Vintage RAT *LM308 - όλη η αλήθεια!

TamTam Radio

Γνωστός άγνωστος
Πόντοι
898
[ Συνέχεια από αυτή την ανάρτηση <-κλικ ]

Ναι, βέβαια, οι τεχνοκράτες λένε ότι "ζούμε στη διαστημική εποχή, πετάμε στο σύμπαν, τι διάολο δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα μηχάνημα που να προσομοιώνει / αντιγράφει πιστά την παλιά τεχνολογία; "
ΌΧΙ δεν μπορούμε φίλε μου. *γνώμη μου

Κι αυτό γιατί η "παλιά τεχνολογία" ήταν ατελής, με σημερινούς όρους μιλώντας. Το παρακάτω βίντεο, μιλάει για failure της τεχνολογίας, της παλιάς τεχνολογίας, και μας λέει απλά ότι το -"ιερό δισκοπότηρο" για κάποιους, και δυσεύρετο σήμερα, τσιπάκι LM 308 της Motorola των late '70s ήταν 40 φορές πιο "αργό" από τα σύγχρονα opamp τσιπ (operational amplifier), με τα οποία κατασκευάζεται σήμερα η ΊΔΙΑ βέρσιον, η ~πιστή αντιγραφή και από την ίδια εταιρία, του 80s πεταλιού Proco RAT.
Εμένα και πολλών άλλων, ΑΥΤΟ ακριβώς που ο τύπος αποκαλεί failure ενός τσιπ που δεν προοριζόταν καν για χρήση σε audio devices (γιατί "σκοτώνει τις υψηλές συχνότητες" και "είναι πιο αργό στο να προσδώσει παραμόρφωση (distortion) στον ήχο, είναι που κάνει το αποτέλεσμα μοναδικό. Και άρα αδύνατο να το κοπιάρεις / αναπαράξεις με σύγχρονα μέσα.
Τι αποτέλεσμα έχει η 40 φορές πιο αργή ροή του ηλεκτρισμού στον ήχο;
Ηλεκτρονικός δεν είμαι για να ξέρω, σίγουρα όμως ξέρω ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ (και ως γνωστό, δεν ακούμε όλοι το ίδιο, ούτε σε συχνότητες ούτε σε ταχύτητα ούτε συναισθητικά ούτε εγκεφαλικά μιλώντας).
Για κάποιο λόγο, παρά το ότι επρόκειτο για ένα ταπεινό εξάρτημα της όλης κατασκευής, το LM 308 τσιπάκι εκανε μια σημαντική διαφορά *για όποιον μπορούσε να την αντιληφθεί, ξεκινώντας από τα αυτιά σου, σε σχέση με τη σύγχρονη version του proco RAT.
Προσοχή: Δεν λέω -και δεν ξέρω αν- "παλιά τα φτιάχναν καλυτερα", αυτό που λέω είναι ότι σίγουρα τα φτιάχναν αλλιώς. Και αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με τα υλικά.

Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα τσιπάκια δεν κάνουν διαφορά στα RAT και μετά υπάρχουν και αυτοί που έχουν
παίξει με vintage RAT 😅
RAT.jpg

Last edited:
Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα τσιπάκια δεν κάνουν διαφορά στα RAT και μετά υπάρχουν και αυτοί που έχουν παίξει με vintage RAT 😅
Και υπάρχουν και αυτοί που έχουν κάνει το "slew rate" nιckname τους!
:D

Εξαρτάται και απο το τι ακριβώς κάνει σε ένα κύκλωμα το όποιο τσιπάκι - στο RAT αυτός ο non-inverting op-amp που υλοποιείται με το LM308 είναι η καρδιά του κυκλώματος, όλη η δουλεία εκεί γίνεται. Προφανώς και θα επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα σε τρομερό βαθμό απο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τσιπ και το LM308 έχει ιδιαιτερότητες που δεν συναντώνται συχνά σε μοντέρνα op-amps.

