vintage μηχανήματα.

• Thread starter Thread starter LK
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 96
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 5K
Χριστόδουλος Καλλιανίδης

LK

Μαγκούφης.
Staff member
Πόντοι
1,788
Μέσες άκρες νομίζω τα έχουμε πει.

Αλλά ας κάνουμε μια ανακεφαλέωση.

Σας κάνει "κλικ" η vintage τεχνολογιά.

Μιλάμε για τα πάντα.

Από PC μέχρι μουσικά όργανα.

Από μια αναλογική κονσόλα, μέχρι αυτοκίνητα.

Από μια crt tv μέχρι μια παλιά φωτογραφική μηχανή.

Τα θαυμάζετε και τα αναζητάτε ή τα θεωρείτε "μπελά" ή "βάρος".

Βλέπετε μια παλιά σας συσκευή και παρακαλάτε πότε θα χαλάσει να πάρετε την πιο συγχρονη ή την προσέχετε για να την "παλιώσετε¨;

Θα μαζεύατε κάτι παλίο από το δρόμο ΄;

Θα πετούσατε κάτι παλιό δικό σας;

Προσωπικά έχω χωρίσει τους χώρους μου σε τομείς.

Κάποιοι έχουν ΜΟΝΟ παλιά τεχνολογία -εξοπλισμό (π.χ. σαλόνι).

Κάποιοι μόνο νέα (π.χ γραφείο ).

Το ίδιο και τα studios .

Τομείς ΜΟΝΟ με σύγχρονο εξοπλισμό και τομείς ΜΟΝΟ με vintage.

Όταν είμαι στα μέρη  με τα συγχρονα , αισάνομαι ότι μπορώ να κάνω τα πάντα, μια σιγουριά και δύναμη.

Όταν είμαι σε μέρη με τα παλία....αισθάνομαι ηρεμία.

Η σύγχρονη τεχνολογία, σου δίνει και "χώρο".

Φανταστείτε ένα άδειο δωμάτιο....με ένα κινητό μόνο τηλέφωνο.

Έχουμε ξαφνικά (με το κινητό) , τηλέφωνο, υπολογιστή, φωτογραφική κάμερα- video camera- και στην ουσία μια συσκευή που μπορούμε να ηχογραφήσουμε ή να μοντάρουμε, έναν σκοτεινό θάλαμο για επεξαργασία φωτογραφίας, ένα στερεοφωνικό να ακούμε μουσική ή μια συσκευή αναπαραγωγής να βλέπουμε Tv ή videos.

Απίστευτό.

Πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε σε έναν άδειο χώρο με μια μικρή συσκεύη.

Πόσο ένας minimal χώρος μπορεί να αδειάσει το μυαλό και να μην σε αποσπά την προσοχή τίποτα σε αυτόν.

Απο την άλλη, ένα δωμάτιο ΓΕΜΑΤΟ με αντίστοιχα παλιά μηχανήματα, πάλι μπορεί να είναι πηγη έμπνευσης.

Τι λέτε;

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Προσωπικά κοιτάω στο μέλλον. Χαιρετίζω την συσσώρευση εξουσίας στην ύπαρξη του κινητού τηλεφώνου και την κατάργηση των υπολοίπων συσκευών στο όνομα της άνεσης. 

Αλλά κατανοώ και την άλλη άποψη. Έχω φίλο vintageολάγνο. Νοικιάζει αποθηκες μόνο για να αποθηκεύσει παλιά πράγματα που έχει. Μιλάμε όμως για αρρώστια ε; Πηγαίνει εκεί με μια μπύρα στο χέρι και μιλάει μαζί τους, ώρες. Μπορεί απλά να κοιτάει ένα παλιό έπιπλο και προσπαθεί να με πείσει ότι αυτό του λέει μια ιστορία. Η αυτός έχει ξεφύγει ή εγώ είμαι πολύ χαζός εγκεφαλικά ώστε να μπορέσω να καταλάβω αυτό που μου διηγείται 

Προσωπικά κοιτάω στο μέλλον. Χαιρετίζω την συσσώρευση εξουσίας στην ύπαρξη του κινητού τηλεφώνου και την κατάργηση των υπολοίπων συσκευών στο όνομα της άνεσης. 

