Το μουσικό γούστο ως κριτήριο ποιότητας χαρακτήρα.

Δηλαδή, ποια είναι τα "ανώτερα χαρακτηριστικά" και ποια τα "κατώτερα χαρακτηριστικα"?
Εγώ είμαι άτομο με ανώτερα χαρακτηριστικά ρε συ γιατί έχω υψηλή νοημοσύνη.

Είμαι  συμπονετικός,  παρατηρητικός,  έχω αυτοέλεγχο, είμαι παθιασμένος με πράγματα που  με ενδιαφέρουν πραγματικά. Και έχω  μια ισχυρή βιολογική διάπλαση. Βέβαια έχω και  αδυναμίες, είμαι  επιρρεπής στο νινί, με σέρνει καμιά φορά και δεν σκέφτομαι καθαρά. ?

Εσύ φυσικά μπορείς να συνεχίσεις το παραλήρημα σου at you convenience.

Σε ευχαριστώ.Το εκτιμώ.

Δηλαδή, ποια είναι τα "ανώτερα χαρακτηριστικά" και ποια τα "κατώτερα χαρακτηριστικα"?

Δεν υπάρχουν κατώτερα χαρακτηριστικά.Μόνο ανώτερα.

Αυτοί δηλαδή που ξεφεύγουν από το μέσο όρο.

Η επιστημονική κοινότητα περικλείει ανθρώπους ανώτερων χαρακτηριστικών. 
Ως μελος της διαφωνω κάθετα. Μπορει (τεραστιο μπορει ομως) να περικλείει ανθρώπους με αυξημένη (σχετικά με το μέσο) νοημοσύνη και συναφής δεξιότητες, σίγουρα οχι όμως όσο ίσως νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Πάσχει δε απο τις ίδιες παθογένειες απο τις οποίες πάσχει κάθε κοινωνικό σύνολο, και απο πολλές μάλιστα σε υπερθετικό βαθμο. Διάλεξε και πάρε απο ναρκισισμό, κόμπλεξ κατωτερώτητας, παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης και γενικά οποιαδήποτε ενδειξη έλλειψης ήθους και χαρακτήρα μπορείς να διανοηθείς και σε διαβεβαιώ οτι θα την φας με το κουτάλι εντος επιστημονικής κοινωτητας το ίδιο αν οχι χειρότερα απο όπου οπουδήποτε αλλου.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ως μελος της διαφωνω κάθετα. Μπορει (τεραστιο μπορει ομως) να περικλείει ανθρώπους με αυξημένη (σχετικά με το μέσο) νοημοσύνη και συναφής δεξιότητες, σίγουρα οχι όμως όσο ίσως νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Πάσχει δε απο τις ίδιες παθογένειες απο τις οποίες πάσχει κάθε κοινωνικό σύνολο, και απο πολλές μάλιστα σε υπερθετικό βαθμο. Διάλεξε και πάρε απο ναρκισισμό, κόμπλεξ κατωτερώτητας, παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης και γενικά οποιαδήποτε ενδειξη έλλειψης ήθους και χαρακτήρα μπορείς να διανοηθείς και σε διαβεβαιώ οτι θα την φας με το κουτάλι εντος επιστημονικής κοινωτητας το ίδιο αν οχι χειρότερα απο όπου οπουδήποτε αλλου.

Μετρημένα κουκιά,φίλε @odis13...Δικά σου λόγια είναι.

Υπάρχουν αρνητικά στοιχεία που θα βρεις σε οποιοδήποτε σύνολο.

Υπάρχουν θετικά στοιχεία που δεν θα βρεις σε οποιοδήποτε σύνολο.

...Πού διαφωνούμε;

Αυτοί δηλαδή που ξεφεύγουν από το μέσο όρο.
Ειλικρινά λυπάμαι αλλά κάποιος που μιλά με τόση ευκολία για ανώτερα χαρακτηριστικά ανθρώπων, ποστάρει κλιπάκι Europe σε μια τόσο ετερόκλητη μουσική κοινότητα με κείμενο από κάτω "νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι στο ότι μας αρέσει αυτό το σόλο" και στα καπάκια ανοίγει και νήμα για ανώτερα μουσικά γούστα ως κριτήρια ποιότητας χαρακτήρα, για εμένα δεν έχει αποδείξει ότι ξεφεύγει -προς τα πάνω τουλάχιστον- από τον μέσο όρο. Συγγνώμη. 

