Το πιο παρεξηγημένο ψάρι απειλείται με εξαφάνιση...

bloody_sunday

Μέλος
Μηνύματα
9,502
Πόντοι
38
To πιο παρεξηγημένο είδος ψαριού (και κατ'εμέ ένα από τα ωραιότερα και σίγουρα το πιο ενδιαφέρον του πλανήτη), ο καρχαρίας και τα συναφή του είδη, απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση! Ίσως σας είναι γνωστό, αλλά αξίζει να διαβάσετε για την - οριακή - κατάσταση στην Ευρώπη, για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά λόγω ελλιπούς καταγραφής τους: http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=393849&cid=191

443211030_56cf607dfd.jpg


Ίσως γνωρίζετε το τεράστιο κακό που έκαναν οι ταινίες "Τα Σαγόνια του Καρχαρία", όσο καλογυρισμένες κι αν ήταν (η πρώτη δλδ) - πολλοί όταν είχε πρωτοπροβληθεί δεν έμπαιναν καν στη θάλασσα. Μάταια προσπάθησε ο Peter Benchley, o συγγραφέας του μυθιστορήματος πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, να αντιστρέψει μέχρι τα τελευταία του χρόνια το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε, παρουσιάζοντας τον καρχαρία σαν ένα αιμοδιψές, μνησίκακο θηρίο που επιτίθεται σε ανθρώπους συστηματικά και με προμελέτη (ευρέως διαδεδομένες αλλά εντελώς αναληθείς εντυπώσεις).

SHKGRF-14.jpg


Παραμένει στη συνείδηση του κοινού ως ο "μπαμπούλας", ειδικά ο μεγάλος λευκός, αν και είναι αφάνταστα αναγκαίος στην εύθραυστη ισορρροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Παρεπιπτόντως, ο αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως από επιθέσεις καρχαριών ετησίως είναι τόσο μικρός (5 με 15 το χρόνο) που έχει προκαλέσει μια σειρά αστείων που διακωμωδούν την κατάσταση, πχ. ότι πολύ περισσότερο θα έπρεπε να προσέχουμε μήπως φάμε κάποια καρύδα στο κεφάλι παρά να ανησυχούμε μήπως μας σκοτώσει καρχαρίας, μιας και οι... καρυδοθάνατοι ετησίως είναι δέκα φορές περισσότεροι. ;D

Τα αίτια για την εξαφάνισή τους από την Ευρώπη τα ψιλοαναλύει το αρθράκι που λίνκαρα στην αρχή, το οποίο και στάθηκε αφορμή να ποστάρω το παρόν σήμερα. Είναι κυρίως η ρύπανση με μεγάλα πλαστικά απορρίμματα, η λανθασμένη, επιπόλαιη και χρήση ακατάλληλων αλιευτικών εργαλείων όπως τα παρασυρόμενα αφρόδιχτα, και το shark finning, δηλαδή η παράνομη αλίευσή τους για τα πτερύγιά τους τα οποία θεωρούνται λιχουδιά. Η ειρωνία είναι πως έπεται η απόρριψή τους στη θάλασσα, η οποία βέβαια έχει μηδενική ανθρωπιστική αξία επειδή οι καρχαρίες δεν μπορούν πια ούτε να κυνηγήσουν, ούτε να κολυμπήσουν κανονικά.

Κλείνοντας, υπογραμμίζω πως δεν ισχυρίζομαι φυσικά να μην είναι κανείς προσεκτικός (το καλοκαίρι που μας πέρασε κολυμπούσα κοντά σε παραλία ελληνικού νησιού που είχε προηγηθεί συμβάν επίθεσης), αλλά απλά να είναι ευαισθητοποιημένος και όχι προκατειλημμένος, και στο μέτρο των δυνατοτήτων του να αποφεύγει να επιβαρύνει την κατάσταση ρυπαίνοντας επιπλέον το Αιγαίο μας!  :)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Επιτιθεται μονο εαν μπερδεψει εναν ανθρωπο πανω σε σανιδα με ενα φυσικο του θυραμα, την φωκια, η εαν μυρισει αιμα. Εμεις γιατι του επιτιθεμεθα?

Η δραση του ανθρωπου μπορει να προκαλεσει ανεπανορθωτη ανισσοροπια στους διαφορους βιοτοπους γιατι η δραση του ειναι πολλη πιο γρηγορη απ'την ικανοτητα, κατ' αναγκη, των οργανισμων να προσαρμοστουν μεσω του αργου, και μοναδικου, τροπου της φυσικης επιλογης σ'αυτην.