Αλλά κατανοώ και την άλλη άποψη. Έχω φίλο vintageολάγνο. Νοικιάζει αποθηκες μόνο για να αποθηκεύσει παλιά πράγματα που έχει. Μιλάμε όμως για αρρώστια ε; Πηγαίνει εκεί με μια μπύρα στο χέρι και μιλάει μαζί τους, ώρες. Μπορεί απλά να κοιτάει ένα παλιό έπιπλο και προσπαθεί να με πείσει ότι αυτό του λέει μια ιστορία. Η αυτός έχει ξεφύγει ή εγώ είμαι πολύ χαζός εγκεφαλικά ώστε να μπορέσω να καταλάβω αυτό που μου διηγείται 
Αν στη θέση της μπύρας βάλεις καφέ,  είμαι εγώ ?. 

Από την άλλη με συναρπάζει εξίσου και η νέα τεχνολογία.

Σας κάνει "κλικ" η vintage τεχνολογιά.
Όχι.

Τα θαυμάζετε και τα αναζητάτε...
Κάποια από αυτά τα "θαυμάζω" σαν iconic προϊόντα της εποχής τους, και ως εκεί. Υπάρχει κάποιος με σώας τας φρένας που θα ήθελε να πετάξει με το αερόπτερο των αδερφών Wright? Δεν νομίζω. Κάποιος που αναπολεί τις μέρες του MS-DOS (πλην του LK?)? Nope.

[SIZE=15.4px]...ή τα θεωρείτε "μπελά" ή "βάρος".[/SIZE]
Τεράστιος μπελάς και βάρος. 

Θα μαζεύατε κάτι παλίο από το δρόμο ΄;
Κατά 99%, όχι. Η ερώτηση είναι πολύ γενική, εξού και το 99% και όχι 100% που δίνω.

Θα πετούσατε κάτι παλιό δικό σας;
Εννοείται. Το έχω κάνει άπειρες φορές, και θα το ξανακάνω. Μιλάμε πάντα για πράγματα που δεν μπορούν να χαριστούν/αξιοποιηθούν/πουληθούν.

Έχουμε ξαφνικά (με το κινητό) , τηλέφωνο, υπολογιστή, φωτογραφική κάμερα- video camera- και στην ουσία μια συσκευή που μπορούμε να ηχογραφήσουμε ή να μοντάρουμε, έναν σκοτεινό θάλαμο για επεξαργασία φωτογραφίας, ένα στερεοφωνικό να ακούμε μουσική ή μια συσκευή αναπαραγωγής να βλέπουμε Tv ή videos.
Λίγα έγραψες, αυτά που κάνει πλέον ένα κινητό (και οι συσκευές που έχει -ή θα- αντικαταστήσει) είναι αμέτρητα.

Απο την άλλη, ένα δωμάτιο ΓΕΜΑΤΟ με αντίστοιχα παλιά μηχανήματα, πάλι μπορεί να είναι πηγη έμπνευσης.
Για κάποιους, ναι. Για τους περισσότερους είναι τροχοπέδη. Δεν χρειάζεται να κάνεις τη ζωή σου δύσκολη μόνο και μόνο για "φετιχιστικούς" λόγους.

Η ζωή είναι πολύ μικρή και δύσκολη, μην την κάνετε ακόμα πιο δύσκολη λόγω βλακείας.?

Η ζωή είναι πολύ μικρή και δύσκολη, μην την κάνετε ακόμα πιο δύσκολη λόγω βλακείας.?
Έχω την εντύπωση πάντως, ότι τη ζωή τη δυσκόλεψε η τεχνολογία, αν και σκοπός της θα έπρεπε να είναι το αντίθετο.

