Το Voicing Πασπαρτού (Μελέτη)

Οι πληκτράδες/ πιανίστες παρακαλούνται να κοιτάνε μια ταστιέρα κιθάρας μέχρι να ζαλιστούν πριν μιλήσουν για αρμονικά θέματα. Μετά να κάνουν μετάφραση αυτού που σκέφτονται σε κιθαριστική γλώσσα, να καταλαβαίνουμε και μεις οι ανώμαλοι.

Π.χ. Για να "κοτσάρεις" κι άλλη μια τέταρτη από πάνω στην κιθάρα, πρέπει να φυτρώσει έκτο δάχτυλο 18 εκαστοστά.
Εμ, καθαρά με deluxe reverb θέλεις

Με μια 7χορδη, προγκ κ tapping λύνονται όλα αυτά πολύ καλογουστα?

@Jazzjoker θεμέλιο εννοούσα και έγραψα βάση... Ξενύχτης.

Και πράγματι, στην κιθάρα δεν μπορώ να παίξω κάτι τέτοιο ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ.

Γενικά εγώ έχω το θέμα ότι για να καταλάβω κάτι πώς λειτουργεί αρμονικά, θέλω να το δω γραμμένο. Να δω τις φωνές πού πάνε, πώς λειτουργουν. Κάτι Dm(b5)7, Db(b5)7, cmaj79 δηλαδή λέω ώπα βάστα, θελω χρόνο να σκεφτώ οτι ααα ρε 2 5 1 είναι αλλά την αναστροφή της πέμπτης με την πέμπτη της συγχορδίας στο μπάσο τη γράψανε Dbκτπκτπ.

(Εδιτ: το οποίο με οδηγεί στην κιθάρα να ψάξω να ανακαλύψω τον τροχό, ενώ θα έπρεπε να το δω αλλιώς. Π.χ. τώρα τελευταία συνειδητοποίησα ότι το πολύ απλό πιάσιμο μπαρέ στις 3 κάτω χορδές, και ένα ταστο πίσω στην ρε χορδή (που εγώ το θεωρούσα πάντα Xmin6)... ε, είναι και Xm(b5)7. Ανάλογα πώς θα το δεις. Κι όπως είπε και ο κυρφιουζιονάρας, με άλλη μία νότα αλλάζεις σε αυτό το βόισινγκ ένα σωρό λειτουργείες. Το θες δεσπόζουσα, περνάει, υποδεσπόζουσα περνάει. Ό,τι θες το κάνεις.)

Κατάλοιπα της κλασικής.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Dm(b5)7, Db(b5)7, cmaj79

Αυτά τα progressions εν τω μεταξύ με την αντικατάσταση τριτόνου του V7, αν τα παίξεις στην κιθάρα σε "ευθεία" μορφή με την τονική στο μπάσο κλπ, ακούγονται άθλια.

Γι' αυτό μιλάω εγώ για ανωμαλίες στην κιθάρα.

Ολα ειναι θεμα voice leading.

Απο εκει ξεκινησαν ολα, η Αρμονια ειναι ΠΑΙΔΙ του voice leading, και οχι το αντιστροφο.

Φυσικα αν απο τις συγχορδιες θελουμε μονο το "χρωμα" τους, θελουμε δηλαδη στην ουσια να εχουμε μια τροπικη προσεγγιση, τοτε ΟΚ.

Αν μπλεξουμε ομως με τα functions τονικες, δεσποζουσες, υποδεσποζουσες και τετοια, θελουμε οπωσδηποτε ελεγχο του voice leading.

Η κιθαρα εχει αρκετες τετοιες δυνατοτητες παρεπιπτοντως, αλλα θελει την προσεγγιση της κλασσικης κιθαρας, με δαχτυλα στο δεξι κλπ.

Και παλι δε βολευει αρκετα, με την εννοια οτι πρεπει να εχεις προχωρησει πολυ για να εχεις ευχερεια σε τετοιες φασεις, με τα πληκτρα ειναι πολυ πιο ευκολο.

αν τα παίξεις στην κιθάρα σε "ευθεία" μορφή με την τονική στο μπάσο κλπ, ακούγονται άθλια.
Φυσικά! Αφού πρέπει να παιχτεί όπως είναι γραμμένο. Η μεγάλη μου δυσκολία κατανόησης της σημειογραφίας έγκειται στο εξής, που είναι παρεμφερές, και έχει σχέση με την πτώση αυτή της παράθεσης.

