Το attenuator χαλαει τον ηχο ?

Για να ξεκαθαρισω την θεση μου λιγο... Μια χαρα παιζει οενισχυτης μετα το 0.5... Μεχρι το 0.5 απλα κλεινει το κυκλωμα... δεν ξερω πως να το πω . Ομως ο ηχος κλεινει... Γινεται θολος κτλ... Μετα το 0.5 αναπνεει κανονικα και παιζει οπως πρεπει... Δεν χρειαζομαι ατεν , οπου να μου κανει απο το βολιουμ απο το 5 στο 0.5... Αλλα απο το 1-1,5 που παιζει μια χαρα σε ενταση χαμηλη ωστε να μην ακουγεται διπλα...

Ισως κρατησω και τον fireball ... Μου αρεσει κι αυτος... Παντως αναφορικα με τις τελικες δεν ακουω καμια διαφορα αν απο το 1 το βαλω το βλιουμ στο 2,5...

Πάντως έχει γούστο αυτή η κατάσταση, ο νεαρός κιθαρίστας να επιλεγει ισχυρότερο και ακριβώτερο ενισχυτή, κάνοντας θυσίες μέχρι να μαζέψει τα χρήματα, και λίγο καιρό αργότερα να αναγκάζεται να δώσει άλλα ~200-300Ε για ένα attenuator, όταν με τον μικρώτερο ενισχυτή που εξέτασε ως επιλογή αλλά απέρριψε, θα έκανε μια χαρά δουλειά...

Έχει, επίσης, γίνει πια καθεστώς αυτή η αντίληψη πως αν δεν τελικιάσεις τον λαμπάτο, δεν τον αξιοποιείς...

gdevelek είπε:
Πάντως έχει γούστο αυτή η κατάσταση, ο νεαρός κιθαρίστας να επιλεγει ισχυρότερο και ακριβώτερο ενισχυτή, κάνοντας θυσίες μέχρι να μαζέψει τα χρήματα, και λίγο καιρό αργότερα να αναγκάζεται να δώσει άλλα ~200-300Ε για ένα attenuator, όταν με τον μικρώτερο ενισχυτή που εξέτασε ως επιλογή αλλά απέρριψε, θα έκανε μια χαρά δουλειά...

Έχει, επίσης, γίνει πια καθεστώς αυτή η αντίληψη πως αν δεν τελικιάσεις τον λαμπάτο, δεν τον αξιοποιείς...
Πες μας σε ποιο ενισχυτη αναφερεσαι...

Προφανώς δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένο μοντέλο αλλά σε τάξη μεγέθους ισχύος.

Κατά περίπτωση (και χρήση), ένας λαμπάτος από 1 ως 15 βατ.

gdevelek είπε:

Δυστυχώς μέχρι πρόσφατα, οι ενισχυτές με λίγα βατ, δεν είχαν καμία σχέση με τον μαγευτικό κόσμο του hight gain  ;D

Ευτυχώς, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, με κάμποσους μικρούς γκαζιάρηδες στην αγορά (βέβαια έχουν συνήθως περιορισμένες δυνατότητες, αν κάποιος θέλει κάτι πιο εξεζητημένο.)

gdevelek είπε:

Πες μου ενα 15αρη που μπορει να σου δινει το headroom και τη διαυγεια ενος μεγαλυτερων βαττ ενισχυτη και τον παιρνω αυριο...

Να θυσιασει τη ποιοτητα του ηχου για καποιες ωρες της ημερας????? που σε αυτες αλλωστε αναφερεται απο την αρχη ο Αρης χωρις να εχει απαντησει καποιος...

Εγω δε θα το εκανα με τη καμια...

Γιατι γενικοτητες ειναι πανευκολο να λεμε...

Ο ανθρωπος οπως και πολλοι αλλοι ψαχνουν ενα συγκεκριμενο πραγμα,ενισχυτη με "ουμπαλα"...ενισχυτες με el84 και 6v6 δε στο δινουν...

Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ νεαρός κιθαρίστας. Βασικα προκαλώ τους φίλους από εδώ να πάρουν το μικρό λαμπατο τους έως 15 βατ να τους βάλουμε δίπλα δίπλα στις ίδιες εντάσεις να δούμε τελικά ο μύθος θα καταριφθει ;  αλλά για να το θέσω κι αλλιώς. Εδώ τώρα άνοιξα ένα ποστ για να κατακρίνουμε τις επιλογές του νεαρού κιθαρίστα η για να προτείνουμε ατεν ; θεωρώ ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του . Πάμε λίγο παρακάτω τώρα αν θέλετε... Επίσης θα με ενδιέφερε κι εμένα πολύ να ακούσω τελικά ποιος είναι αυτός ο μικρός λαμπατος που βγάζει το γκάζι και το χεντρουμ του 6505 + ; γιατί εμένα αυτό μου αρέσει. Καρφί... Όχι πεταλία , ικιου και τα σχετικά... Και επίσης δεν θέλω να κάνω την δουλειά μου... Αλλά να ακούω το μέγιστο δυνατό...

theoctapus είπε:
Δυστυχώς μέχρι πρόσφατα, οι ενισχυτές με λίγα βατ, δεν είχαν καμία σχέση με τον μαγευτικό κόσμο του hight gain  ;D
Στο χώρο που κινείσαι, το ξέρεις το θέμα αυτό καλύτερα.

