alexmyro3 είπε:
πως προκυπτει αυτο το αποτελεσμα?Απο τις αντιστασεις(carbon comp πχ)απο τους πυκνωτες (musturd caps,oil caps)η απλα ετσι ειναι σχεδιασμενο το κυκλωμα?
Και τα δυο...
Ο μυθος ειναι πως οι κατασκευαστες του παρελθοντος χρησιμοποιουσαν high υλικα.
Κατα κορον χρησιμοποιουσαν ο,τι ηταν διαθεσιμο την εποχη τους.
Απλα ετυχε, καποια μουσικα στυλ, να μορφοποιηθουν με αυτους τους ηχους και να υπαρχει με τα χρονια, ζητηση τους.
Η διαφορα ειναι, πως για καποιες και σε καποιες εφαρμογες, υπηρχε διαχωρισμος στα υλικα.
Η αληθεια ειναι οτι καποια υλικα της τοτε εποχης, ηταν πιο ανθεκτικα, οχι για αλλο λογο, αλλα καθαρα απο θεμα οικονομιας.
Οταν μια μεση οικογενεια, επρεπε να μαζεψει ενα Α ποσο ωστε να αγορασει ενα ραδιοφωνο π.χ., δεν μπορουσε να το τρεχει καθε τρεις και λιγο για επισκευη, η να το πεταξει και να παρει ενα αλλο, οπως γινεται σημερα.
Μην ξεχνας επισης πως πολλα απο αυτα, χρησιμοποιουταν και σε εφαρμογες πολυ πιο σοβαρες απο ενα live...
Οπως π.χ. οι JAN λυχνιες.
Επισης, μην ξεχναμε οτι εκεινη την εποχη, δεν υπηρχε αυτο που λεμε σημερα high end.
Ηταν πραγματα που πηγαιναν εν μερει "πειραματικα", οσον αφορα τους ηχους και τι χρησιμοποιουσαν.
Δεν εψαχναν απαραιτητα ποιοτητα, καινοτομια εψαχναν.
Δεκαετιες αργοτερα, οταν εφτασαν καποιοι και αναζητουσαν την πιστοτητα του ταδε ενισχυτη, τα βρηκαν δυσκολα (κυριως λογω μη διαθεσιμοτητας υλικων) και ετσι φτασαμε στις τιμες που ζητανε σημερα...
Επι του θεματος:
Προσωπικα πιστευω πως υπαρχει ποσοστο μυθου, και ποσοστο πραγματικοτητας.
Δλδ, εχω πεταλια και καινουρια και παλια.
Καποια παλια, αν και σε αριστη κατασταση ειναι για πεταμα... και το αναποδο βεβαιως...
Εχω (ειχα μαλλον...) παλια fuzz και μου ακουγονται φολα. Τα πουλησα.
Ειχα original Uni-Vibe το οποιο επισης επωληθη μεσω αγγελιας, η οποια μπηκε μια ωρα αφοτου ειχα ακουσει το Tube-Vibe I της EffectRode.
Απο την αλλη ομως, οποτε παιζω με ενα JEN Mr. CryBaby Super που μου χαρισε προσφατα ενας φιλος μπασιστας, μου ερχεται να πεταξω το RMC (αν και ειναι επισης καλο, αλλα οχι ισαξιο) και το Bud-Wah μου, απο το παραθυρο και απορω πως επαιζα τοσο καιρο με αυτα.
Σε μικρες εφαρμογες, οπως πεταλια π.χ., ειναι πιο ευκολο να στηθει κατι και να υπαρχει ενας χαρακτηρας εντος εισαγωγικων...
Σε ενισχυτες ομως, ή σε ενα tape echo, τα τελεια υλικα να εχεις, τα πιο NOS/vintage/J.A.N. και ο,τι αλλο θελεις και διαθετεις, αν δεν ξερει και ο μαστορας τι θα κανει και πως, ασ'τα να πανε.
Γι'αυτο εδω εμπιπτει το ρητο που λεει πως "ο,τι σκ**α και να βαλεις, αν τα ανακατεψεις με νερο και ζαχαρη, δεν παει να πει οτι θα γινουν κομποστα"...
Αντιθετως, εχει τυχει να ακουσω πραγματα με καινουρια υλικα που ακουγοντουσαν αρκετα πιστα στα vintage πρωτοτυπα τους.