Τριηχα τεταρτων

notlrac

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Εδω και μερικες μερες εχω αρχισει να ξαναδιαβασω παρτιτουρες και εχω κολησει λιγο στα τριηχα τεταρτων.

Ο τροπος που πρεπει να τα μετραω ειναι αυτος?

1    &    2                                

τα α τα α τα    :

Το ''τα'' ειναι η νοτα το ''α'' ειναι απλα το ενδιαμεσο διαστημα δηλαδη δεν παιζω και το τα και το α!

Δυσκολευομαι παντως μιας και δεν ειναι κατι ''χειροπιαστο'' πχ αρση η θεση

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τα τρίηχα τετάρτων δεν διαφέρουν θεωρητικά από τα τρίηχα ογδόων (απλά είναι μεγαλύτερες αξίες), αλλά επειδή έχουμε συνηθίσει, ο παλμός μας όταν παίζουμε ένα κομμάτι να είναι τέταρτα, τα τρίηχα ογδόων μας έρχονται πιο εύκολα.

Ξεκίνησε μετρώντας (από μέσα σου ή με το πόδι) μισά αντί για τέταρτα, και χώριζε το κάθε μισό στα τρία, μέχρι να πιάσεις την αίσθηση.

Αν βρω λίγο χρόνο αργότερα, θα ανεβάσω μία ανάλυση σε παρτιτούρα, για να δεις που ακριβώς πέφτουν τα τρίηχα τετάρτων σε σχέση με τα κανονικά τέταρτα. Πάντως δεν είναι δύσκολα, και είναι και αρκετά εφετζίδικα έτσι όπως "σπάνε" το τέμπο.

Βρες μια λέξη με τρεις συλλαβές που να τονίζεται στην πρώτη συλλαβή και επαναλάμβανε τη καθώς μετράς με το χέρι σου ή το πόδι σου τα τέταρτα σχετικά αργά.

Πρέπει ανάμεσα στα δύο χτυπήματα να λες αυτήν τη λέξη χωρίς να βιάζεις ή να καθυστερείς κάποια συλλαβή (με ρυθμό)... ;D

Αυτό βολεύει πάρα πολύ και σε 5ηχα, 7ηχα...κλπ...(η λέξη εκεί μπορεί να γίνει φράση)  :)

Σε αυτο το κομματι συναντησα το ''προβλημα''

Αυτο με την συλλαβη λειτουργει νομιζω στα τριηχα ογδοων. Στα τριηχα τεταρτων ουσιαστηκα η τριτη συλλαβη ειναι το δευτερο τεταρτο μεσα στο τριηχο. ε?!

all_of_me.jpg

Έγραψα τρία midi κλιπάκια με σειρά παρουσίασης: Τρίηχα ογδόων, τρίηχα τετάρτων, τρίηχα ημίσεως (μισών). Νομίζω είναι διαφωτιστικά για να καταλάβεις τις διαφορές.

Eighth_triplets.mp3

Quarter_triplets.mp3

Half_triplets.mp3

Attachments

longshadow είπε:
Η πρώτη γραμμή παίζεται κάπως έτσι...
Εχω την αισθηση οτι την τριπλετα την παιζεις σε θεση αρση θεση αλλα δεν ειμαι και σιγουρος!

Έγραψα τρία midi κλιπάκια με σειρά παρουσίασης: Τρίηχα ογδόων, τρίηχα τετάρτων, τρίηχα ημίσεως (μισών). Νομίζω είναι διαφωτιστικά για να καταλάβεις τις διαφορές.
Με μια νοτα το πιανω αλλα οταν παω να παιξω μια φραση μπερδευομαι παλι  :-[ Μαλλον εχει κολησει το μυαλο μου και πρεπει να παω καμια βολτα να ξεβουλωσω!χεχε

Ευχαριστω παντως παρα πολυ  :)

notlrac είπε:
Εχω την αισθηση οτι την τριπλετα την παιζεις σε θεση αρση θεση αλλα δεν ειμαι και σιγουρος!
Εγω όμως είμαι... ;)

Ευχαριστω πολυ παιδια θα το δουλεψω παλι αυριο.

Λογικα το παιζω σωστα βασει αυτων που μου δειξατε αλλα ακομα το μυαλο μου δεν μπορει να το πιασει ωστε να το αυτοματοποιησω.

Υπάρχει ένα απλό κόλπο για να αντιληφθεί κάποιος τα τρίηχα τετάρτων και να μπορέσει να τα παίξει.

Παίξε δύο συνεχόμενα τρίηχα όγδοων (6 νότες) με alternate picking (εναλλασόμενη πένα) ΠVΠ VΠV.

Μετά προσπάθησε να παίξεις πάλι τα δύο αυτά τρίηχα, αλλά παραλείποντας τα upstroke (προς τα πάνω) χτυπήματα της πένας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ωραίο τρίηχο τετάρτων...

