Το βαρέλι δεν έχει πάτο...

Τα μέτρα πρεπει να παρθουν σε κυβερνητικό επίπεδο (διαβούλευση, αυστηρότερη νομοθεσία και εφαρμογή ποινικών και αστικών κυρώσεων κ.α.
Καλώς αν παρθούν μέτρα για αυτά τα πράγματα περισσότερο γιατί είναι αντιαισθητικό και κάνει κακό στη μουσική τέχνη, την ξεφτιλίζει
Κύριοι με αυτά πατάμε σε "λεπτό πάγο". Μιλάμε για λογοκρισία. Κάτι μπορεί να είναι (για εμάς) κακόγουστο, ατάλαντο, "εμπρηστικό", κακόβουλο - you name it...

Αλλά υπάρχει χάσμα από το δεν μου αρέσει ή το απεχθάνομαι, μέχρι το λογοκρίνουμε.
Βέβαια εδώ υπάρχει το "ζήτημα" του ότι έχεις μια μουσική που προάγει τα κουμπούρια, τα drugs, και τα πάσης φύσης "καγκουριλίκια" (μιλάω για τα trap "φρούτα" και όχι για τον Lex).

Όμως IMHO δεν μπορούν να παρθούν μέτρα. Αν κυνηγηθούν, λογοκριθούν, το μόνο που θα γίνει θα είναι ένα underground κίνημα που θα τους "ηρωοποιήσει". Τουλάχιστον όταν είσαι mainstream, στο τέλος ξεφτίζεις και ξεχνιέσαι. Μέχρι βέβαια να έρθει η επόμενη "trap", μαπ, φαπ...

Κύριοι με αυτά πατάμε σε "λεπτό πάγο". Μιλάμε για λογοκρισία. Κάτι μπορεί να είναι (για εμάς) κακόγουστο, ατάλαντο, "εμπρηστικό", κακόβουλο - you name it...
Όταν βγαίνω με τα παιδιά μου μια βόλτα στο πάρκο, και είναι στα δύο μέτρα το δεκαπεντάχρονο με το ηχειάκι γιατί άλλη φάση κ αυτή που έχουν ένα ηχείο και προχωράνε ρε φίλε όλα μαζί λες και χάθηκαν τα ακουστικά να μην ακούμε την ηχορύπανση που λέγεται τραπ, και στις τρεις λέξεις οι δύο είναι βρισιές, δεν έχω δικαίωμα να μην ακούνε τα παιδιά μου λεξιλόγιο που εγώ δεν χρησιμοποιώ; Θα μου πεις θα το ακούσει έτσι κ αλλιώς στο δρόμο, οκ, άλλο να μπινελικώνει ο μπάρμπας στο καφενείο και άλλο να μπαίνει και σε στιχάκι να κάνει ρίμα να μας γίνει και τατουάζ στο μυαλό.

Δέχομαι ότι και παλιά υπήρχαν αποδιοπομπαίοι τράγοι. Και στην εποχή μου έτρωγε κράξιμο και ο Ozzy και οι ACDC και οι Guns n' Roses που αναφέρθηκαν. Αλλά νομίζω η θεματολογία της τραπ και ο τρόπος που προβάλλεται είναι πιο "επικίνδυνη" (και ναι το βλέπω και σαν εκπαιδευτικός) για τους νέους

Και για να διευκρινίσω, ο κίνδυνος δε βρίσκεται μόνο στο είδος της μουσικής, αλλά και στον τρόπο που επιτυγχάνεται η διάχυση της πληροφορίας στην εποχή μας. Και παλιά τραγουδούσε ο Clapton το Cocaine. Αλλά δεν είχαμε κινητά με YouTube να μας την τρίβει στη μούρη. Πλέον έχει χαθεί κάθε μέτρο και έλεγχος όσον αφορά στην πρόσληψη πληροφοριών από ανήλικους

Δεν νομίζω ότι κάποιος διαφωνεί ότι η τραπ είναι μια "χωματερή" από κάθε έννοια. Βέβαια, αν και δεν την παρακολούθησα ποτέ, και η αμερικανική rap μουσική είχε (ίσως και να έχει) καταιγισμό από μπινελίκια. Απλά δεν ασχοληθήκαμε ποτέ μαζί της και πέρασε και δεν μας ακούμπησε.
Τώρα όμως τα ακούμε στη γλώσσα μας και πάνε bull's eye.
Και παλιά τραγουδούσε ο Clapton το Cocaine
Και cocaine και sister morphine και... και...