 
Οταν η φύση πέφτει θύμα του marketing.

Μιας και ανέφερες ιχθυολογικά θέματα (ως καθόλα αρμόδιος) να πω και γω την (τεράστια) εντύπωση που μου έκανε ένα ντοκυμανταίρ του BBC που παρακολούθησα το ΣΚ για το "άσχημο" παιχνίδι που έχει παίξει η Φύση (ή ότι άλλο όνομα θέλετε να δώσετε) στο DNA αυτού του κακόμοιρου ψάρι που λέγεται σολομός του Ειρηνικού (προς όφελος βέβαια μια τεράστιας διατροφικής αλυσίδας στην πανίδα αλλά και χλωρίδα(!) του τόπου γονιμοποίησής του).

Τουλάχιστον εντυπωσιακό !!

 
Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Επιτιθεται μονο εαν μπερδεψει εναν ανθρωπο πανω σε σανιδα με ενα φυσικο του θυραμα, την φωκια, η εαν μυρισει αιμα. Εμεις γιατι του επιτιθεμεθα?
Γιατί επιτίθεται στις φώκιες, που εμείς προστατεύουμε. Οφθαλμός αντί οφθαλμού

Μπορεί να φανώ λίγο κυνικός, αλλά ίσως αυτό είναι μια μορφή εξέλιξης (που δεν κρίνω εάν είναι θετική ή αρνητική). Και τα μαμούθ εξαφανίστηκαν και ο δαίμων της Ταζμανίας αλλά εμείς συνεχίζουμε να υπάρχουμε.

 
audiokostas είπε:
Οταν η φύση πέφτει θύμα του marketing.
Και οι δεινόσαυροι από το κακό marketing χαθήκανε Κωστάκη?

 
πραγματικά είναι υπέροχο ζώο ο καρχαρίας και φοβερά ενδιαφέρον. Τι να πω, όπως και άλλα πολλά ζώα έτσι κι αυτό..........Δυστυχώς

 
marathon είπε:
Και οι δεινόσαυροι από το κακό marketing χαθήκανε Κωστάκη?
Της εταιρείας σου πιο συγκεκριμένα.

'Εχω την εντύπωση εξάλλου ότι προϋπήρχες αυτών.

 
Νομιζα οτι το πιο παρεξηγημενο ψαρι ειναι η γοργονα γιατι ουτε να την φας μπορεις ουτε να κανεις ερωτα μαζι της αλλα τελος παντων!

Μπφφφφ!!!  Πιστολιά!!

 
Πολυ λεοπάρ θεμα...

bloody_sunday είπε:
τα πτερύγιά τους τα οποία θεωρούνται λιχουδιά.
Απο αυτες τις εξωφρενικα ακριβες γκουρμε αηδιες που τρωνε οι ζαμπλουτοι

στα κοσμικα παρτυ, συνοδευοντας τες με επισης πανακριβα κρασια με βαρια

ονοματα στο... headstock?

 
Μπορεί να φανώ λίγο κυνικός, αλλά ίσως αυτό είναι μια μορφή εξέλιξης (που δεν κρίνω εάν είναι θετική ή αρνητική). Και τα μαμούθ εξαφανίστηκαν και ο δαίμων της Ταζμανίας αλλά εμείς συνεχίζουμε να υπάρχουμε.
+1

ο καρχαρίας και ο κροκοδείλος είναι από τα αρχαιότερα είδη, νομίζω απ την εποχή τον δεινοσαύρων. Μήπως είναι η ώρα τους να την κάνουν με ελαφρά από τον πλανήτη μας (των ανθρώπων?)?.  :P

Τα παραπάνω τα γράφω μεταξύ σοβαρού, αστείου και ειρωνείας και ο λόγος είναι οι "οικολόγοι" που απ την μια μάχονται για να μην επηρεάζουν οι άνθρωποι τον πλανήτη και απ την άλλοι το κάνουν οι ίδιοι συνέχεια με τις πράξεις τους. Μήπως θα έπρεπε να αφήσουμε τον πλανήτη να εξελιχθεί, ακόμα και αν σημαίνει αυτό απώλειες σε κάποια είδη και να βρει τις ισορροπίες του? 

