Αγορά νέας κιθάρας παρακαλώ τα φώτα σας

Δεν έχουν θέμα, ούτε είχαν θέμα με την ποιότητα, απλά περισσοτερες καταγεγραμμενες αστοχίες στο qc, αλλά έχουν και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, οπότε...

Δεν είναι οτι είχαν θέμα ποτέ με κακής ποιότητας υλικά , κτλ.

Ολες οι καινούριες κιθάρες θα πρέπει να σεταριστουν έτσι κι αλλιώς, μιας και το σεταπ στο εργοστάσιο (κάθε εργοστάσιο) προσπαθεί να πιάσει ένα μέσο όρο και όχι το μέγιστο που μπορεί το κάθε οργανο, η αυτό που θέλει ο κάθε κιθαρίστας.

Ούτε συναρμολογούμενα είναι, ούτε μπαρουφες πληρώνω ένα σκασμό χρήματα για φιδολαδο (PRS)

Καλόταξιδη να ναι η κιθάρα και να τη χαρείς!
Ευχαριστώ φίλε αναμένω τώρα, ανυπομονώ η αλήθεια είναι , είναι η πρώτη αμερικανική κατά που αγοράζω στα 37 μου πλέον!

Με το καλό να σου έρθει, να ναι όλα καλά καλά να τη χαρείς όσο δε πάει!

Εγώ πάντως τη χτύπησα την S2 και την προτίμησα από την αντίστοιχη les Paul
Και πολύ καλά έκανες! Για αυτό υπάρχουν διαφορετικές κιθάρες για να καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες!

Η κριτική μου είναι κυρίως για την τιμολογιακή πολιτική του prs, και αυτά που λέει για να δικαιολογήσει τις τιμές του.

Η κριτική μου είναι κυρίως για την τιμολογιακή πολιτική του prs, και αυτά που λέει για να δικαιολογήσει τις τιμές του.
"Ειδικά αυτό το ξύλο, είναι από προϊστορική καλύβα Νεάντερταλ δίπλα σε τάφο μαμούθ. Και εμείς μετά το ρίξαμε στην κατσαρόλα του Αστερίξ, για να έχει τα πιο σφιχτά μπάσα και ανοιχτά πρίμα με απαράμιλλο sustain."

Α γεια σου, δεν είναι ότι δε κάνουν διαφορά τα υλικά της κατασκευής.

Αλλά:

1.) κάνει την τρίχα, τριχιά για να πουλήσει. Δλδ ναι μεν όλα παίζουν ρόλο, αλλά η υπερβολή σε σημείο παραμυθιού-παπατζας μόνο κακό κάνει.

2) Σε εργοστασιακό περιβάλλον, όλα είναι random. Κανείς δε κάθεται να ταιριάξει ξύλα, hardware κτλ. Οπότε τι νόημα έχει να λέει αυτά τα πράγματα.

3) Το τίμιο ξύλο το ακριβό, συνήθως είναι το όμορφο...

Α γεια σου, δεν είναι ότι δε κάνουν διαφορά τα υλικά της κατασκευής.

Αλλά:

1.) κάνει την τρίχα, τριχιά για να πουλήσει. Δλδ ναι μεν όλα παίζουν ρόλο, αλλά η υπερβολή σε σημείο παραμυθιού-παπατζας μόνο κακό κάνει.

2) Σε εργοστασιακό περιβάλλον, όλα είναι random. Κανείς δε κάθεται να ταιριάξει ξύλα, hardware κτλ. Οπότε τι νόημα έχει να λέει αυτά τα πράγματα.

3) Το τίμιο ξύλο το ακριβό, συνήθως είναι το όμορφο...

Μην μπερδεύεις τις κιθάρες που κάνει ο PRS (που είναι εξαιρετικές ) με τις… δηλώσεις που κάνει ο ίδιος ο PRS, που τον κάνουν να ακούγεται σαν πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, προκειμένου να πουλήσει. Τον ίδιο τον PRS δεν αντέχω να τον βλέπω και να τον ακούω αλλά σαν κατασκευαστής και επιχειρηματίας είναι πρότυπο ο τύπος. Κατάφερε να γίνει ο τρίτος πόλος στους άλλους δύο big 2, και δεν υπάρχει άνθρωπος να πει κακό λόγο για τις κιθάρες του (με επιχειρήματα, τουλάχιστον).