Καθόλου δεν την δυσκόλεψε, το ακριβώς αντίθετο έγινε. Είμαστε δύο τύποι τώρα που μιλάμε λες και καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, εσύ στην Κοζάνη κι εγώ στη Χαλκίδα. Το ίδιο κάνω καθημερινά με μια πολύ καλή μου φίλη στη Γεωργία, έναν κολλητό Άγγλο λίγο έξω απ΄το Λονδίνο, 3-4 φίλες στις ΗΠΑ, έναν φίλο -και παλιό γνώριμό του ΝΟΙΖ- στην Ολλανδία που πήγε να δει ένα live, κλπ. Κάποτε έστελνα γράμμα με το ταχυδρομείο στην γκόμενα που σπούδαζε στα Γιάννενα, και να μη σου πω πότε πήγαινε και πότε ερχόταν η απάντηση. Για '90s μιλάω, όχι τίποτα '60s. 
Κάποτε για να μάθω να προγραμματίζω το DX21 έπρεπε να πάω Αθήνα στου Παπασωτηρίου το βιβλιοπωλείο και να σκάσω ένα σεβαστό ποσό να αγοράσω 2-3 ξένα βιβλία προγραμματισμού, ή να σκάσω 5-6 χιλιάρικα δραχμές το μήνα για να αγοράσω το Αμερικανικό "Keyboard" mag, μπας και δω κάνα νέο synth και διαβάσω κάνα review. 5-6 χιλιαρικα στα μέσα των '80s ήταν σοβαρότατο ποσό, όταν τα περισσότερα περιοδικά κόστιζαν γύρω στις 120 δραχμές.
Σήμερα δεν χρειάζεται να σου πω τι βρίσκει κανείς με ένα κλικ και εντελώς δωρεάν στο internet για το οποιοδήποτε θέμα, από την πιο τεράστια μαλακία/κουτσομπολιό  μέχρι τη κατασκευή πυρηνικής βόμβας.?
Όσοι πιστεύουν ότι η τεχνολογία δυσκόλεψε τη ζωή μας, ή γεννήθηκαν μετά το...2010, ή είναι εντελώς "καμένοι".
Και όσοι πάλι αναπολούν τον "παλιό καλο καιρό", ας αντικαταστήσουν το αμάξι τους με ένα κάρο από βόδια, να κόψουν και το ηλεκτρικό εντελώς, και τα ξαναλέμε. 

Sorry, αλλά η όλη συζήτηση μού θυμίζει κάτι εγκεφαλικά κατεστραμμένους που εκθειάζουν τη ζωή στην...Κούβα, αραγμένοι στη πολυθρόνα τους στο ιδιόκτητο σπίτι τους, γράφοντας/σχολιάζοντας μέσα από το €1,500 iPhone τους και ζώντας σε μία χώρα που είναι ο ορισμός της Ασυδοσίας, αλλά κανένας από αυτούς τους γελοίους δεν κάνει την ταρζανιά να πάει να ζήσει εκεί. Σαν Κουβανός φυσικά, όχι σαν τουρίστας που πηδάει ό,τι περπατάει/κολυμπάει/πετάει με δυο φανελάκια Minerva.

Όσοι πιστεύουν ότι η τεχνολογία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής τούς "δυσκολεύει", τα βουνά και τα σπήλαια τούς περιμένουν. Και όταν αρρωστήσουν να απευθυνθούν στον...μάγο του χωριού να τους κάνει καλά.?

Όσοι πιστεύουν ότι η τεχνολογία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής τούς"δυσκολεύει", τα βουνά και τα σπήλαια τούς περιμένουν. Και όταν αρρωστήσουν να απευθυνθούν στον...μάγο του χωριού να τους κάνει καλά.?
Δεν είναι θέμα βουνου ή σπηλαίου.

Η Τεχνολογία δυσκόλεψε την καθημερινότητα από κακές επιλογές ,κυρίως πολιτικές .

Αύξηση ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας (αντί να απλουστέψει τα πράγματα) ή οποία ήρθε απλά να προστεθεί (και όχι να αντικαταστήσει) την απλή "αναλογική" γραφειοκρατεία.

Θα σου πώ ένα παράδειγμα.

Μέχρι τώρα στις εκλογές π.χ. τα αποτελέσματα δινόταν αρχικά εις τριπλούν (ενα πρωτοδικείο- ένα νομαρχία παλία, ένα δήμο).