Υπάρχουν βέβαια και τωρινής παραγωγής τσιπάκια με slew rate όπως αυτό του LM308, αλλά αυτό είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό απο τα πολλά ενός op-amp. Αυτά που χρησιμοποιεί το μοντέρνο RAT (αν δεν κάνω λάθος είναι OP07 οικογένειας?) έχουν συγκρίσιμο, σχεδόν ίδιο slew rate με το LM308. Διαφέρουν όμως σε άλλα χαρακτηριστικά οπότε και η εμφανής διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων.

Οπότε το αργό slew rate των 0.3 V/μs είναι ένα πολύ βασικό συστατικό μεν αλλά όχι το μόνο - και τα παλιά και τα καινούρια μέσες άκρες το ίδιο slew rate έχουν στα τσιπ τους.

Να και ένα συγκριτικό όπου οι διαφορές είναι εμφανέστατες ακόμα και σε βιντεάκι του youtube, πόσο μάλλον στο χέρι.

Guys, όταν λέω ότι "παλιά τα φτιάχναν καλυτερα", αυτό που λέω είναι ότι σίγουρα τα φτιάχναν αλλιώς και ότι αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με τα υλικά.

Εννοώ ό,τι σήμερα, η προσπάθεια σε όλα τα όργανα αλλά κυρίως στα πετάλια, έχει επικεντρωθεί σε πράγματα όπως η τελειότητα της κατασκευής ή η αισθητική και η αναγωγή τους σε μοναδικά κριτήρια ποιότητας.
Έτσι, μπορεί το νέο RAT να κοπιάρει το slew rate του vintage RAT, ή να είναι το ίδιο αισθητικά/εξωτερικά, , δεν παύει όμως να είναι πλέον ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν,
που κατασκευάζεται με αυτοσκοπό το κέρδος και όχι από αγάπη, από πάθος, από όρεξη για δημιουργία και αλληλεπίδραση.
Το παλιό RAT φτιάχτηκε σε ένα υπόγειο με ποντίκια.
Δεν ρομαντικοποιώ κάτι, αποδιεκνύεται όμως ότι μοναχικοί τρελοί και μικρές κοινοτητες είναι συνήθως η κινητήρια δύναμη, τουλάχιστον της τέχνης γύρω από τη μουσική και τους μουσικούς.

Attachments

• (21) David Gilmour's Rat tones - Overdrive, distortion and fuzz in ONE pedal! - YouTube — Mozi...mp4
    170.2 MB
Δεν ακούγεται καλά η Strat στο πιο πάνω βίντεο, παιδιά. Ο λόγος προφανής, έχει binding στην ταστιέρα. Με binding στην ταστιερα βγάζεις καλό Eric Johnson ήχο, όχι Gilmour, είναι γνωστά αυτά τα πράγματα.

Φυσικά και σήμερα μπορεί να αντιγραφεί το οτιδήποτε αφορά το παρελθόν και καλύτερα μάλιστα,γιατί πολύ απλά ακούμε με μεγαλύτερες αναλύσεις τον ήχο,αλλά το κόστος και αν πραγματικά είναι απαραίτητο και πώς συμπεριφέρεται στις σημερινές συνθήκες ηχογράφησης/αναπαραγωγής μπορεί να το καταστήσει περιττό.

Αν ένα treblebooster της δεκαετίας του 60 που έγραψε ιστορία "ξύριζε",δέν υπάρχει κανένας λόγος να το αναπαράξεις ίδιο και να το πετάξεις σήμερα στην αγορά,γιατί τότε περνώντας μέσα από λαμπάτους ενισχυτές,μεγάφωνα,λαμπάτες κονσόλες,μικρόφωνα και γραμμένο σε ταινία,αναπαραγόταν σε ηχεία ίδιας εποχής και αυτό το πράγμα δέν το άκουγε κανείς.

Αν το βάλεις σε μια σημερινή αλυσίδα και αποτυπώσεις το αποτέλεσμα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και αναπαράξεις το αποτέλεσμα σε ένα ζευγάρι σημερινά Monitors,το ποιο πιθανό βάση των υψηλότερων αναλύσεων που θα έχεις ακόμη και στο σπίτι σου θα είναι το να πείς,τι πήγα και αγόρασα πάλι θεέ μου!

Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις,αλλά δέν θα πάρω αυτές σαν παράδειγμα.