Η μισή ζωή μας, ίσως και παραπάνω, είναι τύχη. Άπειροι άνθρωποι που εσένα τώρα δε σου γεμίζουν το μάτι, θα μπορούσαν να σε εκπλήξουν, αν τους δινόταν η ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιτυχημένες κοινωνίες, σε όλο τον κόσμο και καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας, είναι οι πιο συμπεριληπτικές. {Πηγή: Acemoglu, et al., (2012). Why Nations Fail }

Εδώ μια μικρή επεξήγηση με βίντεο για να καταλάβουν κι αυτοί που δεν έχουν "ανώτερα χαρακτηριστικά" ?

...Πού διαφωνούμε;
Μα γιατί παρερμηνεύεις τα λόγια του Οδυσσέα? Απο το «τεράστιο μπορεί» μέχρι  το «σίγουρα» υπαρχει τεράστια απόσταση. Δεν είναι όλα ασπρο και μαύρο.

Επιπλεον, ποια ακριβώς είναι η «επιστημονική κοινότητα»? Οι περισσότεροι που έχουν σπουδάσει μια επιστήμη, ονομάζονται επιστήμονες. Όχι μόνο κάποιοι τύποι με άσπρες στολές μέσα σε ερευνητικά εργαστήρια. 
Δηλαδη μια παρέα ταπεινών Ηλεκτρολόγων αποκλείεται να έχουν «ανώτερα χαρακτηριστικά»? Μια παρέα από αρτοποιούς αποκλείεται να έχουν «ανώτερα χαρακτηριστικά»?

...Πού διαφωνούμε;
Μα σε οποιο συνολο και να ενταχθεις θα εντοπισεις αρνητικα στοιχεια που θα βρεις σε οποιοδηποτε συνολο και θετικα στοιχεια που δεν θα βρεις σε οποιοδηποτε συνολο.

Βγαζει πουθενα;

Στο μεταξυ ξαναδιαβασα τον τιτλο του thread. Αυτο το "κριτηριο ποιοτητας χαρακτηρα" βγαζει ματι απο μονο του, (και χωρις την αναλυση του θεματος)

...Πού διαφωνούμε;

Kαι στα δυο.

Υπαρχουν πολλα αρνητικα στοιχεια που θα βρεις σε ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ βαθμο σε σχεση με οποιοδηποτε σύνολο. Ειναι λιγότερο "ισσοροπημενος" χωρος απο πολλους άλλους, για πολλους και διάφορους λόγους.

Υπαρχουν επισης θετικα στοιχεια τα οποια ΦΥΣΙΚΑ και μπορεις να βρεις σε οποιδηποτε συνολο. Ακομα και αν ορισουμε στενα οποιοδήποτε χαρακτηριστικο θελεις (ισως την εννοια της μαθηματικης/λογιστικης νοημοσυνης? δε ξερω τι εχεις στο μυαλο σου) προφανως και αυτη δεν ειναι μονοπώλιο της ακαδημαικής κοινοτητας.

To μονο σίγουρο είναι οτι αξιώσεις περι "ανωτέρων χαρακτηριστικών" μιας Χ ομάδας, ΟΠΟΙΑΣ ομάδας, είναι απλα αστείοτητες στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Το λάθος που κάνετε και προπαντός ο @kpeyos,είναι πως νομίζετε ότι μιλάω από τη θέση του "ανώτερου ανθρώπου".Ο συγκεκριμένος μάλιστα έφτασε σε σημείο να υποθέσει ότι το νήμα ανοίχτηκε για να σας πείσω ότι είμαι τέτοιος,κάτι το οποίο δεν κατάφερα...Με το ανάλογο υποτιμητικό και κουτσουρεμένο σχολιάκι.

Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν ισχύει αυτό.Δεν βλέπω κανέναν κάτω από μένα,αντίθετα βλέπω πολλούς πάνω από μένα.