Χωρίς να εχω παίξει αμερικανική PRS, εικάζω ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους οφείλεται στο εξαιρετικό setup, χωρίς το οποίο καμία κιθάρα του δεν φεύγει από το εργοστάσιο. Σε αντιδιαστολή, έχοντας αγοράσει ολοκαίνουρια Gibson πέρυσι, αφενός έχω να πω ότι η ποιότητα κατασκευής του οργάνου και το φινίρισμα ήταν εξαιρετικά, από το εργοστάσιο, αφετέρου όμως το setup δεν ήταν απλώς κακό. Οχι. Το setup ήταν απλώς ανύπαρκτο. Δεν μιλάω για πράγματα που είναι θέμα προτίμησης, όπως το action. Μιλάω για πράγματα που είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα, όπως η απόσταση των μαγνητών από τις χορδές ήταν τόσο κοντινή, που το όργανο απλά δεν ακουγοταν / απλά «μπούκωνε». Μιλάω για το ανύπαρκτο intonation , όπου τα βαγονάκια της γέφυρας ήταν σε απολύτως τυχαία σημεία. Η κιθάρα στο εργοστάσιο είχε απλά ελεγχθεί κατα πόσο λειτουργούν οι μαγνήτες στις 3 θέσεις, αυτό και τίποτα άλλο.

Προφανώς η Gibson USA με ρυθμό παραγωγής τις 600 κιθάρες την ημέρα, δεν έχει χρόνο για setup. Η Gibson Custom Shop από την άλλη (γιατί μιλάμε για ξεχωριστά εργοστάσια και εταιρείες) με ρυθμό παραγωγής τις 60 κιθάρες την ημέρα, μπορεί και προσφέρει άλλο σεταρισμα οργανου, ανάμεσα σε άλλα πράγματα. Επίσης το καλό το ξύλο, το τιμιο, είναι και ελαφρύ, εκτός από όμορφο.

Ο μέσος παίκτης που σηκώνει την κιθάρα σε ένα μαγαζί να παίξει, δεν αντιλαμβάνεται την αξία του σωστού setup στο όργανο. Για αυτό και διαβάζεις άκυρες θεωρίες για μαγικες κιθάρες και κιθάρες που δεν παίζουν δήθεν, κλπ. Είναι λογικότατο λοιπόν οι κιθάρες του PRS να ξεχωρίσουν στο χέρι και το αυτί ενός παίκτη, σε ένα κατάστημα. Συν ότι επι το πλείστον, ειναι και πανέμορφες (οκ, όχι όλες, αυτές του πεντοχίλιαρου, είναι πάντα).

Τις δηλώσεις τις κάνει για να κάνει upsale ένα προϊόν και έχουν καλή φήμη δικαίως. Απλά σου πουλα ακριβότερα το όνομα του, που θεμιτό είναι, απλά μπορείς να πάρεις ισάξια κιθάρα με λιγότερα.

Οι περισσότερες κιθάρες του δε μου αρέσουν, πολλές φορές χαϊδεύουν στοργικά το κιτς.
Σαφώς έχει και ωραίες κιθάρες.

Για τη gibson, αυτά που γράφεις τους έχουν δημιουργήσει και την κακή φήμη, ενώ οι περισσότερες σαν όργανα είναι εξαιρετικες κιθάρες.
Επίσης υπάρχουν και ωραιότατες custom shop, με χάλια fretwork.
Σε PRS βλέπεις πολύ σπάνια κάποια αστοχία, αλλά υπάρχουν...

Πολλά πράγματα είναι και θέμα τύχης, πως μεταφέρθηκε το κάθε όργανο, οι συνθήκες στην αποθήκη, στο κατάστημα κτλ. Δε ξεκινούν όλα τα προβλήματα απ' το εργοστάσιο.

Από ένα χρηματικό ποσό και πάνω ομως μπορείς να πάρεις ένα εξαιρετικό όργανο χωρίς εκπτώσεις σε υλικά, παρτς κτλ.απο οποιαδήποτε εταιρία αρκεί να το ψάξεις.

Σχετικό και με την συζήτηση μας, εκεί που πήγε τέλος πάντων, είναι και το πιο κάτω φρέσκο βίντεο. Δεν δουλεύει για καμία εταιρεία ο Cordy, στο σπιτι του είπε να τεστάρει τον εαυτό μου με δικές του κιθάρες μάλιστα και έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα (νομίζω). Και αναφέρεται και αυτός συμπερασματικά, στην αξία του σωστού setup για το όργανο:

Όλες οι καινούργιες Gibson είναι ήδη pleked.

