Vintage Vs Modern instruments

Προτιμάτε τα vintage όργανα ή τα πιο μοντέρνα (έστω και με vintage specs);

• Vintage όργανα

Ψήφοι: 4 26.7%
  • Μοντέρνα Όργανα

Ψήφοι: 11 73.3%

• Σύνολο ψηφοφόρων
    15
Κιθαρες με vintage specs..
Εγώ εκ πείρας με το Geddy Lee, θα το ανέφερα ως κιθάρες με κάποια vintage specs ή vintage προσανατολισμού όργανα με κάποια modern specs.

Το Geddy για παράδειγμα έχει πατήσει σε ένα JB του '72, με τις μοντέρνες διαφορές ότι έχει thin C shape και όχι C μπράτσο (Geddy θα σου είμαστε αιωνίως ευγνώμονες γι' αυτό) και high mass bridge (Badass).

Bottom line: Κάποιες φορές δεν είναι κακά αυτά τα "παντρέματα" των εποχών.

(Geddy θα σου είμαστε αιωνίως ευγνώμονες γι' αυτό)
Θείε Geddy,

Θα σου ανάβουμε ένα κεράκι 2 φορές το χρόνο που σε θυμόμαστε γιατι πειράζουμε τη βέργα. :cool::ROFLMAO:

Κάθε φορά που συνδέω καρφί το jazz bass, στον vintage bassman ενός studio στο Χαλάνδρι, με τα ποτενσιόμετρα στο 10 και το απόλυτο και πλήρως φυσικό κομπρεσσάρισμα της λάμπας και με το αντίστοιχο υπέροχο φυσικό overdrive της, σκέφτομαι πως αυτό που ακούω δεν το έχω συναντήσει σε κανέναν modern τρανζιστοράτο, σε κάνενα μέρος και σε καμία συνθήκη, ενώ είναι ίδιο με ότι έχω ακούσει στους αγαπημένους παλιούς μου δίσκους. Εκεί λές vintage δαγκωτό. Έχω κρατηθεί πολλές φορές από το να ζητήσω από τον στουντιά να μου το πουλήσει...

Δοκίμασε όμως να σηκώσεις και να μεταφέρεις το τέρας από το χώρο του στο αμάξι (και σε τι αμάξι να το χωρέσεις άραγε). Εκεί αποδέχεσαι το modern και είσαι happy...

Ψήφισα vintage λόγω mojo radius τάσεων. Πιο πολύ μ’ αρέσει να παίζω με την 70’s vintage reissue, strat, αλλά από τα video που ακούω τον εαυτό μου μου φαίνεται ότι καλύτερα ακούγομαι με μια PRS custom 22 που έχω. Επίσης έχω και είχα vintage κιθάρες κι μιλώ εκ του ασφαλούς

Attachments

• 174704079624942.mov
    11 MB
Θα σου ανάβουμε ένα κεράκι 2 φορές το χρόνο που σε θυμόμαστε γιατι πειράζουμε τη βέργα.
Φίλος έτσι είναι αυτά. Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις...

Η αλήθεια είναι, για να έκαναν "σωστή" τη δουλειά, το μπράτσο (που ως πιο λεπτό, άρα και πιο ευπαθές) θα έπρεπε να έχει ενίσχυση γραφίτη.

Το Roscoe Beck που έχει γραφίτη, έχω ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που ασχολήθηκα μαζί του.

Η αλήθεια είναι, για να έκαναν "σωστή" τη δουλειά, το μπράτσο (που ως πιο λεπτό, άρα και πιο ευπαθές) θα έπρεπε να έχει ενίσχυση γραφίτη.
Αμα εκαναν σωστή δουλειά θα σε χάνανε απο πελάτη! Τι θα γινουν οι ανθρωπες κλέφτες? Τι θα πουλήσουνε του χρόνου

Λοιπόν,

Ψήφισα vintage αλλά εξηγώ γιατι:

1) Μου αρεσουν γενικά τα παλιά πράγματα και έχω πολλά και συνεχως ψάχνω για αυτά. Οχι μονο στα οργανα και τον εξοπλισμό. Το σπιτι μου ειναι γεματο απο vintage αντικείμενα και ειδικα αν αυτα ειναι χρηστικά εννοειται οτι τα χρησιμοποιώ.
2) Ακούω αρκετή (σχεδον αποκλειστικά) παλιά μουσική και ειναι παιγμένη με τέτοια όργανα, ενισχυτές κλπ
3) Αυτα που για καποιους ειναι προβλήματα, για άλλους δεν είναι. Για παράδειγμα εμένα δε με πειράζουν ούτε τα λεπτά τάστα, ούτε το καμπυλωτό radius ούτε το hum.
4) Ειδικά όταν μιλάμε για ακουστικά όργανα, τα καλά απο τα παλιά όργανα ειναι σταθεροποιημένα και έχουν αναπτύξει πλήρως το χαρακτήρα και τον ήχο τους.
5) Συνήθως τα παλια και καλά ακουστικά όργανα έχουν ξύλα την ποιότητα των οποίων δεν βρισκεις σήμερα.
6) Μερικά παλιά αντικείμενα (και όργανα) έχουν κάτι μικρές καλλιτεχνικές λεπτομέρειες που ούτε κατα διάνοια δε θα δεις πουθενά σήμερα. Και αυτο τα κανει μοναδικα.
7) Αναλόγως την ιστορία και τη χρήση, μερικά έχουν αποκτήσει μια πατίνα απο το χρόνο που τα κανει ακομη πιο εύκολα στη χρήση καθώς το όργανο προσαρμόζεται λιγο στον παιχτη. Αυτο προσπαθει να μιμηθει η μοδα του relic, αλλά άμα πετυχεις οργανο που εχει γινει ετσι απο πραγματικο παιξιμο, εχει κατι παραπανω.

