Το βαρέλι δεν έχει πάτο...

Κώστας Στάμκος

stamkosk

Μέλος
Πόντοι
78
Διάβαζα προ ολίγου στο πρώτο θέμα, ότι ο LEX θα δώσει "συναυλία" στο ΟΑΚΑ, ότι μόλις άνοιξε η πλατφόρμα είχε 45.000 άτομα σε αναμονή για να εκδώσουν εισητήριο - σοβαρά τώρα είχε και σχετικό screen saver, ότι θα γίνει σύντομα sold out αναμένοντας 100.000 άτομα, ότι πρέπει να βιαστεί το κοινό για να προλάβει, κλπ, κλπ...

Ένα συνεχές ντάπα-ντάπα, με ένα συνεχές μπλα-μπλα, είναι η σύγχρονη άποψη για τη συναυλία.

Τι σημασία έχει αν δεν παίξουν μουσικοί; Αν δεν υπάρχει για δείγμα κάποιο όργανο στη σκηνή; Αν δεν τραγουδήσει κανείς; Αν δεν ακουστεί κάποια νότα;

Και μη χειρότερα...

Έχει τουλάχιστον βαθύ νόημα τα στίχοι; δεν μπορεί 100 χιλιάδες άνθρωποι κάτι θα περνούν από αυτό για το πνεύμα τους, κάποια μόρφωση θα παίζει δεν μπορεί να κάνουν όλοι λάθος

Δεν ξέρω αν ειναι χειρότερα ή όχι, αλλά έχει τύχει δυο φορές εντελώς ακούσια να βρεθώ στη χρονική στιγμή που όντας και εγώ άλλης γενιάς και προσλαμβανουσών να συνειδητοποιήσω τη δυναμική τέτοιων συναυλιών.

Συγκεκριμένα λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησης της συζύγου μου με το ένδυμα, βρέθηκα συχρόνως να γνωριζω απο πρώτο χέρι ότι ο διοργανωτής μιας συναυλίας του Λεξ είχε παραγγείλει 50000 μαύρα t shirt που δεν βρίσκονται εύκολα στην αγορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και μετά ήθελε αλλα 10000. Επισης είχε κλεισει αρχικά το fuzz και μετά επειδή βλέποντας την προπώληση καταλαβε οτι δεν χωράνε, εψαχνε για γήπεδο.

Επίσης άλλη μια φορά είχα βρεθει για νοιζοσυναλλαγή στο σταθμο των Ανω Πατησίων και έβλεπα συνεχόμενες ορδές απο πιτσιρικια γύρω στα 14-15 να ροβολάνε κατα το γήπεδο του Απόλλωνα. Επειδή η φάση μύριζε συναυλία προβληματίστηκα για το τι παιζει γιατι δεν ειχα δει πουθενά αφίσα ή διαφήμιση. Τελικά ήταν ένας τύπος που λεγεται Bloody Hawk. Ακόμα δεν ξέρω αν ειναι ραπερ ή τραπερ αλλά η προσέλευση και όλη η κατάσταση μου έφερε στο μυαλο τότε που εκει έπαιζαν οι metallica... (Ναι τοσο πολύ).

Μας αρέσει ή όχι, αυτο το στυλ (δηλαδη το ΕΛΛΗΝΙΚΟ χιπ χοπ) έχει δυναμική που εμεις δε θελουμε να δουμε γιατι απορριπτουμε. Και σημασια δεν εχει αν εχουν βαθυ νοημα οι στιχοι, αλλά αν εκφράζουν το ακροατήριο τους, που αν κρινουμε απο το μέγεθος μαλλον τα πανε καλα σε αυτο. Δηλαδη ο Λεξ σίγουρα εκφράζει τη γενιά του και την επόμενη και εξου και η προπώλησή του με ΜΗΔΕΝ διαφήμιση και λοιπά προωθητικά μέσα.

Τώρα που παει η τέχνη, δεν ξέρω, πιθανότατα για τα βράχια και επανεκκινηση. Αλλά η αλήθεια ειναι ότι ισως και καλύτερα έτσι και μακάρι το συντομότερο.

Πάντως η επιρροή του Λεξ στo ακροατήριο είναι case study. Τώρα διάβαζα ότι έκοψε 55000 εισιτήρια σε 20'.