Έχουμε μια συγχορδία. Ειναι η πέμπτη μεθ εβδόμης. Οκ. Στην κλασική (που κάπως είμαι περισσότερο εξοικειωμένος), δηλώνεις και την αναστροφή και είσαι κύριος. Στη σημειογραφία, μου φαίνεται οτι προσπαθούν να μου πουν οτι η αναστροφή είναι η συγχορδία, κι αυτό μου κάνει το κεφάλι ρημαδιό. Δηλαδή ακούω κομμάτια και λέω α, 2 5 από κει για κει 2 5 1 απο κει για κει, κοιτάω το chart και λέω ποτςγκένεν, τι μου λέει;

Και με τα slash στο μπάσο, νιώθω ότι είναι σαν να κόβουν τη σχέση μεταξύ συγχορδίας και μπάσου, σαν να λέει, άλλο το πάνω άλλο το κάτω.

Πρόβλημα δικό μου αυτό, αν πήγαινα για κανα μάθημα μπορεί να τα ξεδιάλυνα, αλλά τέτοια χρόνια τέτοια λόγια.

Απο εκει ξεκινησαν ολα, η Αρμονια ειναι ΠΑΙΔΙ του voice leading, και οχι το αντιστροφο.
Να πάρουν όλοι τη φούγκα του Jedalge και να έρθουν απο βδομάδα.?‍? (το κοντινότερο που βρήκα σε περούκα)

Να πάρουν όλοι τη φούγκα του Jedalge και να έρθουν απο βδομάδα.?‍? (το κοντινότερο που βρήκα σε περούκα)

Ετοιμος δασκαλε!

IMG_20231105_163014.jpg

Αυτά τα progressions εν τω μεταξύ με την αντικατάσταση τριτόνου του V7, αν τα παίξεις στην κιθάρα σε "ευθεία" μορφή με την τονική στο μπάσο κλπ, ακούγονται άθλια.

Για να παίξεις κλειστές συγχορδίες στην κιθάρα σε ευθεία μορφή, πρέπει να έχεις τα δάχτυλα του Holdsworth. :classic_biggrin:

Και πράγματι, στην κιθάρα δεν μπορώ να παίξω κάτι τέτοιο ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ.

Ίσα ίσα που είναι πολύ πιο εύκολο από το πιάνο.

Εσύ παίζεις της Παναγιάς τα μάτια βρε Αλή μου, εκεί κολλάς?

Για να παίξεις κλειστές συγχορδίες στην κιθάρα σε ευθεία μορφή, πρέπει να έχεις τα δάχτυλα του Holdsworth. :classic_biggrin:

Ίσα ίσα που είναι πολύ πιο εύκολο από το πιάνο.

Εσύ παίζεις της Παναγιάς τα μάτια βρε Αλή μου, εκεί κολλάς?
Δεν ηξεύρω. Περδεύομαι.

Να και μια κυριακατικη σαχλαμαρα, γιατι ετσι μας αρεσει ?

Αποκλειστικα με maj7b5 συγχορδιες, τιποτα αλλο δεν ειναι αρκετα καλο ?

Ειδικα εκει που τις κατεβαινω χρωματικα μονο ο Τζεισον λειπει με το πριονι και ειμαστε κομπλε.

Ωραιες ειναι  ?

noizmaj7b5.mp3

Attachments

Μερικά πρόχειρα voicings από τα άπειρα με αυτές τις νότες.

Στράτο, το δεύτερο voicing έχει το root στη ρε και το 9 στο μπάσο αν κατάλαβα καλά;

Στράτο, το δεύτερο voicing έχει το root στη ρε και το 9 στο μπάσο αν κατάλαβα καλά;

Όχι Σπύρο μου.

Είναι A#13.

Γενικά είναι voicings, που χρησιμοποιούν αυτές τις 3 νότες που είπε ο κυρ Αλής (G#-D-G), κάποιες φορές με διαφορετική νότα στο μπάσο ή και στις άλλες φωνές (αν δεν κάνω λάθος έχω βάλει μόνο την A#, και την C), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, και διαφορετικά root.

Μερικά πρόχειρα voicings από τα άπειρα με αυτές τις νότες.
Ω ρε κυρφιουζιονάρα! Ευχαριστώ. Από όλα αυτά μονο το 1, καναδυο στη μέση και το τελευταίο ήξερα σαν σχήματα.