Μετά , πρόσθεσαν σε αυτά και το τηλεγράφημα...είς τριπλουν.

Τέλος (τα τελευταία χρόνια) πρόσθεσαν τη μετάδοση τον αποτελεσμάτων ΚΑΙ με κινητίο τηλέφωνο και ακόμα πιο πρόσφατα ....με tablet.

Πρόσεξέ με αθροιστικά. Το tablet δεν αντικατέστησε όλη την άλλη χαρτούρα, απλά προστέθηκε και αυτό σε αυτή.

Μεταβίβαση ακινήτων;

Είναι πιο δύσκολη από ποτέ.

Με την "Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου"  απλά προστέθηκε άλλη τόσο γραφειοκρατεία ....σε ψηφιακή μορφή.

Γενικά σε όλη τη δημόσια διοίκηση προστέθηκε αθροιστικά στην ήδη ανούσια χαρτούρα.

Η Τεχνολογία δυσκόλεψε την καθημερινότητα από κακές επιλογές ,κυρίως πολιτικές .

Εδώ είναι όλο το ζουμί. Στην ουσία ο άνθρωπος τα έχει δυσκολέψει που δεν ξέρει να αξιοποιήσει επαρκώς την τεχνολογία που εφευρίσκει.

Καθίστε να δείτε τι έχει να γίνει με το AI 

Εδώ είναι όλο το ζουμί. Στην ουσία ο άνθρωπος τα έχει δυσκολέψει που δεν ξέρει να αξιοποιήσει επαρκώς την τεχνολογία που εφευρίσκει.

Καθίστε να δείτε τι έχει να γίνει με το AI 
Φυσικά δεν φταίει η τεχνολογία , αυτή καθ' αυτή.

Η μισή μας ζωή είναι συναλλαγή με το κράτος.

Εκεί θα έπρεπε η τεχνολογία να υπεραπλουστέψει τα πράγματα.

Ε, τα έκανε χειρότερα.

Πήγα να πάρω τις προάλλες μπαταρίες από ένα γνωστό κατάστημα (αλυσίδα).

Είχε λάθος κωδικό το προιόν , κάναμε μισή ώρα με το ωρολόι να δούμε πως θα μου το πουλήσει.

Για μπαταριες που έκαναν 4 ευρώ μιλάμε.

Δεν τα καταφερε......έφυγα χωρίς μπαραρίες και με μιση ώρα χαμένη.

Δεν πάμε στο επόμενο επίπεδο, αν φτιάχναμε τον κωδικό,και τυγχανε να μην εχω πιστωτική καρτα μαζί μου αλλά μονο μετρητά.

Δεν είναι θέμα βουνου ή σπηλαίου.

Αύξηση ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας (αντί να απλουστέψει τα πράγματα) ή οποία ήρθε απλά να προστεθεί (και όχι να αντικαταστήσει) την απλή "αναλογική" γραφειοκρατεία.

Θα σου πώ ένα παράδειγμα.

Μέχρι τώρα στις εκλογές π.χ. τα αποτελέσματα δινόταν αρχικά εις τριπλούν (ενα πρωτοδικείο- ένα νομαρχία παλία, ένα δήμο).

Μετά , πρόσθεσαν σε αυτά και το τηλεγράφημα...είς τριπλουν.

Τέλος (τα τελευταία χρόνια) πρόσθεσαν τη μετάδοση τον αποτελεσμάτων ΚΑΙ με κινητίο τηλέφωνο και ακόμα πιο πρόσφατα ....με tablet.

Πρόσεξέ με αθροιστικά. Το tablet δεν αντικατέστησε όλη την άλλη χαρτούρα, απλά προστέθηκε και αυτό σε αυτή.

Μεταβίβαση ακινήτων;

Είναι πιο δύσκολη από ποτέ.

Με την "Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου"  απλά προστέθηκε άλλη τόσο γραφειοκρατεία ....σε ψηφιακή μορφή.