Πλέον έχει χαθεί κάθε μέτρο και έλεγχος όσον αφορά στην πρόσληψη πληροφοριών από ανήλικους
Αυτό είναι το ζήτημα.

ΥΓ: Πάντως απ' τα ελάχιστα που άκουσα από αυτόν τον Lex (λόγω του buzz που δημιουργήθηκε), ο λόγος τους είναι "αιχμηρός", αλλά δεν ήταν αισχρός (με ορυμαγδό βωμολοχίας).

ΥΓ1: Επιτέλους... έληξε. Πήγε να μας σκάσει σήμερα η ομάς

Λογοκρισία κανονικότατα. Και παραλληλα πολιτική βούληση για πόλεμο και εξάλειψη του οργανωμένου εγκληματος και της βίας στα γήπεδα. Αφού εξαλειφθεί και με αντίστοιχα μέτρα η βία που ασκείται από τους θεσμούς, όπως η αστυνομική βία που είναι αντίστοιχα σε έξαρση. Όλα εδώ και τώρα. Όλα αυτά δε θα συμβάλλουν και στην καταπολέμηση της φτώχειας που είναι και η χειρότερη μορφή βίας. 👺

Ούτε εγω μπορώ να τα ακουσω αυτα, αλλά στηρίζω. Κατανοώ ότι το νεανικό κοινό του Λεξ δεν πάει για να χορέψει ή για να εκτιμήσει κάποια μουσική που δεν υφίσταται. Πάει για να διαμαρτυρηθεί. Οπαδικά, όπως έχει μάθει (από το σπίτι, από τις ομάδες, από την πολιτική, από την εκκλησία κοκ)

Όπως τα λέει ο Λεξ είναι κι ας χαλιόνται μερικοί:

Προβληματικά παιδιά
Μέσα στων πόλεων την βρώμα
Τόσοι τρόποι να πεθάνεις
Μ' αναπνέουμε ακόμα
Πείσαμε τους εαυτούς μας
Πως το γκρίζο είναι χρώμα
...
Είμαστε μπλεγμένοι
Στον ιστό τους χαμένοι
Δεν μας καταλαβαίνουνε
Ρωτάνε τι συμβαίνει
Που και που ευτυχισμένοι
Σαν λοβοτομημένοι
Απ' όλη την Ελλάδα
Ταπεινοί και πεινασμένοι.

Just my 0.02: ο τίτλος της αναρτησης αδικεί το νήμα και τη συζητηση

Κάπου διάβασα, πέρασε ως είδηση, ότι το εισητήριο για τη συναυλία είχε 15 ευρώ.
Πολύ καλή τιμή, με 15 ευρω δεν αγοράζεις ούτε γεύμα απο τα goody's. οπότε και λογικό να είναι sold out, και επιχειρηματικά τουλάχιστον του το δίνω.

Κάπου διάβασα, πέρασε ως είδηση, ότι το εισητήριο για τη συναυλία είχε 15 ευρώ.
Πολύ καλή τιμή, με 15 ευρω δεν αγοράζεις ούτε γεύμα απο τα goody's. οπότε και λογικό να είναι sold out, και επιχειρηματικά τουλάχιστον του το δίνω.
Τόσό είχαν τα εισιτήρια, ναι.

Εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τις pop (αλλα και λίγες ροκ "Σπαθιά που αφήνουνε Τρύπες") αναφορές από το τελευταίο άλμπουμ GTK αυτού του τρομερού τύπου.
Ανθρωποι όπως εγώ, που είμαι ένας analog τύπος της Gen X, δεν έχουμε σχέση με τη γενιά του Λεξ και των νέων που τον ακούν, και πολύ δύσκολα θα βρούμε αναφορές στη διακειμενικότητα των στίχων του.
Δεν είμαστε εξάλλου η πρώτη γενιά στον πλανήτη, που αδυνατεί να καταλαβει πλήρως την τελευταία γενιά όταν εκείνη μιλάει ή εκφράζεται.

Για εμένα δεν είναι θέμα χάσματος γενεών, κατανόησης κτλ, είναι θέμα γούστου. Ανέκαθεν, και έφηβος που ήμουνα δεν άκουγα ραπ, ποπ κτλ (παρόλο που μερικά μου άρεσαν, ειδικά τα παλιά psychedelic trance). Προτιμώ από μικρός τη μουσική που μπορεί να αποτυπωθεί σε παρτιτούρες (πχ progressive metal) 🙂

Ο Λεξ είναι φαινόμενο σε αυτό που κάνει και μπράβο του.

Χασμα δεν ειναι το να μη σου αρεσει μια μουσικη.
Χασμα ειναι να μην χωραει το μυαλο σου οτι κατι αρεσει μαζικα στους νεοτερους και προσπαθωντας να το ερμηνευσεις, να το βαφτιζεις "παρακμη", "βαρελι διχως πατο" κλπ.

Πάει για να διαμαρτυρηθεί. Οπαδικά, όπως έχει μάθει (από το σπίτι, από τις ομάδες, από την πολιτική, από την εκκλησία κοκ)

Άλλη μια γενιά γαλουχειται με κουλτούρα ψευτοδιαμαρτυρίας και ψευτοεπαναστατικότητας..
Γνωστά αυτά επί δεκαετίες τώρα..
Κλαψ,κλαψ...
Μαύρη ζωή που με αδίκεψες..
Σούλα γιατί με παράτησες...

Όπως τα λέει ο Λεξ είναι κι ας χαλιόνται μερικοί:

Προβληματικά παιδιά
Μέσα στων πόλεων την βρώμα
Τόσοι τρόποι να πεθάνεις
Μ' αναπνέουμε ακόμα
Πείσαμε τους εαυτούς μας
Πως το γκρίζο είναι χρώμα

Όντως τρομεροί στίχοι..

Τσιμέντο,γκρι,
καμμένο πιροσκί...

Ο 40άρης Λεξ, μεγάλωσε σε εποχές αφθονίας στο.....Φάληρο της Θεσσαλονίκης με θέα το Θερμαϊκό..
Ούτε στις φαβέλες,ούτε εν μέσω απαρτχάιντ..
Και στα τσιμέντα τον έφερε ο παππούς του που κατέβηκε αυτοβούλως από το χωριό ή εξαιτίας των αντιπαροχών που ο ήρωας αγωνιστής λαός δέχθηκε μετά χαράς.

Αυτή η χώρα πρέπει κάποτε να βάλει μπροστά καλλιτέχνες και ανθρώπους που είναι πραγματικά δημιουργικοί και πάνε την κοινωνία μπροστά..
Από προβληματικούς που φοράνε τον μανδύα του προβληματισμένου θα έπρεπε να έχει χορτάσει προ πολλού ο λαός,αλλά κατά τα φαινόμενα όχι,οπότε καμία ελπίδα..

