Ξύλα. Τελικα μηπως τρωμε το παραμυθι?

Grey είπε:
Δεν πρέπει να είναι παραμύθι αυτό με τα ξύλα...Δεν γίνεται,πρέπει να παίζει κάποιο ρόλο.

Από την δική μου εμπειρία όμως,έναν από τους μικρότερους.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαμε στην εξής κατάταξη:

α)Ενισχυτής

β)Μαγνήτες

γ)Χορδές

δ)Ηλεκτρικά

ε)Ηαrdware

στ)Τύπος κατασκευής/υλικό κατασκευής(ξύλο)

Εδώ θα προσθέσω και τον παράγοντα ψυχολογία γιατί,σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον,διαπιστώνω πως ανεβοκατεβαίνει την παραπάνω λίστα πολύ συχνά.:)
Τα μεγαφωνα ξεχασες.Η διαφορετικη επιλογη, μπορει να σου μετατρεψει ενα ηχο, απο σκατα μεχρι θεικο και το αντιθετο.

blue monk είπε:
εγω εχω δυο  στρατοκαστερ, μια ελαφρια και μια βαργια με μεγαλη διαφορα… η βαργια ειναι πιο κουδουνιστη .-

καλα κανενας αλλος δεν παιζει σολιντ ηλεκτρικη χωρις να τη συνδεσει πουθενα?
Φυσικα ετσι δοκιμαζω αποκλειστικα μια κιθαρα, οταν την πρωτοπιασω. (ιδιως οταν προκειται να την αγορασω)  ;)Ολα τα αλλα διορθωνονται.

otto## είπε:
Προσωπικά διακρίνω τα εξής προβλήματα στη συζήτηση. Δεν τηρείται ένα στοιχειώδες επίπεδο από πολλούς, τόσο σε επίπεδο χαρακτηρισμών, όσο και σε επίπεδο επιχειρημάτων.

Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές και όσο το γράφω ακόμα πιο αστείο μου φαίνεται. Τι πάει να πει "ο ήχος είναι χαλαρός", "βαρύ κομπρεσάρισμα", "απαλό sustain" και άλλες τέτοιες γενικότητες (για να μην πω ηλιθιότητες).
??? ??? ???Με εστειλες.

Οποιος τα εγραψε αυτα χαρακτηριζεται ηλιθιος, αν δεν το καταλαβες.

Τα ξύλα είναι κάβλα. Ποιος δεν έχει ζήσει εκείνες τις μοναδικές στιγμές που οι συχνοτικές τους αποκρίσεις απογειώνουν και ξεθυμαίνουν τη μέθη μας… όταν το neck angle τους έχει τη σωστή κατεύθυνση…

Κι όποιος δεν καταλαβαίνει ας μη με κάνει φίλο όταν γραφτώ στο φατσομπούκι  8)

Spyros Delta είπε:
??? ??? ???

Με εστειλες.

Οποιος τα εγραψε αυτα χαρακτηριζεται ηλιθιος, αν δεν το καταλαβες.
"Για να μην πω ηλιθιότητες".

Για να μην πω=δε θέλω να το πω απλά μοιράζομαι ότι το σκέφτηκα.

Όλοι είμαστε ηλίθιοι, λίγο ή πολύ. Κάποιοι απλά παίρνουν τον ευατό τους σοβαρά και δεν τον καταλαβαίνουν.

Από τη wikipedia:

Tonewood is a term of art that generally refers to woods believed to possess tonal properties used in the construction of stringed instruments.

A pickup device is a transducer that captures mechanical vibrations from stringed instruments such as the electric guitar, electric bass guitar, Chapman Stick, or electric violin, and converts them to an electrical signal that is amplified, recorded, or broadcast.

Ελπίζω να διακρίνετε την διαφορά στους ορισμούς. Η wikipedia δεν είναι 100% πηγή αλλά τουλάχιστον είναι κάτι. Στην μεν πρώτη φράση υπάρχει η φράση "believed to possess", στη δε δεύτερη τα αντίστοιχα ρήματα είναι "is" και "converts".

Τέτοιες διαφορές εντοπίζονται όταν συγκρίνουμε μία επιστημονική αλήθεια με μία εικασία.

