• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Βατελίνη, Πετροβάμβακας και Ακουστικά Panels

Φίλε PJ χρειάζομαι τη βοληθειά σου.

Πρόσφατα ολοκλήρωσα την κατασκευή ενός χώρου, μέσα στον οποίο θα υπάρχουν drums. Οι δύο τοίχοι (που συνορεύουν με αποθήκη και γυμναστήριο) έγιναν από διπλό σκελετό και διπλή γυψοσανίδα μέσα-έξω, με διπλό Π/Β. Όλα τα μεταλλικά μέρη που αλουμπούν σε δάπεδο ή τοίχο, έχουν ηχομονωτική ταινία (από πολυαιθυλένιο, μάλλον). Ο ένας τοίχος είναι από μονό τούβλο, με σοβά (συνορεύει με αποθήκη) και ο τέταρτος είναι από μπετόν (συνορεύει με χώμα, αφού πρόκειται για υπόγειο).

Στο δάπεδο, που είχε πλακάκι, κατασκεύασα «πλωτό δάπεδο», το οποίο γέμισα με Π/Β και σαν τελείωμα έβαλα κόντρα πλακέ θαλάσσης (2cm).

Στους τοίχους (σε απόσταση περίπου 7-12 cm) τοποθετώ («ΓΥΜΝΌ», χωρίς επένδυση) ένα πιο υγιεινό (έτσι νομίζω) υλικό από τον ΠΒ, πάχους 50mm και πυκνότητας περίπου 40kgr/m3 (IZITHERM).

Τα ερωτήματά μου:

1. Να τοποθετήσω στις 4 γωνιές τις μπασοπαγίδες (διαφραγματικός απορροφητής), που περιγράφεις στο σχετικό άρθρο σου ή Corner Traps;

2. Μπορώ στις μπασοπαγίδες αυτές να χρησιμοποιήσω κόντρα πλακέ θαλάσσης, αντί για MDF;

3. Τι εννοείς να τις σφραγίσουμε με σιλικόνη; Σε ποιο ακριβώς σημείο;

Ελπίζω να μη σε κουράσω πολύ.

 
Συνέχεια από το προηγούμενο...

Στο ταβάνι τοποθετήθηκε ψευδοροφή με διπλή γυψοσανίδα, Π/Β (50 mm) και κενό περίπου 5-7 cm, πάνω από τον Π/Β.

Ερώτημα:

*Τι πρέπει να τοποθετήσω στο ταβάνι, κάτω από την ψευδοροφή;

Μήπως κάποιον διαχυτή (που περιγράφεις σε σχετικό άρθρο);

Κι αν ναι, τι διαστάσεις να έχει;

Ή μήπως και στο ταβάνι να προσθέσω κάποιο είδος "παγίδας" (πχ μπασοπαγίδα) ή έστω "σκέτο" απορροφητικό υλικό, σε απόσταση ;

Χρήστος

 
Συνέχεια από ... προηγούμενο, άρα και από ... προ-προηγούμενο.

Αν τελικά κατασκευάω διαχυτή, πρέπει υποχρεωτικά να είναι από φελιζόλ τόσο πυκνό όσο και το Dow, που προτείνεις ?

Τι πάχος να έχει ?

Αλήθεια, τι κάνουν τα Acoustic hangers και πώς κατασκευάζονται ?

Το καταλαβαίνω ότι σε έχω βομβαρδίσει με ένα σωρό απορίες, αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σου, για να καταφέρω να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα, κάνοντας όσο είναι δυνατόν, τα λιγότερα λάθη.

Και πάλι σ'ευχαριστώ

Χρήστος

 
Μια και μιλάμε για panels κλπ, ας κάνω μια σχετική (και κρίσιμη :roll: ) ερώτηση:

Έχουμε συζητήσει για την τοποθέτηση των panels κατά την οριζόντια διάσταση.