Για τον ίδιο λόγο δέν έχουμε παρουσία χαμηλών συχνοτήτων σε παλιές ηχογραφήσεις,η το οτι οι σημερινές μίξεις είναι σαφώς καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια,ακόμη και αν γίνουν με το ίδιο τρόπο.
Γιατί πολύ απλά,ακούμε καλύτερα.

Αν ένα treblebooster της δεκαετίας του 60 που έγραψε ιστορία "ξύριζε",δέν υπάρχει κανένας λόγος να το αναπαράξεις ίδιο και να το πετάξεις σήμερα στην αγορά,γιατί τότε περνώντας μέσα από λαμπάτους ενισχυτές,μεγάφωνα,λαμπάτες κονσόλες,μικρόφωνα και γραμμένο σε ταινία,αναπαραγόταν σε ηχεία ίδιας εποχής και αυτό το πράγμα δέν το άκουγε κανείς.
Έχω μια μικρή συλλογή (είχα και μεγαλύτερη) από treble boosters καθώς γενικά δεν πολυείμαι του overdrive. Κανένα δεν ξύριζε, εκτός πια κι αν το βάλεις μεταξύ μιας Telecaster κι ενός Deluxe Reverb...

Διαφωνώ με το post, γιατί όπως έχω ξαναγράψει οι κιθαρίστες έχουμε ήχους αναφοράς. Και για πολλούς ένα treble booster στο Normal Channel ένος Vox ή σε έναν JTM45 ή σε έναν SLP είναι ήχοι αναφοράς.

Αλλιώς θα αγοράζαμε όλοι έναν Diezel ή έναν Revv που είναι ενισχυτές της εποχής μας, και θα τελείωνε εκεί το θέμα. Άντε το πολύ πολύ να βάζαμε και κανα booster οι πιο ακραίοι.

Η αλήθεια δεν είναι άσπρο - μαύρο πάντως. Όπψς σχεδόν ποτέ δεν είναι. Ούτε στη μια πλευρά πάντως ούτε στην άλλη, αλλά κάπου στη μέση.
Η ερώτηση που θέτει το παρακάτω βίντεο, είναι τόσο γενική, ώστε δεν έχει απάντηση.

Το αν "είναι καλύτερα ή όχι τα vintage πετάλια", δεν είναι το σωστό ερώτημα, ειδικά για έναν κατασκευαστή όπως ο παρακάτω, τον Josh Scott (του οποίου εδώ να πω, ότι τα πετάλια είναι σούπερ ποιοτικά και σούπερ ακριβά και sophisticated, αλλά που όσα κι αν δοκίμασα, δεν κράτησα ούτε ένα και δεν με κέρδισε κανένα).
Η σωστή ερώτηση mister Josh, είναι "αν μπορείς να αναπαράξεις τον ήχο ενός vintage πεταλιού".
(Εγώ σε αυτό το σημείο λέω ότι "παλιά τα φτιάχναν αλλιώς". Ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα, απλά "αλλιώς" και σε αυτό συμφωνούμε όλοι νομίζω. Τώρα αν θέλουμε να συζητήσουμε αυτό το "αλλιώς", ναι έχει ενδιαφέρον.

Το να ισχυρίζεται όμως κάποιος, στην προκειμένη ο Josh Scott "ότι μπορεί να βελτιώσει ένα RAT" δεν είναι καν απάντηση, δεδομένου ότι και ακουμε διαφορετικά και αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά και τον ήχο και την όποια "βελτίωση".
Συμφνωούμε όλοι ελπίζω ότι ναι ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΙΞ όλα μπορεί να ακούγονται παραπλήσια. Δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό, έτσι δεν είναι; (ακόμη κι αν είμαστε αναγκασμένοι να κρίνουμε από ένα ytube video)
Μέχρι όμως να παραδεχτεί ο κος Σκοτ ότι δεν μπορεί (εκείνος ή και οποιαδήποτε άλλη εταιρία) να αναπαράξει τον ίδιο ήχο ή την ΑΙΣΘΗΣΗ του ήχου ως ανταπόκριση αυτού που παίζουν τα δάχτυλά μου, θα είναι εσαεί έμπορας που πλασάρει τον μοντερνισμό του ως "κοπιαρισμένη αυθεντικότητα". Φτιάξτε κάτι καινούριο. Αν υπάρχει και αν μπορείτε.

