new product Ολόκληρη η μουσική που έγραψα για ένα video game

Νέα προϊόντα
Αλέξανδρος Ραπτάκης

Alex Raptakis

"Εις πείσμα όλων"
Λύσεις
1
Πόντοι
993
Καλησπέρα σε όλους. Έχω πολύ καιρό να εμφανιστώ λόγω δουλειάς και μεγάλης έλλειψης προσωπικού χρόνου, αν και προσπαθώ να μπαίνω για να διαβάζω έστω τα νέα σας.

Καταρχάς να πω ότι επιλέγω να δημιουργήσω νήμα εδώ αντί να ποστάρω στην κατηγορία "Μουσική" γιατί (1), μιλάμε για 28 κομμάτια, και (2), προτιμώ να γίνει μια συζήτηση με απόψεις για το όλο concept του project, όπως κάναμε στο παλιό Noiz.

Πριν από λίγες μέρες "κυκλοφόρησα" (επίσημα) σε όλες τις πλατφόρμες streaming όλη μου τη δουλειά για ένα video-game. Έχω αναφερθεί στο παρελθόν σε αυτό μέσα από κάποια κομμάτια που είχαν ανέβει στο YouTube, που αντιπροσώπευαν κάποιους από τους πρώτους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Αυτά τα κομμάτια έγιναν σχεδόν ολικά remake - καθώς μέσα από την τότε πίεση για σύνθεση, ενορχήστρωση, programming, μίξη και mastering, είχα καταλήξει να μην είμαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα, οπότε είχα την ευκαιρία να κάνω αλλαγές πριν γίνει η επίσημη κυκλοφορία στις streaming πλατφόρμες.

Μαζί με αυτά, υπάρχουν (κυρίως) νέα, τα οποία έχουν και αυτά κλασικά ορχηστρικά και metal στοιχεία. Δεν το συνηθίζω, αλλά μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά περίφανος για το τελικό αποτέλεσμα. Το δυσκολότερο κομμάτι που έχω γράψει, ηχογραφήσει, προγραμματίσει και μιξάρει είναι το 2ο στη λίστα, που ίσως κάποιοι από εδώ να το αναγνωρίσουν καθώς είχα ζητήσει feedback πριν από 2-3 χρόνια - γιατί ναι, τόσο μου πήρε να το "τελειοποιήσω". Είχα φρικάρει υπερβολικά πολύ, τόσο που ζήτησα βοήθεια με τη μίξη, που τελικά καταλήξαμε να κάνουμε μόνο ένα re-amp στις κιθάρες.

Είναι περίεργο τελικά να είσαι και συνθέτης, και παραγωγός, και να κάνεις μίξη. Έχεις όλα τα κουμπάκια στα χέρια σου, αλλά αυτή η ελευθερία μερικές φορές (ίσως τις περισσότερες) γίνεται μεγάλη παγίδα που σε κάνει να επιστρέφεις και να αναθεωρείς - να φοβάσαι για δέσμευση, ατέλειες και το σίγουρα το "μη-αναστρέψιμο".

Όλα αυτά τα κομμάτια δεν είναι μέσα στο παιχνίδι. Τα περισσότερα είναι, αλλά κάποια είναι κομμάτια "media" (όπως πχ αυτά των χαρακτήρων), καθώς και κάποια που ήταν στις Alpha και Beta εκδόσεις του παιχνιδιού.

Αφήνω εδώ τους συνδέσμους για τις γνωστές πλατφόρμες, αλλά μπορείτε να το βρείτε και σε όλες τις άλλες:
- YouTube (Playlist)
- Spotify
- Apple Music

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, και θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Αγαπητέ Αλέξανδρε,

Άκουσα με μεγάλη προσοχή τη δουλειά που παρέθεσες για το soundtrack του video game και, φίλε μου, πραγματικά έχω πάθει την πλάκα μου, οφείλω να βγάλω το καπέλο στο αποτέλεσμα. Μιλάμε για μια δουλειά που αγγίζει το απόλυτο επαγγελματικό επίπεδο από όποια πλευρά κι αν το δεις στη σύνθεση, ενορχήστρωση, programming, μίξη και mastering.

Η δόμηση όλου του soundtrack είναι ένα σεμινάριο από μόνη της, με ένα textbook progression που σε κρατάει καθηλωμένο. Η επιλογή των ήχων είναι απλά εξαιρετική και η ατμόσφαιρα που καταφέρνεις να χτίσεις σε ρουφάει αμέσως.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο Dark Down. Τι κομμάρα είναι αυτή! Το δυνατό του θέμα, σε συνδυασμό με την progressive ενορχήστρωση και τα φωνητικά, πληροί στο έπακρο όλα τα σύγχρονα ενορχηστρωτικά και παραγωγικά στάνταρ της βιομηχανίας.

Εκεί που πραγματικά τα έχασα είναι στο αποκορύφωμα κομματιών όπως το Suffocate.Το άκουσα τρεις φορές σερί! Αδυνατούσα να πιστέψω πόσο σημαντική δουλειά έχει γίνει εδώ, πόσο δυνατό βγήκε το αποτέλεσμα. Αυτό το κομμάτι δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το απόλυτα υψηλό μουσικό και τεχνικό επίπεδο του δημιουργού.