Από όλα αυτά μονο το 1, καναδυο στη μέση και το τελευταίο ήξερα σαν σχήματα.

Το πρώτο το έβαλα, γιατί είναι η αφετηρία.

Το τελευταίο ... τιμής ένεκεν.

Διευκρίνηση.

Παίρνουμε αυτές τις τρεις νότες (G#, D, G) και εξετάζουμε την αρμονία τους πάνω και από τους 12 φθόγγους (υπόλοιπους 9).

Αν βρούμε ενδιαφέρουσα αρμονία με κάποιον από τους 12 φθόγγους, προσθέτουμε σε αυτές τις τρεις τον έξτρα αυτό φθόγγο (που ήταν σε ρόλο μπάσου), και πάλι εξετάζουμε τις 4 (πια) νότες, πάνω από όλους (και τους 12, δηλαδή πια 8) φθόγγους.

Μετά κάνουμε αναστροφές και στις τετράφωνες και στις πεντάφωνες συγχορδίες που προκύπτουν.

Στο τέλος παίζουμε, ακούμε, και χαιρόμαστε. :classic_biggrin:

Εγώ στο PDF, πρόσθεσα μόνο δύο ακόμα στις τρεις νότες.

Το A#, και το C.

Βάλτε κι άλλους (πχ C#).

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Παίζαμε χτες το βράδυ, κι είχαμε πιάσει κουβεντούλα πριν ξεκινήσουμε με τον πιανίστα μας, και μου έλεγε ότι τώρα τελευταία έχει πάθει εμμονή να περνάει παντού ένα συγκεκριμένο βόισινγκ, αλλά στο αριστερό του χέρι. Αυτό το βόισινγκ το ήξερα ήδη κι εγώ αφού σαν κατασκευή είναι πολύ απλό. (Παίρνεις μια νότα, κοτσάρεις μια τέταρτη απάνω, κοτσάρεις κι άλλη μία από πάνω, και στο τέλος έρχεσαι και βαραίνεις τη βάση. Δηλαδή το διάστημα της πρώτης νότας με τη δεύτερη είναι 4η αυξημένη, της δεύτερης με την τρίτη 4η καθαρή, και άρα της πρώτης με την τρίτη 7η μεγάλη.)
sorry αλλά τώρα προσπαθώ να πιάσω το νήμα και αν απ την αρχή δεν καταλαβαίνω δεν μπορώ παρακάτω.

κάτι εδώ δεν κάθεται.

ή έχεις δυο τετάρτες καθαρές και μεγάλη 7η ή δεν είναι καθαρές και έχεις μικρή 7η

sorry αλλά τώρα προσπαθώ να πιάσω το νήμα και αν απ την αρχή δεν καταλαβαίνω δεν μπορώ παρακάτω.

κάτι εδώ δεν κάθεται.

ή έχεις δυο τετάρτες καθαρές και μεγάλη 7η ή δεν είναι καθαρές και έχεις μικρή 7η

Δυο καθαρες τεταρτες= 5+5 ημιτονια= μικρη εβδομη ( Ντο με Σι υφεση ειναι 10 ημιτονια)

Μια καθαρη και μια αυξημενη τεταρτη = 5+6 ημιτονια = μεγαλη εβδομη ( Ντο με Σι φυσικο)

(Παίρνεις μια νότα, κοτσάρεις μια τέταρτη απάνω, κοτσάρεις κι άλλη μία από πάνω, και στο τέλος έρχεσαι και βαραίνεις τη βάση. Δηλαδή το διάστημα της πρώτης νότας με τη δεύτερη είναι 4η αυξημένη, της δεύτερης με την τρίτη 4η καθαρή, και άρα της πρώτης με την τρίτη 7η μεγάλη.)

εδω δηλαδη βγαίνει νόημα?

εδω δηλαδη βγαίνει νόημα?
Πιθανότατα όχι. Βαριόμουν να ανοίγω σιμπελιους ή ντόρικο για να βγάλω σκρινσοτ, σφάλμα μου.

Δεν είναι κι εύκολο να έχουμε ένα γουίτζετ εδώ, να βάζουμε δύο νότες στη σειρά. Το έχω ψάξει, αλλά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος σε bb, ούτε σε discourse φόρουμ.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back