ΥΓ. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και ευκολο να φτιάχτει ένα πετάλι που θα καθορίσει ένα ολόκληρο είδος ήχου - όπως το Klone, το RAT, το tubescreamer , το King of Tone ή το Timmy...

Last edited:
Έτερος διάσημος κατασκευαστής, ο Brian Wampler (Wampler Pedals) που επίσης θεωρεί ότι o ήχος του vintage RAΤ είναι νεραϊδόσκονη, δηλαδή, perception και όχι κάτι ουσιώδες και ουσιαστικό. Κρίμα του! Από την άλλη, κατανοώ και γιατί ούτε αυτούνου έχω έστω ένα πετάλι. Του έχω μεγάλο respect, αλλά και κουρδιστήρι να έφτιαχνε δεν θα το έπαιρνα... Πρέπει να φτιάχνει τα πιο ανέμπνευστα, εξαιρετικά πετάλια που υπάρχουν στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Το treble booster το έφερα σαν παράδειγμα.
Σίγουρα διαφωνούμε γιατί εγώ σαν στόχο για μιά πιστή αναπαραγωγή βλέπω το σύνολο.
Αν για παράδειγμα εχω ακριβώς την ίδια κιθάρα,το ίδιο τρέμολο,τον ίδιο ενισχυτή,τα ιδια μικρόφωνα και την ίδια τραγουδίστρια στο σπίτι μου,δέν θα καταφέρω ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα.
Αν πάρω ότι έχω τώρα σπίτι μου και τα βάλω σε αυτόν τον χώρο,το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι εντυπωσιακό.
Πιστεύω με αυτό να δίνω καλύτερα την εικόνα που θέλω να μεταφέρω.
Studio B.jpg

(Εγώ σε αυτό το σημείο λέω ότι "παλιά τα φτιάχναν αλλιώς". Ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα, απλά "αλλιώς"
Σίγουρα αυτό,αλλά βρε παιδιά ,αλλιώς φτιάχτηκε και η μπάλα σε ενα μουντιάλ το 1960,το ίδιο και ένα αυτοκίνητο της F1 εκείνης της δεκαετίας,ένας πύραυλος που στείλαμε στο φεγγάρι,μια κιθάρα,μια τηλεόραση η ένα ραδιόφωνο.

Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε οτί πραγματικά αξίζει να κρατήσουμε θα ήταν η κιθάρα,λόγο ποιότητας υλικών και ίσως τρόπο κατασκευής.
Αυτό που θα μπορούσα να πώ οτι μου φέρνει μιά νοσταλγία απο όλα τα υπόλοιπα και πραγματικά μου λείπει στην σημερινή εποχή,δέν είναι οι επιδόσεις,αλλά μιά άλλη λέξη.

Ο χαρακτήρας.

Αυτή η λέξη θυσιάστηκε στον βωμό του κέρδους,αλλά και των επιδόσεων.
Ειναι δηλαδή περισσότερο θέμα φιλοσοφίας και όχι τεχνογνωσίας.
Ποιος φταίει για αυτό?Οι ίδιοι που τους ενοχλούσε το χρατσ χρουτς της βελόνας του δίσκου,το φσσσ της ταινίας και ο θόρυβος σε ένα πετάλι παραμόρφωσης η μια διαφορετικότητα στον ήχο που είχε ένας germanium transistor,φτάνοντας τελικά στο απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον της ευκρίνειας,το οποίο τελικά καταλάβαμε όλοι οτί δέν ηταν ποτέ το ζητούμενο για να "νιώσουμε" ενα μουσικό κομμάτι,η μιά ερμηνεία.