Τι γίνεται με την κατακόρυφη; :roll:

Τα panels πρέπει να καλύπτουν όλον τον τοίχο (από το πάτωμα ως το ταβάνι) ή πχ μόνο 1-1,5 μέτρο στο ύψος των αυτιών μας; :?:

Στο Internet έχω δει εικόνες από home studio και με τις δύο περιπτώσεις. :?: :? :roll:

 
Έχω δει και panels τοποθετημένα λοξά, στην ένωση των τοιίχων με το ταβάνι...
ΟΚ, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα (νομίζω :roll: ), εφόσον συμπεριλαμβάνονται οι γωνίες...

Τι γίνεται όμως με τα "κλασικά" panel που κρεμάμε στον τοίχο;... 8O :?: :roll:

 
Έχω δει και panels τοποθετημένα λοξά' date=' στην ένωση των τοιίχων με το ταβάνι...[/quote']
ΟΚ, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα (νομίζω :roll: ), εφόσον συμπεριλαμβάνονται οι γωνίες...

Τι γίνεται όμως με τα "κλασικά" panel που κρεμάμε στον τοίχο;... 8O :?: :roll:
Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ ...

ΠΡΟΣ PJ

Ρωτάω για τα Acoustic hangers, που περιγράφεις στο σχήμα 6, σελ. 68 του SOUND MAKER, του τεύχους Νο 11.
 
ΟΚ. Λοιπόν συγνώμη για την καθυστέρηση, ξεκινάμε.

Αν θέλεις να έχεις αποτελέσματα θα πρέπει να φτιάξεις ένα δωμάτιο που όχι μόνο ενισχύει τους προβληματικούς τοίχους αλλά είναι εντελώς απομονωμένο ηχητικά από τους ήδη υπάρχοντες τοίχους.

Αν κατάλαβα καλά έχεις "ντύσει" πάτωμα, ταβάνι και δυο πλευρές. Θα πρέπει να κάνεις το ίδιο και για τους δυο άλλους τοίχους. Η ταινία που έβαλες δεν είναι και πολύ αποτελεσματική αλλά καλύτερα από το τίποτα.Το καλύτερο θα ήταν να βάλεις νεοπρένιο.

Με τόσες γυψοσανίδες να λειτουργούν σαν διαφραγματικοί απορροφητές μάλλον δεν χρειάζεσαι έξτρα παγίδες εκτός αν οι διαστάσεις του δωματίου είναι πολύ κακές.

Οι παγίδες μπορούν να φτιαχτούν από οποιδήποτε υλικό αρκεί να το ζυγίσεις και να το βάλεις στον τύπο.

Συλικόνη μπορείς να βάλεις εκεί που τα ξύλα ή ό, τι άλλο εφαρμόζουν μεταξύ τους.

Ελπίζω να βοήθησα.

Γιάννης

 
Αν είχε βγει ένα βότανο για τις αιμοροϊδες δεν θα το χρησιμοπούσαμε ακόμα και αν δεν ήταν προϊν της επιστήμης? Τα acoustic hangers είναι μια εμπειρική παγίδα που είναι όμως εξαιρετική. Δυστηχώς δεν υπάρχουν μαθηματικά για αυτές αλλά τις χρησιμοποιούν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές. Οι διαχυτές είναι άλλη περίπτωση, έχουν πολλά μαθηματικά είναι πολύ όμορφοι αλλά είναι το κερασάκι στην τούρτα. Θα πρέπει δηλαδή να έχεις λυμένα όλα τα άλλα προβλήματα. Αν τα έχεις τότε είναι πολύ καλή περίπτωση. Πάντως ένας από τους λόγους που έχουν βρεί πρόσφορο έδαφος είναι το architectual του πράγματος.

 
Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα ακριβώς την ερώτηση αλλά να πω γενικά ότι αν μιλάμε για panel για πρίμα και μεσσαία δεν παίζει ρόλο το σχήμα και το αν θα είναι οριζόντια κατακόρυφα ή πλάγια τοποθετημένα. Παίζει ρόλο η στρατηγική τοποθέτησή τους μέσα στο χώρο καθώς και το ποσοστό κάλυψης. Για διαφραγματικούς απορροφητές παίζει ένα ρόλο το σχήμα αλλά και το αν τοποθετούνται οριζόντια ή κάθετα(αν θέλετε περισσότερα το λέτε)

 
Οι παγίδες μπορούν να φτιαχτούν από οποιδήποτε υλικό αρκεί να το ζυγίσεις και να το βάλεις στον τύπο.Γιάννης
Φίλε PJ' date='

Κατ’ αρχήν [b']ευχαριστώ [/b]για τις απαντήσεις σου.