Εννοειται οτι ολα εξαρτωνται απο την κατασταση, τις οποιες πιθανες επεμβάσεις και φυσικά την τιμή.

Μου θυμίζεις εμένα, όταν το παίζω "PRSακιας" στους φίλους μου 😁

Είμαστε κάπου πχ και ακούγεται μουσική από Santana, Journey, Jethro Tull, Mike Oldfield κτλ, βάλτε όποιον θέλετε που πλέον παίζει σχεδόν αποκλειστικά (πλέον) με PRS

- Α ρε PRS, τι κιθαρακλες βγάζεις
- Μα ρε Γιάννη, τα κλασσικά τους άλμπουμ αυτοί όλοι τα βγάλανε με Gibson/Fender/άλλη...
- Α ρε PRS, το κιθαρακλες βγάζεις

🤣

Στο ερώτημα σου μάλλον θα απαντούσα vintage, για λόγους που προαναφέρθηκαν.
Θα συμφωνησω.
Ολοι οσοι γυρισαν στις τριγραμματες κιθαρες μπασταρδεψαν/κατεστρεψαν/αλλαξαν αμετάκλητα τον ηχο τους

Αμα εκαναν σωστή δουλειά θα σε χάνανε απο πελάτη!
Γιατί φίλος, και το RB Fender είναι- αλλά εκεί η δουλειά πήγε όπως έπρεπε να γίνει. Βέβαια, πιθανολογώ ότι μπορεί να το ζήτησε ο ίδιος ο Roscoe Beck ως "προαπαιτούμενο". Πάντως ο Geddy δεν...

Α ναι... ο πελάτης "πέθανε", ο πελάτης πάει... 😄 Δεν υπάρχει κάτι που να θέλω. Άντε βαριά - βαριά κάνα Aria από τα '80s -κάνα SB1000,που μου έχει μείνει απωθημένο.

Θα συμφωνησω.
Ολοι οσοι γυρισαν στις τριγραμματες κιθαρες μπασταρδεψαν/κατεστρεψαν/αλλαξαν αμετάκλητα τον ηχο τους

Θα διαφωνήσω. Απλά αλλάζουν οι εποχές. Οι PRS είναι ανώτερες κιθάρες, πως να το κάνουμε, δεν υπήρχαν όταν ηχογραφούσαν αυτοί, αν υπήρχαν με αυτές θα έπαιζαν 😛

Πέρα από την πλάκα, οι PRS είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένες και εξαιρετικά ευκολοπαικτες κιθάρες, ίσως οι πιο ευκολοπαικτες set neck κιθάρες που μπορεί να έχει ένας working musician που δεν θέλει κάτι υπερβολικά μοντέρνο αλλά χωρίς τα βαρίδια και μειονεκτήματα του vintage σχεδιασμού του παρελθόντος.

Α ναι... ο πελάτης "πέθανε", ο πελάτης πάει... 😄 Δεν υπάρχει κάτι που να θέλω. Άντε βαριά - βαριά κάνα Aria από τα '80s -κάνα SB1000,που μου έχει μείνει απωθημένο.

Θυμάμαι ότι στο ίδιο GH auction του Ιουνίου που πήρε ο τύπος του βίντεο την '77 ασπρη strat είχα δει και ενα SB-1000. Μπήκα απο περιέργεια να δω ποσο πήγε, εν τέλει δεν πουλήθηκε και ξαναβγαίνει στο σφυρί στην επόμενη του Σεπτεμβρίου, έχει και ένα SB-900 παρέα.

'Eχουν πάρει τον ανήφορο για τα καλά και αυτά υπόψην...

@Nekkon είχαν και μια TS-400 που έπιασε 7 κατοστάρικα, δε ξέρω αν έχεις ακόμα τη δικιά σου.

Πέρα από την πλάκα, οι PRS είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένες και εξαιρετικά ευκολοπαικτες κιθάρες, ίσως οι πιο ευκολοπαικτες set neck κιθάρες που μπορεί να έχει ένας working musician που δεν θέλει κάτι υπερβολικά μοντέρνο αλλά χωρίς τα βαρίδια και μειονεκτήματα του vintage σχεδιασμού του παρελθόντος.

Χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας, θα αναρωτηθώ όμως, εάν το βέλτιστο playability είναι το ζητούμενο, γιατί να μην πάει κάποιος σε ένα ακόμα πιο μοντέρνο όργανο; Japan (& Indonesia) calling, για παράδειγμα και όχι μόνον. Ακόμα ελαφρύτερα όργανα, με τρελή εργονομία και παιχτικές ευκολίες, τρομερούς λαιμούς, και ηχάρες τώρα πια.

Θα διαφωνήσω. Απλά αλλάζουν οι εποχές. Οι PRS είναι ανώτερες κιθάρες, πως να το κάνουμε, δεν υπήρχαν όταν ηχογραφούσαν αυτοί, αν υπήρχαν με αυτές θα έπαιζαν 😛

Εσυ ειπες οτι ολοι εφτιαξαν καριερες με αλλες κιθαρες.
Εγω προσθετω οτι τιποτα δεν προσθεσαν στον ηχο τους με τις νεες
Τωρα αν ειναι πιο ευκολες στο να φτιαξουν ηχο σε live ....

Χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας, θα αναρωτηθώ όμως, εάν το βέλτιστο playability είναι το ζητούμενο, γιατί να μην πάει κάποιος σε ένα ακόμα πιο μοντέρνο όργανο; Japan (& Indonesia) calling, για παράδειγμα και όχι μόνον. Ακόμα ελαφρύτερα όργανα, με τρελή εργονομία και παιχτικές ευκολίες, τρομερούς λαιμούς, και ηχάρες τώρα πια.

Συμφωνώ, αλλά μιλάω για set neck όργανα κυρίως, δηλαδή αν θες το βέλτιστο playability αλλά χωρίς να μιλάμε για σούπερστρατ τύπου όργανα (ακόμα και η Jackson Soloist που είναι neck through δεν μετράει γιατί είναι σαν σούπερστρατ, και είναι και σχετικά μοντέρνα), νομίζω ότι οι PRS για αυτόν που θέλει την ηχητική, συχνοτικη και αισθητική (στο χέρι) συνταγή "μαόνι σώμα, maple καπάκι, μαόνι μπράτσο" και με το δικό του, σούπερ ευκολοπαικτο scale νομίζω ότι είναι ίσως η καλύτερη πρόταση

Εγω προσθετω οτι τιποτα δεν προσθεσαν στον ηχο τους με τις νεες
Ο Santana πρόσθεσε πολλά (καμία δεκαπενταρια) Grammy με PRS όμως 😜

@Nekkon είχαν και μια TS-400 που έπιασε 7 κατοστάρικα, δε ξέρω αν έχεις ακόμα τη δικιά σου
Όχι την έδωσα γιατί ήταν εξαιρετικό όργανο (παίξιμο, μανίκι κλπ) αλλά μακριά από τον ήχο μου. Άμα είσαι κολλημένος με μονούς και Filtertrons δεν τους πας τους humbuckers μία

Συμφωνώ 100% στον Robben Ford. Αλλά ενίοτε παίζει ακόμα με Tele, δεν το γύρισε αποκλειστικά

Πολλοί καλλιτέχνες ηχογραφούν με κιθάρες που τους αρέσει ο ήχος τους ή τους αρέσουν γενικώς αλλά όταν γυρνάνε βίντεο ή παίζουν λάηβ που τους βλέπει κόσμος χρησιμοποιούν κιθάρες (ή εξοπλισμό γενικότερα) της εταιρίας που έχουν υπογράψει συμβόλαιο. Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει τέτοιος όρος σε πολλά συμβόλαια.

Πολλοί καλλιτέχνες ηχογραφούν με κιθάρες που τους αρέσει ο ήχος τους ή τους αρέσουν γενικώς αλλά όταν γυρνάνε βίντεο ή παίζουν λάηβ που τους βλέπει κόσμος χρησιμοποιούν κιθάρες (ή εξοπλισμό γενικότερα) της εταιρίας που έχουν υπογράψει συμβόλαιο. Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει τέτοιος όρος σε πολλά συμβόλαια.

Ισχύει εν μέρει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αρκετοί διάσημοι καλλιτέχνες δεν είναι και οι ίδιοι guitar-nerd freaks και ίσως και περισσότερο από ότι είμαστε εμείς οι κοινοί θνητοί. Δεν πιστεύω ότι ο μόνος λόγος που παίζουν λάιβ ή στο βιντεοκλίπ είναι το μπικικινι. Αν δεν τους άρεσε-δεν είχαν πάθος με αυτό το όργανο, απλά θα είχαν καποιο άλλο.

Υπάρχουν άπειρα podcast στο YouTube που τους βλέπεις ότι γυαλίζει το μάτι τους, και ακούνε ξύλα, καλώδια και τέτοια 😜

Δεν μιλάω για βίντεο πληρωμένα από εταιρείες για προώθηση προϊόντων, εκεί ΟΚ αλλάζει το πράγμα

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back