Το έγραψα και εγώ παραπάνω στο ίδιο ποστ, 5 Gibson έχω ο βλαξ 😅 4 εκ των οποίων είναι plek'd καθότι σχετικά καινούργιες :
που φυσικά για την SG δεν χρειάζεται γιατί όλες οι Gibson οποιασδήποτε σειράς έχουν ταστοδουλειά από plek μηχάνημα, οι δικές μου που είναι από το 2014 και μετά παίζουν όλες βούτυρο

Πιστεύω ότι οι τωρινές Gibson όντως έχουν καλή ποιότητα κατασκευής, μόνο το ξεθωριασμένο rosewood με ξενίζει λίγο (ή το υποκατάστατο granadillo, οπτικά κυρίως με χαλάει)

Όντως αποκαρδιωτικό που δεν μπορείς να αγοράσεις κιθάρα που παίζεις στο τομαν αλλά λογικό μιας και είναι περισσότερο megastore με τεραστιες αποθήκες με στοκ που όλα είναι κωδικοποιημένα παρά μαγαζί, οπότε αγορές με δοκιμή μονο σε κανονικά μαγαζιά ή μπουτικομαγαζα με τους οποίους περιορισμούς...

Οι PRS είναι εκπληκτικές κιθαρες, δεν ξέρω πως καταφέρνουν να έχουν τόσο καλό consistency, ίσως παίζει ρόλο το ότι σχεδιαστικά είναι σχετικά μοντέρνες και δεν εχουν τα κατασκευαστικά "ελαττώματα" που έχουν τα κλασσικ μοντέλα ή ίσως η ποιότητα των υλικών, τις βλέπεις από μακριά ότι είναι "έπιπλα" εμφανισιακά, με τρομερά maple tops κτλ ή η ποιότητα του σετ απ (αν και γενικά οι Gibson είναι πανευκολες στο σετ απ, απορώ γιατί να το λούζουν...) ή όλα αυτά μαζί

Οι PRS είναι εκπληκτικές κιθαρες, δεν ξέρω πως καταφέρνουν να έχουν τόσο καλό consistency, ίσως παίζει ρόλο το ότι σχεδιαστικά είναι σχετικά μοντέρνες και δεν εχουν τα κατασκευαστικά "ελαττώματα" που έχουν τα κλασσικ μοντέλα ή ίσως η ποιότητα των υλικών, τις βλέπεις από μακριά ότι είναι "έπιπλα" εμφανισιακά, με τρομερά maple tops κτλ ή η ποιότητα του σετ απ (αν και γενικά οι Gibson είναι πανευκολες στο σετ απ, απορώ γιατί να το λούζουν...) ή όλα αυτά μαζί
Απλα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη διαδικασία, κατασκευαστικά οι περισσότερες PRS ακολουθούν τη σχολή της Gibson.
Αλλά τις πουλά και πολύ ποιο ακριβά... μια Singlecut PRS έχει 4,500-5000€

Μια Gibson έχει τo ίδιο ή παρόμοιο ποιοτικά hardware, αλλά κοστίζει 2400 - 3000€
Pεαλιστικά και οι 2 θέλουν ενα εξτρα 50αρικο για να γίνει σωστό σεταπ στα μέτρα του εκάστοτε κιθαρίστα τον
συγκεκριμένο χρόνο που αγοράστηκε.

Όσο για τη φεντερ...

το setup δεν ήταν απλώς κακό. Οχι. Το setup ήταν απλώς ανύπαρκτο.
Τότε τι ρόλο βαράει η διαδικασία plek;

Τότε τι ρόλο βαράει η διαδικασία plek;

Αν καταλαβαίνω καλά, το Plek ασχολείται μόνο με τα ταστα και τίποτα άλλο. Ούτε με intonation ούτε με απόσταση μαγνητών από τις χορδές, που είναι δουλειές που θέλουν ανθρώπινο χέρι. Το plek προσπαθεί να επιτύχει χαμηλό action και ομοιόμορφα ταστα σε όλο το fretboard. Χρήσιμο είναι και καλό, αλλά δεν είναι όλη η δουλειά.

Πολύ σωστά, εχει και module που κόβει και nut (ισως και τα saddles) εκτός από τα τάστα.
ZModule-Verkaufsraum-24_kl.jpg

Σε εργοστασιακό περιβάλλον, όλα είναι random. Κανείς δε κάθεται να ταιριάξει ξύλα, hardware κτλ. Οπότε τι νόημα έχει να λέει αυτά τα πράγματα.
Όλα από την ποιότητα των υλικών, τους προμηθευτές, τα logistics μπορούν να ελεγχθούν και συνήθως ελέγχονται. Ειδικα η PRS παίζει να έχει καλύτερο consistency κι απ' το Custom Shop της Gibson, και καμία καινούργια PRS απ' όσες έπιασα στα χέρια μου όταν ήμουν Αμερική δεν ήθελε set-up πέρα από αυτό που γίνεται λόγω προσωπικού γούστου (έπαιξα κοντά στις 100 Les Pauls κι άλλες τόσες PRS μέχρι να αποφασίσω).