το να τρώει κανείς το παραμύθι είναι δικαίωμά του

ένας λόγος παραπάνω αν μάλιστα αυτό τον βοηθάει να παίζει και καλύτερα

προσωπικά με ότι όργανο παίζω, λίγο πολύ στον ίδιο ήχο καταλήγω

αν πάντως κάποιος (όχι εγώ) θέλει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες, τους συντονισμούς, τις αρμονικές, τις ιδιοσυχνότητες του ξύλου μίας solid κιθάρας και πως αυτά επηρεάζουν τον ήχο της, θα πρέπει να βάλει στην εξίσωση και το πιθανό μαφλάρισμα που επιδέχεται το όργανο όταν παίζει κάποιος χοντρός ή τη διαφορά αν παίζεις όρθιος ή καθιστός, πως πιάνεις ή πως στηρίζεις το όργανο ωστε να το αφήνεις να πάλλεται κλπ

κατά τ άλλα

το να μιλάς για τη μουσική είναι σαν να χορεύεις για την αρχιτεκτονική    

Dinosp είπε:
Τα ξύλα είναι κάβλα. Ποιος δεν έχει ζήσει εκείνες τις μοναδικές στιγμές που οι συχνοτικές τους αποκρίσεις απογειώνουν και ξεθυμαίνουν τη μέθη μας… όταν το neck angle τους έχει τη σωστή κατεύθυνση…

Κι όποιος δεν καταλαβαίνει ας μη με κάνει φίλο όταν γραφτώ στο φατσομπούκι  8)
Φλαράκ σαι πιστήμων λαίμαι, όχι αηδείες, μόλις κάνεις λογαριασμό στο φέιτςμπουκ, θα οσμισθώ την συχνοτική σου απόκριση και θα σε κάνω φρίεντ ρικουέστενε λαίμαι, μπας και απογειώσουμε τη μέθη μας λαίμαι

Spyros Delta είπε:
Φυσικα ετσι δοκιμαζω αποκλειστικα μια κιθαρα, οταν την πρωτοπιασω. (ιδιως οταν προκειται να την αγορασω)  ;)

Ολα τα αλλα διορθωνονται.
Παρομοίως... ;)

samy paraga είπε:
Φλαράκ σαι πιστήμων λαίμαι, όχι αηδείες, μόλις κάνεις λογαριασμό στο φέιτςμπουκ, θα οσμισθώ την συχνοτική σου απόκριση και θα σε κάνω φρίεντ ρικουέστενε λαίμαι, μπας και απογειώσουμε τη μέθη μας λαίμαι
Φλαραρακ

Άλλο το ξανθό maple (με maple) κι αλλo το Argentinian ροουζγουνd, geke?

Dinosp είπε:
Άλλο το ξανθό maple (με maple) κι αλλo το Argentinian ροουζγουνd, geke?
...σωστά...και εγώ πριν της βάλω στη πρίζα....τις δοκιμάζω...και ο παράγκας που είναι κοντά στη Βουλγαρία ;)

X-minor είπε:
Μωρέ ακόμα για τα ξύλα παλεύετε;  ;D
;D ;D ;D

Λες και δεν ξέρεις... Αν δεν πάει 100 σελίδες το thread δεν πρόκειται να βγει συμπέρασμα*  :P ;D

*Μαχόγκανι καλό για μέταλ;

Terry RoscoeBeck5 είπε:
*Μαχόγκανι καλό για μέταλ;
Ζεσταίνει η αλήθεια είναι, αλλά στοιχίζει, άσε προτιμώ μεσέ- δρυ, όπως το λέτε εσέις οι χαμουτζίδες  ;D ;D ;D

θα πρέπει να βάλει στην εξίσωση και το πιθανό μαφλάρισμα που επιδέχεται το όργανο όταν παίζει κάποιος χοντρός ή τη διαφορά αν παίζεις όρθιος ή καθιστός, πως πιάνεις ή πως στηρίζεις το όργανο ωστε να το αφήνεις να πάλλεται κλπ
+1000

εχω χασει 18 κιλα απο τον περασμενο ΙΟΥΝΙΟ και οι τελε μου ακουγονται ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ πιο resonant φυσικα οταν ειναι στον ΕΝΙΣΧΥΤΗ ακουγονται το ιδιο.... ;D ;D

Superfunk είπε:
+1000

εχω χασει 18 κιλα απο τον περασμενο ΙΟΥΝΙΟ και οι τελε μου ακουγονται ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ πιο resonant φυσικα οταν ειναι στον ΕΝΙΣΧΥΤΗ ακουγονται το ιδιο.... ;D ;D
Μάλλον πρέπει να κάνεις δίαιτα στον ενισχυτή τότενες  ;D ;D ;D

Παντως στα mid-90's που επαιζα με μια τζιτζιτεκ θα συμφωνουσα απολυτα με τους υπερμαχους της αποψης οτι δεν παιζει κανενα ρολο το ξυλο.