Last edited:
Θα βοηθούσε αν κάποιος που έχει ακούσει ΛΕΞ και μπορεί να φιλτράρει να αναρτήσει κάτι εμβληματικό από τη δουλειά του για να καταλάβουμε και εμείς τι είναι αυτό που εκφράζει τόσο κόσμο. Έτσι στο ξεκάρφωτο δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσω το πρώτο αποτέλεσμα του Google απλά και μόνο επειδή πάνε 100 χιλιάδες να τον δούνε, χρειαζόμαστε καθοδήγηση

μέχρι και εγώ που έχω απέχθεια ακόμα και στην ποιοτική ραπ , ξέρω ότι ΛΕΞ και ο Bloody Hawk είναι τεράστια ονόματα της σκηνής

Ξέρω από φίλους πως και οι δυο ( ο ΛΕΞ σίγουρα ) είναι σοβαροί - ποιοτικοί καλλιτέχνες για το είδος και όχι γυναίκες αμάξια λεφτά και βλακείες αλλά στίχοι με ανησυχίες και τέλος πάντων η τάση στην ελληνική μουσική σκηνή και τη νεολαία έως 30 ετών που δεν είναι σκυλάδικα και τραπ είναι αυτή και όντως αρκεί απλά να βγουν να πουν " παιδιά θα ραπάρω στο ΟΑΚΑ " για να πάνε 20/30 χιλιάδες χωρίς διαφήμιση όπως έγινε ριζουπολη και γήπεδο πανιωνίου αν θυμάμαι καλα

εγω ούτε απέξω, πλέον εκεί που εχουν φτάσει τα θεάματα σνομπάρω και καλλιτέχνες που γουστάρω λόγω ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων , αλλά εφόσον είναι καλλιτέχνες με ένα ΧΨ ήθος , σέβομαι

Ο πυρσος της κλαψας, απο τα λαικα του Καζαντζιδη, στο (ο θεος να το κανει ) ροκ των πυξ κλαψ, τωρα σε μορφη ραπ στα χερια του Λεξ.

Απορω που βλεπετε το καινουργιο.

Δεν έχει σημασία τι ακούνε οι πολλοί. Σε όλους εσάς που έντιμα προσπαθείτε να κάνετε μουσική, να ξέρετε ότι όντως υπάρχει η κρίσιμη μάζα ανθρώπων / ακροατών πρόθυμη να εκτιμήσει τις προσπάθειές σας, ανεξάρτητα από το μουσικό ιδίωμα που υπηρετείτε. Ακόμη και αν δεν μπορούν (ή δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει) να το κάνουν και σε οικονομικό επίπεδο, είμαστε πάντα ένα δυνητικό κοινό για εσάς, και ας πάει ο κάθε Λεξ να κουρεύεται.

Τελικά ήταν ένας τύπος που λεγεται Bloody Hawk
Ράπερ είναι και μάλιστα πολύ καλός. Αν κανείς έχει ενδιαφέρον για το είδος ας τον ψάξει. Επίσης είναι ελπιδοφόρο που τον ακούν τα πιτσιρίκια, παρόλο που πολλά από αυτά ακούν φανατικά και Light και Snik.

Tην γκρίνια του αρχικού ποστ δεν την καταλαβαίνω παρεμπιπτόντως. Αν μας χαλάει η λέξη "συναυλία" γιατί δεν παίζουν μουσικοί αλλά software με λούπες και προγραμματισμένα σύνθια, ας το πούμε show.

Μας αρέσει ή όχι, αυτο το στυλ (δηλαδη το ΕΛΛΗΝΙΚΟ χιπ χοπ) έχει δυναμική που εμεις δε θελουμε να δουμε γιατι απορριπτουμε. Και σημασια δεν εχει αν εχουν βαθυ νοημα οι στιχοι, αλλά αν εκφράζουν το ακροατήριο τους, που αν κρινουμε απο το μέγεθος μαλλον τα πανε καλα σε αυτο. Δηλαδη ο Λεξ σίγουρα εκφράζει τη γενιά του και την επόμενη και εξου και η προπώλησή του με ΜΗΔΕΝ διαφήμιση και λοιπά προωθητικά μέσα.
Εμένα το μόνο που με χαλάει είναι το συγκεκριμένο ηλικιακό target group. Δηλαδή, σε συναυλία των Metallica που προανεφερες πχ θα έβλεπες και 15χρονους αλλά και 60χρονους.

Η ελληνική τραπ/ραπ (δεν ξέρω τη διαφορά πέρα από το ένα επιπλέον σύμφωνο) απευθύνεται σε σχολιαρόπαιδα. Αν ακούνε ακομα ΛΕΞ ή γενικότερα τραπ στα 30-35 τους, τότε θα τους βγάλω το καπέλο και θα την αναγνωρίσω ως είδος τέχνης

Eγω ως 35αρης μπορώ να σας πω πάντως οτι α) άκουγα αρκετά ΛΕΞ και στα 25 μου και στα 30 μου αλλά και τώρα (παρόλο δεν ακούω πολυ συχνά χιπ χοπ τελευταία) και β) οι μίσοι ίσως γνωστοί μου στα late 20s / early 30s στην Ελλάδα επίσης ακούνε ΛΕΞ και έχουν πάει στις συναυλίες του, ακόμη και άτομα που γενικότερα δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με το είδος. Η δημοφιλία του δεν είναι ούτε κατα διάνοια περιορισμένη στην πιτσιρικαρία (όπως είναι πχ των περισσότερων τραπάδων).

