- Πόντοι
- 2,148
εδώ "εξηγεί" την "τεχνική" του...................................
Αν κατάλαβα καλά τι εννοείς, νομίζω ότι τα έχεις μπερδέψει. Το bullying είναι μια, ας πούμε, πρακτική η οποία βασίζεται στην άσκηση λεκτικής ή/και σωματικής βίας εκμεταλλευόμενη κάποια (τουλάχιστον φαινομενική) αδυναμία του θύματος. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με bullying λοιπόν. Έχουμε να κάνουμε με την αντίδραση ενός κοινωνικού συνόλου απέναντι σε μια ανήθικη και παράνομη συμπεριφορά. Με λίγα λόγια, ο Turra δεν έφαγε επίθεση και cancel επειδή έχει χαμηλό IQ ή επειδή είναι κουτσός ξέρω γω αλλά γιατί εξαπάτησε και έκλεψε.Το πληκτρολόγιο και η οθόνη έδωσαν τη δυνατότητα στον καθένα να εκφέρει γνώμη η οποία έχει απήχηση σε δευτερόλεπτα
Μαζί σου, δικαίως κατακεραυνώθηκε η συμπεριφορά του, αλλά νομίζω πολλοί το εκμεταλλεύθηκαν για να κάνουν content, ενώ δεν τους αφορά. Και η γνώμη διακεκριμένων YouTuber έχει απήχηση, ειδικά σε νεότερες ηλικίες (εξ ου και ο όρος "influencer"). Άλλο να γράφω κάτι εγώ εδώ και άλλο να λέει ο Rick Beato "δεν ανέβασα το βίντεο του γιατί δεν είναι καλός παίκτης" και να γράφουν τα πιτσιρίκια από κάτω "ωωωωω that was coldΑν κατάλαβα καλά τι εννοείς, νομίζω ότι τα έχεις μπερδέψει. Το bullying είναι μια, ας πούμε, πρακτική η οποία βασίζεται στην άσκηση λεκτικής ή/και σωματικής βίας εκμεταλλευόμενη κάποια (τουλάχιστον φαινομενική) αδυναμία του θύματος. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με bullying λοιπόν. Έχουμε να κάνουμε με την αντίδραση ενός κοινωνικού συνόλου απέναντι σε μια ανήθικη και παράνομη συμπεριφορά. Με λίγα λόγια, ο Turra δεν έφαγε επίθεση και cancel επειδή έχει χαμηλό IQ ή επειδή είναι κουτσός ξέρω γω αλλά γιατί εξαπάτησε και έκλεψε.
Το ότι η όλη ιστορία έγινε σε ψηφιακό/διαδικτυακό περιβάλλον είναι δευτερεύον από την άποψη ότι και αν η απάτη του Turra είχε γίνει σε φυσικό περιβάλλον και όχι online, η αντίδραση του κοινωνικού συνόλου θα ήταν η ίδια. Μπορεί να μην ήταν τόσο άμεση αλλά αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα της μετάδοσης της πληροφορίας.
Πέραν αυτού, το πληκτρολόγιο και η οθόνη όντως έδωσαν τη δυνατότητα στον καθένα να εκφέρει δημόσια γνώμη αλλά όχι και να έχει απήχηση σε δευτερόλεπτα. Το αν η γνώμη σου θα έχει απήχηση ή όχι έχει να κάνει με το κατά πόσο εκφράζεις εύστοχα, εκτός από τον εαυτό σου, και μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης του συνόλου στο οποίο απευθύνεσαι.
Σαφώς και ειδικά δεδομένου ότι σε όλες τις online κοινότητες, είτε μιλάμε για μουσικούς είτε για ηλεκτρολόγους μηχανικούς, υπάρχει και πολύς κόσμος που βγάζει το "ψωμί" του από την αποδεδειγμένη ικανοποίηση που προσφέρει στον ανθρώπινο ψυχισμό η παρακολούθηση της πτώσης των άλλων, ειδικά δε αυτών που είχαν κατακτήσει κάποιες "κορυφές".αλλά νομίζω πολλοί το εκμεταλλεύθηκαν για να κάνουν content
Αυτό δεν είναι bullying; Ίσως όχι σε πρώτο χρόνο, αλλά αν γίνει προσωπικό (όπως και έγινε με τον Sapko)υπάρχει και πολύς κόσμος που βγάζει το "ψωμί" του από την αποδεδειγμένη ικανοποίηση που προσφέρει στον ανθρώπινο ψυχισμό η παρακολούθηση της πτώσης των άλλων, ειδικά δε αυτών που είχαν κατακτήσει κάποιες "κορυφές".
Όχι αλλά δεν έχει και τόση σημασία τελικά. Δηλαδή το θέμα είναι ότι και online και στο φυσικό κόσμο, υπάρχουν σκοτεινά μέρη του ανθρώπινου ψυχισμού που γυρεύουν (συνειδητά ή ασυνείδητα) ικανοποίηση. Κάποιοι επωφελούνται από αυτό.Αυτό δεν είναι bullying;