Cocktail drum kit micing

Θανάσης Καλδής

Ενεργό μέλος
Πόντοι
118
Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα παρακαλώ μια τεχνική συμβουλή...

Θέλω να ρωτήσω ποιος είναι ο σωστός τρόπος και πως θα πάρω το καλύτερο αποτέλεσμα για να βάλω μικρόφωνα σε ένα cocktail drum kit.

Το κιτ είναι πολύ μαζεμένο, μικρό και έως τώρα χρησιμοποιούσα ένα overhead με το οποίο δεν αντιμετώπισα πρόβλημα, αλλά η μπότα με δυσκολεύει...

Αρχικά δοκίμασα να βάλω ένα δυναμικό με μανταλάκι στο στεφάνι της κάσας με το μικρόφωνο να κοιτάει προς τον κόπανο, αλλά επειδή ο σκελετός του κιτ είναι ενιαίος όταν ο ντράμερ μας έπαιζε πχ το ride είχα βόμβο από τις δονήσεις.

Επειτα δοκίμασα και ένα boundary μικρόφωνο για την κάσα , το οποίο το τοποθέτησα από κάτω της, αλλά το αποτέλεσμα ήταν κακό.

Η κάσα έχει από την πάνω πλευρά ένα καπάκι ας το πούμε το οποίο την μπασαρει και ήθελα να ρωτήσω αν θα ήταν καλύτερη ιδέα να βάλω μέσα στην κάσα ένα δυναμικό;

Ίσως και να έχω υπερβολικές απαιτήσεις από την κάσα που είναι πολύ μικρή και ίσως προσπαθώ μάταια να την μπασαρω παραπάνω από όσο πάει.

Όλες οι συμβουλές ευπρόσδεκτες. Σκοπός είναι για χρήση λάιβ και όχι για ηχογράφηση,

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων !!

Θέλω να ρωτήσω ποιος είναι ο σωστός τρόπος και πως θα πάρω το καλύτερο αποτέλεσμα για να βάλω μικρόφωνα σε ένα cocktail drum kit.

η "ορθότητα" του τρόπου εξαρτάται άμεσα από την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης (του drum kit, του παίκτη, του PA set, του χώρου κλπ)... οπότε γενικές απαντήσεις εκ του μακρόθεν είναι παρακινδυνευμένες και ενίοτε παραπλανητικές...

πάντως αφού από τα overhead που δοκίμασες ως τώρα είσαι ικανοποιημένος, ο συνδυασμός τους με ένα εξιδεικευμένο δυναμικό inside έχει αρκετές πιθανότητες (με σωστό eq πάντα) να σου δώσει τηρουμένων των αναλογιών την λύση που ψάχνεις... φαντάζομαι ένα AKG D 112 θα σου πέσει ακριβό αλλά και φθηνές προσεγγίσεις όπως το Superlux Pro 218A θα σε καλύψουν ειδικά σε live χρήση...

ΥΓ. αν το χρησιμοποιήσεις μην ξεχάσεις ένα low cut στα over για να επιτύχεις σχετική ομαλότητα στο φάσμα και αποφυγή artifacts χαμηλά...

Κατ' αρχάς πρέπει να δεις τα δέρματα και μετά το κούρδισμα/muffling. Με αυτά μπορείς να κάνεις ήδη μεγάλη διαφορά. Αν πχ η μπότα φοράει Ambassadors που βγάζουν νότα, τζάμπα προσπαθείς με τα μικρόφωνα.

Κανονικά με το boundary θα έπρεπε να έχεις κάποιο αποτέλεσμα, καλό θα ήταν βέβαια να το έβαζες μέσα στην μπότα, πάνω στο μαξιλάρι του muffle. Μπορείς να δοκιμάσεις και ribbon στην κάσα, το οποίο με την κατάλληλη τοποθέτηση λόγω του polar pattern θα έχει πολύ καλή απόρριψη του υπόλοιπου κιτ αλλά κι αν ακόμη κάτι περνάει, τουλάχιστον δύσκολα θα ξύνει γιατί τα ribbons είναι από τη φύση τους μαλακά στα πρίμα.

Από δυναμικά, το καλύτερο για παραδοσιακό ήχο μπότας που δουλεύει νομίζω παντού, είναι το ElectroVoice Re20, αλλά μάλλον κοστίζει περρισότερο απ' το κιτ. Μετά το BeyerDunamic TG88, επίσης ακριβό, με πιο μοντέρνο ήχο scooped με πολλά μπασοπρίμα και τέλος θα συμφωνήσω με τον @npap για το AKG.

Σε πιο φθηνά δεν έχω δοκιμάσει, εκτός από το Behringer BA19, που είναι boundary, αντίγραφο του Shure Beta 91. Σε ηχογράφηση σε δίκαση που στη μία είχα το shure και στην άλλη το behringer, μπόρεσα να τα φέρω στη μίξη πάρα πολύ κοντά.

Κανονικά με το boundary θα έπρεπε να έχεις κάποιο αποτέλεσμα,
Έτσι πίστευα, μάλλον αυτό που με ξένισε ήταν ότι σε αντίθεση με τις κανονικές κάσες που το μικρόφωνο μπαίνει μέσα, εγώ το έβαλα από την έξω πλευρά και να κοιτάει τον Κοπανό και πήρα εντελώς άλλο ήχο...

Επίσης σίγουρα αστόχησα και στο eq....δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου για πολλά πολλά εκείνη την μέρα.

Για την ιστορία να πω ότι το boundary που χρησιμοποίησα ήταν το behringer που ανέφερες, το οποίο το χρησιμοποιούμε με απρόσμενα καλά αποτελέσματα σε κανονικά drum kit .... Το μόνο πρόβλημα που μου έβγαλε αυτό το μικρόφωνο είναι ότι η υποδοχή του βυσματος από την χρήση μπήκε προς τα μέσα και δεν κούμπωνε το καλώδιο. Έλυσα το βιδακι της γκριλιας και το έσπρωξα λίγο πιο έξω και είναι κομπλέ τώρα. Μάλλον γι'αυτό είναι φθηνό, δεν είναι για σκληρή χρήση

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές, θα συνεχίσω να δοκιμάζω

@Θανάσης Καλδής Το behringer είναι εντυπωσιακό για τα λεφτά του. Ίσως αν δεν μπορείς να το βάλεις μέσα να δοκίμαζες να το άφηνες στο πάτωμα ακριβώς μπροστά από την μπότα. Δεν το έχω κάνει αλλά θεωρητικά μπορεί να δουλέψει.

Επιμένω για τα δέρματα. Αν μπορείς να πας σε κάποιo Evans Emad ή σε κάποιο Aquarian Superkick 10 για batter side και σε κάποιο Evans EQ3 Reso ή σε κάποιο άλλο Coated Reso (πάντα τρυπημένο αν δε θες να παίζεις jazz) θα δεις τεράστια διαφορά απ'το να έχεις τα στοκ δέρματα ή κάποιο ambassador batter head.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back