Όπως και να έχει,επειδή παρατηρώ ότι έχουν ξεκινήσει οι ad hominem επιθέσεις και έχει προκληθεί μια κάποια αναστάτωση,σας καληνυχτίζω και εύχομαι να γίνετε λίγο πιο τολμηροί στη σκέψη σας.

Απλά ξεκινήστε με την παραδοχή ότι η επιστήμη μας έχει φέρει στο σημείο που βρισκόμαστε.Χωρίς αυτή,θα ζούσαμε ακόμα σε πολύ σκοτεινούς καιρούς.Επομένως οι άνθρωποι που την απαρτίζουν,ενώ κουβαλούν όλες τις παθογένειες του είδους,αξίζουν να χαρακτηριστούν ως "ανώτερη κάστα ανθρώπων".

Η μουσική που ακούς δεν δείχνει ποιότητα χαρακτήρα. Είναι το μέσο που επιλέγει κάποιος για την ψυχική του υγεία και ευεξία.

Με τη λογική κάποιων 2 διαφορετικούς ανθρώπους που ο ένας ακούει δημοτικά και ο άλλος Pink Floyd θα τους κρίναμε κάπως έτσι

Αυτός που ακούει δημοτικά είναι κάποιος αγράμματος χωριατάκος με κατώτερα χαρακτηριστικά

Αυτός που ακούει Pink Floyd είναι πνευματώδης και έχει ανώτερα χαρακτηριστικά.

Έλα όμως που

Υπάρχει περίπτωση οπαδοί μιας μουσικής να παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκαν πχ τα παραδοσιακά/δημοτικά. Όσους έχω γνωρίσει να ακούνε ή να παίζουν, τους αρέσει και να τα χορεύουν. Πιθανότατα διοργανώνουν γεύματα με γνωστούς τους σε υπαίθριο χώρο και μετά το φαγητό πιάνονται και χορεύουν γύρω γυρω. Θα προτιμούσαν να δουν ελληνική ταινία από ένα Hollywood blockbuster. Για την ακρίβεια, κατά διαβολική σύμπτωση κανένας τους δεν ξέρει αγγλικά της προκοπής, όλοι θα σου πουν μια ιστορία για το πώς κλέψανε το μούφα λόουερ που έχουν. Ακούνε ήχο ηλεκτρικής κιθάρας ελαφρώς παραμορφωμένο και λένε μπλιαχ, ενώ αν ακούσουν ήχο γκάιντας σε δημοτικά (το πιο ξεκουρδιστο μουσικό όργανο ever), δεν τους ενοχλεί. Αυτα είναι πράγματα που τα έχω δει και ακούσει πολλές φορές, και τα περιγράφω εδώ γιατί με ξενίζουν κάθε φορά που γίνονται. 

Θες να το πιάσουμε διαφορετικά; Αν μου πεις να σου περιγράψω τον "μεταλλά", πιθανότατα θα σου πω για μαλλιά, τατουάζ, σκουλαρίκια, ?, και σίγουρα όχι έναν πλυμένο καλοχτενισμένο νεαρό με κολλεγιακή εμφάνιση και πουλόβερ και πουκάμισο. Το θέμα είναι ότι ο τελευταίος ήμουν εγώ στα νιάτα μου, άσχετα που πλέον δεν μπορώ να ακούσω μέταλ, ούτε καν ροκ ευχάριστα. 

Άρα πολλά από αυτά που βλέπουμε είναι στερεοτυπικές αντιλήψεις. Προφανώς και αρκετοί ομοϊδεάτες μοιάζουν, αλλά να μιλήσουμε για "ανώτερα" χαρακτηριστικά και στοιχεία χαρακτήρα σε συνάρτηση με τη μουσική προτίμηση; Δεν θα το έκανα, εγώ τουλάχιστον. Γιατί άνθρωποι και από τις δύο κατηγορίες (δημοτικά και μεταλλάδες) με έχουν βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές χωρίς να τους το ζητήσω καν, ενώ πολλοί από τους χειρότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου ακούνε κλασική μουσική, ντύνονται καλά και φαίνονται καθωσπρέπει..?

