Live με Backing Tracks

Νέκκων ὁ Θεσσαλονικεῦς

Nekkon

Gretsch addict 🎸
Πόντοι
1,558
Χαιρετώ την online παρέα, Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά σε όλους! Ερώτηση/Συζήτηση για gear πασχαλιάτικα, because that's what we do.

Σε λίγες βδομάδες έχω την συναυλία αποφοίτησης στο ωδείο που πηγαίνω και θα χρειαστεί να παίξω ένα πρόγραμμα μιας ώρας περίπου σε μια αίθουσα αρκετά μεγάλη. Το πρόγραμμα αποτελείται από περίπου 15'-20' σπουδές σόλο παιξίματα από το τελευταίο βιβλίο του Berklee, και 40΄-45΄ συναυλία σόλο κιθάρα στιλ jazz trio με backing tracks, καθώς ο κοντραμπασίστας και ο ντράμερ μου είναι λίγο εικονικοί ασούμε. Ο προβληματισμός μου είναι για το rig που θα χρησιμοποιήσω, σας τα παραθέτω με τη δική μου σειρά προτίμησης μαζί με τα υπέρ και τα κατά που παρατήρησα έπειτα από εκτενή πειραματισμό με την κάθε μια λύση, να μου πείτε κι εσείς κάτι που ίσως μου διαφεύγει παρακαλώ. Οι κιθάρες είναι η Gretsch Silver Falcon με TV Jones Dynasonics και η Fender Telecaster American Deluxe με DiMarzio Twang Kings, πρώτον επειδή μόνο αυτές έχω και δεύτερον επειδή είναι ότι πρέπει για blues/jazz παιξίματα. Πάμε στο δύσκολο του θέματος:

1) Fender Bassbreaker 30r (κιθάρα) + EV ZLX PA speaker (backing tracks)
Εδώ στα υπέρ συγκαταλέγεται ο ήχος και η αίσθηση, το κάθε ένα κάνει τη δουλειά για την οποία σχεδιάστηκε. Στα αρνητικά είναι ότι δε με ξετρέλανε ο ήχος του EV, πολύ bass και mid heavy μου ακούστηκε, σε σημείο να μην ακούγεται το πιάνο στο Blue Bossa και να ακούγεται μόνο το κοντραμπάσο, αλλά παίζει να είχε settings από πίσω τα οποία να μην πείραξα. Αλλιώς σκέφτηκα να κουβαλήσω και studio monitors για να ακούω εγώ τουλάχιστον σωστά τα backing tracks και την κιθάρα μου, και στέλνω έξοδο με τα backing tracks από την κάρτα ήχου στο PA speaker, μικροφωνιάζω τον Fender και στέλνω και από εκεί δεύτερη έξοδο και με ακούει καλύτερα και ο κόσμος. Το ακόμα μεγαλύτερο μείον είναι η ανομοιογένεια στον ήχο, ακούγονται από δύο διαφορετικές πηγές ήχου, με διαφορετική απόκριση, και δεν ξέρω πως θα γεμίσει την αίθουσα, τι θα ακούω εγώ και τι το κοινό.

2) Neural DSP plugins (κιθάρα) και Ableton session (backing tracks)
Εδώ στα υπέρ είναι η ομοιογένεια στον ήχο, βγαίνουν όλα από την ίδια πηγή και ακούγεται σωστότερα ως μίξη. Στα αρνητικά είναι ότι χάνει αρκετά σε αίσθηση, ακούω την κιθάρα μου από ηχείο PA και όχι από ηχείο ενισχυτή. Ειδικά σε σημεία που παίζω με δάχτυλα ή κάνω comping με walking bass η όλη φάση είναι μπλιαχ, εύχομαι κάθε φορά να έπαιζα με ενισχυτή.

3) Boss Katana (κιθάρα) και aux in (backing tracks)
Εδώ στα θετικά είναι η ευκολία στη μετακίνηση και μεταφορά και η κοινή πηγή ήχου. Στα αρνητικά είναι ο ολοκληρωτικός συμβιβασμός, ακούγεται ψηφιακά η κιθάρα, αισθάνομαι το ψηφιακό και στο παίξιμο, αλλά και το ηχείο του δεν είναι full range για να ακουστούν ωραία τα backing tracks, ειδικά το snare ακούγεται σα να με σκάει σκαμπίλι στα αυτιά.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι δε με ενοχλεί η μεταφορά εξοπλισμού, το ωδείο έχει parking ακριβώς από έξω. Επίσης, αν ήταν κανένα gig της πλάκας που θα έπαιρνα το κλασικό πενηντάρικο για το παίξιμό μου εννοείται θα διάλεγα το 3. Όμως είναι ένα gig που κλείνει ένα όμορφο κεφάλαιο στη ζωή μου, για το οποίο ξόδεψα άπειρες ώρες μελέτης και αρκετά χιλιάρικα σε απόκτηση εξοπλισμού αλλά και καταβολής διδάκτρων, οπότε θέλω να το ευχαριστηθώ τόσο εγώ, όσο και οι δικοί μου άνθρωποι που θα με ακούσουν. Ευχαριστώ!

Μέχρι να απαντήσετε...
IMG-10a92c8623f8e0630097108041e9cbc4-V.jpg

Το πρώτο option Νεκ μου ακούγεται καλύτερο - παίξε με τον Bassbreaker να το ευχαριστηθείς και το backing σίγουρα θα βρεις τρόπο να το παίξεις απο το PA χωρις προβλήματα, με λίγο eq θα το φέρεις.

Ναι, και εγώ θα πάω με την πρώτη επιλογή. Η τελευταία σου παράγραφος που τονίζει την σημασία του event για εσένα, είναι καθοριστική για τις προτεραιότητες σου. Χώρισε τον ήχο της κιθάρας (που είναι σημαντικό να ευχαριστηθείς) από τα backing tracks, που όντως θέλουν κάτι πιο full range / flat eq , πιστεύω και εγώ ότι μπορείς να φέρεις τον ήχο τους εκεί που πρέπει.

Πολλά συγχαρητήρια για την αποφοίτηση! Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους να κοπιάζουν και να ανταμείβονται για τους κόπους τους!

Θα έδινα προτεραιότητα σε ομοιογένεια του ήχου, διότι το κοινο είναι προτεραιότητα και οχι η ευχαρίστηση μου κατά το παίξιμο. Εάν μπορούσα να μετριάσω την κακή αίσθηση στο χέρι πχ με τον κατανα, θα πήγαινα εκεί.

Θα έδινα προτεραιότητα σε ομοιογένεια του ήχου, διότι το κοινο είναι προτεραιότητα και οχι η ευχαρίστηση μου κατά το παίξιμο. Εάν μπορούσα να μετριάσω την κακή αίσθηση στο χέρι πχ με τον κατανα, θα πήγαινα εκεί.
Ο Κατάνα είναι τίμιος στα καθαρά, δε με χαλάει τόσο η αίσθηση στο χέρι, όσο η πιστότητα του ήχου των backing tracks

Είχα ένα gig σε εστιατόριο μιά φορά με 30watt ενισχυτή για την κιθάρα και έναν 10άρι για τα backing tracks, δεν είχε PA. Ο ίδιος με μικρή απόσταση απ'τους ενισχυτές άκουγα σε ισορροπία τις εντάσεις, αλλά χωρίς κανένα soundcheck απ'την απόσταση των ακροατών σε retrospect νομίζω άκουγαν την κιθάρα πιο δυνατά. 😂

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back