Ειναι γενικο το κακο. Δεν υπαρχει τομεας και επαγγελματιας που να μην πουλαει κλαψα για τον "αδικημενονε τον λαΩ", απο τους δημοσιογραφους που λενε τις ειδησεις μεχρι τους ταξιτζιδες :ROFLMAO:

Δεν υπαρχει ευκολοτερος δρομος για να το παιξεις "ευαισθητος" και "συνειδητοποιημενος", ουτε ευκολοτερος δρομος για να φερεις με τα νερα σου τη μαζα. Μοιαζει με αυτους που πουλανε τα μπλουζακια με τον Τσε, κονομανε καπιταλιστικα στο ονομα του σοσιαλισμου :ROFLMAO:

Οποτε δεν θα παρουμε, ευχαριστουμε, οταν ειμασταν και εμεις αφελεις νεοι πηγαιναμε στις καταληψεις και ακουγαμε punk hardcore, το να μαζευτουν οι σημερινοι πιτσιρικαδες στο ΟΑΚΑ για το Λεξ και να κανουν post στο instagram με τις φατσες τους και τον τυπο να μουρμουραει απο πισω, δεν ειναι στα ματια μας μια ακατανοητη εικονα επαναστασης, ειναι ακριβως οπως αυτο που ελεγε τοτε ο πανουσης, "προσφυγια και φτωχια και στο βαθος κηπος" και "το βραδυ στις ταβερνες ρετσινα και ανταρτικα", σαν τις εκπομπες στυλ "στην υγεια μας", που τους πληρωναν 40 χιλιαρικα το επεισοδιο για να τραγουδανε "στη Δραπετσωνα πια δεν εχουμε ζωη".

Πάντως το πόσο γρήγορα έγινε sold out και πόσο κόσμο μάζεψε δεν θα έπρεπε να είναι κριτήριο για τέτοιου είδους προβληματισμούς... Πείτε μου ένα συγκρότημα (Metallica, Dream theater κτλ) που θα ανακοίνωναν συναυλία με 15€ εισητηριο και δεν θα γινόταν χαμός... Και από εξωτερικό θα ερχόντουσαν να τους δουν 🤣 εδώ κάνουν sold-out με πολλαπλάσιου κόστους εισητηρια...

Ούτε εγώ ακούω ή μου αρέσει η τραπ. Και απέναντι σε καλλιτέχνες όπως ο λεξ στέκομαι μάλλον αμήχανα.
Όμως, και ειδικά σε αυτό το φόρουμ, δεν είναι η πρώτη φορά που η γερουσία κάνει κρίση προθέσεων στη νεότερη γενιά. Δίκαια ή άδικα. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνω, οπαδικά.

"Οι νέοι χωριστά, οι γέροι άλλο πράγμα
όποιος τους θέλει αντάμα, πληρώνει ακριβά"

Αναφορικά δε, με τον ντροπιαστικό -για κάθε καλλιτέχνη- τίτλο του νήματος, θα πω μονάχα ότι αν ο OP είχε υπόψη του πόσα νέα παιδιά 25κάτι και άνω είναι μουσικάρες και κινούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε στούντιο και μουσικές σκηνές, στην παραδοσιακή μας μουσική ιδιαίτερα και σε όργανα που απαιτούν δεξιοτεχνία και όχι απλά εκμάθηση, μάλλον θα αναθεωρούσε.
Αλλά αν δεν υπήρχε αυτή η κακή τραπ, το παλιοχιπ χοπ και οι μίζεροι στίχοι του Λεξ (λες και ο Tupac τραγουδούσε για κάτι διαφορετικό - μου έρχεται ας πούμε στο νου εκίνος ο στίχος για τις άνεργες μητέρες στην Πρόνοια), πάνω σε ποιους θα ξεσπούσε ο θυμός και η ματαίωση των πρεσβύτερων; Είναι κι αυτό μια κάποια λύσις/.

Επανέρχομαι:

α) ΟΧΙ σε οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας.
β) το ΓΚΡΙΖΟ είναι όντως χρώμα, να πει κάποιος στον Λεξ.
γ) Πριν εκσπερματώσουμε με το αν έχει οποιαδήποτε αξία να σε ακούν οι "νέοι" της Ελλάδας, ας ρίξουμε μία ματιά στην πτώση του πλήθους όσων διαβάζουν βιβλία σε αυτές τις ηλικίες. Επί συνόλου, δεκαπέντε νέων (στην ηλικία) εργαζομένων σε μία εταιρεία που σχετίζομαι, ξέρετε πόσοι έχουν διαβάσει έστω και ένα βιβλίο;
δ) Τα υπερ-απλοϊκά στιχουργικά πονήματα του Λεξ, είναι μοιραίο ότι θα γίνουν με τον ένα ή άλλο τρόπο συνθήματα. Αυτό γίνεται από την εποχή του Ρόμπερτ Γουίλιαμς και του Βασίλη Παπακωσταντίνου.
ε) Επιμένω ότι υπάρχει σύνολο ανθρώπων που προπαθούν έντιμα να κάνουν καλή μουσική. Τους υποστηρίζουμε (και οικονομικά). Αλλιώς, έρχεται μία μέρα που γράφεις "ελληνικη τζαζ" στο Google, και διαπιστώνεις ότι τα άλμπουμ των τελευταίων τριών δεκαετιών δεν υπάρχουν πλέον ούτε για παράνομο κατέβασμα.

Φιλικά

Άλλη μια γενιά γαλουχειται με κουλτούρα ψευτοδιαμαρτυρίας και ψευτοεπαναστατικότητας..
Γνωστά αυτά επί δεκαετίες τώρα..
Κλαψ,κλαψ...
Μαύρη ζωή που με αδίκεψες..
Σούλα γιατί με παράτησες...

Όντως τρομεροί στίχοι..

Τσιμέντο,γκρι,
καμμένο πιροσκί...

Ο 40άρης Λεξ, μεγάλωσε σε εποχές αφθονίας στο.....Φάληρο της Θεσσαλονίκης με θέα το Θερμαϊκό..
Ούτε στις φαβέλες,ούτε εν μέσω απαρτχάιντ..
Και στα τσιμέντα τον έφερε ο παππούς του που κατέβηκε αυτοβούλως από το χωριό ή εξαιτίας των αντιπαροχών που ο ήρωας αγωνιστής λαός δέχθηκε μετά χαράς.

Αυτή η χώρα πρέπει κάποτε να βάλει μπροστά καλλιτέχνες και ανθρώπους που είναι πραγματικά δημιουργικοί και πάνε την κοινωνία μπροστά..

Ειναι γενικο το κακο. Δεν υπαρχει τομεας και επαγγελματιας που να μην πουλαει κλαψα για τον "αδικημενονε τον λαΩ", απο τους δημοσιογραφους που λενε τις ειδησεις μεχρι τους ταξιτζιδες :ROFLMAO:

Δεν υπαρχει ευκολοτερος δρομος για να το παιξεις "ευαισθητος" και "συνειδητοποιημενος", ουτε ευκολοτερος δρομος για να φερεις με τα νερα σου τη μαζα. Μοιαζει με αυτους που πουλανε τα μπλουζακια με τον Τσε, κονομανε καπιταλιστικα στο ονομα του σοσιαλισμου :ROFLMAO:

Οποτε δεν θα παρουμε, ευχαριστουμε, οταν ειμασταν και εμεις αφελεις νεοι πηγαιναμε στις καταληψεις και ακουγαμε punk hardcore, το να μαζευτουν οι σημερινοι πιτσιρικαδες στο ΟΑΚΑ για το Λεξ και να κανουν post στο instagram με τις φατσες τους και τον τυπο να μουρμουραει απο πισω, δεν ειναι στα ματια μας μια ακατανοητη εικονα επαναστασης, ειναι ακριβως οπως αυτο που ελεγε τοτε ο πανουσης, "προσφυγια και φτωχια και στο βαθος κηπος" και "το βραδυ στις ταβερνες ρετσινα και ανταρτικα", σαν τις εκπομπες στυλ "στην υγεια μας", που τους πληρωναν 40 χιλιαρικα το επεισοδιο για να τραγουδανε "στη Δραπετσωνα πια δεν εχουμε ζωη".
ποσο συμφωνω!
οποτε, αν ειχες να διαλεξεις, Μονο. Αναμεσα σε ενα ειδος, καλητεχνων (ειναι δεν ειναι), που στη πρωτη κατηγορια οι μεν, παραμυθιαζουν τον λαο/αυτους που τους ακουνε με ψευτικο κοινωνικο ενδιαφερον και οτι ειναι ανθρωπιστες που νοιαζονται και κανουν το παν για το κοινωνικο συνολο, και στο ειδος που ειναι καπως ρηχο, με εναν καλητεχνη που θελει απλως να εκφρασει το παραπονο του για τα αισθηματικα του προβληματα, που τον παρατησε η γκομενα, για (καποιες απο) τις γυναικες σημερα κλπ, (με δειγμα το "το'πε ο Παπαγαλος" που ανεφερες πριν)αλλα αυτος το εννοει πλήρως. γιατι Τον πονο του βγαζει,,, ποια θα διαλεγες;!!!!!!!!!!
αν , λεω αν, διαλεγες τη 1η, τοτε το λαϊκό δεν ειναι τοσο ασχημο τελικα... Απλώς εκφραζει κατι αλλο, καιυπαρχει και το γουστο απο εκει και περα που κι αυτο βεβαια παιζει εναν μεγαλο ρολο για το τι μουσικη θα ακουσει κανεις.
Δεν ακουω Λεξ. Αλλα ακουω Ελληνικο και ξενο ραπ, (ψαχνω τα "αγνωστα διαμαντακια") Ραπ, αυθεντικά κοινωνικο, οπως εγω το κρινω το παραπανω. Ειναι δισκολο να πετυχεις ραπ χωρις βωμολοχια, παντα ηταν νομιζω.
Ενα ενδεικτικο τραγουδι, που θα μπορουσα να πω οτι ειναι πανω στη γραμμη... Ο καλητεχνης απο τη δισκογραφια του, ισοροπει αναμεσα στα παθη του, και στα προβληματα που η κοινωνια του δημιουργισε, αλλα το ζει και αυτο φαινεται στις ακτυνες του cd... Και στ0ν... αερα του streamming!!!!!

ΟΧΙ σε οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας.
ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ στην ΤΡΑΠ και ξύλο στον πωπό με τη ΛΩΡΙΔΑ στους PRODUCERS και θα εξαλειφθεί το φαινόμενο. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ με κάθε μορφή. Φτάνει πια, να δοθεί ένα τέρμα σε αυτό το ΧΥΔΑΙΟ ΥΠΟΕΙΔΟΣ μουσικής που συμβάλλει στην προαγωγή των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, της βίας και της επιθετικότητας, του σεξισμού και της αντικειμενοποίησης των γυναικών, του υλισμού και άλλων επιφανειακών αξιών και αρνητικών στερεοτύπων. Χρειαζόμαστε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ για τη νεολαία μας και την απαιτούμε από τα ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. :mad: :ninja: ☮️

Το θέμα δεν είναι ανάλαφρο.Όσοι έχουν αγόρια στην εφηβεία,καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ.

Πέρα από τη lowlife εικόνα των Trapers που στην τελική αν κάποιο νέο παιδί ταυτιστεί με δαύτους,απλά ήθελε τα κι έπαθε τα,η στάση ζωής που εκφράζει ο κάθε Λεξ εγκυμονεί κινδύνους..."Η τράπουλα είναι σημαδεμένη,μας μισείτε,μας στερείτε,δεν αξίζει να προσπαθήσω για τίποτα."
Και εντάξει,ο Λεξ την έχει πιάσει την καλή "τραγουδώντας" τη φιλοσοφία του...Ο δικός μου και ο δικός σας ο γιός τι πνευματικές εφεδρείες διαθέτει στην δυσκολότερη ηλικία για να φιλτράρει την όλη φάση όπως της πρέπει;

Και μουσικά μιλώντας,παλιότερα θα έκανα κάποιο σχόλιο για την προσπάθεια εξομοίωσης της Rap/Trap με τη Heavy Metal...Πλέον δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου.

e03-4104484102.jpg

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back