Κάνε το μερικές φορές μέχρι να μάθει το αυτί σου να το ακούει και τελείωσες.

ΠVΠ VΠV = Π(V)Π(V)Π(V)

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

Όσον αφορά αυτό:

notlrac είπε:
Με μια νοτα το πιανω αλλα οταν παω να παιξω μια φραση μπερδευομαι παλι.
μια ιδέα είναι να φτιάξεις ασκήσεις όπου θα ανακατεύεις τρίηχα τετάρτων με διάφορους άλλους συνδυασμούς από 3 νότες σε μισό μέτρο (π.χ. τέταρτο και δύο όγδοα). Σου στέλνω ένα παράδειγμα σε midi (για να δεις τις ρυθμικές αξίες, άνοιξέ το με BIAB).

triplet_exercise.MID

Attachments

Μπορείς να μετράς πολλές φορές

1      2

τα τα-α τα

Κ σιγά σιγά να μεγαλώνεις το πρώτο κ το τρίτο μικραίνοντας το δεύτερο μέχρι να τα φέρεις εκεί που πρέπει.Επίσης βοηθάει αν έχει στο νου σου κάποιο τραγούδι που έχει το σχήμα που θέλεις.

Κι αφου τελειωσεις με το παιξιμο τριηχων τεταρτων προχωρα σε πιο δυσκολα.  ;D

Κανε το τριηχο να γινει ενας νεος μετρονομος πανω στον ηδη υπαρχοντα μετρονομο και πανω σε αυτο το νεο μετρονομο  παιξε ρυθμο.

Παραδειγμα με τυμπανα

μετρα: 1-2 μετρονομος (cowbell) 4/4

μετρα: 3-6 ρυθμος 4/4

μετρα: 7-8 νεος μετρονομος (τριηχα hihat) πανω στον παλιο (τεταρτα cowbell)

μετρα: 9-12 ρυθμος 4/4 σε κανονικο μετρονομο (τεταρτα cowbell)

μετρα: 13-16 ρυθμος 4/4 σε νεο μετρονομο (τριηχα hihat)

Στην αρχη και μεχρι να το χωνεψεις καλα, δεν θα μπορεις να πας κατευθειαν απο το 12ο μετρο στο 13ο και στην επαναληψη απο το 16ο στο 9ο.

Θα πρεπει να ακους πρωτα το μετρονομο για να αλλαξεις. Οπως ειναι στα μετρα 1-6 και 7-12

Ακου το κλιπακι στο τελος του ποστ

fa57afc2.jpg

trihxo.mp3

Attachments

ΠΟλυ ωραια αυτα ρε παιδια αλλα δεν παιζω drums.. :(

Παντως την βρηκα την ακρη ηθελε απλα λιγο εξασκηση και κατανοηση τι γινεται

notlrac είπε:
ΠΟλυ ωραια αυτα ρε παιδια αλλα δεν παιζω drums.. :(

Παντως την βρηκα την ακρη ηθελε απλα λιγο εξασκηση και κατανοηση τι γινεται
Δεν χρειαζεται να παιζεις drums, ακου το ρυθμο, χωνεψε τις αξιες και θα καταλαβεις εν καιρω τι μπορεις να παιξεις στο οργανο σου.

delta66 είπε:
Κι αφου τελειωσεις με το παιξιμο τριηχων τεταρτων προχωρα σε πιο δυσκολα.  ;D

Κανε το τριηχο να γινει ενας νεος μετρονομος πανω στον ηδη υπαρχοντα μετρονομο και πανω σε αυτο το νεο μετρονομο  παιξε ρυθμο.

Παραδειγμα με τυμπανα

μετρα: 1-2 μετρονομος (cowbell) 4/4

μετρα: 3-6 ρυθμος 4/4

μετρα: 7-8 νεος μετρονομος (τριηχα hihat) πανω στον παλιο (τεταρτα cowbell)

μετρα: 9-12 ρυθμος 4/4 σε κανονικο μετρονομο (τεταρτα cowbell)

μετρα: 13-16 ρυθμος 4/4 σε νεο μετρονομο (τριηχα hihat)

Στην αρχη και μεχρι να το χωνεψεις καλα, δεν θα μπορεις να πας κατευθειαν απο το 12ο μετρο στο 13ο και στην επαναληψη απο το 16ο στο 9ο.

Θα πρεπει να ακους πρωτα το μετρονομο για να αλλαξεις. Οπως ειναι στα μετρα 1-6 και 7-12

Ακου το κλιπακι στο τελος του ποστ

fa57afc2.jpg
οραιο το μετρικ μοντουλασιον 8)....τι εννοεις ομως στα παραδιγματα με τυμπανα?

Trending...

Νέα θέματα

Back