Οχι απλα δεν επαιζαν κανεναν ρολο οι μαγνητες,ουτε καν το ειδος της κιθαρας δεν επαιζε ρολο.

Ειτε γυψον,ειτε φενδερ ειτε μπουζουκι,το ιδιο ακριβως ακουγοταν!

Και πανω που ειχα βρει την ευτυχια της απολυτης γνωσης αρχισα να ξαναπαιζω με αληθινους ενισχυτες το κοροιδο  ;D

X-minor είπε:
Μωρέ ακόμα για τα ξύλα παλεύετε;  ;D
Οπως βλεπεις τιποτα δεν αλλαξε και ας μπαινεις πιο αραια!

Ας γραψω και γω την π@π@ρι@ μου:

Εχω δυο ιδιου τυπου κιθαρες (στρατ) με τον ιδιο μαγνητη (dimebucker), χρησιμοποιω και τις ιδιες χορδες και η αποσταση τους απο τον μαγνητη ειναι η ιδια. Εχουν και οι δυο rosewood ταστιερα μονο το σωμα (alder - basswood)  και τα ηλεκτρικα τους (η μια εχει φτηνα ποτενσιομετρα και η αλλη εχει καλα + fernandes sustainer) αλλαζουν.

Μαντεψτε, εχουν διαφορετικο ηχο αλλα ο ηχος εχει τον ιδιο χαρακτηρα και με λιγο eq ακουγονται ιδιες, αρα στα δικα μου αυτια το ξυλο παιζει ρολο αλλα σε πολυ μικρό ποσοστο.

Έπεισα κανέναν;  :P

Μιας που το νημα εφτασε αισιως τις 20+ σελιδες χωρις καμια απο τις δυο πλευρες να πεισει την αλλη (ως συνηθως) καπου εκει ερχομαι εγω να πω οτι το ξυλο παιζει οση σημασια ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ να παιζει μιας που α)δεν αντιλαμβανομαστε ολοι με τον ιδιο τροπο τους ηχους αρα δεν ακουμε τα ιδια...και β)δεν δινουμε ολοι την ιδια βαρυτητα στις οποιες διαφορες.Η διαφορα για μενα ειναι μια τριχα...αλλα και αυτο ειναι υποκειμενικο γιατι μια τριχα στα μαλλια σου ειναι λιγο αλλα μια τριχα μεσα στη σουπα σου ειναι πολυ (εγω την βλεπω σαν τριχα στα μαλλια αλλα δεν εχει και τοση σημασια) Ισως το Ultimate Test να ειναι το εξης...Παιρνουμε 2 strat με σωμα απο διαφορετικο ξυλο και ολα τ αλλα ιδια...τις κραταμε οπωσδηποτε σε σταση ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ και παιζουμε μονο ακουστικα...οι διαφορες του ξυλου εντοπιζονται ακριβως στις διαφορες με τις οποιες παλλονται τα @@ μας! (Αν ολοι εχουμε τα ιδια αφτια τοτε εχουμε και τα ιδια @@!!!)

Peace man!Ειναι η κλασσικη φαση που περιλαμβανει σταθερες αλλα και υποκειμενικες μεταβλητες και ετσι ολοι εχουν επιχειρηματα να στηριξουν το δικιο τους.Ακρη δε βγαινει και πραγματικα πιστευω οτι ολοι εχουν δικιο.Κ εγω που θα φτιαξω με το υπολοιπο gear μου την ΟΠΟΙΑ διαφορα στον ηχο (αν) απομονωσω και (αν) καταλαβω οτι προερχεται απο το ξυλο...αλλα και ο αλλος που θα φρικαρει κατευθειαν με τη διαφορα ειτε θετικα ειτε αρνητικα!

PS.Το παραδειγμα του "βαλε τον Vai να σου παιξει με μια squier και θα βγαλει ηχαρα" ειναι ακυρο...εγω θα ελεγα...βαλε τον Vai να παιξει πχ το ριφακι του smoke on the water (αν μπορει να το βγαλει  :P ) και μετα με το ιδιο gear παιξε το κ εσυ (γενικα)...δεν ευθυνονται και για τους παπαδες που παιζει ο Vai τα ΚΣυλα...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back