Γενικά σε όλη τη δημόσια διοίκηση προστέθηκε αθροιστικά στην ήδη ανούσια χαρτούρα.
Nαι, τα ξέρω  και τραβάω κι εγώ το ζόρι σαν πολίτης. "Η Τεχνολογία δυσκόλεψε την καθημερινότητα από κακές επιλογές, κυρίως πολιτικές", αυτό έγινε. Αλλά γι αυτό δεν φταίει η τεχνολογία, φταίει η κακή χρήση της, ως συνήθως. Ψηφιοποιήσαμε τη γραφειοκρατία, αυτό κάναμε, μην και ενοχλήσουμε τους "τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας". Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...

Nαι, τα ξέρω  και τραβάω κι εγώ το ζόρι σαν πολίτης. "Η Τεχνολογία δυσκόλεψε την καθημερινότητα από κακές επιλογές, κυρίως πολιτικές", αυτό έγινε. Αλλά γι αυτό δεν φταίει η τεχνολογία, φταίει η κακή χρήση της, ως συνήθως. Ψηφιοποιήσαμε τη γραφειοκρατία, αυτό κάναμε, μην και ενοχλήσουμε τους "τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας". Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...
Ναι το ξεκαθαρίσαμε αυτό. 

Η κακή χρήση της φταίει. 

Με εξαιρεση τις κιθαρες/ενισχυτες/αυτοκινητα (καθαρα για το αισθητικο μερος) οπου μου αρεσουν οι vintage (ή vintage inspired) υλοποιήσεις...ειμαι ενθερμος θιασωτης της τεχνολογιας...ποτε πριν στην ιστορια της ανθρωποΤησ δεν ειχαμε τοσες ευκολιες και δεν εξοικονομουσαμε τοσο ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ...συνεχης και απολυτη επικοινωνια, ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ σε οποιοδηποτε μερος της γης (ακομα θυμαμαι με ΤΡΟΜΟ τα...τουριστικα πραΧτορια)   , NAVIGATION σε οποιοδηποτε μερος της γης (χωρις να ζητας οδηγιες απο τους Locals οι οποιοι σε καποια μερη του κοΖμου δεν γνωριζουν αγγλικα), και φυσικα απαλαγη απο το δημοσιουπαλληλικο καρκινωμα και τη γραφειοκρατια  (πΓιερακακι αϊ λοβ γιου δε βερυ ματσ ?), α και μη ξεχναμε τα DAW παιδια προς θεου ?

Τα ΒΛΑΜΜΕΝΑ ? τα παιδια μας να μην ειχαμε ολη την ημερα στα κινητα και στα ταμπλετια και στα πανηλιθια ηλεχτρονικα παιχνιδια θα ηταν η ζωη παραδεισος  ? αλλα οπως λεει και το ασΘμα 

14 λεπτά πριν, Superfunk είπε

φυσικα απαλαγη απο το δημοσιουπαλληλικο καρκινωμα και τη γραφειοκρατια  (πΓιερακακι αϊ λοβ γιου δε βερυ ματσ ?), 

Μάλλον δεν πρόσεξες ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα 1000% σε αυτόν τον τομέα,  λόγω κακής χρήσης της τεχνολογίας. 

Μάλλον δεν πρόσεξες ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα 1000% σε αυτόν τον τομέα,  λόγω κακής χρήσης της τεχνολογίας. 

οι προσωπικες μου εμπειριες λενε το ακριβως αντιθετο, μονο η αλλαγη ταυτοτητας ,εβγαλα χθες νεου τυπου, σε 5 λεπτα και η αυτοματη ενημερωση μεσω του KYC των τραπεζων μου εσωσε 4 ολοκληρες ημερες απο τη ζωη μου στην ουρα με αργοσχολους συνταξιουχους ? (σκεψου να επρεπε να παω, οπως παλια σε 5 διαφορετικες τραπεζες για να δηλωσω την νεα  ταυτοτητα μου...?.. ) καλα για να μη μιλησουμε για εξουσιοδοτητησεις ,πληρωμες,e-banking ,φορολογικες ενημεροτητες κτλ,κτλ.....