Αν μου πεις να σου περιγράψω τον "μεταλλά", πιθανότατα θα σου πω για μαλλιά, τατουάζ, σκουλαρίκια, ?, και σίγουρα όχι έναν πλυμένο καλοχτενισμένο νεαρό με κολλεγιακή εμφάνιση και πουλόβερ και πουκάμισο. Το θέμα είναι ότι ο τελευταίος ήμουν εγώ στα νιάτα μου, άσχετα που πλέον δεν μπορώ να ακούσω μέταλ, ούτε καν ροκ ευχάριστα. 
Εγώ ακόμα ακούω μέταλ.

Μπορεί να είμαι στο γραφείο και να ακούσω ξέρω γω  Craig Goldy και να φοράω trois piece prince de galles  κοστούμι ή να ακούω σπίτι ξέρω γω .......Barney Kessel, Charlie Byrd and Herb Ellis και να φοράω perfecto.

Το να συνδυάσεις τη μουσική με το ντύσιμο είναι προεφηβικό ?.

Όλες οι μουσικές έχουν κάτι να μου δώσουν όπως και όλα τα είδη ντυσίματος.

"Το μουσικό γούστο ως κριτήριο ποιότητας χαρακτήρα"

Μετά απο 18 σελίδες και βάλε

Νομίζω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο στερεότυπο απο αυτό !!!
Τι σχέση μπορεί να έχει ο χαρακτήρας με τις προτιμήσεις στη μουσική

Νομίζω ότι το νήμα μπορεί να κλείσει πλέον.

Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι το γούστο στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες ως μέσο ψυχαγωγίας,δεν προσφέρει καμία ασφαλή ένδειξη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας κάποιου.

Η απόλυτη πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν περισσότερο από κάποιους άλλους, είτε μεμονωμένα ή ως ομάδες με βάση την ασχολία τους.Με την έννοια "αξία" εννοούμε το κατά πόσο συμβάλλουν στη βελτίωση του είδους.

Όλα καλά.Πάμε παρακάτω.

Γνωρίζω τελειωμένους σκυλάδες που είναι ένα κομμάτι μάλαμα σαν χαρακτήρες... Κανείς όμως δεν είναι αυτό που λέμε ψαγμένος τύπος.Με εσωτερικούς προβληματισμούς, ανησυχίες, επίκτητη μόρφωση και πάει λέγοντας.

Ας μιλήσουμε πρακτικά . Έχεις γνωρίσει κάποιον που να ψυχαγωγείται με βαρύ, αντρικό λαϊκό και να έχει φιλοσοφικές ανησυχίες;

Η μουσική είναι υψηλή τέχνη.Μπορεί να σε πάει πέρα δώθε σε ολόκληρο το συναισθηματικό φάσμα,αρκεί βέβαια να διαθέτεις τους κατάλληλους εσωτερικούς υποδοχείς.

Σε ότι αφορά τον τομέα της επιβίωσης,όλο το ανθρώπινο είδος έχει ακριβώς τις ίδιες ανάγκες.Δεν πεινάει ή κρυώνει κανείς με περισσότερο γούστο από κάποιον άλλο.Η διαφοροποίηση έρχεται μόλις φτάσουμε στο κομμάτι της ψυχαγωγίας.Εκεί λοιπόν οι άνθρωποι χωρίζονται μεταξύ τους με γνώμονα την ποιότητα που χαρακτηρίζει το μέσο που τους ψυχαγωγεί

Το λάθος που κάνετε και προπαντός ο @kpeyos,είναι πως νομίζετε ότι μιλάω από τη θέση του "ανώτερου ανθρώπου".Ο συγκεκριμένος μάλιστα έφτασε σε σημείο να υποθέσει ότι το νήμα ανοίχτηκε για να σας πείσω ότι είμαι τέτοιος,κάτι το οποίο δεν κατάφερα...Με το ανάλογο υποτιμητικό και κουτσουρεμένο σχολιάκι
Από όλα τα άνωθι δικά σου σχόλια αυτό που κατάλαβα είναι ότι εσύ ανήκεις στους ανθρώπους με τα υψηλά αισθητικά κριτήρια και τις προσλαμβάνουσες που αφού κόρεσες τις βασικές σου ανάγκες, ανέβηκες δηλαδή την πυραμίδα του Maslow, χωρίστηκες απ' τους πλεμπαίους που ακούν σκυλάδικα. Αν έκανα λάθος και εννοούσες κάτι άλλο, χαίρομαι ειλικρινά γι αυτό.