Αν θες να δεις κιθάρες που τα πράγματα ήταν random, μπορείς να πας στις κιθάρες του '70 και του '80. Είναι αμέσως ξεκάθαρο από τις διαφορές που υπάρχουν στο βάρος, στα κομμάτια ξύλου, στην ποιότητα βαφής κλπ. Βασικά η Gibson μέχρι τα τέλη 90s έβγαζε κιθάρες που κάποιες ήταν εντελώς τραγικές, ούτε καν crowning στα τάστα δεν είχαν.

Σεβαστή η αποψή σου και η εμπειρία σου, απαντάς σε κατι διαφορετικό απο αυτό που γράφω.
Δεν αναφέρομαι στην ποιοτητα των ξύλων σαν δομικό υλικό, γιατι ολες έχουν καλή ποιότητα ξυλείας, αλλά στο ηχητικό ματσάρισμα που καποιος υποθέτει οτι κανει, απο αυτα που λεει ο PRS στα βιντεο του.
Ε δε το κάνει αυτό, ίσως για τις private stock, ή τις κιθάρες που πανε σε μεγάλα ονόματα, Santana κτλ.

Δεν αναφέρομαι στην ποιοτητα των ξύλων σαν δομικό υλικό, γιατι ολες έχουν καλή ποιότητα ξυλείας, αλλά στο ηχητικό ματσάρισμα που καποιος υποθέτει οτι κανει, απο αυτα που λεει ο PRS στα βιντεο του.

Αυτο στην αρχαια noizικη διαλεκτο αναφερεται ως "κουρδισμενα ξυλα" :ROFLMAO: και φυσικα ειναι καραγκιοζιλικι. Δεν ξερω αν γινεται και που γινεται, το σιγουρο ειναι οτι δεν εχει ΝΟΗΜΑ να γινεται. Αν εκανε αλλωστε τοσο διαφορα το κουρδισμα των ξυλων :ROFLMAO:, αυτο πολυ απλα θα σημαινε οτι η κιθαρα σε καποιες τονικοτητες θα επαιζε καλα, και σε καποιες αλλες θα ηταν χαλια.

Επαγωγικα δουλευει το συστημα μαγνητες-χορδες για αυτο μιλαμε για ηλεκτρικη κιθαρα, εκει ειναι η ουσια του ηχου, αλλα ποτε μην αφηνεις τη φυσικη να χαλασει μια καλη πωληση :ROFLMAO:

Δε γνωρίζω την αρχαία νοιζική. Εχω υπόψη 2 αναφορές για τέτοιο πράγμα, τη μια την ειχε κάνει ο Vai, και την άλλη ο μέγας μύστης Καγμάκης (guitarspot.gr). Αυτοί λοιπόν αναφέρουν το ιδιο πραγμα με τον ιδιο ακριβώς τρόπο που το γράφεις κι εσύ, και δεν είναι καλό, ισα ίσα ειναι κατι που δε το θες στην κιθαρα. ας πουμε αν ολα συντονίζουν στη ΛΑ, μολις παιζει αυτη τη νότα θα σείεται το σύμπαν και ολες οι αλλες νοτες θα ακούγονται κανονικά. Οπότε μιλάμε για ένα μη ισορροπημένο όργανο.

Οτι γινεται να επιλεξεις τα ξυλα και αυτα να επιρρεασουν σε ενα βαθμό τη χροιά του οργάνου, sustain κτλ γίνεται.
Αλλα ουτε εχει σχεση έχει με το παραπάνω παραδειγμα, ουτε εχει τρομερό αντίκτυπο (εχει όμως).
Σε κατάσταση μαζικής παραγωγής, εννοείται οτι ειναι μπούρδα.. Ο πρς ομως ετσι κανει μαρκετινγκ...

Κουρδισμένα ξύλα και κουρασμένα μήλα!