Από την άλλη, πιστεύω πως δεν πρόκειται για πρόβλημα που δεν λύνεται με το κατάλληλο πετάλι και καμπίνα...

Τώρα, αν κάποιος το 'χει κάνει τάμα να παίρνει το hight gain του καρφί στον ενισχυτή καθότι απετάξατο κάθε είδους δαιμονοπεταλακίου...  ::) όσοι πουλάνε attenuators δεν θα γίνουν και κλέφτες...

Τα watt έχουν να κάνουν κυρίως με την χροιά ενός ενισχυτή και την αποκρισή του και πολύ λιγότερο με την ένταση. Έχει συζητηθεί χιλιάδες φορές στο παρελθόν αλλά ακόμη και τώρα δεν βλέπω να έχει γίνει κατανοητό ότι πρέπει να δεκαπλασιάσει κανείς την ισχύ για να διπλασιάσει την ένταση ενός ενισχυτή πράγμα που σημαίνει ότι ένας 100άρης είναι μόνο 2db πιο δυνατός από έναν 50άρη ή αλλιώς 20% περίπου αλλά ακούγεται τελείως διαφορετικά λόγω χροιάς.

Επίσης αυτά τα 2db που κερδίζεις από τα περισσότερα watt μπορείς να τα ισοσκελίσεις έχοντας μια καμπίνα με λιγότερο efficient μεγάφωνα. Για παράδειγμα ένα Vintage 30 είναι 3db ή 30% πιο δυνατό από ένα G12M. Άρα για να το καταλάβετε καλύτερα αν κάποιος αλλάξει εναν ενισχυτή 50 watt με έναν ενισχυτή 100 watt και ταυτόχρονα αλλάξει μεγάφωνα από Vintage 30 σε Greenbacks θα έχει συνολικά χάσει 10% σε ένταση!

Με γνώμονα τα άνωθι, καλό φυσικά είναι να διαλέγουμε ενισχυτή βάσει χροιάς. Είναι φυσικό κάποιος που παίζει metal να θέλει έναν ογκώδη 100άρη με τέσσερις 6L6 ή 4 6550 ή ακόμη και 4 KT88 ένας κλασικοροκάς μπορεί να βολεύεται και με δυο EL34 ή δυο 6L6 ή τέσσερις EL84 ή τέσσερις 6V6 ενώ για αυτούς που θα παίξουν soft rock ή blues η country μπορεί να έχουν ενδιαφέρον και ενισχυτές με δύο EL84 ή δύο 6V6.

Όπως και να το κάνουμε και παρόλες τις προσπάθεις να γίνει η ανάγκη φιλοτιμία ό Blues Jr δεν είναι ούτε θα γίνει ποτέ metal ενισχυτής, όπως επίσης δεν γουστάρουμε να παίζουμε όλοι με gain αποκλειστικά από τα πετάλια.

Τα attenuator είναι μια πολύ καλή λύση και εγώ με το MotherLoad δεν έχω κανένα πρόβλημα να παίζω με όλους μου τους ενισχυτές σε εντάσεις πολυκατοικίας. Αν έπαιζα αποκλειστικά και μόνο στην πολυκατοικία μου σίγουρα μπορεί κι εγώ να διάλεγα ένα AxeFX αλλά όσο παίζω σε μπάντες-ηχογραφώ-παίζω live κ.λ.π, δεν πρόκειται να πουλησω τον JCM800.

gdevelek είπε:
Στο χώρο που κινείσαι, το ξέρεις το θέμα αυτό καλύτερα.

Από την άλλη, πιστεύω πως δεν πρόκειται για πρόβλημα που δεν λύνεται με το κατάλληλο πετάλι και καμπίνα...

Τώρα, αν κάποιος το 'χει κάνει τάμα να παίρνει το hight gain του καρφί στον ενισχυτή καθότι απετάξατο κάθε είδους δαιμονοπεταλακίου...  ::) όσοι πουλάνε attenuators δεν θα γίνουν και κλέφτες...
Πες μου και παλι εναν ενισχυτη με 1-15 βαττ που με τη χρηση μπουστερ να σου δινει οτι περιγραφει ο kpeyos...

