Stratocasters. Δεν είχα ιδέα πόσο θα βελτίωνε την κιθάρα...

Έκτορας

Δυνατό μέλος
Πόντοι
963
...το να βιδώσω τέρμα τις βίδες της γέφυρας που είναι μέσα στο backplate, ουσιαστικά κάνοντας deck το τρέμολο. Δεν θυμάμαι καν αν στην προηγούμενη Strat μου (μια Harley Benton) το είχα κάνει, ή αν είδα / μπορούσα να καταλάβω τόσο μεγάλη διαφορά τότε. Αλλά αυτή την φορά... εντυπωσιάζομαι από το πόσο πολύ βελτιώθηκε το resonance και το sustain στην κιθάρα! Η κιθάρα πήγε από "εντάξει, μια χαρά είναι... για Strat" στο "wow, γιατί δεν το έκανα νωρίτερα και γιατί δεν μιλάει για αυτό κανένας...;" .

Δεν χρησιμοποίησα έξτρα ελατήρια, όπως πολλοί κάνουν, έμεινα στα τρία που έχει η κιθάρα. Δεν ξέρω εάν αυτό θα βελτίωνε την κιθάρα ακόμα περισσότερο αλλά ειλικρινά είμαι τόσο εντυπωσιασμένος από την διαφορά που αμφιβάλλω. Καταλαβαίνω ότι πολλοί όντως χρησιμοποιούν το tremolo στις Strats τους, αλλά για οποιονδήποτε δεν, αυτό φαίνεται στα μάτια μου σαν must-do mod.

Ακούω γνώμες. Let's talk about it...

Δεν μπορώ να το δοκιμάσω γιατί είναι διβιδο και είναι μεγάλη παρέμβαση να τις βιδώσεις αυτές τέρμα, είναι από τα πράγματα που δεν πειράζουμε. Έχω όμως ακούσει συγκριτικά στο ίντερνετ με μαγκωμένο το τρέμολο και float, και δεν άκουσα διαφορά στο sustain. μπορεί η περίπτωση της κιθάρας σου αν είναι ειδική και να διόρθωσες βιδώνοντας τη γέφυρα κάτι που σου χάλαγε το sustain

το πόσο πολύ βελτιώθηκε το resonance και το sustain στην κιθάρα!
Αυτό το είχα αναφέρει προ αρκετών ετών - όχι βέβαια με κιθάρα και όχι με αυτό που έκανες- όταν άλλαξα κλειδιά και καβαλάρη σε ένα Squier JB. Έβγαλα τα της "μάνας" του που ήταν "τσίγκος", έβαλα της προκοπής και άκουσα άλλο όργανο στα στοιχεία που αναφέρεις.
Κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες κινήσεις, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

@Άγιος (νομίζω) δεν έκανα το decked με τον τρόπο που το κάνει ο φίλος στο video. Άνοιξα το backplate και βίσωσα τέρμα τις 2 βίδες που κρατάνε το plate στο οποίο αγκιστρώνουν τα 3 ελατήρια (χωρίς να προσθέσω ελατήρια). Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά το tremolo δεν μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί καθόλου (υπάρχει υπερβολικά μεγάλη ένταση από τα ελατήρια, άρα δεν μπορεί να έρθει μπροστά). Και ταυτόχρονα είναι και decked, από την έξτρα πίεση βεβαίως.

@Άγιος (νομίζω) δεν έκανα το decked με τον τρόπο που το κάνει ο φίλος στο video. Άνοιξα το backplate και βίσωσα τέρμα τις 2 βίδες που κρατάνε το plate στο οποίο αγκιστρώνουν τα 3 ελατήρια (χωρίς να προσθέσω ελατήρια). Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά το tremolo δεν μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί καθόλου (υπάρχει υπερβολικά μεγάλη ένταση από τα ελατήρια, άρα δεν μπορεί να έρθει μπροστά). Και ταυτόχρονα είναι και decked, από την έξτρα πίεση βεβαίως.
Νόμιζα ότι βίδωσες τις 6 βίδες μπροστά στις οποίες ισορροπεί το τρέμολο... Λάθος κατάλαβα, ναι αυτό που έκανες θα μπορούσα να το δοκιμάσω

Οι περισσότεροι μάστορες το κάνουν χωρίς καν να σε ρωτήσουν αν πας στρατ για σετάπ. Kι εγώ έτσι τις είχα όλες μέχρι που πήρα μια american vintage reissue η οποία μου ακούγεται καλύτερα με floating τρέμολο.