Όμως, θα επιμείνω σε ό,τι δεν καταλαβαίνω... (και είναι πολλά..)

1.Τι εννοείς να ζυγιστεί και μπει στον τύπο; (ποιον τύπο)

2.Ποιος ο ρόλος του διαχυτή (πέρα από τη βελτίωση της αισθητικής του χώρου, αν κατάλαβα καλά); Έχει νόημα, να μπει διαχυτής μπροστά από «απορροφητή»; (εννοώ στο ταβάνι, κάτω από κάποιον απορροφητή)

Αυτά προς το παρόν...

 
Για διαφραγματικούς απορροφητές παίζει ένα ρόλο το σχήμα αλλά και το αν τοποθετούνται οριζόντια ή κάθετα(αν θέλετε περισσότερα το λέτε)
Ασφαλώς και θέλουμε περισσότερα.

Αναμένουμε, όποτε μπορέσεις

 
κατί που μου ήρθε αυτές τις μέρες και δεν ξέρω αν έχει νόημα:

Θα κάνω πάνελς για της γωνίες ειδικά για τα μπάσα στα οποία σκέφτηκα πίσω απο το izitherm να βάλλω πετροβάμβακα που έχει πιο καλούς συντελεστές στις χαμηλές έχει όμως νόημα;η το izitherm τις χαμηλές που δεν αποσβένει τις ανακλά οπότε ο πετροβάμβακας είναι άχρηστος...;

 
αν μιλάμε για panel για πρίμα και μεσσαία δεν παίζει ρόλο το σχήμα και το αν θα είναι οριζόντια κατακόρυφα ή πλάγια τοποθετημένα. Παίζει ρόλο η στρατηγική τοποθέτησή τους μέσα στο χώρο καθώς και το ποσοστό κάλυψης.
@PJ

Επειδή πέσανε μαζεμένες οι ερωτήσεις, υποθέτω ότι με την παραπάνω απάντησή σου, αναφερόσουν σε αυτό:

Έχουμε συζητήσει για την τοποθέτηση των panels κατά την οριζόντια διάσταση.Τι γίνεται με την κατακόρυφη; icon_rolleyes.gif

Τα panels πρέπει να καλύπτουν όλον τον τοίχο (από το πάτωμα ως το ταβάνι) ή πχ μόνο 1-1,5 μέτρο στο ύψος των αυτιών μας;
:roll:

Για να είμαι πιο σαφής:

Προσανατολίζομαι στο να διαμορφώσω την ακουστική του δωματίου με panels και basstraps, ΑΛΛΑ στο ύψος πάνω-κάτω των Monitors κι όχι από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Σίγουρα δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον θα αξίζει τον κόπο; :roll: :?

(Θα υπάρχει έστω κάποια μικρή βελτίωση;...) :?:

 
Ο τύπος είναι : f=60/sqrtMD. Το Μ είναι Kgr ανά τετρ. μέτρο και D το βάθος του panel. Zυγίζεις το κομμάτι που θα βάλεις για διάφραγμα και ανάλογα με την συχνότητα που θέλεις να κουρδίσεις την παγίδα διαμορφώνεις και το βάθος.

 
Οδιαχυτής μπροστά από τον απορροφητή έχει νόημα αρκεί να έχεις τον χώρο.

 
Αν χρησιμοποιηθεί panel absorber για τις γωνίες και στουπιά να βάλεις μέσα θα δουλέψει.

 
Ο τύπος είναι : f=60/sqrtMD. Το Μ είναι Kgr ανά τετρ. μέτρο και D το βάθος του panel. Zυγίζεις το κομμάτι που θα βάλεις για διάφραγμα και ανάλογα με την συχνότητα που θέλεις να κουρδίσεις την παγίδα διαμορφώνεις και το βάθος.
Ωραία, όμως το "sqrt" στην αρχή του παρανομαστή, τι εκφράζει?

Χρήστος

 

Trending...

Νέα θέματα