Πάντως αν γίνει εξαιρετικό intonation και κούρδισμα με νέες χορδές αυξάνεται το sustain. Ίσως λόγω sympathetic vibrations? Δεν ξέρω, πάντως και να παίξεις μία οποιαδήποτε νότα μόνη της, με muted όλες τις άλλες χορδές, διαπιστώνεις αυξημένο sustain. Σε συνδυασμό με το να μην είναι οι μαγνήτες υπερβολικά κοντά στις χορδές όπου το πεδίο τους τις σβήνει το sustain.

Σε κατάσταση μαζικής παραγωγής, εννοείται οτι ειναι μπούρδα.. Ο πρς ομως ετσι κανει μαρκετινγκ.

Στο δικό μου μυαλό η PRS (η core σειρά) είναι ένα Custom Shop όργανο που έχει όμως και φθηνότερα μοντέλα όπως S2, CE κτλ με σκοπό να καλύψει και αυτό το price range για αυτούς που δεν θέλουν να δώσουν τόσα χρήματα. Δηλαδή έχει ένα μοντέλο το οποίο κάνει downgrade για να μειώσει κόστη, σε αντίθεση με Gibson-Fender από την άλλη που είναι μαζικής παραγωγής κιθάρες, πχ η standard σειρά, την οποία προσφέρει είτε με downgrades για να κόψει κόστη (πχ special, studio, tribute κτλ) είτε τις custom shop για τους πιο vintage correct ''μύστες''.

Με λίγα λόγια, οι μεν (gibson fender) το main τους μοντέλο το προσφέρουν είτε με downgrades είτε με upgrades για να καλύψουν όλο το φάσμα, ενώ ο PRS έχει το main μοντέλο (ας αφήσουμε τα private stock) που το κάνει downgrade με άλλα μοντέλα για να γίνει πιο προσιτό.

Πάντως η διαφορά τιμής δεν είναι θέμα μάρκετιγνκ μόνο, είναι μετρήσιμα τα κατασκευαστικά μεγέθη, πχ έχεις μια S2 και μια Core και καταλαβαίνεις με γυμνό μάτι τις διαφορές, η Core έχει κατασκευαστικά μεγαλύτερο κόστος, και εντάξει ας μην μπούμε σε συζήτηση με κουρδισμένα ξύλα, αλλά (και ας υποθέσουμε ότι φοράνε ολόιδιους μαγνήτες):

-Η core έχει το πιο περίτεχνο ''violin carve''maple καπάκι σε σχέση με το πιο απλό της S2 (πιο ακριβό να κατασκευαστεί, αλλά εντάξει, τι ρόλο να παίζει στον ήχο αυτό)
-Η core είναι ένα κομμάτι σώμα ενώ η s2 δυο με τρια (πιο ακριβό να κατασκευαστεί, αλλά εντάξει, τι ρόλο να παίζει στον ήχο αυτό)
-Η core εχει εκπληκτικής ομορφιάς και ποιότητας maple top σε σχέση με το πιο λιτό της s2 (πιο ακριβό να κατασκευαστεί, αλλά εντάξει, τι ρόλο να παίζει στον ήχο αυτό)
-H core έχει μονοκόματο μπράτσο ενώ η s2 είναι με scarf joint (πιο ακριβό να κατασκευαστεί, αλλά εντάξει, τι ρόλο να παίζει στον ήχο αυτό)
-Η core έχει hardware μιας A ποιότητας, made in USA ενώ η s2 έχει ''USA designed'' αλλά made in asia hardware (αυτό τλελευταία το κάνανε upgrade) (πιο ακριβό να κατασκευαστεί, αλλά εντάξει, τι ρόλο να παίζει στον ήχο αυτό)

προσέξτε πόσες φορές έκανα την υπόθεση ότι ''δεν παίζει ρόλο στον ήχο''....

Ακόμα και κανένα ρόλο στον ήχο να μην έχουν όλα αυτά πάντως (που έχουν), η αίσθηση μιας τέτοιου κόστους κιθάρας στο χέρι είναι πολύ διαφορετική. Μάρκετινγκ υπάρχει σίγουρα, αλλά το ότι παίρνεις κιθάρα φτιαγμένη από ένα κομμάτι ξύλο, ένα υπέροχο maple top, καλής ποιότητας rosewood (όχι ξεβαμμένο όπως πολλές σημερινές κιθάρες δυστυχώς) κτλ δεν είναι ''μούφα'', είναι κάτι που το διαπιστώνεις απλά βλέποντάς την, τωρα το αν δεν θέλεις να το πληρώσεις όλο αυτό γιατί δεν σε νοιάζει είναι άλλο θέμα

Το qc της prs είναι από άλλο πλανήτη, ακόμα και στις se σειρές (Κορέα & Ινδονησία)...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back