 
Τα έχετε παρεξηγήσει λίγο εσείς οι ...κυνικοί φιλόσοφοι. Είναι άλλο πράγμα να εξαφανίζεται σταδιακά ένα είδος μέσα σε διάστημα δεκάδων/εκατοντάδων χιλιάδων ετών επειδή δεν προσαρμόστηκε στις περιβαλλοντικές συνθήκες, επειδή είχε δυσκολία στην αναπαραγωγή ή επειδή ήταν εύκολη λεία και άλλο πράγμα να εξαφανίζεται μέσα σε λίγες δεκαετίες εξαιτίας της ρύπανσης και του ανεξέλεγκτου κυνηγιού το οποίο δεν καλύπτει καμία άμεση ανάγκη του είδους μας.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν δεκάδες είδη ζώων που απειλούνται με άμεση εξαφάνιση μόνο και μόνο επειδή τα κυνηγούν κάποιοι κάφροι για να φτιάχνουν αφροδισιακή σκόνη από το κέρατό τους, μεζέδες από τα πτερύγιά τους κλπ.

 
Αν και συμφωνώ στο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την φυσική επιλογή με τη δράση του ανθρώπου, παρόλα αυτά να σημειώσω ότι η εξαφάνιση διαφόρων ειδών του πλανήτη εξαιτίας της δράσης του ανθρώπου, δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά συμβαδίζει με την εποχή εμφάνισης και δράσης του homo sapiens και για λόγους που δεν είχαν πάντα να κάνουν με την κάλυψη άμεσων αναγκών του (επίδειξη, σπορ, χάσιμο χρόνου, τροφή...) όπως διάφορες μελέτες έχουν δείξει.

Παραδείγματα αποτελούν πάρα πολλά ζώα, από τα μαμούθ της Ευρώπης, ως και τα γιγαντόρνιθα της Αυστραλίας.

Α... και να ξαναπώ, ότι δεν πρέπει να σχετίζεται, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό η ανθρώπινη δραστηριότητα, με τη φυσική επιλογή.

Πάντως σύμφωνα με μια από τις τέσσερις οικολογικές αρχές του Barry Commonder, η φύση ξέρει καλύτερα, οπότε ό,τι και να κάνει ο άνθρωπος, το δρόμο θα τον βρει. Το πολύ πολύ να το αφανίσει και να τον αντικαταστήσει σταδιακά, όπως έκανε, αλλά και κάνει με τόσα και τόσα άλλα είδη.

Επίσης στο συγκεκριμένο, πρόσφατα έβλεπα ένα ντοκυμαντερ, που ενώ έλεγε για την εξαφάνιση του λευκού και του ταύρου, ταυτόχρονα έκανε λόγο και για άλλα είδη καρχαρία που επικρατούν και αναπτύσσονται ταχέως, καταλαμβάνοντας τον "κενό χώρο". Είπαμε η φύση ότι και να της κάνεις, την ισορροπία της θα τη βρει  :)

 
συμφωνώ με τον από πάνω boukas

αν υπήρχαν δεινόσαυροι θα (συν)υπήρχε και ο άνθρωπος ?

@spy κράτα τους χαρακτηρισμούς για την πάρτι σου  ;)

 
Παίδες το καλοκαίρι που πέρασε είχα την τύχη να ταξιδέψω σε ένα μακρυνό μέρος όπου κατάφερα σε καθημερινή βάση αναγκαστηκά να κολυμπάω με καρχαρίες. Όχι δεν είναι μουσι, η διαφορά είναι οτι που κολυμπούσα ήταν ο μεγαλύτερος το πολύ μέχρι ένα μέτρο με τον οποίο ήμουν απο μακρυά και αγαπημένοι.

Πραγματικά υπέροχα ζώα και πιστέψτε με πολύ τρομακτικά ακόμα και σε πολύ μικρά μεγέθη. Οι ντόπιοι του ξενοδοχείου τα ταΐζαν συχνά για να κορέσουν την πείνα τους ή τουλάχιστον έτσι μας είπαν κάτι που πιστεύω οτι είναι μούσι γιατί δεν μιλάμε για ένα δύο κατοικίδια αλλά για αριθμό αξιοσημείωτο.

Στις ίδιες θάλασσες ήμουν τυχερός και είδα σαλάχι όπου το κορμί του ήταν σαν Marshall 4*12 1936Β ενώ η ουρά είχε μήκος Fender strat, μιας και είναι μουσικό φόρουμ το Noiz.

 
boukas είπε:
ως και τα γιγαντόρνιθα της Αυστραλίας.
Κοινώς Ντοντο

Το πολύ πολύ να το αφανίσει και να τον αντικαταστήσει σταδιακά, όπως έκανε, αλλά και κάνει με τόσα και τόσα άλλα είδη.