Ο πυρσος της κλαψας, απο τα λαικα του Καζαντζιδη, στο (ο θεος να το κανει ) ροκ των πυξ κλαψ, τωρα σε μορφη ραπ στα χερια του Λεξ.

Απορω που βλεπετε το καινουργιο.

Eίναι ελληνικό μουσικό ιδίωμα, γνωστό ως ''ΠΥΞ ΛΕΞ''

Παρεπιπτόντως, αν έχει κάποιος την περιέργεια, ο ΛΕΞ ήταν ήδη γνωστό (και ιδιαίτερα βαρύ) όνομα στην ελληνική χιπ χοπ σκηνή απο τα early '00s, όταν και είχε γίνει αρχικά γνωστός ως μέλος στα Βόρεια Αστέρια και μετέπειτα με τους σόλο δίσκους του. Ο άνθρωπος ήταν όνομα στην ελληνική χιπ χοπ σκηνή την εποχή που η σκηνή αυτή ήταν ακόμα "περιθωριακή" και πρωθυπουργό είχαμε το Σημίτη, δεν είναι χτεσινός.

Το magnum opus του, το Ταπεινοι και Πεινασμένοι είχε βγεί το 2014 πάνω στο peak της κρίσης και είχε γράψει ιστορία τότε, σε μεγάλο βαθμό και λόγω της θεματολογίας του δίσκου και της κατάστασης μέσα στην οποία είχε εμφανιστεί. Δεν χρειαζόταν και πολύ για να ταυτιστεί κόσμος, εντός και εκτός του χιπ χοπ κοινού. Ο δίσκος αυτός δεν έπαιζε ούτε σε ραδιόφωνα ούτε σε τηλεοράσεις αλλά το 2015-2020 δεν έβρισκες άνθρωπο που να έχει επαφή με το τι γίνεται που να μην τον έχει ακούσει έστω εκ παραδρομής.

Τα στάδια και τα sold out ήρθαν αρκετά μετα, το 2022 στο Καυτατζόγλειο, όταν ο ΛΕΞ ήταν ήδη σε σχεδόν μυθικό status εντώς του ελληνικού χιπ χοπ.

Οι γιοι μόλις μου είπαν ότι ο Λεξ είναι στην ηλικία μου κοντά (47) άρα όχι πιτσιρικάς. Ισχύει;
Πιο μικρός (40) αλλά πιτσιρίκι δεν τον λες προφανώς.

Από ένα κομμάτι του που βρήκα με το google (το πρώτο που βρήκα) αφήνει να εννοηθεί ότι είναι από μικρός στην παρανομία και ότι είναι πιο παράνομος και αλάνι από του άλλους (κάποιους άλλους) Οπότε μιλάμε για καθαρό τραπα με ενδεχομένως λίγες παραπάνω από 25 λέξεις λεξιλόγιο... Τραπας πάντως καθαρός

Πολύ θα ήθελα να τα χώσω στους πιτσιρικάδες που θα πάνε, αλλά εγώ στην ηλικία τους άκουγα heavy metal,...οπότε δεν με παίρνει

Εμένα το μόνο που με χαλάει είναι το συγκεκριμένο ηλικιακό target group. Δηλαδή, σε συναυλία των Metallica που προανεφερες πχ θα έβλεπες και 15χρονους αλλά και 60χρονους.

Η ελληνική τραπ/ραπ (δεν ξέρω τη διαφορά πέρα από το ένα επιπλέον σύμφωνο) απευθύνεται σε σχολιαρόπαιδα. Αν ακούνε ακομα ΛΕΞ ή γενικότερα τραπ στα 30-35 τους, τότε θα τους βγάλω το καπέλο και θα την αναγνωρίσω ως είδος τέχνης
Ε το 99 που παιξανε στον Απόλλωνα δεν είχε 60χρονους. 30χρονους ναι. Βαριά κανας 40αρης και πολύ σπάνια. :LOL:

Η τραπ απευθύνεται σε οποιον βλάκα θέλει να το παιξει μαγκάκος. Μικρό ή μεγάλο. Απλά επειδή στις μικρές ηλικίες ειναι διαδεδομένο το φαινόμενο, ανθει.

Το χιπ χοπ ειναι αλλη φάση και εχει μεσα απ ολα. Και σαβούρα ολκής αλλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Στο κάτω κάτω μετράει ήδη 40 χρονια σχεδον.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back