Oσο ακριβο θελεις...

Μη γινουν και κλεφτες αυτοι που πουλανε πεταλακια...

Και στο λεω γιατι ενας φιλος πηρε το wampler slortion και στα 5 βαττ ακουγεται πιο μικρο και απο το metalzone...

blackie είπε:
Πες μου ενα 15αρη που μπορει να σου δινει το headroom και τη διαυγεια ενος μεγαλυτερων βαττ ενισχυτη και τον παιρνω αυριο...
Θες να μου πείς ότι το headroom είναι κάτι που το "ακούει" o high-gain bedroom player ή ότι οι ενισχυτές χαμηλότερων βατ δεν έχουν διαύγεια;  ::)

Παραδείγματα

Krank Rev Jr. Standard 20W Head, Krank Rev Jr. Pro 20W, Krank Krankenstein Jr. 20W, Orange Dark Terror Head, Egnater Tweaker 15 Head (oμολογουμένως θέλει ψηλά το gain για να μπιστάει  ;D ), Hughes&Kettner Tubemeister 18 Head, Orange Jim Root Terror Amp, Mesa Boogie Mini Rectifier Twenty-Five Top και κάτι μου λέει ότι θα δούμε κι άλλους στο άμεσο μέλλον.

Βέβαια όλοι οι προηγούμενοι ενισχυτές έχουν τα ελλατώματά τους, αλλά όπως είπα, τώρα ξεκινάει το trend.

Η επιλογή metal ενισχυτή βάσει των τελικών λυχνιών, αν πρόκειται για home use, μου φαίνεται κάπως τραβηγμένη. Ο προενισχυτικός χαρακτήρας είναι αυτός που κατά 90% καθορίζει τον ήχο.

Όσον αφορά τα πετάλια, κι εγω δεν τα προτιμώ για τον απλό λόγο ότι αφού θα πάρω που θα πάρω ενισχυτή, γιατί να μην πάρω έναν που από μόνος του θα κάνει αυτό που θέλω; Βέβαια, αυτό είναι προσωπική οπτική.

Και στο λεω γιατι ενας φιλος πηρε το wampler slortion και στα 5 βαττ ακουγεται πιο μικρο και απο το metalzone...
Όταν το μεγάφωνο κουνάει μπόλικο αέρα, όλοι γουστάρουμε. I'm just saying.

theoctapus είπε:
αφού θα πάρω που θα πάρω ενισχυτή, γιατί να μην πάρω έναν που από μόνος του θα κάνει αυτό που θέλω;
Ωραία αλλά αν για να γίνει αυτό πρέπει να τον τελικιάσεις, και μετά χρειάζεσαι attenuator?

Ενώ με κατάλληλο πετάλι παίρνεις τον ήχο που θέλεις σε ποικιλία εντάσεων... Και χάρη στο πετάλι έχεις τον ήχο σου διαθέσιμο και σε άλλους ενισχυτές με μικρή διαφοροποίηση, διαφορετικά ο ήχος σου έχει βάρος 20+ κιλά...

gdevelek είπε:
Ωραία αλλά αν για να γίνει αυτό πρέπει να τον τελικιάσεις, και μετά χρειάζεσαι attenuator?
Δεν είπα ότι είναι η καλύτερη λύση αντικειμενικά, είπα ότι είναι η λύση που προτιμώ. Άσε που ΔΕΝ χρειάζεται τελίκιασμα, η ψευδαίσθηση που προκαλεί το louder is better είναι που μας βάζει σε μπελάδες. Αν κάποιος έχει πέσει θύμα αυτής της ψευδαίσθησης, ότι ενισχυτή και να πάρει πάλι attenuator θα χρειάζεται (και κάτι μου λέει ότι και τότε πάλι θα γκρινιάζει).

Και κάτι ακόμα, αν κάποιος κοιμάται στο δίπλα δωμάτιο, ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙΣ. Για να μην ξυπνήσει ο άλλος η μόνη λύση είναι να ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝ ΗΧΟ.

Τους περισσότερους από τους μικρούς λαμπατους που προαναφέρθηκαν τους δοκιμάσαμε μαζί με τον μπλακι και κανένας δεν έδωσε αυτό που είχαμε στο αυτί μας. Βέβαια είχαμε στο αντίπαλο δέος τον 6262 του μπλακι. Οπότε η διαφορά πάντα ήταν μεγάλη καθώς ο μπουγκερα είναι κορυφή. Γι αυτό είμαστε ανώμαλοι ; επειδή μας αρέσουν οι κλασικοί μεγάλοι λαμπατοι και θα πρέπει να το χάσουμε αυτό για να μην αναγκαστούμε να αγοράσουμε ένα ατεν. Για αυτές τις 2 ώρες που κοιμάται κάποιος δίπλα ; δεν πειράζει ας είμαστε λοιπόν...