Το ίδιο το soundtrack κλιμακώνει υποδειγματικά στη σειρά των κομματιών του. Τα μισά κομμάτια τα άκουγα την ώρα που έπαιζα Battlefield 2042. Και μπορώ να πω, χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι τα κομμάτια σου εξευτέλισαν κυριολεκτικά τον συνθέτη του, Hildur Guðnadóttir. Μέχρι και η Sarah Schachner του Modern Warfare.... νομίζω ήρθε η ώρα να πάει σπίτι της, να ασχοληθεί καλύτερα με τη κουζίνα της :ROFLMAO: και να αφήσει το άθλημα σε αυτούς που πραγματικά μπορούν! 😃

Alex, πάντα σε ζήλευα. Σε φθονούσα θα έλεγα😃, για το απίστευτο ταλέντο που έχεις και την τεράστια κατάρτισή σου! Αλλά οφείλω να σου πω ότι πραγματικά ενθουσιάστηκα για άλλη μια φορά. Είμαι υπερήφανος και όλοι μας στο φόρουμ θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον συμφορουμίτη μας και το απαράμιλλο ταλέντο του.

Σε συγχαίρω για αυτή την πραγματικά εξωπραγματικά υπέροχη δουλειά και σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τέτοια διαμάντια μαζί μας!

Συνεχίζω να ακούω τα κομμάτια σου Μέχρι και τα home studio monitors μου έχουν πετάξει χαμόγελο από την ηχητική αρτιότητα αυτών των βελτιωμένων εκδόσεων! Να είσαι και εσύ υπερήφανος για τη δουλειά σου, γιατί σου αξίζει 100%.

Σε ευχαριστούμε.🙏🙏🙏:love:

Φοβερές συνθέσεις! Έχεις παίξει όλα τα όργανα εσύ; 🤯

Αγαπημένο μου ήταν το "A Dark Dawn"

Στο σύστημά μου ακούγεται ότι θα μπορούσε να έχει λίγο περισσότερο presence η παραγωγή, αλλά λεπτομέρειες 🙂

Πολύ καλό! Προτιμώ "παραγωγικά" το crazy second thoughts, το echoes of aeons ή το graceful extinctions από το a dark down. Δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί καθότι δεν κατέχω την τέχνη της παραγωγής αλλά κάπως σαν να αναπνέουν καλύτερα στα αυτιά μου - το άλλο με κουράζει λίγο ηχητικά. Και δεν ξέρω και για τη σειρά τους γιατί είναι πάρα μα πάρα πολλά. Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικό. Συγχαρητήρια!

Τι να πω αγαπητοί, σας ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σας - δεν έχω λόγια!

Άλεξ είναι εξαιρετικο. Αν δεν σε πειράζει, πες μας πως "πήρες τη δουλειά". Ήθελες πάντα να γράφεις μουσική για games; Γιατί games και όχι movie scores πχ; Πώς προέκυψε

Θεωρω οτι ετσι στη φαση που θα τα ακους τα κομματια, σε κανα σκοτεινο φαση παιχνιδι με περιεργα σκηνικα κλπ, θα κανουν πολυ πολυ ωραια τη δουλεια τους, για ατμοσφαιρα ετσι να παιζεις και να γουσταρεις κλπ.

Δηλαδη με αλλα λογια, τα κομματια παιζει και να ειναι πολυ καλυτερα απο οτι τα ακουμε τωρα, διοτι εδω δε μιλαμε για μουσικη σε φαση LP, εχει μια χρηστικοτητα αυτη η μουσικη και μεσα σε αυτο το πλαισιο θεωρω οτι θα ειναι ακομα πιο εντυπωσιακη.

@blue βεβαίως, Το παιχνίδι λέγεται Catacomb Crawlers (το όνομα του album). Είναι ένα mobile παιχνίδι, στην κατηγορία survivor/roguelike, με μοντέρνα dark fantasy αισθητική. Υπάρχει δωρεάν στο android, περιμένουμε να κάνουμε επίσημα την αναβάθμιση στο apple store (υπάρχει ήδη αλλά σε beta).

@Nekkon, θα μου άρεσε πάρα πολύ να κάνω για κινηματογράφο. Έχω γράψει κάποια για video, αλλά όχι κάποια ολοκληρωμένη δουλειά.

Το πώς πήρα τη δουλειά:
Ένας φίλος που γνώρισα ιντερνετικά το '12 δούλευε για χρόνια σε μεγάλες εταιρίες video games, μέχρι που αποφάσισε να φτιάξει το δικό του. Είχαμε κάνει κάποια προτζεκτάκια μαζί και του άρεσε η δουλειά μου, οπότε όταν ήρθε η ώρα, με πήρε στο project.

Είμαι πολύ τυχερός σε αυτό, δεν μπορώ να πω. Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι και σε συνθετικό επίπεδο, και σε γνώσεις παραγωγής ή εμπειρία σε video games, αλλά να που έκατσε.

Όσο για το αν το ήθελα πάντα, όχι. Ήρθε τελείως στην τύχη. Έγραφα από μικρός μουσική, αλλά τα παράτησα κάπου στο πανεπιστήμιο. Δεν γνώριζα ότι "υπάρχει" αυτό σαν επάγγελμα, δεν το είχα σκεφτεί καν. Το ανακάλυψα μέσα από μια παλιά θέληση στο να πάρω μια κιθάρα να γρατζουνάω. Εκεί μπήκα στην φάση των daw, των vst και τα λοιπά. Περίεργα που τα φέρνει η ζωή. Στην πραγματικότητα είμαι γραφιστας με πτυχίο οικονομικών 🤣

Last edited:

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back