Απλά ξεκινήστε με την παραδοχή ότι η επιστήμη μας έχει φέρει στο σημείο που βρισκόμαστε.Χωρίς αυτή,θα ζούσαμε ακόμα σε πολύ σκοτεινούς καιρούς.Επομένως οι άνθρωποι που την απαρτίζουν,ενώ κουβαλούν όλες τις παθογένειες του είδους,αξίζουν να χαρακτηριστούν ως "ανώτερη κάστα ανθρώπων".
Είναι διαφορετικό να δέχεσαι ότι υπάρχουν άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες και διαφορετικό να τους χωρίζεις σε ομάδες. Το πρώτο είναι κάτι που φυσικά ισχύει, το δεύτερο είναι μια επικίνδυνη γενίκευση και οδηγεί σε προκαταλήψεις που έχουν προκαλέσει θηριωδίες. 

Δεν ξέρω αν υπάρχει συσχέτιση με τη "ποιότητα χαρακτήρα". Πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε τι είναι η ποιότητα χαρακτήρα.

Αλλά έγω έχω παρατηρήσει patterns. Δηλαδή νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι οι μεταλλάδες έχουν κάποια χαρακτηριστικά, οι trappers έχουν κάποια κτλ.

Όπως και ότι άνθρωποι που ακούνε κλασική & jazz έχουν κάποια χαρακτηριστικά.

Άλλο pattern που έχω παρατηρήσει είναι ότι η ευφυΐα συχνά συνοδεύεται από περισσότερα ακούσματα.

Νομίζω ότι το νήμα μπορεί να κλείσει πλέον.
Δεν θεωρώ ότι τέτοια θέματα μπορούν ποτέ να κλείσουν.

Δηλαδή δεν είναι μαθηματική εξίσωση που λύθηκε.

μπορεί να ακούσουμε απόψεις που δεν έχουμε σκεφτεί καν.

Εσείς που βλέπετε μια συσχέτιση θεωρείτε ότι ως 'κριτήριο ποιότητας χαρακτήρα' λειτουργούν και οι άλλες τέχνες; πχ η γλυπτική, ο χορός, η αρχιτεκτονική ή είναι προνόμοιο μόνο της μουσικής;

Εσείς που βλέπετε μια συσχέτιση θεωρείτε ότι ως 'κριτήριο ποιότητας χαρακτήρα' λειτουργούν και οι άλλες τέχνες; πχ η γλυπτική, ο χορός, η αρχιτεκτονική ή είναι προνόμοιο μόνο της μουσικής;
Μη υιοθετώντας την "ποιότητα χαρακτήρα" ως έννοια αφηρημένη και ασφαλώς χρήζουζας αποσαφήνισης (όπως σωστά παρατήρησε και ο @Slew Rate), ασφαλώς ΝΑΙ.

Και όχι μόνο , ως προείπα στις τέχνες. 

Αλλά και (αν όχι κυρίως) στην καθημερινότητα. 

Πως μιλάει,  πως στέκεται,  πως ντύνεται,  πως τρώει....τί τρώει. ..κ.ο.κ..

Μη υιοθετώντας την "ποιότητα χαρακτήρα" ως έννοια αφηρημένη και ασφαλώς χρείζουζας αποσαφήνισης (όπως σωστά παρατήρησε και ο @Slew Rate), ασφαλώς ΝΑΙ.

Και όχι μόνο , ως προείπα στις τέχνες. 

Αλλά και (αν όχι κυρίως) στην καθημερινότητα. 

Πως μιλάει,  πως στέκεται,  πως ντύνεται,  πως τρώει....τί τρώει. ..κ.ο.κ..
Εάν ισχύει αυτό, τότε το ποσοστό της μουσικής μπορεί να αντισταθμίζεται πχ από το τι τρώει

...οπότε πάλι στα ίδια ερχόμαστε

Trending...

Νέα θέματα

Back