aris 17561 είπε:
Γι αυτό είμαστε ανώμαλοι ;
Τι;;;  :o

Χαλάρωσε, δεν σε είπε κανείς ανώμαλο. Κουβεντιάζουμε, και τίποτε περισσότερο.

aris 17561 είπε:
Τους περισσότερους από τους μικρούς λαμπατους που προαναφέρθηκαν τους δοκιμάσαμε μαζί με τον μπλακι και κανένας δεν έδωσε αυτό που είχαμε στο αυτί μας.
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί; Γιατί δεν είχαν αρκετά βατ, γιατί είχαν άλλες τελικές ή γιατί δεν σας άρεσε ο ήχος που η προενίσχυση παρήγαγε; Λογικά, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, στα ίδια επίπεδα έντασης θα παίξατε όλους τους ενισχυτές, αν βέβαια θέλατε να κάνετε δίκαιη σύγκριση.

Και for the record, παίζω "χειρότερες" καφρίλες απ' ότι παίζεις Άρη. Στο λέω για να μην νομίζεις ότι δεν έχω high-gain ανάγκες  ;)

Γι αυτό είμαστε ανώμαλοι ;
Μην σε νοιάζει και όλοι ανώμαλοι είμαστε. Δεν βλέπεις για τι πράγματα συζητάμε;  ;D

Oι μικροι ενισχυτες(κατω των 30Βαττ) ειναι μια ηλιθια μοδα που χρησιμοποιουν οι εταιριες για να πουλανε στο αδαη μεσο κιθαριστα "τουμπ φιλ" με αρπαγμα σε μικρε εντασεις(χωρις να αναφερον βεβαια οτι το αρπαγμα τηε EL84 δεν εχει καμια σχεση με το αρπαγμα των μεγαλων).Βεβαια κοστιζουν ελαχιστα στους κατασκευαστες και τους πουλανε πανακριβα(ποσο κανει ο ΜΕΣΑ ο 25αρης?????? μη μιλησω για τους καινουργιους μαρσαλ...)

Αλλωστε οι μοντερνοι ενισχυτες χρησιμοποιουν τις προενισχυτικες λαμπες για το γκαζι οπως ειπε και ο οκταπους...ωστοσο για να δουλεψει το EQ χρειαζεται μια α ενταση...

theoctapus είπε:
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί; Γιατί δεν είχαν αρκετά βατ, γιατί είχαν άλλες τελικές ή γιατί δεν σας άρεσε ο ήχος που η προενίσχυση παρήγαγε; Λογικά, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, στα ίδια επίπεδα έντασης θα παίξατε όλους τους ενισχυτές, αν βέβαια θέλατε να κάνετε δίκαιη σύγκριση.
Θα σου πω για τα δικα μου αυτια...

Ολοι σχεδον οι ενισχυτες που προανεφερες εχουν EL84...

επειδη λοιπον λογω λιγων βαττ οι τελικες δουλευουν αρκετα σε αυτους,"παιρνουν" ενα χαρακτηρα απο τις τελικες...που για τα δικα μου αυτια δεν εχουν καθολου μα καθολου διαυγεια...παρα παρα πολλα πριμα και φιζαρισμα...

Η ενταση ηταν κυριως αυτη που επιθυμουσε ο αρης και οχι εγω...

blackie είπε:
(χωρις να αναφερον βεβαια οτι το αρπαγμα τηε EL84 δεν εχει καμια σχεση με το αρπαγμα των μεγαλων).
Who gives a fuck για το άρπαγμα των τελικών. Για high-gain μιλάμε όχι για blues.

(ποσο κανει ο ΜΕΣΑ ο 25αρης?????? μη μιλησω για τους καινουργιους μαρσαλ...)
Όντως εκεί το παραχέσαν.

ωστοσο για να δουλεψει το EQ χρειαζεται μια α ενταση...
Ποιός το λέει αυτό; Μπορεί να είμαι κουλάδι (που είμαι), μπορεί να είμαι κουφάλογο (που είμαι), μπορεί να είμαι άσχετος (που είμαι, τώρα που το σκέφτομαι αγνοήστε όλα τα σχόλιά μου, το γυρνάω στο πλέξιμο  ;D ), αλλά ποτέ δεν βρέθηκα στην ανάγκη να ανεβάσω το volume για να "δουλέψει" το EQ.

Ολοι σχεδον οι ενισχυτες που προανεφερες εχουν EL84...

επειδη λοιπον λογω λιγων βαττ οι τελικες δουλευουν αρκετα σε αυτους,"παιρνουν" ενα χαρακτηρα απο τις τελικες...
Αμφισβητήσιμο αυτό αδερφέ.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back