Αν για παράδειγμα εχω ακριβώς την ίδια κιθάρα,το ίδιο τρέμολο,τον ίδιο ενισχυτή,τα ιδια μικρόφωνα και την ίδια τραγουδίστρια στο σπίτι μου,δέν θα καταφέρω ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα.
Μιλώντας επίσης για ηχογραφημένο κιθαριστικό ήχο, πόσες φορές ακούς πραγματικά το δωμάτιο; Στο 90% των ηχογραφήσεων ένα δυναμικό μικρόφωνο καρφωμένο έναν πόντο απ' τη γρίλια ακούς.

Όπως έχω σχολιάσει ξανά και ξανά (και ξανά) στο παρελθόν, το 99% του χρόνου παίζουμε στο σπίτι μας. Μια χαρά μπορείς να έχεις έναν πολύ πιστό ήχο, πολλές φορές καλύτερο και από τον ηχογραφημένο που έχει ένα SM57 καρφωμένο στη γρίλια.

Ευτυχώς ένα από τα προβλήματα που δεν έχω στη ζωή μου είναι το πώς θα γίνω Nancy Sinatra.

Σίγουρα αυτό,αλλά βρε παιδιά ,αλλιώς φτιάχτηκε και η μπάλα σε ενα μουντιάλ το 1960,το ίδιο και ένα αυτοκίνητο της F1 εκείνης της δεκαετίας,ένας πύραυλος που στείλαμε στο φεγγάρι,μια κιθάρα,μια τηλεόραση η ένα ραδιόφωνο.

Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε οτί πραγματικά αξίζει να κρατήσουμε θα ήταν η κιθάρα,λόγο ποιότητας υλικών και ίσως τρόπο κατασκευής.
Αυτό που θα μπορούσα να πώ οτι μου φέρνει μιά νοσταλγία απο όλα τα υπόλοιπα και πραγματικά μου λείπει στην σημερινή εποχή,δέν είναι οι επιδόσεις,αλλά μιά άλλη λέξη.

Ο χαρακτήρας.

Αυτή η λέξη θυσιάστηκε στον βωμό του κέρδους,αλλά και των επιδόσεων.
Ειναι δηλαδή περισσότερο θέμα φιλοσοφίας και όχι τεχνογνωσίας.
Ποιος φταίει για αυτό?Οι ίδιοι που τους ενοχλούσε το χρατσ χρουτς της βελόνας του δίσκου,το φσσσ της ταινίας και ο θόρυβος σε ένα πετάλι παραμόρφωσης η μια διαφορετικότητα στον ήχο που είχε ένας germanium transistor,φτάνοντας τελικά στο απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον της ευκρίνειας,το οποίο τελικά καταλάβαμε όλοι οτί δέν ηταν ποτέ το ζητούμενο για να "νιώσουμε" ενα μουσικό κομμάτι,η μιά ερμηνεία.
Νομιζω οτι το βλεπεις αναποδα.
Ο χαρακτηρας δεν θυσιαστηκε, ηταν απλα το τιμημα για να εχεις αρκετες χιλιαδες rat σε παραγωγη και να μπορουμε ολοι να εχουμε απο ενα και να εχουμε αποψη. Απο αυτη την οπτικη και με δεδομενο οτι τα παλια δεν τα εξαφανισε κανενας ξαφνικα, παλι καλα θα ελεγα που ο κυριος ρατ ηθελε κερδος, αλλιως η συζητηση σε αυτο το θρεντ θα ηταν του στιλ "μα καλα ποιος δινει 3-4-5000 για ενα ρατ; ειδικα τωρα που εβγαλε κλωνο η μπεχρινγκερ;"
Νομιζω αυτοι που το προκαλεσαν αυτο λοιπον δεν ηταν οι αντιπαθητικοι που τους ενοχλουσαν οι θορυβοι της βελονας και του πεταλιου, αλλα αυτοι που ηθελαν και το ενα θορυβωδες πεταλι και το αλλο και το τριτο που φτιαχνει ενας τυπος στο υπογειο του με ποντικια και εδω που φτασαμε ας παρουμε και τον κλωνο της μπεχρινγκερ (και καλα εκαναν ε).
Το οτι η ευκρινεια δεν ειναι το ζητουμενο πρακτικα το επιβεβαιωνουν ολοι οσοι ακουνε μουσικη που βγηκε πριν το 00 χοντρικα (ειτε το παραδεχονται ειτε οχι).