Είπαμε η φύση ότι και να της κάνεις, την ισορροπία της θα τη βρει  :)
Αλήθεια, εγώ σιχαίνομαι, (δεν ξέρω γιατί) τα βατράχια. Πρίν κανα 2 μήνες βρήκα ένα (μεγάλο) στο κήπο μου και του σβούριξα μια περιποιημένη κλωτσιά να πάει από εκεί που ήρθε...

Τη περασμένη εβδομάδα διάβασα ότι σε ένα εξωτικό δάσος ανακάλυψαν ένα νέο είδος βάτραχου με δόντια. Από τότε έχει γίνει ο εφιάλτης μου...ξέρω ότι η φύση με εκδικείται και θα μου γεμίσει το κήπο με τέτοια...

 
Υπάρχουν και αυτά τα βατράχια που σε κατουράνε και τυφλώνεσαι, αυτά είναι πιό επικίνδυνα. Αν παίζεις όμως πανκ φεύγουν.

 
boukas είπε:
Αν και συμφωνώ στο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την φυσική επιλογή με τη δράση του ανθρώπου, παρόλα αυτά να σημειώσω ότι η εξαφάνιση διαφόρων ειδών του πλανήτη εξαιτίας της δράσης του ανθρώπου, δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά συμβαδίζει με την εποχή εμφάνισης και δράσης του homo sapiens και για λόγους που δεν είχαν πάντα να κάνουν με την κάλυψη άμεσων αναγκών του (επίδειξη, σπορ, χάσιμο χρόνου, τροφή...) όπως διάφορες μελέτες έχουν δείξει.
Το τωρινό φαινόμενο είναι η δυνατότητα να σκοτώνονται ζώα εύκολα και μαζικά. Οπότε και δεν ισορροπεί η φύση εύκολα.

Πάντως σύμφωνα με μια από τις τέσσερις οικολογικές αρχές του Barry Commonder, η φύση ξέρει καλύτερα, οπότε ό,τι και να κάνει ο άνθρωπος, το δρόμο θα τον βρει. Το πολύ πολύ να το αφανίσει και να τον αντικαταστήσει σταδιακά, όπως έκανε, αλλά και κάνει με τόσα και τόσα άλλα είδη.
Μπορεί όμως να έρθει η ισορροπία σε μια άλλη σταθερή κατάσταση όπου πχ κάποιο άλλο είδος υπερισχύει, δημιουργώντας άλλα προβλήματα στην τροφική αλυσίδα, ή απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ναι μεν η φύση πάντα έρχεται σε ισορροπία αλλά μας ενδιαφέρει ποια ισορροπία θα είναι αυτή. Και ενώ πάντα υπάρχει η νοοτροπία του αφήνω τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, έχει πλέον φανεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις όπου τα προβλήματα είναι ανθρωπογενούς φύσεως, απαιτείται ο περιορισμός της δραστηριότητάς μας και η προστασία οτιδήποτε είναι αυτό που απειλείται.

(Παράδειγμα αντίστοιχο η κατάσταση στο περιβάλλον, που σίγουρα θα έρθει μια ισορροπία στη φύση με την κλιματική αλλαγή, αλλά η αντίδραση που θα προκύψει δεν είναι επακριβώς γνωστή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θεωρίες για μια ήπια αύξηση της θερμοκρασίας και δυνατότητα προσαρμογής ή ακόμα και για ραγδαίες εξελίξεις μόλις προσπερασθεί ένα όριο, με ακραία φαινόμενα.)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγώ πάντως θεωρώ πως το έχουμε παρακάνει... Δεν μιλάω για κάτι συγκεκριμένο αλλά γενικά νομίζω πως η κατάσταση του περιβάλλοντος, της πανίδας και της χλωρίδας τα τελευταία 60 χρόνια έχει πάθει τέτοιες βλάβες που έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο όσο δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα 1000 χρόνια... Και γενικά το θέμα της οικολογίας το έχουμε γράψει λίγο στα παλιά μας τα παπούτσια σε μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας... Δεν λέω ρε παιδί μου να γίνουμε όλοι ακτιβιστές αλλά ας πούμε το να πηγαίνουμε την εφημερίδα πχ στην ανακύκλωση δεν είναι και δύσκολο πράγμα... Γιατί τώρα οι καρχαρίες, αύριο οι κότες και το χοιρινό... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΡΩΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΥΡΙΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑ???

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top