Εαν ομως χασεις το floating tremolo, ποιο το νοημα της strat;

Στις 6βιδες στρατ το τρέμολο δεν προβλέπεται να είναι floating, διότι η κατασκευή δεν το επιτρέπει, με τις βίδες να πιέζουν την γέφυρα πάνω στο ξύλο.

Η γέφυρα πρέπει να είναι πακτωμένη κάτω, και υπάρχει δυνατότητα οι βίδες και τα ελατήρια να ρυθμιστούν έτσι ώστε να ανασηκώνεται η γέφυρα και να χαμηλώνει το pitch.

Προσωπικά, το κάνω έτσι με τη διαφοροποίηση ότι έχω χαλαρώσει λίγο παραπάνω τα ελατήρια και έχει σηκωθεί μισό χιλιοστό το πίσω μέρος της γέφυρας για να μπορώ να ανεβάζω ελάχιστα το pitch (για vibrato effect κυρίως).

Στις… sexy καμπύλες και τους μονοπήνιους μαγνήτες, βρίσκω πολύ νόημα.
Αν εκτιμήσεις την απλότητα και τους μονοπηνιους θα κατασταλάξεις στο πραγματικό νόημα της ζωής

53-54 Impossibly good looking blackguard and bassman.jpg

Αν εκτιμήσεις την απλότητα και τους μονοπηνιους θα κατασταλάξεις στο πραγματικό νόημα της ζωής

Προβολή συνημμένου 51781

Φαντάσου αυτό: sexy κορμάκι Strat, γέφυρα και μαγνήτης Tele, και 2 μονοί της Strat. E….; Εεεε….;

Κοίτα, η Τελε μου έχει μοντέρνο σώμα, οπότε δεν πολυζηλεύω το σώμα της Strat
20250904_193336.jpg

Δε μου αρέσει πο πάνω κέρατο ρε να με πάρει, προτιμώ singlecut.
Όσον αφορά στους μαγνήτες της Strat, στη δική μου χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά θέσεις 4 & 5. Και μου λείπει ο middle της Τελε. Κάνει το in between ήχο καλύτερα και από τις δύο in between θέσεις της Strat στα δικά μου μέτρια αυτιά. Τώρα όσον αφορά στον neck, γενικά της Strat τα σπάει, απλά τυχαίνει να μου αρέσει πολύ και ο Twang King που έχω στην Τελε, οπότε τελευταία καταλήγω αποκλειστικά να χρησιμοποιώ Τελε. Χωρίς να λέω ότι δε μου αρέσουν οι Strat εννοειται

Όσοι έχουν στρατ και τους αρέσει το τρέμολο ή δεν ξέρουν πως μπορεί να φανεί χρήσιμο ή πως μπορεί να σεταριστεί πρέπει να βλέπουν κάθε τόσο αυτό το βίντεο. Αν βαριέστε το ενδιαφέρον ξεκινάει απ' το 1:20

Μην το κουράζουμε, ή fixed bridge ή Floyd Rose για μένα. Το μαραφέτι που ονομάζεται vintage tremolo και τα παρόμοια του, είναι απλά…όχι.

Μην πω πως από τότε που έβγαλε η Digitech το Whammy είναι ΟΛΑ απαρχαιωμένα και περιττά. Τουλάχιστον το Floyd βοηθάει πολύ στο μακροχρόνιο κράτημα του κουρδισματος της κιθάρας.

O Paul Drew έβαλε vega trem σε δύο κιθάρες του (αυτή του βίντεο και μια PRS Silver Sky) και σώθηκε

Εμένα μου αρέσει κάθε κλασικό σχέδιο κιθάρας για τις ιδιαιτερότητες που έχει. Βρίσκω και έμπνευση στους περιορισμούς που έχουν όλες αυτές οι αρχαίες κατασκευές.

Αν θέλω τελειότητα, φτιάχνω μία κιθάρα όπως τη θέλω. Πρόσφατα έφτιαξα μια Warmoth Tele με πενταθέσιο PRS CE switching και μαγνήτες από μια MusicMan Luke. Από ιδέες, άλλο τίποτα :)

Last edited:
Έχω ακριβώς την αντίθετη άποψη.

Μια χαρά δουλεύει floating, και έχει και πολύ καλή αίσθηση. Απλά δεν προβλέπεται, τυπικά, να συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχουν knives όπως στις μοντέρνες γέφυρες. Και στο επίσημο οδηγό setup της φεντερ δεν έχει οδηγίες για floating στήσιμο.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back