Τα παραδειγματα που φερνεις απο το 60 εχουν ενδιαφερον. Απο ολα αυτα τα μονα ξεπερασμενα ειναι η τηλεοραση και το ραδιοφωνο, τα μονα καταναλωτικα προιοντα δηλαδη (αντε ισως και η μπαλα). Οχι με την εννοια οτι θα χρησιμοποιησει κανενας σατουρν για να παει στο φεγγαρι ή cooper t51 για να παρει πρωταθλημα, απλα ειναι μηχανηματα πολυ παραπερα απο το τι μπορει να αντιληφθει ο κοινος ανθρωπος, και αντιστοιχα "πολυ παραπερα" σκοπου. Κατα μια εννοια αυτα μας εχουν ξεπερασει, απο τη στιγμη που φτιαχτηκαν κιολας, οχι εμεις αυτα και αν υπηρχε τροπος να λειτουργησει ο σατουρν σημερα, θα ξαναπηγαινε τον επιβατη του στο φεγγαρι κατι που δεν εχει κανει ποτε κανενας αλλος πυραυλος στην ιστορια (και με το κουπερ καπου εκει κοντα θα κατεληγα αν το επαιρνα για μια βολτα:ROFLMAO::ROFLMAO:).
Και αντιστροφα τα σημερινα εχουν οσο χαρακτηρα ειχαν και εκεινα τα παλια (οσο επιτρεπεται οταν το λαθος απλα απαγορευεται και οι ανοχες διακρινονται στο μικροσκοπιο) δηλ μοναδικο ειναι το καθε μονοθεσιο και μοναδικος ο καθε πυραυλος (και η καθε μπαλα νομιζω σε επιπεδο μουντιαλ) απλα μπορουν να καταλαβουν αυτον τον χαρακτηρα καμια δεκαρια ατομα στον πλανητη. οπως και τοτε δηλαδη πανω κατω.

Ισως το μυστικο να ειναι η μεταβαση απο εργαλειο για τον γκιλμουρ σε καταναλωτικο προιον.

Μιλώντας επίσης για ηχογραφημένο κιθαριστικό ήχο, πόσες φορές ακούς πραγματικά το δωμάτιο; Στο 90% των ηχογραφήσεων ένα δυναμικό μικρόφωνο καρφωμένο έναν πόντο απ' τη γρίλια ακούς.
Σωστός.Σήμερα έτσι είναι.
Διαφωνώ με το post, γιατί όπως έχω ξαναγράψει οι κιθαρίστες έχουμε ήχους αναφοράς.
Οι οποίοι μας έγιναν γνωστοί απο ηχογραφήσεις με μεγάλη έμφαση στα μικρόφωνα χώρου.
Βασικά τότε,αλλά σε πολλές περιπτώσεις και σήμερα,ειναι πιό σημαντικά απο τα Close Mics.

Ευτυχώς ένα από τα προβλήματα που δεν έχω στη ζωή μου είναι το πώς θα γίνω Nancy Sinatra.
Εγω ομολογώ οτί σε μια περίοδο της ζωής μου που έβλεπα καταπληκτικούς χώρους με άψογη ακουστική και μικρόφωνα καρφωμένα σε γρίλιες,μου είχε περάσει απο το μυαλό,αλλά η παρέμβαση του στενού φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος με απότρεψε από αυτήν μου την απόφαση.

