδυναμίες τους, λέει πως κάτι σωστό έκανε παρ' όλα αυτά.
Εσύ όμως βλέπεις τον αφαλό σου (γιατί παραβλέπεις τι γίνεται γύρω σου) και έχεις άποψη για το Noiz και πιο ειδικά, εμένα προσωπικά.
Καλά κάνεις παιδάκι μου. Live and let live.
ΥΓ Σόρι στους υπόλοιπους που χαλάω το πνεύμα?...
Φαντάζομαι ότι αν τώρα παρεξηγηθώ θα συμβαίνει επειδή δεν κατάλαβα το νόημα του "βλέπεις τον αφαλό σου"...
Δεν είμαι όμως εγώ αυτός που βλέπει τον αφαλό του. Επέλεξες να μου χρεώσεις κάποιου είδους ψυχοσύνθεση με το "beef" κουοτάροντας ένα πόστ μου που γράφτηκε πριν 15 χρόνια, το οποίο δεδομένου του χρόνου που έχει παρέλθει θα μπορούσε να είναι και μια μπαρούφα στο σήμερα και να έχω κάθε δικαίωμα να έχω βελτιωθεί ή αλλάξει γνώμη από τότε. Hell, ακόμη και ποινικό αδίκημα να είχα κάνει από τότε, θα είχε παραγραφεί. Το ποιος έχει κρατημένα μπιφτέκια για τη σχάρα λοιπόν, είναι πασιφανές.
Παρόλα αυτά τί είχα πει σε αυτό το πόστ; Το ότι αν συνέχιζε έτσι το νόιζ, δηλαδή με χλεύη και τρολάρισμα προς όλους τους νιούμπηδες από αυτούς που πρέπει να τους προστατεύουν και με τα "το 'παμε - τράβα ψαξ' το", θα καταντήσει ένα κλειστό club, αποτελούμενο από ελάχιστους ανθρώπους που δεν έχουν να συζητήσουν και πολλά. Δικαιώθηκα;
100%!
Απο 'κει και πέρα...επιλέγεις να αναφέρεις και να συγκρίνεις sites που δεν έχουν καμία σχέση με το noiz. Η δύναμη ενός Ελληνικού ιστότοπου μουσικής τεχνολογίας τόσο παλιού όσο το noiz, ήταν φυσικά το timing και η
διαφοροποίησή του απ' οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε στιγμή πρέπει το προϊόν σου να διατηρεί κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια αγορά. Διαδικτυακά καφενεία υπάρχουν άπειρα, το να φτιάξεις άλλο ένα απλά απεμπολεί το δυνατό σου χαρτί και τελικά σε βάζει σε μια κόντρα με τα μεγαθήρια των social, την οποία είσαι καταδικασμένος να χάσεις.
Αυτό το είχα επισημάνει σε ένα άλλο νήμα, πριν καμιά 10ετία, όταν τελικά αποσύρθηκα από ένα περιβάλλον στο οποίο είχαν καταλήξει να κυριαρχούν αντί για τη μουσική, τοξικές πολιτικές διενέξεις (που κανονικά δεν επιτρέπονται σε κανένα σοβαρό φόρουμ). Είχα πει τότε, γιατί να μπω σε ένα φόρουμ μουσικής τεχνολογίας να τσακωθώ για τα πολιτικά με πέντε αγνώστους, όταν υπάρχει ολόκληρο twitter πχ, που μου επιτρέπει να τσακωθώ με εκατοντάδες ή και χιλιάδες αγνώστους...?
Αν συγκρίνεις όμως το noiz με αντίστοιχα μεγάλα fora του εξωτερικού που επίσης επιβιώνουν ακόμη, και με τις αγγελίες τους και με τα πάντα (gearspace, the gear page, talkbass, drummerworld...), θα διαπιστώσεις ότι κράτησαν τον χαρακτήρα τους και υπάρχουν γιατί ακόμη μπορούν και συζητάν τα ίδια πράγματα ανανεώνοντας όμως το pool των μελών τους. Βλέπεις εκεί δεν θα τολμήσει να σε κράξει κανένας εξυπνάκιας πάλιουρας όταν έχεις μια απορία. Εδώ, και στην Ελλάδα πλέον, υπάρχουν ομάδες μουσικής τεχνολογίας στο fb που ιδρύθηκαν πριν 2 χρόνια και πλέον νομίζω έχουν περισσότερα ενεργά μέλη απ' ότι το noiz. Άρα λοιπόν δεν είναι ότι δεν υπάρχει κοινό. Κι εκεί σεντόνια γράφουν. Απλά το noiz έχασε την ευκαιρία και το momentum που είχε πριν 25 χρόνια, να γίνει η μεγάλη μητέρα κάθε τί μουσικού στην Ελλάδα, και αποκτώντας μια μάλλον αρνητική φήμη στο εδώ κοινό των γύρω απ' τη μουσική (που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω), παγιώθηκε τελικά σε αυτό που είναι σήμερα.
Τέλος, επιχειρείς να ξεπεράσεις τους σκοπέλους όλων αυτών των παρατηρήσεων με ένα ad hominem: Μου γράφεις δε σε αφορούσε ποτέ (επαγγελματικά εννοείς μάλλον), άρα δε συμμετείχες, άρα κοιτάς τον αφαλό σου (άρα η άποψη σου έχει μικρή αξία). Αν και τα ad hominem επιχειρήματα από μόνα τους συνήθως φανερώνουν ένδεια σοβαρότερων, θα ήθελα να απαντήσω και για...τον αφαλό μου:
Είμαι εν ενεργεία manager σε πολυεθνική τα τελευταία 15 χρόνια, κάτοχος MSc στο Marine Engineering Management το οποίο πάνω κάτω αφορά
διοίκηση επιχειρήσεων ναυτιλιακής τεχνολογίας. Αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία μου στο Νoiz από το 2003 και με την αντίστοιχη μακρόχρονη εμπειρία μου σε fora του εξωτερικού αντιστοίχως εξειδικευμένα αλλά και πιο "καφενειακά" νομίζω μου δίνει, αν μη τι άλλο, μια ικανότητα κρίσης που ξεπερνά τον πανέμορφο και συνεχώς επεκτεινόμενο αφαλό μου.
Ευχαριστώ για την υπομονή. Θα προτιμούσα να σταματήσει εδώ αυτή η αντιπαράθεση γιατί κι εγώ αισθάνομαι άσχημα με όλο αυτό.