μονο καποιος που ΑΓΑΠΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ την..... ανθρωπινη επαφη με αγνωστους παραπονιεται για τη νεα τεχνολογια ?...εγω γενικα ΜΙΣΩ τσι  ανθρωποι και τους αποφευγω οσο περισσοτερο μπορω ? 

οι προσωπικες μου εμπειριες λενε το ακριβως αντιθετο, μονο η αλλαγη ταυτοτητας ,εβγαλα χθες νεου τυπου, σε 5 λεπτα και η αυτοματη ενημερωση μεσω του KYC των τραπεζων μου εσωσε 4 ολοκληρες ημερες απο τη ζωη μου στην ουρα με αργοσχολους συνταξιουχους ? (σκεψου να επρεπε να παω, οπως παλια σε 5 διαφορετικες τραπεζες για να δηλωσω την νεα  ταυτοτητα μου...?.. ) καλα για να μη μιλησουμε για εξουσιοδοτητησεις ,πληρωμες,e-banking ,φορολογικες ενημεροτητες κτλ,κτλ.....
Το δέχομαι. 

Προφανώς η δουλειά σου δεν έχει να κάνει με συναλλαγή με το δημόσιο.

ΔΟΥ-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ - κ.ο.κ.

Το δέχομαι. 

Προφανώς η δουλειά σου δεν έχει να κάνει με συναλλαγή με το δημόσιο.

ΔΟΥ-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ - κ.ο.κ.

κοιτα εβγαλα τη συνταξη ενος φιλου  ψηφιακα πανευκολα μεσω internet & 3-4 τηλεφωνηματων στον εξαιρετικο ΕΦΚΑ (εκει μαλλον δεν δουλευουν μονιμοι ΔΥ γιατι παραηταν εξυπηρετικοι ?) , στη ΔΟΥ μονο δηλωσεις φορολογικες κανω ψηφιακα χωρις κανενα προβλημα αλλα μια φορα που ΠΗΓΑ εκει για να παρω την απαλαγη του φορου για το σπιτι ηθελα να τους ανασκολοπησω ολους ? (φαντασου μου ζητησαν τις...φορολογικες δηλωσεις μου ?) και εφαγα μιση ημερα (και ειχα και ραντεβου)  , επιδομα ανεργιας απο την ΔΥΠΑ  εβγαλα σε εναν ατυχο φιλο μου που ηταν ψηφιακα αμορφωτος σε 3 λεπτα μεσα απο το κινητο του  και το διεκοψα σε μισο λεπτο οταν βρηκε δουλεια, ραντεβου σε γιατρους του δημοσιου και στο ΙΚΑ  στην πεθερα που δεν εχει ιδιωτικη ασφαλιση παλι κλεινω σε δευτερολεπτα...what's not to like?

κοιτα εβγαλα τη συνταξη ενος φιλου  ψηφιακα πανευκολα μεσω internet & 3-4 τηλεφωνηματων στον εξαιρετικο ΕΦΚΑ (εκει μαλλον δεν δουλευουν μονιμοι ΔΥ γιατι παραηταν εξυπηρετικοι ?) , στη ΔΟΥ μονο δηλωσεις φορολογικες κανω ψηφιακα χωρις κανενα προβλημα αλλα μια φορα που ΠΗΓΑ εκει για να παρω την απαλαγη του φορου για το σπιτι ηθελα να τους ανασκολοπησω ολους ? (φαντασου μου ζητησαν τις...φορολογικες δηλωσεις μου ?) και εφαγα μιση ημερα (και ειχα και ραντεβου)  , επιδομα ανεργιας απο την ΔΥΠΑ  εβγαλα σε εναν ατυχο φιλο μου που ηταν ψηφιακα αμορφωτος σε 3 λεπτα μεσα απο το κινητο του  και το διεκοψα σε μισο λεπτο οταν βρηκε δουλεια, ραντεβου σε γιατρους του δημοσιου και στο ΙΚΑ  στην πεθερα που δεν εχει ιδιωτικη ασφαλιση παλι κλεινω σε δευτερολεπτα...what's not to like?
Σε άλλον εφκα-δου-δυπα μάλλον μπαίνεις. 

Δώσε link.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back