Νομιζω οτι το βλεπεις αναποδα.
Ο χαρακτηρας δεν θυσιαστηκε, ηταν απλα το τιμημα για να εχεις αρκετες χιλιαδες rat σε παραγωγη και να μπορουμε ολοι να εχουμε απο ενα και να εχουμε αποψη
Τι άποψη να έχεις όταν αυτό που κρατάς στα χέρια σου,είναι διαφορετικό από αυτό που έχει καθιερωθεί και θα ήθελες πραγματικά?
τα σημερινα εχουν οσο χαρακτηρα ειχαν και εκεινα τα παλια
Τα μαζικής παραγώγης δέν θα το έλεγα,όσο κάποια λίγα μπουτίκ.
Οχι με την εννοια οτι θα χρησιμοποιησει κανενας σατουρν για να παει στο φεγγαρι
Ποιο Saturn?Με το Apollo 11 δεν πήγαν?Τι μου κρύβετε?
αν υπηρχε τροπος να λειτουργησει ο σατουρν σημερα, θα ξαναπηγαινε τον επιβατη του στο φεγγαρι κατι που δεν εχει κανει ποτε κανενας αλλος πυραυλος στην ιστορια (και με το κουπερ καπου εκει κοντα θα κατεληγα αν το επαιρνα για μια βολτα:ROFLMAO::ROFLMAO:).
Ωραίο!Να βγούμε με 2 τέτοια εθνική να τα σανιδώσουμε και να μας παρακολουθεί ολη η ελλάδα απο το ελικόπτερο του Αντ1.
Αν μας σταματήσουν θα πούμε οτί δέν οδηγούσαμε εμείς,το δίπλωμα είναι γραμμένο στα σουαχίλι και στο τέλος θα μπλέξουμε τις μάνες μας.
Τα γνωστά,ξέρεις.

Ακριβώς όπως το vintage RAT με τους σύγχρονους κλόνους του...
Η πικρή αλήθεια...

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    267.6 KB · Εμφανίσεις: 0
Τι άποψη να έχεις όταν αυτό που κρατάς στα χέρια σου,είναι διαφορετικό από αυτό που έχει καθιερωθεί και θα ήθελες πραγματικά?
Ακουγεται οξυμωρο αλλα ισχυει. Η συζητηση γινεται γιατι ακριβως παρηχθησαν αρκετα ρατ και ετσι εγινε μια σταθερα της κιθαριστικης τεχνολογιας (ας το πουμε ετσι). Αλλιως αν ειχε μεινει στην αρχικη παραγωγη που ειχε χαρακτηρα απο το υπογειο με τα ποντικια, σημερα το ρατ θα ειχε το μυθικο στατους που εχει το κλον πχ (και ποσοι μπορουν να εχουν αποψη για κλον?). Απλα μαζικη παραγωγη και "χαρακτηρας" ειναι ασυμβατα, θα ηταν αποτυχημενη η παραγωγη και βασικα θα εκλεινε η εταιρεια και μονο απο τις επιστροφες γιατι "παρτε το πισω ειναι χαλασμενο, το δικο μου δεν κανει γκραν γκραν σαν του φιλου μου, κανει γκραου γκραου".
Τα μαζικής παραγώγης δέν θα το έλεγα,όσο κάποια λίγα μπουτίκ.
Οχι το οτι τα σημερινα εχουν χαρακτηρα οσο και τα παλια αναφερεται στα ειδικου σκοπου μηχανηματα δηλ τους πυραυλους και τα μονοθεσια οχι στις τηλεορασεις και τα ραδια. Ο τι παραγεται μαζικα εξ ορισμου δεν μπορει να εχει χαρακτηρα.
Ποιο Saturn?Με το Apollo 11 δεν πήγαν?Τι μου κρύβετε?
Apollo 11 ειναι η αποστολη. Apollo κατι το διαστημοπλοιο και Saturn V ο πυραυλος που το εστειλε εκει. Και ειναι πολυ ενδιαφερον παραδειγμα για το πως και ποτε μια τεχνολογια ειναι ξεπερασμενη γιατι σημερα δεν υπαρχει καν πυραυλος που να εχει κανει καποια αντιστοιχη αποστολη (θεωρητικα υπαρχει σημερα ενας καλυτερος αλλα δεν εχει αποδειχτει στην πραξη).
Ωραίο!Να βγούμε με 2 τέτοια εθνική να τα σανιδώσουμε και να μας παρακολουθεί ολη η ελλάδα απο το ελικόπτερο του Αντ1.
Αν μας σταματήσουν θα πούμε οτί δέν οδηγούσαμε εμείς,το δίπλωμα είναι γραμμένο στα σουαχίλι και στο τέλος θα μπλέξουμε τις μάνες μας.
Τα γνωστά,ξέρεις.
Αυτο δεν το ειχα σκεφτει αλλα ναι, πρεπει να γινει!

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back